Kelet-nyugati átjáró

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2009

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

1989 nyarán az NDK-ból több tízezer turista érkezett Magyarországra. A végsőkig el voltak keseredve, mert úgy érezték, otthon nincs jövőjük. Nem volt szabadság, nem volt áruválaszték, és nem lehetett utazni, csak Kelet-Európába. A gazdag és szabad Nyugat-Németországba akartak menni, de nem kaptak útlevelet, és azt remélték, hogy a szovjet blokk legszabadabb országán, Magyarországon keresztül átmehetnek a vasfüggönyön Ausztriába, majd Nyugat-Németországba. Voltak, akik csomagjaikat és autóikat hátrahagyva megpróbáltak átszökni az osztrák-magyar határon. Voltak, akik több hétre lesátoroztak az NSZK budapesti követségének udvarán. Mások a Máltai Szeretetszolgálat segítségével élve a zugligeti templom kertjében laktak hónapokig. A magyar kormány végül a két Németország konfliktusában az ellenséges szövetségi rendszerbe tartozó NSZK mellé állt, szeptember 11-én megnyitotta a határt. Ez a lépés nagy szerepet játszott abban, hogy két hónappal később a Berlini Fal leomolhatott. A filmben jó néhány egykori menekült család és a döntésben szerepet játszó politikus szólal meg, és számos archív felvétel mutatja be néhány olyan embernek a történetét, akik számára 20 évvel ezelőtt Magyarország volt a kelet-nyugati átjáró.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Ford Mustang 2011 aug. 19. - 15:57:50
Micsoda egy hülye szöveg ez hallod...
8/10
adamnagysweetmovie 2011 aug. 19. - 15:33:26 8/10
Miket írsz komám?? Nehogymár valamire büszkék legyünk!?
Nem kéne 20 évente kidobni a múltunkat. Szerintem a negatívumokat sem, de a pozitív dolgokat meg biztosan felesleges lenne letagadni.
Ebben segít a doksi, átélhetõvé teszi, a történelemkönyveknél kézzelfoghatóbb módon, az akkori eseményeket, bemutatva több oldal szereplõit is, nem démonizálva, nem bûnbakokat keresve.
Szép doku, csak a végén éreztem, hogy meg akar hatni (ekkor citáltak elõ pár kiragadott tételmondatot, és a narrátor is egy kerek mondattal elmondta, mit éreznek ma a szereplõk) - de erre meg azt mondom, ennyi belefér.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu