Keménykalap és krumpliorr

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ifjúsági kalandfilmsorozat, 1974

Értékelés:

232 szavazatból
Szerinted?

A Vadliba kisdobos őrs tagjai szövetkeznek az állatkertből ellopott kismajmok felkutatására. Megpróbálják rendbe hozni, amit a rakoncátlan, rendbontó felnőttek elrontottak. Minduntalan keresztezi útjukat az álruhás, intrikáló Bagaméri, az elátkozott fagylaltos, aki szeretne hozzáférni a majmokért beígért jutalomhoz.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas 2017 aug. 31. - 09:33:56
OFF

Errõl már több topikban is volt szó.
Sajnos a mai, újabb színészgenerációk már - elenyészõ kivételtõl eltekintve - nagyon messze vannak az elõdeiktõl.
Ennek sok oka van a megfelelõ "iskolák" (pl. jó színházi gárda) hiányától az igénytelen szerepekig (magyar "szappanoperák").
A többit leírták a fórumtársak.

Valamelyik nap ment a Két szék között címû tv-játék. Nem szoktam "otthagyni", amit nézek, de ezt - fõleg a "fiatal" színészek miatt - nem bírtam végigülni.
Jellegtelen hang, egysíkú színészi játék.
30-40 éve még az epizodistákra is odafigyelt mindenki, ma a fõszereplõkre sem.
offtopic
Oh jajj 2017 aug. 31. - 03:52:16
Kb. ezt látom én is. Elõször azt hiszem, az Abigélt vagy a Tizedes meg a többieket nézve gondolkodtam el, hogy miért olyan gyengék az utóbbi tíz-húsz év filmjei.
Meg, hogy tudnék-e magyar filmet, ami "mostanában" készült és jónak mondható? Az egyetlen ami legalább szórakoztató volt, az a Magyar vándor, de az se túl friss.
És valami hasonlót érzek a szinkronoknál is. (Nem az amc-n elõforduló román gagyira gondolok). Egy dolog, hogy felületes munkát végeznek ott is, de hogy csukott szemmel nem lehet megmondani, hogy mit nézek, max azt, hogy épp egy lófejû néger nõ beszél, akiket mindig Pálos Zsuzsa szinkronizál... :D
Régebben a jobb filmek alatt bár a színészek hangja felismerhetõ volt, de el lehetett különíteni mondjuk Green doktort és Nicholas Cage-t, pedig mindkettõ Józsa Imre hangján beszélt. Mostanaban... az egyébként színészi minõségében általam nagyon utált Reviczky Gábor, aki viszont szinkronban elég jó volt... már õ is ott tart, hogy talán a madagaszkári pingvinek kapitánya az egyetlen szinkronja, ahol hoz még valamit régi önmagából...
A többiek meg nyomtalanul felszívódtak.
offtopic
kimondom kereken 2017 aug. 30. - 09:37:24
Oh jajj 2017 aug. 30. - 08:39:59
Próbálom elhitetni magammal, hogy csak felnõttünk, megváltozott a világ, ezért érezzük ma sokan úgy, hogy gyerekkorunk tévémûsorai, mozifilmjei annyival jobbak voltak, de... de... sajnos tényleg nagyságrendekkel jobbak voltak. Színészek sincsenek már, csak celebek léteznek... :(
10/10
szabzero 2015 aug. 09. - 13:11:10 10/10
Egyértelmûen 10/10.
Mondjuk én elfogult vagyok, gyerekként ez volt az elsõ könyv, amit
egyedül elolvastam. És igen, a könyv jobban visszaadja a sztorit mint
a film, de így is hibátlan !
nemethlaci63 2014 ápr. 19. - 11:45:56
"Péterke". Kiss Gabi az osztálytársam volt, elõttem ült...:)
Sajnos, akkoriban csak a hajhuzigálás volt amivel szórakoztattam, akkor még nem tudtam, hogy ez a "szerelem".
Nagyon jó fej csajszi volt, sokat mesélt a forgatásról.
Imádta Alfonzót, Haumannt.
Késõbb elváltak útjaink, de a mai napig megnézem ezt a filmet, már csak õmiatta is, még ha nem is volt nagy szerepe.
Egyébként engem a többi film szocialista szaga sem zavar, abban nõttem fel és egyáltalán nem volt rossz.
Sosem felejtem el milyen arcot vágott a kerületi pártvezetés képviselõje, amikor be kellett mutatni az örsöknek az indulójukat...:)
Mi Fóka örs voltunk és teli torokból üvöltöttük a választott indulót:

Mint a fóka fenn a fán, az úttörõ oly vidám...:)

Szóval , annak a korszaknak is meg volt a maga bája...:)
offtopic
Sz Peter 2013 dec. 29. - 22:22:00
"kinek volt olyan haverja, akit pl: "fülig Jymminek" becézett?"

Mondjuk aki olvasott Rejtõt. Bár az Fülig Jimmy-nek hívja. ;)
vino-et-veritas 2013 dec. 29. - 20:48:53
A Keménykalap az egyik legjobban sikerült magyar gyerekfilm.

Mi, akkor, amikor ezeket a filmeket gyerekként néztük vagy 35-40 éve, nem a "bolsi propagandára" gondoltunk. Egyszerûen szórakozni akartunk. Másrészt a "létezõ" szocializmusban az ideológiai tartalom - ha éppen volt bennük - nem volt annyira feltûnõ...

Az, hogy valaki vonalasabban vagy kevésbé vonalasan csinálta meg a filmet, talán inkább az alkotók és a "megrendelõk" kérdése lehetett. A gyerekmûsorokra valószínûleg Aczél et. nem "figyelt" annyira. Amúgy a korabeli iskolai környezetben úgy filmet készíteni, hogy például az úttörõk nem jelentek meg, kicsit nehezebben lehetett megoldani, mivel a diákok 90-95 %-a eleve az volt.

Üdítõ kivétel pedig rengeteg van a Keménykalapon kívül is, a Le a cipõvel-tõl a "Boncákon" át a A locsolókocsi-ig vagy a Pocok, az ördögmotoros-ig...

Aki akkoriban Rejtõt olvasott (nálunk az osztályban ez 10 éves kor körül szinte "kötelezõ" volt), az bizony hívhatta Fülig Jimmynek a barátját. Gondolkodni, filozofálni pedig önmagában nem "bolsi panel" még gyerekek esetében is (v.ö.: Tanár úr kérem!).

Akkor rossz igazán egy gyerekeknek szóló film, színdarab, regény, stb, ha az túl felnõttes, igazából a felnõttek világáról szól és nem a gyerekek szemével látja a világot, pedig gyerek mindenki volt valamikor. Ennek egyik ékes példája A Pál utcai fiúk filmes "újraértelmezése".
10/10
Na ezt már nem 2013 dec. 29. - 18:05:03 10/10
Valaki mondja már el, hogy lehetséges az, hogy a keménykalap és krumpliorr miért nem a KISZ propagandafilmek sémájára készült annak idején? Kinek köszönhetõ ez az üdítõ kivétel, a gyalázatos "Az öreg bánya titka", "Csutak a mikrofon elõtt", "Gyalogbéka" etc. sorozatok között? Az egyetlen gyerekfilm, ahol nem akarják kioktatni a nézõ gyerekeket, hogy kell viselkedni, hogy kell választékosan fogalmazva beszélni egy kisdobosnak vagy úttörõnek. Engem szétbasz az ideg, amikor egy ilyen sorozatot megnézek, kiakadok a beceneveken (kinek volt olyan haverja, akit pl: "fülig Jymminek" becézett? lásd.Gyalogbéka), vagy az olyan párbeszédeken, ahol a tíz éves gyerekek filozofálnak, mint a felnõttek. Ehhez képest a keménykalap és krumpliorr nem operál ezekkel a bolsi panelekkel, hanem önmagára reflektálva szórakoztat. Haumann Péter és Alfonzó egyszerûen zseniális, de az effektek a jelenetekben (állatkerti jelenet, amikor az újjlenyomat elhangzik) is viccesek. Jó film.
jani-wan 2013 dec. 29. - 13:34:33 Előzmény temps
Ahol a Leopoldi üldözi a teherautót az szinte biztos hogy a Szentmihályi út Újpalotán, ill. ahol a villamos sínek vannak az úgy tûnik, hogy a Páskomliget u. Nyírpalota u. környéke.
A 74-es troli is látható volt amin láttam egy pillanatra az egyik végállomását, ami az Orczy tér volt:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_trolibuszvonal-h%C3%A1l%C3%B3zata#Megsz.C5.B1nt_vonalak
és a 15-ös busz is ott ment el a háttérben, amirõl fogalmam sincs hol járt, de valahol azon a környéken.
Waikato 2013 dec. 29. - 12:34:48
Azta.$&*%...! Mi ez a 6-os korhatárkarika, és vajon mi alapján??
vino-et-veritas 2013 dec. 28. - 21:59:57
Ez a hülyeség valahogy mindig elõkeveredik.

Aki ismeri a sorozatot, annak egyértelmû.

Aki még esetleg nem, az nézze meg.
Robby65 2013 dec. 28. - 12:19:51
Akkor most"Kell egy véreb!"vagy kell egy veréb? Valaki benézett valami!
sirtos 2013 dec. 28. - 11:51:46 Előzmény ceia
Ezt a sorozatot számtalanszor ismételték már és még fogják is!
Arra leszek kíváncsi hány év kell még ahhoz, hogy a második epizód címét rendesen leírják?????
Könyörgöm NEM Kell egy veréb! a címe..... HANEM Kell egy véreb!
10/10
ceia 2013 ápr. 19. - 22:50:00 10/10
Az utolsó rész már nem olyan jó, annál leül a film. Addig izgalmas, kalandos volt, amíg a gyerekek készülõdtek, nyomoztak, de a végén a cirkuszi produkciók unalmasak.
10/10
Von Schwartz 2013 ápr. 14. - 00:17:04 10/10 Előzmény temps
Nem bontották, le, az bizony még megvan, most egy kínai étterem fészkelte be magát!
temps 2013 ápr. 12. - 15:39:06 Előzmény Motolla Alánk
A távcsöves jelenet Óbudán van, a Nagyszombat u. fölött, az Újlaki-hegy oldalában, az épülõ MIM mellett. Jól látszik a Végvár u-i bérkaszárnya, az Amfiteátrum, a Goldberger gyár stb. A "Pipacs" utca megtévesztés, a HM utasítására - de a Tégla utca stimmel. Bagaméri egy azóta már lebontott szoba-konyhában táplálkozik s Nagyszombat - Bécsi út sarkán, onnan indul Szajolba. A legurulós jelenet valóban a Gellérthegy oldalában van. Majomteve az épülõ Újpalotán veri a faszát.
Motolla Alánk 2013 ápr. 08. - 11:25:00 Előzmény trombita
Földrajzilag a film kicsit zavaros... :) Amikor távcsõvel követik nyomon Bagaméri plakátragasztós akcióját egy dombról, a Pipacs utcát figyelik ki igazodási pontként, ami a Gellérthegy alatt van. Egy másik, ezt követõ jelenetben is a Citadella környéki domboldalon heverésznek (a háttérben látható dunai panorámából kikövetkeztethetõen). Viszont arra nincsenek panellakótelepek.
Egy másik jelenetben (a majomtolvaj elfogásakor) az épülõ Sugár üzletközpont tûnik fel, máskor pedig felismerhetõen az Örs vezér tér és a Pillangó utca közötti lakótelepen flangálnak.
Persze ez egyrészrõl mesefilm, fikció, nem az Egymillió lépés Magyarországon. És mindez nekem is csak felnõtt(és a fõvárost 12 év erejéig megismerõ) fejjel tûnik fel, a befogadói élményt vajmi kevéssé zavarja. Másrészrõl ugyanakkor én a film készítõi helyében találtam volna anno egy kerületet, ahol domb is van, játszótér és építkezés dettó, és ott forgattam volna le az egészet, hogy ez sem legyen zavaró fõvárosi nézõinknek.
10/10
trombita 2013 ápr. 07. - 18:31:42 10/10
Én spec. a stáblistánál 1974-et olvastam, de semmi esetre sem 78-at, az biztos.
Imádom ezt a filmet. Gyerekkoromat juttatja eszembe.
Valaki esetleg nem tudja, hogy melyik lakótelep építésén játszódik a történet?
Valamiért békásra gyanakszom, de nem biztos, hogy igazam van.
10/10
ceia 2013 ápr. 07. - 16:18:22 10/10
A hirdetések kiragasztása közbeni 'Süss fel nap' címû gyerekdalt kihagyhatták volna, teljesen oda nem illõ volt.. :P
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu