Film

Kárpáthy Zoltán

magyar játékfilm, 78 perc, 1966 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott


Értékelés:

117 szavazatból
Szerinted?
Apja halála után Kárpáthy Zoltán Szentirmayék házában nő fel. Szerelmes lesz leányukba, Katinkába, de gyámapja elküldi őt otthonukból 18. születésnapján. E lépésre az a szennyes per készteti, amelyet előbb Kárpáthy Abellinó folytat János úr örökségéért, majd Kőcserepy, aki üzletet lát ebben. Zoltán utóbb rájön: mi készteti nevelőapját erre a megmagyarázhatatlannak tűnő lépésre. Nem Katinkát akarja tőle elválasztani, hanem Abellinóék aljas manőverét óhajtja megelőzni. Amint ez nyilvánvalóvá válik, Zoltán lemond az örökségéről, hogy anyja nevét és Rudolf személyét megkímélje a gyanúsítgatásoktól.

Forgalmazó: Örökmozgó

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Szereplők

Kárpáthy Zoltán
Szentirmay Katinka
Kárpáthy Abellino
Szentirmai Rudolf
Szentirmai Flóra
Wesselényi Miklós
Kis Miska
Kőcserepy Dánielné
Kőcserepy Vilma
Kőcserepy Dániel
Kutyafalvy András

Alkotók

Linkek:

Vélemény:


2016. december 27. 13:23
Az egy magyar nábob jobban ragaszkodik a Jókai regényhez, mint a Kárpáthy Zoltán. És a szereplői is jobbak. Latinovits, Ruttkai, Básti, Darvas, de még a mellékszereplők is olyan nagyságok, mint Márkus László, vagy, Benkő Gyula, Makláry, Major. Maszlaczkyt maga Várkonyi alakítja.
A Kárpáthy Zoltán ifjú szereplői talán nem voltak annyira nagyszerűek, mint a nagy öregek, de hamvas ifjúságuk sokat jelentett a kor fiatal nézőinek. Olyannyira, hogy aztán az Egri csillagokat is muszáj volt pont ővelük megvalósítani, olyannyira népszerűek lettek.
Szerintem a filmek jól elkapták a regények lényegét - én ugyanis mindkettőt olvastam anno. Kb 13 éves koromban faltam a Jókaikat, és ezeknek köszönhetően sok idegen kifejezést is megtanultam az akkoriban kevésbé érdekes természettudományos részek mellett.
És szerencsére ezek a filmek még ma is élvezhetőek, a mai gyerekeknek is sokat jelenthetnek, ha már nem olvasnak szegények....

2016. december 26. 19:32
Hát... persze, ez egy nagy magyar klasszikus, meg minden. De igazából nem játszanak jól a színpadon amúgy remek színészek. A díszlet pedig megbocsáthatatlanul primitív, teljes tévedés. És ez már akkor is gáz lehetett.

2013. március 17. 18:08
Ha Abellino kezébe kerül a vagyon, elveri az egészet. Aztán ki tudja, ha mégis marad belőle valami, kire hagyja a végrendeletében...

Összes hozzászólás