Keresztanyu

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjátéksorozat, 2021

Értékelés:

198 szavazatból
Szerinted?

A Drága örökösök hatalmas sikere után január 3-ától érkezik Hámori Barbara showrunner új sorozata, a Keresztanyu, amely egy ukrán-magyar határon található községben, Makkosszálláson játszódó magyar filmsorozat. Róza mama, a “Keresztanyu” a csempész maffia vezetője, aki a történet elején, a 69. születésnapján elhatározza, hogy egy éven belül visszavonul, és annak adja a csempész maffia irányítását, aki képes arra, hogy megválasszák a község, vagyis Makkosszállás polgármesterének. A választás egy év múlva lesz esedékes, ezért a közeli családtagok és a község lakói is azon kezdenek ügyködni – több-kevesebb sikerrel -, hogy Róza mama kegyeibe férkőzzenek és minél nagyobb eséllyel szerezzék meg a polgármesteri címet. Mindent bevetnek. Nem ismernek határt! Se zárjegyet.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Rojita máj. 09. 17:55:05 8/10
Februárban volt a FB-on az a werkfilm, amely a fk-ről és az írókról szólt.
https://www.facebook.com/112279213936113/videos/855154935277638
Megütötte a fülemet az az alkotói elszólás, h az a néhány kikacsintás a DÖ-re, kifuthat oda, h majd párhuzamosan futhat a két település élete és a szereplők átjárhatnak és még találkozhatnak magukkal.
Kész időutazás lehet. Ebbe még sok minden beleférhet.
8/10
Rojita máj. 09. 17:45:52 8/10 Előzmény nappalitv
Kösz, h feltetted, nagyon jó az a sorozat. Mellettük van még a yt-on hetente 2-3 megnézésre érdemes műsor, mely az aktuális híreket beszéli ki.

Aki még nem ismeri, Pottyondy Edinát ajánlom még megnézni


Ami az igazi ukrán határon folyik, az egy országosan ismert dolog.
1/10
nappalitv máj. 09. 13:38:43 1/10
Az ukrán magyar határon nem a cigicske, csokicska lopicska a nagy üzlet. Nem.
A büdös valóság az, hogy az emberkereskedelem, de papíron! Szavazatvásárlás, nyugdíjmegcsinálás, útlevélcsinálás. Partizánék csináltak egy kitűnő filmet erről.

https://www.youtube.com/watch?v=3V0EFEzQqcg[/spoiler] A négyrészes film harmadik-negyedik része az igazi.

2/10
offtopic
Ordító egér máj. 09. 08:45:49 2/10 Előzmény guess.who

2011 őszén, amikor ott jártam, minden prágai könyvesbolt tele volt A prágai temető cseh kiadásával. Mivel a híres zsidó temető képe volt a címlapon, rögtön lecsaptam pár hónap múlva az akkor megjelent magyar kiadásra. Szerencsémre korábbi olvasmányaimból tudtam, ki volt pl. Argesilao Milano és Ippolito Nievo, ill. hogyan haltak meg. A könyv nagyon izgalmas, de zavaros is, a kritika lehúzta - jogosan.


offtopic
guess.who máj. 09. 07:44:34 Előzmény Ordító egér

Szóval Eco többször bevált kliséje, csak megint más szereplőkkel. :) :) :)
Majd megolvasom, csak hát nem olyan könnyű hozzájutni.


2/10
offtopic
Ordító egér máj. 08. 11:32:27 2/10 Előzmény guess.who

A prágai temető a 19. századi kalandregények felépítését követi, különféle összeesküvés-elméleteket és korabeli, mára gyakorlatilag elfelejtett botrányokat vesz górcső alá a Cion bölcseinek jegyzőkönyve keletkezésével együtt. Sajnos a "főhős" tudathasadásának ábrázolásával teljesen zavarossá lesz egy ponton túl. Újra el kellene olvasnom.


offtopic
guess.who máj. 08. 11:27:15 Előzmény Ordító egér

A Foucault-inga a mostanában olyan nagyon divatos okkult-ezoterikus-holdkóros vonalat figurázza ki, szerintem zseniálisan. És olyan mennyiségű adattal és információval (ahogy az A rózsa neve c. könyv is fényévekkel volt a belőle készült -amúgy nagyon jó- film információtartalma felett), hogy a főszereplővel együtt a végén az olvasó már szinte maga sem tudja, hogy ez egy iszonyatosan jó paródia - vagy az író komolyan gondolta mindazt a sok őrült elmeszüleményt, amit leírt. :)
Barna Imre teljesítménye előtt én leginkább azért hajlok meg, mert úgy tudott Ecot fordítani, hogy -kicsit karikírozva- nincs a sokszáz oldalon szóismétlés. És egyszer sem érezni döcögősnek vagy kínosnak a nyelvi változatosságot (mint ahogy az számtalanszor megtörténik nagyon választékosan fogalmazni próbáló ún. újságírók firkálmányainál). Hihetetlen nyelvzseni - még akkor is, ha az eredeti is hasonló színvonalú volt (vagy talán éppen azért, hiszen így még nehezebb fordítani). Díjat is kapott mindkét műért.

Bár kissé cinikus ezt felhozni egy, a topic címszereplő "műve" kapcsán. :)


2/10
offtopic
Ordító egér máj. 08. 10:27:20 2/10 Előzmény guess.who
A másodikat nem olvastam, viszont A prágai temetőt igen. Le a kalappal Barna Imre teljesítménye előtt.
offtopic
guess.who máj. 07. 21:58:47 Előzmény Ordító egér
Ha már: Umberto Eco teljesen egyedül írta az A rózsa nevét és a Foucault-ingát is. Nagyon nem könnyű olvasmány egyik sem (pláne az előbbi), és hogy a fordító, Barna Imre is egy hozzá hasonló zseni, az is biztos. Pl. gondolj bele, hogy neki azt az iszonyatos mennyiségű "szakkifejezést", vallási és művészi szakszót két nyelven is ismernie kellett a fordításhoz. :)
offtopic
guess.who máj. 07. 21:54:48 Előzmény Rojita
Korábban (a Keresztanyu elején) azt nyilatkozta az önpromóban, hogy ő kitalálja és megírja a vázat, a dialógusok fővonalát, aztán a keze alá dolgozó írócskák (akik nyilván tehetségtelen niemandok az ő zsenijéhez képest) megírják a végső dialógusokat.

Egyébként semmi új nem volt ebben az évadzáró werkfilmben, hiszen pont ugyanezt a gusztustalan önfényezést adták elő már az évad indításakor tolt werfilmben is.
A korábbi, "rám épül ez a sorozat is" megnyilatkozás után egyáltalán nem meglepő módon Tufa Tibor is pont ugyanolyan önhitt, önimádó, önmagát tökéletes zseninek képzelő alak lett, mint a nagyasszony: irtó irritáló volt, ahogy előadta, hogy ő hány évnyi "színházi anyagot" tanult meg a sorozat szövegkönyvéből. Csak azt felejti el, hogy a színházi színészek a megtanult szöveget egy párszor előadják minden este - ő meg egyszer-kétszer elmondja a sorozat adott jelenetének felvételekor és már el is felejtheti, mert nem kell még egyszer eljátszania.
Nagyon kíváncsi lennék, hogy vajon a sokkal rosszabbul kereső, de sokkal komolyabb valódi munkát végző színházi színészek mit gondolnak L. Ferencről és a nyilatkozatairól? Meg arra is kíváncsi lennék, hogy vajon ő maga is elhiszi-e valóban, amiket kimond, vagy csak igazodik a sórannör elvárásaihoz és kamuzik ész nélkül a marketinghez?
offtopic
guess.who máj. 07. 21:44:56 Előzmény napraforgó
Az Apatigrincs önálló ötlet volt, azt nem koppintották sehonnan. Mármint az alapokat - mert ebben a második évadban azért sikerült pár orbitális, "márláttukezerszer" klisét is beleszőni a sztoriba.
Ja, meg a Balla-Tóth is saját kútfő volt, csak hát vagy 15 rész után kifogyott a puskapor, és megpróbálták kóccal helyettesíteni.
2/10
offtopic
Ordító egér máj. 07. 19:12:19 2/10 Előzmény nappalitv
Azért több volt az olvasó, de szó ami szó, egy centenáriumi Jókai-összkiadás lakberendezésként/státusszimbólumként sem (volt) kutya.
1/10
offtopic
nappalitv máj. 07. 13:54:07 1/10 Előzmény Ordító egér
Centire :) mivel akkor se olvasott senki, csak dísznek kellett a könyv.
2/10
offtopic
Ordító egér máj. 07. 13:29:46 2/10 Előzmény nappalitv
Ívre fizették, akárcsak Jókait. Na, őnála vannak csak kitérők!
1/10
offtopic
nappalitv máj. 07. 13:25:08 1/10 Előzmény Ordító egér
Én valami mező virágainál akadtam ki, addig kajakra olvastam minden oldalt, ott belémhasított, hogy bakker ez egy orbitális kamu. Fogott pár szakdolgozatot és összecopypasztézta, mint neves álamfőnk. Aztán ide-oda beszúrt egy janvalzsant, ténargyiét és felvette a lóvét.
2/10
offtopic
Ordító egér máj. 07. 13:18:41 2/10 Előzmény nappalitv
A waterlooi csatáról írtak önálló esszéként is megállnák a helyüket. A párizsi csatornahálózat története érdekes kultúrtörténeti tanulmány. A Kis Picpus utcai apácák bemutatása egyszerre borzongató és informatív. Lajos Fülöp bemutatása remek történelmi ismeretterjesztés. A legelején Myriel püspök úr bemutatása megágyaz a cselekménynek, a konventtaggal folytatott beszélgetését pedig kötelezően elolvastatnám a felvilágosítás ellen ugatókkal. Persze sok a szófosás is, pl. Enjolrasék bemutatása vagy bármely nyelv fordítója számára leküzdhetetlen akadályt jelentő dicshimnusz az argóról.
2/10
offtopic
Ordító egér máj. 07. 13:12:47 2/10 Előzmény nappalitv
Eléggé függetlenedhetett a papától.
1/10
offtopic
nappalitv máj. 07. 13:09:07 1/10 Előzmény Ordító egér
Oh... hát nem gondoltam volna, hogy honnan fújt a pénz.
1/10
nappalitv máj. 07. 13:03:34 1/10 Előzmény Rojita
Victor Hugo a Nyomorultakat hány emberrel íratta? :) Aki olvasta az tudja, hogy dugig van rohadtul nem a sztorihoz tartozó teljesen fölösleges szó szerint töltelékoldalakkal. Ha csak a lényeget néznék, hát elég sovány lenne az nagy mű.
4/10
napraforgó máj. 07. 09:29:32 4/10 Előzmény janderka
Hát nem.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu