Kárhozat

Bakancslistához adom
magyar filmdráma, 115 perc, 1987

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

"Hősünk, Karrer, olyan ember, aki pontosan tudja, mit várhat saját életétől. Olyan nézőpontból szemléli a világot, ahonnan világosan belátható életének teljes reménytelensége, és ennek ellenére mégis belevág egy újabb történetbe, holott ő tudja a leginkább, hogy csak vesztesként kerülhet ki belőle. Van azonban benne valami, ami erősebb, mint a saját világlátása. Ez a benne lakozó nagyobb erő vonzza a történet másik szereplőjéhez, az énekesnőhöz, aki vágyainak és érzéseinek nem egészen méltó tárgya. Karrer nem vár semmit ettől a szerelemtől, számára ez a szerelem a legvégső emberi szükséglet, az emberi melegség utáni biológiai vágyakozás kifejeződése végzetes egyedüllétében... Nem is az a kérdés, hogy mi a tétje az életének, hanem az, hogy egyáltalán van-e tétje?..." (Krasznahorkai László)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
luci87 jan. 14. 18:48:21 3/10
Jobbra szamitottam, hosszú, vontatott, unalmas. Hosszu percekig mutatnak egy képet... ez a remalmom.
mamu 2021 dec. 27. - 06:03:34 Előzmény Vargnatt
Nem tudom mennyire vagy ismerős a régi Oroszlányon. A film a régi Csille vagy Arany Csille étterem utcája. Biztos más helyszínek is vannak, már nem emlékszem a filmre. Én a Fürst Sándor utca sarkán laktam és az arra az utcára nyíló konyha ablakból láttam a forgatás.
Vargnatt 2021 dec. 27. - 04:46:16 Előzmény mamu
Tudom, hogy 11 éves a kommented, de ha esetleg mégis látod: melyik utcáról van szó? Próbálnám kideríteni a helyszíneket fotózás céljából, de nem nagyon találok kapaszkodókat...
1/10
stupek2 2017 jún. 17. - 11:55:28 1/10
Egyetértek Gregga felhasználóval: A történetet ugyan egy-két mondatban össze lehetne foglalni, csak nehéz elcsípni az a pár mondatot és jelenetet, amelyben történik valami.
Van egy képkocka Tatabányáról, néhány csille Oroszlányból, a többi studiófelvétel. Csak gyorsítva tudtam nézni, és így volt értékelhetõ.
4/10
gregga 2017 jan. 30. - 00:13:54 4/10
Sátántangó 1.0. Hasonlóan kellemes zenés kocsmai táncikálással. A humor itt hiányzik, de a lassan úszkáló képkockák, a monoton zajok és a nyomokban feltörõ süketelés gyorsan elõsegítik az elalvást. Kivéve a gyereksírós részt. A történetet ugyan egy-két mondatban össze lehetne foglalni, csak nehéz elcsípni az a pár mondatot és jelenetet, amelyben történik valami. Érdekes a rejtélyes tartalmú csomag, ilyesmi néhány más filmben is felbukkan.
9/10
far vik 2016 ápr. 18. - 08:19:50 9/10
Örökre beégtek ezek a képek. És a zene. Fáj, de nem lehet tõle szabadulni. Tud valamit ez a fájdalmas arcú ember és a társai.
Torolt Felhasználo 2016 márc. 03. - 20:56:34
Talán ha féltucat régi agyar filmet raktam félre hogy rendesen megkéne nézni az eddigi 573-ból. Ez köztük van.
6/10
Sadenal 2015 aug. 24. - 14:34:30 6/10
Elég depresszív és lehangoló. Azt hiszem Tarr-ról elmondható, hogy kb. 4-5 olyan nap van az évben, amikor annyira lehangolt vagyok, hogy talán átjönnek a filmjei. Lehet azért nem jött át ez se, mert nem tetszik, hogy látom mennyire elbas*ottak vagyunk.6/10
10/10
fantyoyo 2015 júl. 22. - 08:10:22 10/10
nehezen tudom eldönteni, melyik tarr béla film képeit szeretem legjobban. a londoni férfi és a kárhozat nálam mindenképpen veri a werkmeister harmóniák, torinói ló és a sátántangó képi világát.
offtopic
baribarany 2010 dec. 26. - 02:02:22
Krasznahorkai Lászlótól ez a kedvenc idézetem: "Ha lárma van, szó és gesztus, s bennük egy emberi lény egyszerisége elveszti autoritását. Ha az elveszettség kilátástalanságában nincs már esemény, a felszólítás - folytonos önismétlésben - tehetetlen nyöszörgésbe fullad. S ha eme eseménytelen lármában a másik, akire olyannyira rászorulunk, érinthetetlen, lassan a szándék értelme is feledésbe megy. A tanácstalanságra önkínzó gõggel felelõ, kétségbeesett szellem azt mondja, a lét modellje egy tragikus labirintus; a Tékozló Fiú kiölhetetlen sóvárgása azt sugallja, nincs labirintus, csak eltévedtünk."
mamu 2010 ápr. 02. - 08:19:30
Ha valakit érdekel,ez a film Oroszlányban készült az utcánkban.A forgatást az ablakból néztem.
9/10
walterrall 2010 márc. 27. - 20:59:50 9/10 Előzmény far vik
Azt szeretném tõletek kérdezni, hogy ezek a loncsos, kóbor kutyák szerintetek mit jelképeznek, mert szerintem a kiégettséget, kiüresedettséget, de lehet hogy tévedek.
Vagy ez is olyan Baudelaire versei, mindenkinek mást jelent.
9/10
far vik 2010 febr. 06. - 19:52:22 9/10 Előzmény verdeleth
Na, az a 80. percben kezdõdõ jelenet, amirõl írsz, 23 éve égett belém, valahogy kimondhatatlanul erõsnek érzem. Ezen kívül még a kocsma kívülrõl nézve az esõben, a sötétben. Tudat alatt elõ-elõjött, és már nem tudtam honna, tavaly derítettem ki, melyik filmbõl való. Rögtön többször levetítettem, szerencsére fent van a youtube-on.
Redfield 2007 jún. 02. - 02:36:16 Előzmény verdeleth
Valóban. Zseniális film, ez különösen megragad, fogva tart, nem ereszt, mint egy kényszerzubbony, amit rádhúznak, és küzdenél, de tudod, érzed, hogy õrült vagy. A film nem az õrülettel operál, de nagyon közel jár hozzá: a depresszív hangulat és a szürke mindennapok romjaiként mutatja be az embereket, fõleg Karrer-t, és a vágyat, mint egyetlen fényt, mely még a sikerrel sem vezetne ki a bennünk lévõ mocsokból. Engem a leginkább a jelképrendszer fogott meg a filmben. A környezet, az idõjárás és a belsõ világ mintha kivetülései lennének egymásnak. Mindenhol mocsok és sár... és persze a kóbor kutyák az utcán, amik ugyanúgy szereplõi az életnek, mint bármelyik ember-sorstársuk.
verdeleth 2007 máj. 02. - 22:15:42
ja és szerintem hasonlit Tarkovszkijra Fõleg a Stalkerre De ez nem baj sõt
verdeleth 2007 máj. 02. - 21:33:32
Tényleg jó film bár szokni kell Ez az 1. film amit Tarr-tól láttam.Az elején nagyon lassú volt de aztán megszoktam Iszonyat sivár képek és a párbeszédek is csak ezt támasztják alá Az énekesnõ szövegénél pesszimistábbat talán nem is hallottam még:)
szerencsére a zenés részek beiktatása ellensúlyozza a totál lassúlást de jobb kedvünk nem lesz tõle Nagyon tetszett a zenével való játék Kb a 80. percben esõben álló emberek tömegét és csupasz falakat mutatott a lassú kamera és alatta meg egész vidám zene szólt De volt példa az ellenkezõjére is A kameramozgás is egyéni, az is tetszett, meg a sok esõ Az nagyon megadta a hangulatot A mondanivalója nem teljesen tárult fel elöttem csak dereng de biztos megnézem még párszor
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu