Kék bársony

Bakancslistához adom
Blue Velvet
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 120 perc, 1986

Értékelés:

142 szavazatból
Szerinted?

Látszólag békés és nyugalmas kisvárosba érkezik az ifjú Jeffrey Beaumont. A mezőn sétálva levágott emberi fület talál. Beviszi a rendőrségre, de ott senki nem jelentette be, hogy hiányozna a füle. Jeff beül a bárba, ahol elbűvöli az énekesnő hangja és szépsége. Kiderül, hogy Dorothyt bizarr viszony fűzi az öntörvényű helyi hatalmassághoz, Frankhez. Az ördögi férfi ugyanis, aki embereivel rettegésben tartja a kisváros lakóit, elrabolta a nő kisfiát. Így zsarolja, hogy minden kívánságát teljesítse. Jeff és a jó szándékú Sandy segíteni akar Dorothyn. Rémálomszerű kaland veszi kezdetét.

David Lynch korunk egyik legeredetibb filmrendezője, akinek talán legjobb filmje a Kék bársony. Ebben a nyomasztóan erotikus, lenyűgöző látványvilágú moziban sűrűsödik össze a rendező későbbi filmjeinek összes alapeleme: erőszak, félelem, szex, szerelem és a bágyasztóan idillikus amerikai álomvilág ellentmondásai.

Stáblista:

Szereplők

Jeffrey Beaumont
Dorothy Vallens
Sandy Williams
Frank Booth
Mrs. Williams
John Williams

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1987
  Legjobb forgatókönyv jelölés: David Lynch
 • Golden Globe-díj

  1987
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Dennis Hopper
 • Oscar-díj

  1987
  Legjobb rendező jelölés: David Lynch

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Eszter.Sz ápr. 03. 22:43:46 1/10
Te jó ég!!! Ezmiez?!
Botrányosan rossz film egy rakás pszichopatáról vérlázítóan rossz alakításokkal. És nem, ne tegyünk úgy, hogy azért mert ez valamiféle filmklasszikussá vált attól még jó is, illetve akinek nem tetszik annak csak azért nem, mert az nem ért fel ezekre a magaslatokra!
Rengeteg mély, elvont, mondanivalóját tekintve több rétegű filmet láttam már ami magával ragadott. De ez egy öncélú agymenése egy túlhypeolt rendezőnek, aki hiszi magát annyira tehetségesnek hogy megengedjen magának egy ilyen moslékot.
1 órát bírtam belőle és az is csak életem elpocsékolt óráit gyarapította. Mindenki meneküljön ha ezt a film címet látja!!!
massiklaszlo 2020 szept. 22. - 02:13:05
ja, és a hopper ripacs se szerencsés választás
massiklaszlo 2020 szept. 22. - 01:58:10
vhs minőség, ahogy anno először láttam, szénné másolt kazettán
GeltonReTarder 2019 febr. 18. - 14:38:21
David Lynch-nek hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy megalkosson egy érdekes történetet, majd következetesen, minden részletre kiterjedően kiszámíthatatlanná tegye, amit addig konstruált. Ezt már nálam legalább harmadszorra játssza el; kb. a feléig tetszik a film, és érdekel mit hoz ki belőle, aztán sikerült egy számomra lenyűgözően érthetetlen festménnyé alakitani a vásznat. Persze, lehet erre mondani, hogy magas művészet, és csak a kiváltságosoknak adatik meg, hogy értse...persze. Mindenki azt lát bele, amit akar, a rendező nem akarja érthetővé tenni a filmet, ő csak reflektálni akar a saját - LSD trippel felérő - kreativitására. Mintha skizofrén lenne, és az egyik énje egy érdekes filmet szeretne csinálni, a másik meg egy kétségbeejtően elvontat. Nagyon nem jön be nekem Lynch világa, szerintem öntörvényű és művészies. 10/15
5/10
Trap 416 2018 márc. 23. - 18:07:47 5/10
David Lynch-nek hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy megalkosson egy érdekes történetet, majd következetesen, minden részletre kiterjedően elbassza, amit addig konstruált. Ezt már nálam legalább harmadszorra játssza el; kb. a feléig tetszik a film, és érdekel mit hoz ki belőle, aztán sikerült egy idióta katyvasszá alakitani a vásznat. Persze, lehet erre mondani, hogy magas művészet, és csak a kiváltságosoknak adatik meg, hogy értse...persze. Mindenki azt lát bele, amit akar, a rendező nem akarja érthetővé tenni a filmet, ő csak recskázni akar a saját - LSD trippel felérő - kreativitására. Mintha skizofrén lenne, és az egyik énje egy érdekes filmet szeretne csinálni, a másik meg egy elcsestett, értelmezhetetlen maszlagot. Nagyon nem jön be nekem Lynch világa, szerintem öncélű álművészieskedés. 10/5.5
6/10
Owl 2017 júl. 10. - 22:48:16 6/10
Van egy különös hangulata, de a film nem jött be. Többet vártam. Maradok a Twin Peaksnél.
1/10
sawyerx 2016 nov. 27. - 17:08:41 1/10
Ugyanolyan szarság, mint Lyncs többi "zseniális alkotása"...
Zahangya 2016 márc. 02. - 21:22:15
Aberrált egy film. A Twin Peaks-et, Mulholland-ot meg sem közelíti. 6/10
antibond 2016 febr. 11. - 08:52:11
Bizony nehéz szívvel írja le az ember a negatív észrevételeit, ennyi lelkendezõ véleményt követõen, hiszen számíthat a sok lesajnáló megjegyzésre, miszerint csekélyek a képességei, ilyen hatalmas mûvészeti szintet képviselõ alkotás befogadására. Láttam már egy-két bonyolult, nagy odafigyelést követelõ mozit, de itt csak vártam, vártam, hogy némi értelmet kap bármi.
Pl. bizonyos rendõrségi alkalmazott szerepe, vagy úgy általában az egész.
Annyi tapasztalatot és egyben élményt könyvelhetek el, hogy Isabella Rosselini göndör fürtjei nem csak a fején tanyáznak...
Egy jó kis alvás többet ért volna!
1/10
ondok 2016 febr. 10. - 23:30:24 1/10
Hát ez bizony egy filmnek nem nevezhetõ ócskaság,hatásvadász hülyeség,történet nulla.
_goldie_ 2015 dec. 21. - 19:20:26
egyértelmûek a közös vonások a Kék Bársony és a Twin Peaks között
..rendezõ-zeneszerzõ-fõszereplõ
..a sztori adott egy kisváros meg egy titokzatos nõ tele rejtéllyel https://www.youtube.com/watch?v=Tii1hVwKy08
..zenéje (Angelo Badalamenti) titokzatos és misztikus https://www.youtube.com/watch?v=Xd4vRL7cVC0
..a jazz elemekre épülõ (nagybõgõ-cintányér-dob-zongora) Akron Meets the Blues (sorban a 10-es szám) http://www.allmusic.com/album/blue-velvet-original-score-mw0000189159
6/10
Sadenal 2015 febr. 18. - 12:43:40 6/10
Elbas*ott egy film, csak úgy mint a többi szürreális Lynch-agyszülemény is. Vagy szereted vagy nem. Az Elefántember még mindig a favorit tõle.


6/10
8/10
sanderb 2011 nov. 20. - 17:43:04 8/10
Lynch próbálgatta a körmeit, és késõbb tökélyre fejlesztette a csak rá jellemzõ bizarr stílusjegyeket. Szerintem nem ez a legjobb filmje, de talán az utolsó ( leszámítva az egészen más jellegû Staight story-t), amely kerek egész történetként értelmezhetõ. Azért bizonyos, nehezen értelmezhetõ dolgok megmagyarázására már itt sem fordít figyelmet -gondolom tudatosan. De ez még messze a fogyasztható kategória Lynchcsel mérve. 10/8
8/10
Ishtar 2011 szept. 11. - 23:39:58 8/10
Beteg.
dantonb 2011 aug. 02. - 23:09:34
Hát szerintem Linch bohócot csinál a sok sznobból,akik az õ hülyeségnek szánt filmjeit komolyan veszik.
tanhu 2011 aug. 02. - 02:43:47 Előzmény Thousand Lakes
Lynchnek a csúcsa a Twin Peaks aminek csirái már ott figyelnek a Blue Velvetben is.Akinek ezek bejönnek akkor ne hagyják ki a Lost Highwayt a Wild at Heartot és a Mulholland Drive-ot sem.Egyébként a világ egyik leguniverzálisabban zseniálisabb rendezõje.Aki képes olyan filmekre is mint a Straight Story ami egyszerûsége ellenére, megkapóan tiszta embermese. Egyszer megnéznék egy Stephen king írásból készült lyncsi mozit, az lenne csak a pokolgép...)))
Thousand Lakes 2011 máj. 23. - 22:23:24
Ez a film jó szórakozás, de a Radírfej és a Mulholland Drive az igazi mûvei.
(A Dûne esetében meg sajnos nem hagyták kibontakozni a rendezõt, és az alapanyag amúgy is korlátozó tényezõ.)
vitkovits 2011 máj. 23. - 20:44:13
Egyetértek azokkal, akik azt írták, hogy ehhez a filmhez különleges hangulat kell - az enyémet eltalálták a Filmmúzeum mûsorszerkesztõi, miután vasárnap éjféltõl kettõig adták le, amikor már túl voltam némi vörösboron.

Az az igazság, hogy az elsõ fél óra után biztos voltam abban, hogy a filmnek ugyanaz a rendezõje, mint a forgatókönyvírója, ölég öntörvényû a rendezés, ezt csak "saját szövegre" és sztorira lehetséges ilyenné formálni: ez egy "kellemes fasiszta" film.

Nem semmi ez a David Lynch nevû pasas, a zseniális Elefántember után megcsinálta a mosolyognivalóan bugyuta és gyönge sci-fit, a Dûnét, 84-ben, ha jól emlékszem, erre rá másfél évre kijön ezzel a Kék bársonnyal... Ami egy rettentõen érdekes, bár cselekményében szimpla, de többrétegû alkotás. Szóval nem csak a vörösbortól éreztem jól magam.
kgabor45 2011 máj. 23. - 00:38:01 Előzmény tommy_wiseau
Ha jól emlékszem, ott csak arról volt szó, hogy Frank-nek (Dennis Hopper) mekkora lelke van. És nem "csak".
Ez David Lynch véleménye az amerikai ízlésrõl és álszentségrõl, az amerikai idillrõl, negédes bájolgásról, a szentimentalzmusról, mely jól megfér a kegyetlenséggel, kíméletlenséggel, gonoszsággal; mely skizofrénia képes ugyanabban a tiszteletreméltó, példás amerikai lélekben egyidejûleg lakozni. (Persze attól egyetemes a film, hogy ezek egyáltalán nem amerikai sajátosságok. Dehát ezért nagy ez a film Európában is. Mert rólunk is szól a film, akik lenézzük a bunkó, mûveletlen, ízléstelen és érzelgõs amerikaiakat.)
A hátborzongató az egészben az, hogy az a zene tényleg nosztalgia-zene, a 60-70-es évek slágerzenéje, még akkor is, ha ez a szám a 60-70-es években nem létezett, ha Lynch csak ehhez a jelenethez rendelte, ehhez a filmhez iratta - a megfelelõ stílusban. Jó zene, retro-zene, tetszik. A hatás magávalragadó - hogy észrevedd: lám, neked is tetszik, lám, te is közéjük tartozol. Te is közéjük tartozol? Te is ilyen vagy?
Szóval provokál, szembesít.
tommy_wiseau 2011 ápr. 04. - 22:59:11
Ja és még valami (ez SPOILER lesz!)
Egy részt nem értettem, amikor a fõszereplõt elkapja a gyilkos meg a társai és elviszik ahhoz a meleg csávóhoz, aki valami playback-re énekel, aztán mennek is tovább. Ezt a részt nem tudtam hova tenni, mégis mi értelme volt? Vagy csak én nem értem?
Spoiler vége
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu