Katalizátorok - Ez így el fog tűnni

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 107 perc, 2009

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A rendszerváltozás előkészítésében a szamizdatos irodalom szerepe tagadhatatlan. Az egyik legjelentősebb csoportosulás a Katalizátor nevű kiadó volt. Az ő szerveződésüket, tevékenységüket, majd felbomlásukat mutatja be Gulyás János a rendszerváltó éveket nagy hitelességgel felidéző filmje.

"A Beszélő kiadóról és az Inconnu Csoportról szóló, szamizdattal foglalkozó filmem után a harmadik, a Katalizátor Iroda három korszakát tekinti át. Indulásukkor főleg röpcédulákat készítettek és terjesztettek, majd Modor Ádámmal és Balassa Jánossal való kibővülésüket és a nyomdagép megkapását követően szépirodalmi és politikai könyveket adtak ki. Harmadik korszakuk a 1990 utáni Kft.-vé alakulásukkal kezdődött, a legális kiadványokkal és a belső feszültségek megjelenésével, majd a terjesztés fokozatos ellehetetlenítése 1995-ös felszámolásukat és megszűnésüket jelentette. A film egyúttal emlékezés a szamizdattal foglalkozó, majd a későbbiekben, elsősorban azt a korszakot kutató, idén elhunyt, Modor Ádám történészre is." (Gulyás János)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2009 dec. 04. - 20:15:38
Nézem a filmet, és mondja az egyik szereplõ, hogy egy könyvárusításon megjelent Konrád György is. A "Lágermúzeum" c. könyvrõl Konrád megkérdezte, hogy mirõl szól. Mondta az úriember, hogy egy olyan emberrõl, aki huszonvalahány évet töltött szovjet lágerekben. És most jön a poén. Konrád erre megjegyezte: "Érdekel ez manapság még valakit?" (Jó pár éve volt, de akkor is...) Ennyit a Konrád-félék toleranciájáról és együttérzésérõl. Hasonló jókat kívánok nekik ezúton is.
alex4427 2009 jún. 09. - 15:21:40
A film egyik szereplõje (a Kádár-kori kevés ellenzéki egyike) elmondja, hogy a 80-as években, Gyõrben egy magas rangú rendõr, fényes nappal, a nyílt utcán megfenyegette: ha nem tûnik el a városból, nagy baja lesz! (Mellesleg a megfenyegetett illetõ nõ volt és 8 hónapos terhes!)
A "poén":
az említett rendõr elvtárs/úrral legközelebb a 90-es évek elején találkozott a parlamentben, ahol mindketten állami kitüntetésre voltak hivatalosak!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu