Juhász Ferenc - Gyémántmorzsalék

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2003

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Juhász Ferenc Kossuth-díjas költő 75. születésnapjára készült a portréfilm. A születésnap jó alkalom volt arra, hogy a vele való beszélgetés felidézze az elmúlt évtizedeket, a sikereket és a keserű tapasztalatokat egyaránt. A költő életének fontos mozzanatain kívül újra hallhatjuk néhány versét is.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
vitkovits 2010 aug. 30. - 18:11:53 9/10
Nem tudom, milyen évforduló apropóján - vagy "csak úgy"? - tûzték mûsorra ezt a portréfilmet; mindenesetre jól tették. Meg lehetett többek közt tudni, hogy nem minden fõkommunista részesül az új rendszerben Biszku-i,620 ezer forintos nyugdíjban - például Juhász Ferenc, Aczél legjobb barátja, udvari költõje és állandó kártyapartnere manapság szerény körülmények között él.

Tanulságos volt a Himnusz-történet - a Kodályra vonatkozó része közismert, az azonban kevéssé, hogy az összes komolyabb magyar költõt fölkérték a kommunisták anno egy új Himnusz megírására, ennyire nem bírták elviselni, hogy úgy kezdõdik: "Isten"; az pedig még különös tanulsággal bír, hogy Juhász eleget is tett ennek a kérésnek a maga módján, meg is írta az elsõ két versszakát az ateista himnusznak: "Emeld föl fejedet, büszke nép..."

Mindazonáltal, a mái napig kommunista meggyõzõdése ellenére elmondható, hogy Weöres halála óta Kányádi és õ a két legnagyobb élõ magyar költõ.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu