Kaland

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar romantikus dráma, 84 perc, 2011

Értékelés:

102 szavazatból
Szerinted?

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik a legnevesebb klinika vezetőjévé. A professzor nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája, fogadott fia Zoltán doktor, szökésre készül Annával. Az ígéretes kaland azonban váratlan fordulatot vesz. A professzor súlyos alkut köt Zoltánnal, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja.
Bemutató dátuma: 2011. október 20. Forgalmazó: PCN Filmprodukciós Kft.

Stáblista:

Szereplők

Kádár professzor
Zoltán doktor
Szekeres doktor
Ápolónő
Miniszter felesége
Szállodaigazgató
Beteg nő
Haldokló lány
Lány nagyapja
Divattervező
Kocsmáros

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Vilmos8 jan. 16. 09:32:35 8/10
Tetszett. Színészek, rendezés, operatőri munka. Nem olvastam Márai művét, így nem volt viszonyítási alapom.
7/10
IamTwo 2021 aug. 19. - 23:45:13 7/10
Anna motyogása engem is zavart, Szekeres doktor figuráját sem értettem meg, talán az eredeti műből kiderül, ki is volt ő.
Feszültség, hát az nincs. Vagy az egész eredetileg is a professzorról szólt vagy ő karaktere (színésze) volt az egyetlen erő a filmben. Ennek ellenére az egész kép nekem bejött.
Kicsit lassú felvezetés után egy éles balkanyar.
7/10
Antal Kellner 2021 júl. 23. - 22:50:03 7/10
Szép, kor hű film. Kiváló zenével.
De ahogy itt is olvastam, Csányi Sándor nem csak beszéd hibás,de valóban nem is jó színész... én sem tudtam az alakítás gyengesége miatt elvonatkoztatni attól ki ő... nem tudtam bele élni magam abba,hogy ő egy orvos. Egyszerűen nulla. Eperjes... (sajnos őt nem igazán kedvelem) így számomra ő is lehúzta a filmet. A többi színész, karakter tökéletes! Ha a fent említett urak, művészek helyett más lett volna, akkor 10/10 is lehetne.
3/10
Bere85 2021 júl. 22. - 19:48:51 3/10
Magyar filmeknél előfordulhat, hogy várom,hogy csak fog benne történni valami, de csak nem akar semmi történni. Az első negyed óra még tetszett a díszlet, az idősík teremtés, a képekkel való kitöltése az időnek..Nem értettem milyen konkluziót kellene levonnom ebből az egészből. A férj érzelmi reakciói,üveges tekintete mint valami pszichopata nárcisztikus. A feleség egy személyiségtelen labilis, kodependens társfüggő nőszemély. Emiatt a kapcsolat miatt betegedett volna meg? Csányi és Eperjes alakító karaktereket is lehetne diagnosztizálni pszichológiai szempontbol. Miért érdemes megnézni, jobb kedvem nem lett tőle az biztos. Marozsán Erika még elég jól nézett ki 40 körül, de én ráadásul férfi sem vagyok, Csányi Sándor tokáját elnézegethettem max. Szoval nem dobott fel a film és a fordulat a végén megint csak olyan érthetetlen volt , hogy most ez lenne a kicsúcsosodása a sztorinak. Ez csak az én benyomásom, hogy ez a fordulat valahogy még lejjebb húzta az addigi nem történést..
zetevar 2021 júl. 19. - 19:03:10
A végéért megérte. Az utószinkron vacak volt, meg általában a hang is. + most gondoltam először bele, miért is olyan népszerű színész Csányi Sándor. Szimpatikus pali, azt nem vitatom, de amellett, hogy beszédhibás, még sohasem sikerült elfelejtetnie velem, hogy ő Csányi Sándor és ez egy színész esetében eléggé gáz...
6/10
itsme1 2021 júl. 11. - 09:42:28 6/10
Tisztelem Márai irodalmi munkásságát, de – mea culpa – ez a film meglehetősen vontatottra sikerült. A párbeszédeket mintha szándékosan lassították volna, hogy kitöltsék a műsoridőt. Az utószinkron is gyenge lett. Többször is zavaróan szétcsúszott, Anna sutyorgásait pedig alig lehetett hallani. A sztárparádé és a gyönyörűen restaurált 230-as Merci miatt értékeltem a közepesnél egy kicsit jobbra.
6/10
pihes 2021 márc. 24. - 14:40:59 6/10
Feltűnt rögtön az elején a biturbó hajszárító, az jó volt. Azért kedvelem a magyar filmeket, mert úgy üt, hogy az egy kicsit fáj is.
Tetszett, nem mondanám, hogy rossz volt!

6/10
2/10
balazs.simig 2020 ápr. 18. - 00:18:55 2/10
Nagyon gyenge film.
8/10
Blasius Biagio 2020 ápr. 13. - 03:28:48 8/10
A végét láttam, legközelebb az elejétől végignézem, ha adják. Kiváló színészekkel egy kis költségvetésű hazai film, arról a korról, amikor a házasság szót még nagy betűvel szedték.
10/10
ligetiz51 2018 dec. 02. - 07:27:31 10/10
Nagyszerű Márai adaptáció, kitűnő színészi játékkal. 10/10
Edmond Dantes 2017 dec. 07. - 10:52:53
Mivel néhány régi ismerõs fórumtárs bejegyzését láttam, a film felkeltette az érdeklõdésemet. Nem bántam meg, hogy megnéztem. Igen, vannak dramaturgiai hibái. Igen, vannak "alaki"-"formai" hibái. Én is hozzátehetném: a nagypolgári lakás minden valószínûség szerint a Kodály-köröndön van, ahol kb. hetente forgatnak, ebben a lakásban is. (Az autóból kiszállós jelenet a szemközti "Kodály"-háznak tûnt.) Igen, ez a film tévére/tévébe való. Igen, lassú a tempója. Igen, én is találtam volna alkalmas magyar fõszereplõt, ha nem is a lejjebb említettek között, akik már 2011-ben is 70+ voltak a prof. szerepe inkább 60+ évjárat lehet. És így tovább. Ehelyett hátradõltem és végignéztem és tetszett. Márai mint kurzusíró? Nem hinném. Õ ugyanis valóban vérbeli p o l g á r volt, a szó igazi = n e m mai értelmében.
8/10
fourdogs 2015 dec. 13. - 09:34:22 8/10 Előzmény olahmiki1959
Miki, a jó irodalmi alap csak könnyebbség egy film végkimenetelére nézve, hiszen vannak kitûnõ szerzõi filmek is.
Böckmannt nem érzem rossz választásnak, nehéz lenne még egy ennyire visszafogott intellektust találni erre a szerepre, ráadásul, ha nem ismered, amikor szembetalálkozol vele, bátran kinézhetsz egy orvosprofesszort belõle. Mellette az említett színészek inkább tûnnének M. E. nagyapjának, mint párjának. Kulka - akit inkább el tudok képzelni az általad említettekkel szemben - annyi hasonló szerepet elvitt már, hogy inkább kerestek egy új arcot.
olahmiki1959 2015 dec. 04. - 07:14:45
Szépen megvalósított Márai-adaptáció, - megint bebizonyosodott, hogy a legjobb filmek irodalmi alapanyagból készülnek -, érdekes történet, a végén szívbemarkoló fordulattal, szépen fényképezett helyszínekkel, életszerû párbeszédekkel.

A színészi játék általában rendben volt, bár két észrevételem azért lenne.
Csányi Sándor, mint vezetõ fiatal színészünk, végre - akár szakember segítségét is igénybe véve - megtanulhatna hadarás nélkül, szépen, tisztán artikulálva beszélni, mert ezen a téren vannak még hiányosságai, a másik észrevételem pedig, hogy a fõszereplõ, idõs doktor szerepére találhattak volna magyar színészt is.
Itt van még velünk Bács Ferenc, de 2011-ben még köztünk volt Bitskey Tibor, Sztankay István, Sinkó László, de hálisten ma is él még Mécs Károly, aki a rendkívül karakteres, csodálatos hangját a fõszereplõ külföldi színésznek kölcsönözte.

Eperjes, Marozsán Erika, vagy Törõcsik Mari még a kis szerepben is tökéletes volt.

Viszont azt kell mondanom, hogy ez nem mozifilm, tv filmnek, otthon megnézni tökéletes, de elmenni moziba, jegyet venni, megnézni, utána hazamenni... Nem éri meg az erõfeszítést. Teljes tévedés volt moziban forgalmazni.
A hangulata, az intimitása miatt abszolút tv-re készült film.

Összességében tetszett.
LajtaJ 2015 dec. 03. - 06:25:30
Nem emlékszem erre a filmre, de ígéretes a nõi szereposztás.
Marozsán Erika, Nagy-Kálózy Eszter...
Aztán még a korábbi korosztályból is két olyan ekonikus név (Tordai Teri, Moór Marianna), akik a maguk korában "megértõek voltak" a férfinézõkkel kapcsolatosan, ezért látványos jeleneteik is voltak...
Mindenképpen megnézem, felveszem.
Ezüstliliom 2012 ápr. 13. - 01:34:21
Ez azért megért volna egy spoilert, mivel ez csak a történet vége felé derül ki, és nyilván nem véletlenül.
tortura 2012 ápr. 12. - 15:49:50
Nekem a végérõl egy kicsit Sarkadi Imre Gyávája jutott eszembe. Ahogy az öreg szobrász mondta: "Mindenki olyan fegyverrel harcol, amilyen van neki!" Hát kb. itt is ez történt. De nem akarom lelõni a poént, hátha valaki még nem látta.
hhgygy 2012 ápr. 12. - 15:30:46
Nem volt rossz film, csak apróság, hogy volt benne egy anakronizmus.
A film a 30-as években játszódik, ekkor a Ferencz-József hídon az autóknak fordítva kellett volna haladniuk, azaz mint ma Angliában.
10/10
krampampuli 2012 ápr. 12. - 10:37:42 10/10 Előzmény hepinyo
Pont fordítva látom. Eperjes hozza az Eperjest... A szálvezetés és ennek az ütemezése is hibátlan. A vontatottságnak még csak a gondolata sem merül fel. Ez a 30-as évek, nem napjaink pörgése, s ha hiteles kor rajzot akar ábrázolni sikerült. nagyon tetszett!
9/10
pneklara 2012 ápr. 12. - 08:04:40 9/10
Márai mûveit nehéz lehet filmre vinni, mert nem annyira a cselekmény a fontos, hanem a gondolatok cseréje, az elmélkedés.
Így is sikerült a párbeszédek közé a betétdallal, a báli tánccal szépen illeszkedõ mozgalmasságot vinni. Berkes Gábor zenéje nagyszerû. Az a képi megoldás is, hogy Anna kék ruhájában kiragyog a környezetébõl.
Kezdetben csodálkoztam, hogy Törõcsik Mari elvállalt egy ilyen "kis" szerepet, de a nézésével, a várakozásával mindent elmondott, hogy õ ismeri a házaspárt, kimondatlanul is mindent tud róluk, és képes valahogy szavak nélkül is beavatkozni az életükbe.
SPOILER:
A történet tipikus: az idõsödõ, szakmájáért odaadó orvos elhanyagolja fiatal feleségét.
Mikor vizsgálja, úgy néz rá, mint ha elõször látná. Érdekes, hogy az orvos-beteg viszonyban közelebb kerül hozzá, mint a feleséghez. Azt azonnal tudni akarja, hogy mi van a testében, de nem érdekelte eddig, hogy mi van a lelkében.Anna is - amikor megnézi a haldokló lányt - talán elõször szembesül azzal, milyen súlyos terheket hordoz a vállán a férje.
Nem tudom, milyen megfontolás alapján dönt így a doktor: akar még néhány szép hónapot ajándékozni Annának, szerelemben? Zoltánra miért terheli a súlyosan beteg nõ várható szenvedéseinek kezelését? Hisz õ nem ilyen reményekkel kelt volna útra Annával.
SPOILER vége:
Tetszett az örök dilemma Eperjes felvetésében: nem azt kell kutatni, mitõl betegszünk meg, hanem miért maradhatnánk egészségesek.
Az is örök probléma: leginkább arra a betegre kell figyelnie az orvosnak, aki bizonytalan panaszokkal érkezik.
Jó film volt, elmélkedésre késztet.
Talavera 2012 ápr. 12. - 07:38:55
A kritikusok egymásnak írnak, én jót nevetek némely kritikán, ahogy legtöbbször próbálnak egymás közt valamilyen torz, sznob mércének megfelelni. Felnõtt ember nem hagyja magát befolyásolni. Ebben a mûben sem a valóban banális történet a lényeg, hanem AHOGY meg van írva, ahogy a filmbe sikerült néhány mondatot átmenteni ami elgondolkodtat és szíven üt. A kritikusok meg hablatyolnak sminkrõl polgári unalomról meg hasonlókról..szánalmasak!
Összes hozzászólás