Káin ébredése

Bakancslistához adom
Raising Cain
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 91 perc, 1992

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

Carter Nix neves gyermekpszichológus, akinek rengeteg munkája miatt egyre kevesebb ideje jut a családjára. Amikor a férfi bejelenti, hogy egy időre felhagy a praktizálással, mert szeretne többet foglalkozni kislányával, a felesége támogatja a döntést. Az apa és a gyermek kapcsolata kezdetben felhőtlen, de egy idő után a feleségen úrrá lesz a gyanakvás. Attól tart, hogy férje valamilyen titokzatos kísérletet folytat a kislánnyal.

Stáblista:

Szereplők

Carter/Cain/Doctor Nix/Josh/Margo
Jack Dante
Dr. Lynn Waldheim

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2015 okt. 28. - 20:59:24 Előzmény Owl
Nem kötekedni szeretnék, és abban igazad van, hogy a film többet érdemelt volna, és pont a lényeges részek maradtak kidolgozatlanok, de én ezt az alkotást is csak kommersz iparosmunkának tartom. Lehet, hogy túl sok hasonló filmet láttam már, de én nem izgultam halálra magam rajta, fájdalmasan sablonos volt a kiélezett gyerek-megmentési rész, a lezártság utáni lezáratlanság a végén, a széken elalvó rendõr, akit le lehet ütni, a felszínes témakezelés stb. De Palma gyakorlatilag ugyanarra alapozott itt is, mint több más filmjében, a pszichésen beteg (vagy "különleges") személyiségre, szóval túl sok újat nem tudott mondani (legalábbis szerintem) a korábbi thrillerjeihez képest. Nem akarom alulértékelni a filmet, mert a maga zsánerében nem rossz, de nem is üt akkorát, mint amekkorát vártam.
feketevipera 2015 okt. 28. - 20:45:02
Láttam néhány De Palma-filmet (Gyilkossághoz öltözve, Alibi test, Halál a hídon, Õrjöngés), ezek általában hasonló témát jártak körül, és inkább középszerûek voltak, egy-két jó jelenettel és megoldással, de mintha a kedves rendezõ bácsi az idõ elõrehaladtával egyre inkább a kommersz filmekhez közelített volna, míg a pályája elején azért kísérletezett némileg mélyebb produkciókkal is. A Káin ébredése alapvetõen nem lett volna rossz, ami az alapötletet illeti, ám sok minden kidolgozatlan maradt, és rengeteg klisét halmoztak össze benne, ami miatt sajnos csak egy felejthetõ tucatthriller lett. Nem igazán éreztem semmi önállóságot, egyediséget a témakezelésben, a történetszövésben, sokszor ugyanazok a fordulatok, megoldások köszöntek itt is vissza, mint a hasonló zsánerfilmekben.
John Lithgow-nak egyébként is érdekes feje van, és a filmet gyakorlatilag õ vitte el a hátán, noha érzésem szerint a játéka idõnként modoros volt. Sajnos viszont a figuráját nem dolgozták ki eléggé, hiába lehetett volna köré kanyarítani egy ütõs sztorit. Annak ellenére is túl kevés teret szenteltek az apa-fia kapcsolatnak, hogy lényegében véve éppen ez lett volna az, ami az egész történet velejét. Túlságosan is felszínes maradt a film, sajna a külcsín és a remélt nézettség érdekében kevésbé koncentráltak a pszichológiai-pszichiátriai mondanivalóra. Egyébként érdekes, hogy habár elvileg Lithgow játszotta az idõsebb Nixet is, ekkor a magyar hangja nem Kovács István volt, hanem Juhász Jácint, kicsit szokatlan megoldás, de szerintem jó ötlet volt. Összességében tisztes iparosmunka, nem hinném, hogy a nézõnek felejthetetlen élményt nyújtana, max. annak, aki elõször lát hasonló típusú alkotást. Én többet vártam volna, hiányzott belõle a spiritusz, akadt ugyan egy-két jobb pillanat, de felületes és sablonos volt az egész.
csdobos 2015 okt. 27. - 10:10:08 Előzmény Owl
Nem kellett volna kiírni,hogy spoiler?
Ha már a tartalmat elemezgeted.
tortura 2014 jún. 25. - 21:24:11
Ahh, semmi gond. Tõled már megszoktuk ezt a stílust meg az ész hiányát is.
9/10
Owl 2014 ápr. 26. - 16:31:10 9/10
Ez a film szerintem többet érdemel. A fõszereplõ pszichopata feje viszi a pálmát. Sokkal jobban játszik, mint az egekig magasztalt Mr. Brooks. A történet jó, csupán az események mozgatórugóját, a kísérleteket és a "kedves papát" kellett volna jobban elemezni. Hogy a feleség hogyan került elõ, arra az a magyarázat, hogy ***SPOILER PÓTOLVA*** többen is bekerültek a csomagtartóba, pl rögtön a film elején a nõ, akit csak elkábított. Minden borzongásra vágyónak ajánlom, van hangulata, ami a mai iparos munkákból hiányzik.
offtopic
Easy 2009 aug. 02. - 00:43:44
Hát ez se lesz a kedvenc filmem... :D
pacica 2009 aug. 02. - 00:40:21
épp most kapcsoltam oda és ficánkolt kukac! közben sikított a nõ, biztos csiklandozta.
8/10
Jagdglück 2009 febr. 07. - 21:25:45 8/10
Jó film, talán a vége "izgalmasabb" lehetett volna.
8/10
feeco 2009 jan. 27. - 13:16:57 8/10 Előzmény Neli
Édes Istenem! Butaságokat is tudni kell kérdezni..
Na, vajon ki lehetett az? Carter,Cain,Doctor Nix,Josh vagy Margo??
Legközelebb megkérdezhetnéd azt is, hogy vajon hogy jött át John Lithgow a Visszakézbõl címû filmbõl ide, s hol hagyta Denzel Washingtont.. :-)))
(Docendo discimus..)
Neli 2009 jan. 27. - 01:04:05
Én nem értettem a végét, megjelent az apa a kislánynak, beszélt vele, és utána az anya mögött, mikor megtalálta a kislányt, feltûnt egy másik nõ... Az mi volt?
9/10
ikoo 2009 jan. 26. - 18:12:58 9/10 Előzmény Túrin
Esetleg,ha egy üvegablakon keresztül nézték volna,akkor lehetett volna segíteni,amikor lefejelte a nõt.Egy ilyen elmebajosnál nem értem,miért nem úgy volt.Az is furcsa volt,h a felesége ffeüdt a boncasztalon,és utána mg mégis él?Mert úgy adták elõ,h az felesége,akit a tóból húztak ki.
offtopic
pozsizsuzsi 2009 jan. 26. - 14:26:50
Úgyhogy, mivel csak elõször láttam, nem voksolok rögtön, de úgy a 8/10-et megszavaznám elsõre.
pozsizsuzsi 2009 jan. 26. - 14:05:45
Megmondom, mi hiányzott belõle: a remény.

Egyébként tényleg nem tökéletes a film, de nagyon elgondolkodtató.
6/10
od.gszal 2009 jan. 26. - 14:00:27 6/10
Igen, szerintem is hiányzott a filmbõl valami.
Daniel Keyes: Szép álmokat Billy c. könyvét tudom ajánlani, nagyon jó.
pozsizsuzsi 2009 jan. 26. - 11:51:10
Jó kis nyomasztó film volt ez.

spoiler

Az az érdekes, hogy a kíséletezgetõ, gyermekrabló papa, meg elmeháborodott fiacskája története szinte csak mellékszálnak tûnt a "normális" szereplõk beteg, értékvesztett, szürreális, vak botorkálásai mellett a maguk kis felszínes, jóléti világában, gyakorlatilag végigálmodva az életüket, tapogatózva a nagy ürességben. Egy másik filmbõl vett idézettel élve, lehet, hogy kislány nem is kell az egészhez.
7/10
littleheart 2009 jan. 26. - 09:31:50 7/10
A sztori és John Lithgow alakítása is jó volt. De valami hiányzott...
8/10
Túrin 2009 jan. 26. - 00:06:52 8/10
Egy ilyen terápiánál nem szerencsés, fõleg az elsõ alkalomnál, ha más is van benn. De persze kinn állhattak õrök, elvileg ott volt egy zsaru is kifeküdve, amikor Carter lelépett.
Persze kicsit óvatlan volt a doktornõ, de azért elég ritkán szokott az ember belefutni ilyen tipikusan filmbeli veszélyes elmeroggyantba.
nefelejcs19 2009 jan. 25. - 23:55:12
az egyetlen gondom az volt a jelenettel, amikor a doktornõ próbált beszélni vele, hogy lazán megfejelte, és nem volt ott senki =D ... azért úgy evidensnek találtam gondolatban, hogy ha valaki leül beszélni egy tudathasadásossal, akkor páran figyelnek rájuk a háttérbõl, hogy ne legyen baj. persze akkor nem maradt volna meg a feszültség. hát a fõszereplõ színész feje nekem nagyon betett, olyan tipikus thriller-be illõ feje van. azt nem szeretem még ha a gyerekekkel keltenek hatást egy filmben. nyilván ez is szerves része a történetnek. valóban hasonlít a Psycho-ra, és a 92-ben biztos másképp hatott, mint mondjuk ma. mondom, Mr.Brooks kötelezõ!!
8/10
Túrin 2009 jan. 25. - 23:49:10 8/10
errata: pontoS leírását
8/10
Túrin 2009 jan. 25. - 23:48:04 8/10
Nem, nem halt meg, az egy másik nõ volt, akit szintén a mocsárból húztak ki, és valszeg Carter (illetve Margo) egy korábbi áldozata (egy korábbi gyerek anyja).
A nõ megmenekült, nem tudom, mit nem lehetett ezen érteni... ??

Mindegy, sztem nagyon ott volt a film, azért Brian de Palma nem véletlenül akkora rendwezõ, hihetetlen feszültséget árasztott, a 90-es évek eleji feelingje ellenére (vagy amellett?) is.

Ráadásul a párom pszichológus, meg tõlem sem áll távol a téma, és megbeszéltük, h a disszociatív személyiségzavaroknak ennyire ponto leírását (a doktornõ szájából), és egy terápiás alkalom ennyire hiteles levezetését filmen még nem nagyon láttuk.

Nagyon hajaz a Psycho-ra, annak méltó utódja sztem.
Összes hozzászólás