Káin gyermekei

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-francia dokumentumfilm, 104 perc, 2014

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

A Káin gyermekei című dokumentumfilm Monory Mész András 1985-ben Magyarországon készült Bebukottak című dokumentumfilmjének gyilkosságért elítélt fiatalkorú főszereplőinek felkutatására és megszólaltatására vállalkozik. E vállalkozás kiindulópontja az olthatatlan kíváncsiság - mi lesz a megbélyegzettel? Mi lesz azokból a fiúkból, akik kamaszkorukban embert öltek, egész fiatalságukat börtönben töltötték és legalább 25-28 évesek, amikor szabadulnak? Most, harminc évvel - több mint egy emberöltővel - később már tisztán látszik, milyen irányba kanyarodott az akkori kamaszok, mostanra meglett férfiak sorsa. Sors, bűn és örökség - Káin gyermekeinek szemén keresztül.
Bemutató dátuma: 2015. február 12. Forgalmazó: HBO

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
doktormacko1953 2023 dec. 26. - 13:19:25 8/10
8 / 10 Érdemes megnézni.
k11zoltan 2021 nov. 08. - 18:56:50
Ebből ennyit lehetett kihozni.
Mint lehetett sejteni, egyiknek sem lett kaland filmbe illő élete.
Ha valóban Portik az egyik szereplő, azzal fel lehetett volna pörgetni egy kicsit ezt a filmet.

Így csak maradnak a lassú állóképek.
luci87 2021 nov. 07. - 19:17:26
Céllövölde film utan néztem meg a Bebukottakat,utana ezt a filmet!Megrazo,szohoz se jutok,annál is inkább,mert olvastam roluk!Pasztor Pali miskolci,Zsolti ozdi volt ha minden igaz!Nagyon szomoru sorsok!
Gyufa80 2020 jan. 11. - 19:30:30
Elgondolkodtam már sokszor miért jutnak ide..
De mindig arra jutok hogy az elkövetett bűnt nem tudják feldolgozni.. Amit valamilyen szinten még is értek...
Sajnos Pásztor Pali elhunyt az év elején a kis faluban ami a filmben is szerepelt.. R. I. P.
Nyugodj békében!!
10/10
szingh 2019 aug. 20. - 12:07:09 10/10
Megrendítő erejű film. Beleremegett a lelkem. Elragadott és nagyon sokáig nem eresztett.
feherpeter77@gmail.com 2017 márc. 05. - 10:49:49 Előzmény brrrobi
Tapasztalatom szerint nem törvényszerû, hogy valaki egy fiatalkori botlás miatt örök életére megbélyegzett maradjon. Osztálytársam általánosban elég súlyos bûncselekmények miatt ült (lopás, betöréses lopás, fegyver birtoklás, lõfegyverrel visszaélés) letöltötte a magáét, a családja segítette végig utána is, azóta ég, fuvarozó kis vége van, saját erõbõl. Vannak akik visszakerülnek, de nagy általánosságban nem jellemzõ.
10/10
liumiu 2015 szept. 02. - 12:24:15 10/10 Előzmény 4427
Minden szavaddal csakis egyetérteni tudok, lényegében mindent elmondtál helyettem, rám is nagyobb hatást tett, mint a Bebukottak, bár az is döbbenetes volt de itt, ebben azok a képsorok, amikor egymás után láttatták, hogy honnan indult, mivé lett egy-egy szereplõ... hátborzongató volt többedjére is, pedig már nem egyszer láttam a filmet. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ezekben az intézményekben csak fokozzák a bajt, vagyis, szörnyetegeket "termelnek" az oda bezárt "emberanyagból", az amúgy is sérült lelkeket csak tovább torzítják, miközben a normál társadalomba való beilleszkedésre kellene megtanítaniuk õket, ha már a családjaikban ezt nem kapták meg, de ehelyett valami elképesztõ módon életképtelen, antiszociális emberek kerülnek ki ezekbõl az intézményekbõl. Pedig a társadalomnak lenne elemi érdeke visszavezetni õket, vagy inkább eleve bevezetni õket a normál életbe, pontosan azért, hogy megvédje magát a deviáns személyiségektõl, szóval... ezeket a sérült lelkeket GYÓGYÍTANI kellene, nem még inkább eltorzítani, mert EZ a társadalom elemi érdeke... Nah, mindegy, a film úgy jó, ahogy van, mindenkivel minimum egyszer megnézetném, hogy saját szemével lássa, mivé lesz azokból, akiket elzárunk a szemek (és tudatok) elõl hosszabb-rövidebb idõre, merthogy ami nincs szem elõtt, az nincs, arról nem muszáj tudomást venni... Nos, egy ideig lehet nem tudomást venni róluk, de aztán egyszer csak kijönnek - és ÍGY jönnek ki, emberi roncsokként.
7/10
Sadenal 2015 márc. 06. - 13:49:39 7/10
Kicsit durvábbra számítottam de így is lehangoló volt. Sajnos a vége fele már vesztett az erejébõl és kicsit untam.


7/10
10/10
4427 2015 jan. 02. - 19:14:33 10/10 Előzmény brrrobi
Sok éves, nagy munka. Mindez át is jön ezen a szokatlanul alapos, érdekes, tanulságos dokumentumfilmen.
Nekem még a Bebukottaknál is jobban tetszik.
Az meg, hogy valakinek egy Fókusz riport jut eszébe, hát...vszleg nem nézte végig ezt a filmet.
Mert, hogy ezek a szereplõk így (ráadásul ilyen kényes témában!) megnyíljanak a kamera elõtt, az bravúr. És persze sok együtt töltött óra/nap/hónap a szereplõkkel, az interjú alanyokkal.
A film készítõi a legnagyobb magyar dokumentumfilmesek (Almási Tamás, Kocsis Tibor) közé iratkoztak fel.
10/10
vakkond 2014 dec. 26. - 22:47:35 10/10
Ebbõl a filmbõl tényleg meg lehet tudni valamit a magyar rögvalóságról.
Az országban tömegek élnek ilyen reménytelen nyomorban.
9/10
vandorbab 2014 dec. 09. - 14:54:48 9/10
Izgalmas alkotás.
Az alapmû nagyobbat ütött, de a büntetés utáni civil élet kihívásai nyomasztóbb képet adnak.
A teljesen leszedált Zsolt(? a pszichiátrián) viszont olyan tisztán és választékosan magyarázza el a lényeget, hogy a parlamenti képviselõink csak tanulhatnának tõle.
Egy megcsorbult életkezdetbõl képtelenség egyedül talpra állni, és ehhez a mi szemléletváltozásunk is szükséges.
10/10
brrrobi 2014 nov. 30. - 12:23:00 10/10
Miert kapcsolodna a temahoz az, hogy Portik feltunik-e a filmben, vagy nem? Ha a film arrol szolna, hogy regi magyar bortonfilmekben feltunik-e mai top bunozo, akkor az elvarasaid jogosak lenne.

Amugy szerintem jol osszerakott dokumentumfilm. Latszik, hogy van benne munka. Meg szerintem a tema is jo. Amugy lehet, hogy ezekbol a fiatalokbol nem lett volna megint bunozo, ha lett volna ertelmes rehabilitacios program. De az elmondasaik alapjan ez nem igy tortent. Gondolom semmi nem valtozott azota se: aki bekerul a fiatalkoruak bortonebe, az jo esellyel erre a sorsra jut.
8/10
Aszpirin 2014 nov. 29. - 21:27:45 8/10
Jól összerakott dokumentumfilm három nagyon különbözõ, de ugyanolyan értelmetlenül a társadalom peremére sodródott emberrõl. Engem végig lekötött, mert egy olyan világba nyújtott betekintést, amit szerencsére személyesen nem ismerek. Érdemes megnézni.
8/10
5/10
Lucky04 2014 nov. 29. - 16:56:28 5/10
Nekem elég nagy csalódás a film. A Bebukottak nyersen lényegretörõen mutat be embereket, közeget. Én inkább arra lettem volna kiváncsi, hogy azt az idõszakot elemezzék ki. Nem mondom, hogy ez nem érdekes, de szerintem a lelke mélyén mindenki sejtette, hogy ez lesz a sorsuk. Az meg elég ciki, hogy Magyarországon képtelenek megtalálni embereket, mikor már a szar facebookon is két-három emberen keresztül mindenki ismeri egymást! Az érdekes lett volna, ha elmesélik milyen volt Tökölön, kinyomozhatták volna mi történt a segédfelügyelõvel vagy azt, hogy tényleg Portik Tamás-e az egyik szereplõ a Bebukottakban. Ez a film mindenképpen alulmúlta a várakozásom, kb olyan lett, mint egy egész estés fókusz riport.
kasoko koscivaka 2014 nov. 13. - 22:15:02
Most értem haza a Toldi mozis vetítésrõl. A film hangulata nem olyan nyomasztó, mint a Bebukottaké volt, inkább lehangoló.

SPOILER

Ahogy várható volt, a három srác sorsa nem alakult túl fényesen. Meglett férfiemberként sem lubickolnak a földi jóban. Zsoltiból (aki a Bebukottakban a részeg anyját megerõszakolni próbáló barátját ölte meg) szinte teljesen sikerült kiölni az embert, az érzékeny fiúból nagyon megkeményedett felnõtt lett, pszichiátrián ápolják. A nevelõjét kinyíró srác (Gabesz) hajléktalanként él, a gyerekét elvették tõle, nem láthatja. Pali pedig (aki apagyilkosságért került be), az anyjával él és ritkán látja a gyerekeit. Mindhárman visszatérõ vendégei a börtönöknek.

SPOILER VÉGE

Néhány szó a körülményekrõl: a moziban késve kezdõdött a vetítés, és nem is abban a teremben, ahova ki volt írva. Ennél fogva senkinek sem volt helyre szóló jegye. A kifinomult mûvészlelkek, akik eljöttek megnézni a fesztiválokon megjelent filmet, teljesen elfelejtkeztek emberi valójukról, amikor végül kinyitották az ajtókat és úgy furakodtak a helyekért, ahogy kell. A mögöttünk álló két öltönyös fickó pl. épp magas röptû politikáról szóló eszmecserét fejezett be villámgyorsan, hogy sikerüljön bejutniuk a másfél méteres feleségem elé tolakodva.

Hab a tortán, hogy a film felénél kópiát kellett cserélni : - ) Hozzá kell tenni, hogy a mozi alkalmazottai igyekeztek mindent megtenni, hogy enyhítsenek a körülményeken.
offtopic
kasoko koscivaka 2014 okt. 17. - 12:11:09
Egyelõre nincs konkrét idõpont, a facebook oldalon folyamatosan csepegtetik az információt:
https://www.facebook.com/kaingyermekei
offtopic
free_street 2014 okt. 04. - 20:34:15
Mikor adják majd?
kasoko koscivaka 2014 aug. 08. - 14:10:57
A Bebukottak folytatása, finoman szólva is várós. Õsszel vetítik az HBO-n, már alig várom.