Karinthy Frigyes 125

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Monográfusa szerint bár csodás verseket írt, nem volt költő, számos novellája van, mégsem novellistaként tartjuk számon, regények kerültek ki tolla alól, ám regényírókról beszélve nem ő jut eszünkbe. Humoreszkjei miatt sokan humoristának tartják, ami egyoldalú, leegyszerűsítő kép munkásságáról. Barátja, Kosztolányi nemzedéke egyetlen zsenijének őt gondolta. De ki volt valójában Karinthy Frigyes? 125. születési évfordulóján már tudnunk kellene a választ.

közreműködik: Elek Ferenc, Lukáts Andor, Szervét Tibor, Fráter Zoltán

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
-greghouse- 2012 jún. 25. - 23:59:30 10/10
Két dolog...
Egyrészt: maga a mûsor nagyon jó volt. Kihozta azt a maximumot, amit az adott félórában ki lehetett hozni. Nem hangsúlyozta túl sem az egyik, sem a másik munkáját, mindenbõl mutatott egy kicsit, plusz egy tisztességes, rövid értékelést a részletek közt. Önmagában tehát jó, a hangulat is, a színek, a kávéházi világ, a kiválasztott részletek.
Ezért a mûsor az adott keretek közt tizes.
Másrészt: szégyen, hogy a magyar közszolgálati televízió az egy és negyedszázados évfordulón így emlékezik meg. Éjfél körül kap fél órát a 20. század egyik legnagyobb magyar írója. Fõmûsoridõben meg a Zsaruvér és Csigavér, ami szintén nem rossz...de talán a jövõ héten is lehetett volna, és talán illett volna egy fõmûsoridõs hosszabb mûsort adni, vagy egy komplett Karinthy mûsort csinálni, filmet vetíteni.
Ezért az mtv mûsorpolitikája egyes a tízbõl. Rossz tanuló, intõ.
De a kettõt nem lehet átlagolni.
Itt mûsort pontozunk, és az tizes. Nem büntetem a mûsort azért mert a tévé illetékes igazgatója hülye.
...Még valami: akik az elõzetest írták, vehették volna a fáradtságot és átlapozzák a forgatókönyvet. Netán - uram bocsá - megnézik ezt a "nagyon hosszú" .."emlékmûsort". Nem, ehelyett leírták a narrátor hölgy elsõ néhány mondatát szó szerint. Gyalázat.
...Talán a tizest ha megnézik, valakinek valahol eszébe jut, hogy többet érdemelt volna.
De lehet, hogy túl optimista vagyok. Különben is, ezt a topicot vagy hárman olvassuk. Ennyien néztük volna???
...Karinthy csak legyintene, "le vannak....".
Béke poraira.
10/10
-greghouse- 2012 jún. 25. - 19:33:05 10/10 Előzmény olahmiki1959
Nyilvánvalóan senki nem látta a mûsort. Mondjuk akkor sem értem, mert a csatorna saját érdeke lenne, hogy értelmes elõzetes ismertetõt adjon ki, és ne egy rövid elmélkedést...Nekem talán a legnagyobb kedvencem Karinthy, kétségtelen zseni volt, rendkívül sokoldalú, pl. imádta a modern technológiát, a repülést, a filmeket, mindent. Persze, olvasni kell, de ha már megemlékeznek róla, illene kicsit felhívni a figyelmet arra, mi a bánat lesz a mûsorban: összeállítás is lesz-e benne írásaiból, vagy csak esztéták bámulnak a kamerába és okoskodnak róla....
olahmiki1959 2012 jún. 25. - 18:19:09
Ebbõl az ismertetõbõl semmi nem derül ki.
Mi ez a mûsor? Dokumentumfilm? Karinthy írásaiból készült kis jelenetek fûzére? Kortársak visszaemlékezéseibõl készített összeállítás? Inkább életrajzi elemekbõl építkezõ, vagy inkább a mûvekre koncentráló filmetûd?
A film 26 perc, Karinthy igazi mélységeinek megismeréséhez a tízszerese sem lenne elég.
1anka 2012 jún. 22. - 21:47:17
?