Kapcsolat

Bakancslistához adom
Contact
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 144 perc, 1997

Értékelés:

545 szavazatból
Szerinted?

A Carl Sagan regényéből készült film korunk egyik legvitatottabb témáját dolgozza fel: egyedül vagyunk a világegyetemben, vagy valahol élnek hasonló társaink?

Ellie Arroway, a megszállott csillagász megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Fáradhatatlanul kutatja a világegyetemből érkező rádiójeleket, bár a tudóstársadalom gúnyosan, kételkedve és megvetéssel szemléli munkáját. Egy napon azonban a távoli Vega csillag irányából rádióüzenetet fog, melyet a világ minden sarkából összesereglett tudósok fejtenek meg. Remény és rettegés lesz úrrá mindenkin, hiszen egy intergalaktikus utazásra alkalmas jármű terve lehet áldás és átok is: jelenthet űrháborút, de egy új korszak hajnalát is.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Ellie Arroway
Michael Kitz
Rachel Constantine
Ifjú Ellie
Ted Arroway
Dr. Kent Clark
Richard Rank

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1998
    Legjobb hangkeverés jelölés
  • Golden Globe-díj

    1998
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Jodie Foster

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
gyereamozibabe máj. 07. 23:13:23 8/10
Karantén alatt ezt is leporoltam, és még 20+év után is jó ez a film. Ami hibája van, az már akkoriban is zavart. A CGI bénára sikerült. (szerencsére csak pár másodpercesek) És a filmet 10-15 perc kivágásával föl lehetne pörgetni. Fiatalon nem fogtam fel, hogy miért erőltették ezt a vallásos témát, hisz nincs olyan befolyásuk a csuhásoknak, hogy beleszóljanak a tudományos életbe. Azóta nem néztem meg a filmet, úgyhogy csak most esett le, hogy ez mekkora fricska volt Ellie Arroway karakterének, hisz a végén ő is azt kéri az emberiségtől, hogy higgyenek neki. Nincs más a kezében. És megérti milyen a másik oldalon lenni. A 8-9 közötti átlag tükrözi az én ízlésemet is.
7/10
sexykex ápr. 09. 17:12:38 7/10
Az, hogy a világegyetemben létezik-e élet a Földön kívül is, valójában nem kérdés. Természetesen létezik. A fejlettsége és típusa már inkább kérdéses, de azért nagyon valószínű, hogy nem lehet nagyon nagy az eltérés: hasonló időben és hasonló körülmények között születtek, ezért ők is a csillagközi utazás megoldásának problémájával küszködhetnek.
Felvehető-e a kapcsolat távoli világok élőlényei között? Ha nem pusztítják el önmagukat és világukat, sőt a kozmosz sem omlik össze, akkor igen, megvalósulhat. Persze nem úgy, ahogyan azt ez a film bemutatja. Számomra értelmezhetetlen az a hipotézis, hogy a Nagy Bumm előtt nem volt semmi. Sokkal ésszerűbbnek látszik a Nagy Visszapattanás elmélete, ami szerint a mostani tágulást, egy korábbi összeomlás előzte meg. Az anyag ugye nem vész el, csak átalakul. Na és hogy jött létre, ki vagy mi hozta létre az anyagot és miből? Azt majd a hívők megmagyarázzák.
Lényegében nem is erről, hanem a kutatókról akartam néhány szót ejteni. Csakhogy már annyit beszéltem másról, hogy erre nem maradt idő. Noha az is lényeges, hogy ki és miért fizeti azokat a ragyogóan képzett elméket, akik egész életükben várják azt a bizonyos rádiójelet, ami nem érkezik meg. Ahelyett, hogy értelmes, szükséges, fontos és hasznos kutatásokat végeznének. Talán az a baj, hogy senki sem tudja, mi az értelmes és fontos.
A film jó, érdemes megnézni. Én már láttam, mégis megnéztem, de én már csak ilyen vagyok. A hipotéziseimet, viszont senkivel sem leszek hajlandó megvitatni. Egyrészt most állítottam fel őket, másrészt ez egy filmes és nem tudományos fórum: punktum!
10/10
Tomi9046 ápr. 06. 22:23:04 10/10
Imádom ezt a filmet és a színésznőt is. :) Kár, hogy nem fiatalodik senki... :) Nagyszerű alakítások vannak Jodie Foster neve mellett.
Valahogy nagyon jól áll ez a földönkívüli élet kutatása a kisasszonynak. Van még ehhez hasonló filmje egyébként?
Szerintem ez a film nagyon jól el tudja vinni az embert abba az elképzelt világba, amiről szinte az egész emberiség sokkal többet szeretne tudni...
Vajon van-e értelmes lény rajtunk kívül az univerzum bármelyik szegletében? Vajon elérhetünk-e olyan bolygókat, ahol találunk majd valós életet? Vajon lesz-e 100 éven belül eget rengető felfedezés a NASA-tól, Kínától, Indiától, vagy bárki mástól?
10/10
BOTICSELLI febr. 03. 23:00:19 10/10 Előzmény kgeza
Isten téma: lásd a hosszabb hozzászólásomat...
Bizonyos dolgokhoz meg kell érni.
(... és ezt minden bántó szándék nélkül írom)
10/10
BOTICSELLI febr. 03. 22:46:29 10/10
Nagyon nagyon sokrétegű film.
Olyan alkotás amelyet évek, évtizedek múltán újranézve is találni benne új értelmezéseket.
A filmet még a kilencvenes években láttam a mozikban, de kb. 3-4 évente Újra nézem.
44 éves vagyok.
Bizonyos mélyebb gondolatokhoz egész egyszerűen éretlen voltam huszonévesen amikor először láttam...
Ilyen az ISTEN kérdés a filmben.
21 évesen engem idegesített a téma, nem értettem, hogy mit keres ez egy sci-fi-ben...
Most már tökéletesen értem.
A teljesen ateista Ellie, aki a tudomány embere és csak a bizonyítható fizikai világban hisz, végzetszerű találkozása a szakralitással.
ZSENIÁLIS és egyben irónikus, hogy a film végén (SPOILER!) pont a tudományosan bizonyíthatatlanság csapdájába esik, miközben a nézőt végigvezették az emberi tapasztalás útján...
... a film végén mi már tudjuk, hogy Ellie átélte mindazt amit elmesél, irónikus, hogy tudós emberként egyetlen szavát sem tudja megkérdőjelezhetetlen tényekkel alátámasztani.
De a film közepe felé zajló teológiai vita is szívbemarkoló: "Szeretted Apádat? Bizonyítsd be..."
Két olyan ember sorsszerű találkozása, (Ellie és Palmer), a tudós és a lelkész, akik világnézetben ennél távolabb nem is lehetnének egymástól.
Kapcsolatukban ennek ellenére, vagy talán éppen ezért karmikus!
ZSENIÁLIS.
Sokkal, de sokkal több van ebben a filmben, mint amit fiatalemberként megértettem anno!
Akinek elsőre-másodjára nem tetszik, annak ajánlom az újranézését pár évtized múlva...
10/10
Mir87 2019 jún. 10. - 12:00:44 10/10
Nagyon jó film.
Aki nem hiszi, hogy máshol is kialakulhatott élet az elég keveset tud a világegyetemről és méretéről. Még a legnevesebb kutatók sem vetik el más élet lehetőségét pláne, hogy most már elfogadott, hogy az élethez szükséges mikrooragnizmusok meteorokkal jöttek és nem itt alakultak ki.
2/10
bekukkancs 2018 okt. 30. - 16:25:55 2/10
Gyerekes, gügye történet,ezerszer lerágott gumicsont.
Tonnányi reklámmal ment a füstcsinálás már a megjelenése előtt,de
láng sehol,viszont sikerült telepakolni a jól megszokott amcsi nyáladzással.
Foster annyira hiteltelenül játszik illetve túljátszik,hogy
néhol az már megmosolyogtató.

gerhajdu 2018 júl. 29. - 16:50:36
Nem rossz film. A fő történetszál, a főszereplők sorsa tényleg vontatott egy kicsit, de egy pillanatra sem üres vagy érdektelen. Néhány dialógus is kicsit nyálas.
A történet nagyobbik része elképesztően elgondolkodtató és kegyetlenül realisztikus. Elég belegondolni, hogy mi történne a világgazdasággal, ha a 4 legnagyobb ország (vagy még több) minden használható pénzét elköltene egy szerkezetre, ami aztán (látszólag) egyáltalán nem működik, tehát tekinthető kidobott pénznek. Persze egy ilyen felfedezés elvileg minden pénzt és embert megérne, de lehet, hogy van egy határ. Vajon több százezer élete és több száz milliárd dollár megérne egy ilyen próbálkozást?
Vídiafej 2018 máj. 14. - 19:46:51 Előzmény Keresztes³ovag
"szerintem meg ez nem igaz történet. Nekem csalódás volt. Vontatott, lassú, unalmas. Az sem világos minek volt ez a fölösleges hercehurca benne, mert a miértre választ nem kapunk. "

te tényleg ekkora marharépa vagy?
amúgy meg nem kell mindenre választ kapnod, nem vagy te óvodás...
azért kaptál agyat, vagy mit, h gondolkodjál vele..esetleg fantáziálj..
tudod ha a sumérok nem fantáziáltak volna kerékről, te még mindig a földön húznád a nejedet...
ezek a mutánsok mi a faszért jöttek le a fáról ??
10/10
szookedorina 2018 márc. 24. - 11:10:49 10/10
A föld egy nagy komposztáló a sok hasonló bolygó közül... 4,5 milliárd év, Az állatvilág a földbolygó őslakosai. Képzelje el, milyen kényelmes helyzetben volnának a mai geológusok és őslénykutatók, ha a Föld történetének valamennyi fontos eseményét kamerák filmezték volna!
Az embernek célt kell találni az életében ha ez a cél független, a társadalomban káoszt eredményez.
A történelemben mindig megvoltak a vezető felosztások. Az újkor felgyorsult népesség szaporulata egyre nagyobb majd lehetetlen megoldások felé viszi az emberi civilizációt. Nem megoldható a lassulási tendencia (ez a hajó már elment), de a gyorsítás sem szerencsés. A mesterséges korlátozásnak ártatlan emberi életek esnek áldozatul. A gyorsított integrációs megoldás csak időhúzás... határozatlan időre lehet segítség, de segítség.
"Filozófia; Az élet értelme mélyen keveredik a létezés, az öntudat, a boldogság filozófiai és vallási értelmezésével, és olyan elméleteket érint, mint a szimbolikus jelentés, ontológia, érték, cél, jó és rossz, szabad akarat, elméletek Istenről, Isten létezése, lélek, halál utáni élet. A tudományos munkák közvetettebbek, az univerzumról való empirikus tények rögzítésével a tudomány keretet és változókat ad a kapcsolódó vitákhoz. Egy alternatív, nem kozmikus/vallási eredetű, emberközpontú kérdés a "Mi az én életemnek az értelme?" Az emberi lét értelmére vonatkozó kérdés értéke a végső valósággal, az önazonossággal vagy szenteltség érzésével egyeztethető össze." Mindenesetre nem definiálható a földönkívüli létezés értelme nélkül.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%A9let_%C3%A9rtelme_(filoz%C3%B3fia)#/media/File:Rembrandt_Harmensz._van_Rijn_038-crop.jpg
plokmi 2018 márc. 18. - 12:56:04
Idegesítően szánalmas és/vagy szánalmasan idegesítő az egyház hozzáállása az eseményekhez. Amikor valami hasonló fog bekövetkezni a közeljövőben (szakértők szerint néhány évtizeden belül) szerintem a filmbeli reakciójuk fog megismétlődni. De onnantól kezdve nem sok esélyük lesz a fennmaradásra.
proklima@freemail.hu 2017 jún. 18. - 10:18:47
Nagyon jó film. 9/10. Jodie Foster number one.
Oh jajj 2017 jún. 12. - 01:06:32
Egy szóban összefoglalva: idegesítõ.
9/10
szepipiktor 2017 jún. 09. - 17:44:14 9/10
Hétvégén lesz, most nézem, hogy ez itt KALANDFILM??????
Sagan perelne...
7/10
Cisco 2017 febr. 11. - 16:50:41 7/10
Én nem hiszek a földönkívüli életben, szinte lehetetlennek tartom a miénkhez hasonló szerves élet kialakulását és fennmaradását, ennek ellenére nagyon szeretem, jónak és érdekesnek tartom ezt a már 20 éves filmet. Többször láttam már és a végét, a már tényleg eltúlzott fantasztikumot megbocsájtva is idõtálló. A legjobb rész szerintem, amikor a beérkezõ adást sikerül képpé, filmmé konvertálni. Azok a döbbent arcok... meg ahogy Woods, mint valami állambiztonsági agyas, mindent titkosítana az USÁ-nak. Az õ személye jól mutatja az amerikaiak saját kiváltságosnak, felsõbbrendûnek vélt szerepét, miszerint még a világûrbõl érkezõ üzenetek is kizárólag õket illetnék. :)
Foster, McConaughey és a többi színész is nagyszerûen játssza a szerepét, ahogy a háttértörténet is kiváló.
Az örök kérdést - azaz hogy lehet-e a miénken kívül értelmes élet? - igazán jól sikerült filmben örökítették meg.
JackWalsh 2017 febr. 11. - 09:19:34
A kiírás szerint 14:50-kor kezdõdik, 16-kor meg már egy másik film. Rövidített verzió lesz?
9/10
szepipiktor 2017 febr. 10. - 19:41:26 9/10 Előzmény Keresztes³ovag
És ez így van jól!
Neked kell elgondolkodnod! Ezért jó a film (és a könyv is)...
filoszemitabéluska 2016 nov. 27. - 10:35:50
Ez egy náci film. Jáccik benne a Hitler. Követelem, hogy tilcsák be! Különben megyek Strasszburgba panaszt tenni.
10/10
tesz-vesz 2016 nov. 27. - 10:22:26 10/10
ez kalandfilm? egy rakás hülye van a port.hu-nál. ez sci-fi
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu