Kellene kiskert, bőtermő!

Bakancslistához adom
Kellene kiskert, bőtermő! (We Need A Garden, A Rich Garden!)
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 15 perc, 2013

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Hét részes kiskert-abc a talaj-előkészítési, ültetési munkákról, a nyári ápolási-kezelési tennivalókról, és az őszi betakarításról ad mozgóképes tájékoztatást. A hagyományosan közösségi paraszti életforma felbomlott. A városias jellegű fogyasztói viselkedésminták gazdasági és kommunikációs hatások mentén terjednek a falvakban is. Ennek következtében drasztikusan csökken a háztáji gazdaság, a konyhakert művelés divatja. A falusi roma lakosság körében a korábban meglévő kézműves szakmák mellett a földművelő és állattartó tevékenység ki sem alakult.
A saját gazdaságot fenntartó paraszti kultúra széleskörű tudásbázisra alapult, mely ismeretanyagot a családon belül szájhagyományban, szokásrendben hagyományoztak. A felhalmozott tudás átadásának láncolata az életforma váltással megszakadni látszik.E tudásanyag írásos rögzítésével a gazdasági néprajz még adósunk. A kertműveléshez kapcsolódó tudás mozgóképes számbavétele hiánypótló lehetőség. A sorozat a nagytudású öregeknél még fellelhető kiskertművelési ismeretek legfontosabb elemeinek rögzítésére vállalkozik. A forgatásra egy Nógrád megyei hátrányos helyzetű településen, Rimócon kerül sor, a helyi idős parasztok és roma gyerekek bevonásával.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
niqq 2016 jan. 25. - 19:43:49 10/10
Véletlenül láttam az elsõ részt és ott ragadtam a képernyõ elõtt. Egy ilyen típusú mûsornál nem szokásos elvárás a különleges zene, a lírai narráció és a mûvészi fotózás. Ez ilyen. Nem is értem. Mindenesetre örömömre szolgált.
adamnagysweetmovie 2014 márc. 27. - 21:04:36
Jé, egy kisközösségi elõremutató példa, nemcsak a voluntarista közmunka.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu