Kasztner meggyilkolása

Bakancslistához adom
Killing Kasztner
amerikai dokumentumfilm, 129 perc, 2008

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Kasztner Rezsőt sokan hősként tisztelik, amiért 1944-ben több mint 1600 magyar zsidót mentett meg. A náciknak készpénzre és készletekre volt szükségük, Kasztner pedig tárgyalt Eichmann-nal, hogy csempészáruval váltsa ki az emberi életet. Erőfeszítéseinek hála ezreket szállítottak Svájcba az ún. "Kasztner-vonaton". Miután Izraelbe települt, új honfitársai azzal vádolták meg, hogy összejátszott az ellenséggel. Kasztner a rosszindulatú rágalmazások ellen becsületét egy tárgyaláson próbálta megvédeni, ahol úgy állították be őt, mint "aki eladta a lelkét az ördögnek". 1957-ben Tel Avivban gyilkosság áldozata lett.

"Ross dokumentumfilmjében Kasztner történetének mai lenyomatát vizsgálja: látjuk Izraelben élő családját, például lányát, Zsuzsit és unokáját, Meravot, akik megpróbálják őt rehabilitálni. Megszólalnak Kasztner politikai ellenfelei, sőt - most először - kamera elé áll Ze'ev Eckstein, a férfi gyilkosa is. A film a múlt feltárásával segít feltámasztani Kasztner emlékét." (Thom Powers)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Aksika 2017 máj. 24. - 14:09:46
"Rezs~o úgy mentett, hogy egyszersmind megkönnyítette mások halomra gyilkolását. Mert a svájci csoport létrejöttének (az anyagiakról most nem beszélek) az volt az egyik el~ofeltétele, hogy a prominens zsidó gentlemenek, akikkel Eichmann tárgyalt, biztosítják a deportáláshoz az \'üzemi csendet\'. Hogy gyorsan és akadálytalanul menjen végbe. A lehet~o legkisebb er~obevetéssel.... A többiek úgy vártak a sorsukra, mint a birkanyáj a karámban. És a karám fölött prominens zsidó úriemberek énekeltek illúzióba ringató bölcs~odalokat. Aki életben maradt volna, azokat Kasztner Dezs~o küldte a halálba, meg a többiek, akik az altatásban segítségére voltak. Ezt nem lehet kitörölni a krónikákból. Nem tehette semmissé még az a Kasztner Emlékbizottság sem, mely az utókort megtéveszt~o emléktáblát állított Kasztner Dezs~onek Budapesten."
Diablo72 2013 ápr. 06. - 11:34:41
"Aki egy lelket megment a világot menti meg"...új honfitársai azzal vádolták meg, hogy összejátszott az ellenséggel..
Hogyan értették ezt? Kicsalta a vagyonukat hogy az életüket megmentse és utólag vissza akarták kapni a kicsalt vagyont, vagy hogy?
Talán háborús bûnös lett belõle?
Giorgio Perlasca úgy látszik jobban járt mert a "saját pénzét" áldozta fel, amit állítólag visszafizettek neki.
Perlasca viszont szintén összejátszott az ellenséggel, mint ahogy mások is , mert egyébként nem tudták volna megmenteni õket.

Remélhetõleg kiderül miért ölték meg (ha még az elkövetõ is megszólal).
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 17. - 10:27:29
:) Igen, és eszerint kell megítélni. Ami nem azt jelenti, hogy megítélhetetlen, hanem hogy disztingváltabban kell megtenni. Ahogy te is írtad.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 17. - 10:25:05
Hopp egy tahó!
vénasszonyok_nyara 2012 ápr. 17. - 10:07:15
Kasztner kasztrálása egy sokkal blickfangosabb cím lett volna!
pneklara 2012 ápr. 17. - 07:02:13
Kettõs érzéssel néztem a filmet, és végig Babits verse járt a fejemben:
Ó béke! béke!
Legyen béke már!
Legyen vége már!...
Ki a bûnös, ne kérdjük,
ültessünk virágot,
szeressük és megértsük
az egész világot:...


Lehet-e a ma emberén számon kérni az elõdök bûneit?
Lehet-e igazságot kideríteni ott, ahol a történelem különbözõ értelmezése miatt ugyanaz az ember egyszer bûnös, egyszer hõs, majd megint bûnös, majd megint hõs?
A múlton változtatni már nem tudunk, de abból okulva legalább a jövõt ne tegyük tönkre! A jelenrõl nem is beszélek, mert ez a mi életünk.
10/10
Rebbeka 2012 ápr. 17. - 02:54:54 10/10
Csak azt tudom erre mondani, hogy az egesz furcsa. Semmi nem derult ki, a gyilkos mar tortenetet keritett a storyhoz. Ennyi ido utan mar szepiteni akarja a tortenteket. Az egesznek az a lenyege, hogy abban az idoben azok tudtak megmenekulni, akiknek a szerencsen kivul penzuk is volt es megvettek a csaladjuk es sajat eletuket. Koztudott, hogy Magyarorszagrol nagyon sok gazdag ember lett kimentve Svajcba. Szlovakiai magyar zsidok ide menekultek es itt veszeltek at. Ha csak penzert tudta megmenteni az embereket, nem szamit, a lenyeg, hogy embereket mentett. Ha ezert uzletelnie kellett a nacikkal az is elfogadhato. A hitkozsegi eloljarok kozul is sokan probaltak uzletelni, hogy azzal emberek eletet mentsek meg. A lagerekben is az eletben maradasert ment a harc es sok olyan dolgot tettek az emberek amit normalis keretek kozott soha nem tettek volna. Ez mind bocsanatos bun, mert az eletoszton a legerosebb az emberekben. Megtehette volna, hogy elmenekul a csaladjaval, de nem ezt tette, tobb ezer embert mentett meg. Kovetett el bunt?! Nem hinnem. Kiadott naciknak tanusitvanyt es elfeltkezett rola?! Lehet, mert olyan stressz, nyomas alatt, nem minden jut az ember eszebe, es amikor eszebe jut balga modon kitart az elso allitasa mellett, mert azt hiszi, hogy utolag nem mondhatja meg az igazat. Mindenki beleeshet ebbe a csapdaba. En ertem, velem is volt mar ilyen, igaz aprosagban es megsem akartam beismerni, pedig egy hulyeseg volt.
Viszont a film nagyon jol bemutatta hogyan valhat egy ember aldozatta. Mert nem feledkezzunk meg arrol, ha fel kell aldoznom a harcteren 1 embert, hogy megmentsek 10-et akkor mindenki felaldozza azt a 1 embert, mert nincs mas valasztasa. Ez nem bun!
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 16. - 17:27:28
Off:
És aki nem látja, hogy mindez a kampf csak figyelemelterelés a hatalomtechnikai-jogállami manipulációkról, az elvakult, ostoba vagy maga is manipulál.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 16. - 17:24:27
Nézd, sztem félrevivõ belekeverni a bal-jobb kérdést, mégha én is megemlítettem, reagálva egy szintén félrevivõ hsz-re.
Én a zsidósággal szembeni tiszteletlenséget kifogásoltam mindenekelõtt, errõl kéne beszélni.

De Off-ban megválaszolom, mert összemosásnak érzem, amit írsz:
Nem emlékszem, hogy az elmúlt 20 évben államilag gyártották volna a történelmet (sem bal, sem jobboldalon), hogy látványos kultúrkampfba kezdtek volna és hogy a saját ideológiájukat MINDENKIRE rá akarnák kényszeríteni - már a tákolmányba foglalva.
De ennyi, ezzel a pártpolitikai témával más fórumokon kellene foglalkozni, nem itt.
1/10
Edifelson 2012 ápr. 16. - 16:38:39 1/10
Még jó,hogy a baloldal szembenézett a múltjával.Ott senki szerepe nem lett átértékelve,akár sk.!
pneklara 2012 ápr. 16. - 14:55:24
Ki merné átlagnézõként, hogy igazságot tegyen ennyi évtized után, és állást foglaljon?
Az ember mindig ember marad: élelmiszer csencseléssel emberi életeket vásárol meg, s ezek szerint ad is el - akár fõvesztés terhe mellett is.
Néha az egyik vallási közösség tagjai beadnak hozzánk kis propaganda füzetet. Idilli rajzok tarkítják: mosolygó felnõttek mosolygó gyerekekkel, mosolygó fehérek mosolygó feketékkel és sárgákkal, mosolygó gyerekek mosolygó:) vadállatok sörényébe kapaszkodnak. Ilyen lesz az életünk majd, egyszer, valamikor. S helyette, mióta ember él a földön,azóta mindig csak háború, vérontás, hatalmi harc, elmebaj.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 16. - 14:49:08
És itt nem elsõsorban az általad írt õszinteségrõl, hanem tapintatról szól inkább ez a kérdés.
A többség korifeusai állítják össze a TV-mûsort, és ha a magyarság kérdésében patetikusak, fõleg tisztelettel kéne lenniük a kisebbségek érzékenységére. Hogy az emléknapjukra nem egy vitatott, keserû kérdést dobnak fel...
Az a baj, hogy morálisan ez ma már egyre kevesebb embert zavar, annyira letompultunk.
offtopic
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 16. - 14:44:02
Off:
Szerintem az értelmes és múltátértelmezõ ideológiáktól, emócióktól mentes gondolkodás egyáltalán nemcsak a szélsõjobbon hiánycikk, hanem a jobboldal nagyrészén jellemzõ.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 16. - 14:36:59
Ez igaz, de minden irányban legyen így, különben a hátsó szándék, manipuláció vélelme joggal vetõdik fel...
A jelenlegi kurzus értelmezései a történelemrõl, morálról bántóan egyoldalúak, hol kozmetikáznak, hol démonizálnak.
dasilva64 2012 ápr. 16. - 13:56:29 Előzmény adamnagysweetmovie
Pont nem lenne baj, ha az 1848-ra való megemlékezésnél kockáztatnánk, és mernénk arról beszélni, mik voltak a hibás döntések, miért születtek meg, hová vezettek. Nem lehet folyton csak a szépre emlékezni....

A filmet még nem láttam, de ma megnézem. Viszont Kasztnerrõl sokat olvastam. Kételyek vannak, kell is hogy legyenek, õ is csak ember volt, nem is hibátlan. Jó lenne arról vitázni, vészhelyzetben ki, miért, hogyan dönt, viselkedik és nem félni attól, hogy ha megmutatjuk az egyik oldal hibáit, az majd fegyvert ad a másik oldal kezébe.

Aki szélsõjobbról akarja nézni, annak úgyis mindegy. De gondolkodni sosem árt.
adamnagysweetmovie 2012 ápr. 15. - 20:32:06 Előzmény aranyoski
Ezekszerint ment moziban, ami önmagában meglepõ.
De van egyéb finomság is, kicsit bizarrnak, szerencsétlennek tartom, hogy a Duna TV egy ilyen vitaindító filmmel emlékezik meg a Holocaust Emléknapjáról.
Bár nem láttam, csak ahhoz hasonló, mintha 1848-ra egy Döblinges vagy egy aradi vértanús filmmel emlékeznénk.
aranyoski 2009 ápr. 05. - 19:28:04
Kasztner Meggyilkolása címû dokumentumfilm véleményem szerint rendkívül amatõr módon, átlagon aluli felkészültséggel és hiányos történelmi ismerettel, koncepció nélkül készült el!

Gaylen Ross nem rehabilitálja egyértelmûen Kasztner Rezsõt, de el sem ítéli! Ránk bízta nézõkre, de a legkevésbé sem sikerül tisztáznia az alapvetõ kételyeket, tévedéseket, rágalmakat Kaszner tevékenysége körül!

Ugyanakkor Kasztner gyilkosát (Zev Eckstein) felmenti, miután Zev Eckstein elbeszélése nyomán az akkori izraeli szélsõséges csoportok tevékenységébe is betekintést nyerhetünk totálisan megértjük a gyilkosát, már-már áldozatnak tekintjük! Tulajdonképpen róla szól a film aránytalanul sokat szerepel Eckstein(hatásvadászat).

Ez lett volna a cél?

Ha igen, miért nem ez lett a film cime: Kaszner gyilkosa: Zev Eckstein?????

A becsapottság érzete kerekedett felül a moziban a vetítés végeztével bennem, 129 perc után úgy álltam fel, hogy átvertek!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu