Keserű méz

Bakancslistához adom
Bitter Moon
angol-francia filmdráma, 138 perc, 1992

Értékelés:

192 szavazatból
Szerinted?

Nigel (Hugh Grant) és Fiona (Kristin Scott Thomas) hetedik házassági évfordulójuk alkalmából egy Indiába tartó hajóúton vesznek részt. A hajón ismerkednek meg a különös párral: Oscarral, a tolókocsis íróval és feleségével, az érzéki, francia asszonnyal, Mimivel. Oscar megkéri Nigelt, hogy hallgassa végig történetüket. Nigel vonakodva bár, de beleegyezik, mire Oscar már-már zavarba ejtő részletességgel meséli el életük minden apró mozzanatát. Nigel hiába próbál pusztán hallgató maradni, a bizarr, párizsi szerelem története, mely tele van szenvedéllyel, odaadással és gyűlölettel lassan hatalmába keríti, csakúgy mint az ígéret, hogy egy minden képzeletet felülmúlóan kéjes éjszakát tölthet a mese főszereplőjével, Mimivel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Catharin ápr. 16. 16:58:40 10/10
10/10, felkavaró. Már előttem sokan leírták,hogy mennyire zseniális ez a film. Lehet,hogy vannak benne dolgok amikbe bele lehetne kötni,de olyan erős érzelmeket vált ki és annyira megdöbbentő,nyers,olyan őszintén,valósághűen mutatja be a szenvedélyt ,mint még azelőtt soha senki a vásznon,,hogy engem teljesen lenyűgözött. Napokkal később is a hatása alatt vagyok.
Hálás vagyok,hogy láthattam ezt a zseni filmet. Nem mondom,hogy mindennap elő fogom venni,mert nagyon felkavaró.

Én is éltem már át hasonló érzelmeket ,mint Mimi még tiniként emiattlehet még inkább nagyobbra tartom. Nem hittem volna,hogy valaha ezt az érzést így vissza tudják adni vagy hogy valaha valaki volt ennyire őrülten szerelmes ,de ahogy idősödünk rá kell jönnünk,hogy bizony nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel és már mások is keresztül mentek hasonlón :)
9/10
gyereamozibabe ápr. 11. 00:57:22 9/10
A karantén miatt elővettem ezt a filmet (25 év után), és most így 43évesen nagyon megrendített. Az eleje lassan indul. A színészek nem szimpatikusak. (Coyote túl idős, a lány pedig rondán van sminkelve) Majdnem betekertem, de úgy a közepétől kezd beindulni a sztori. Eszembe jut, amikor kidobtam a lakásomból egy szerelemtől megőrült tinilányt, mert úgy éreztem, hogy megfojt az állandó jelenlétével. Nálunk is elhangzott, hogy "bármit megtesz, bármit eltűr, csak ne dobjam el". Aztán ő is megkapta a saját szerelmi-kullancsát egy idióta fickó képében, aki később öngyilkos is lett. Megtapasztalta, hogy mennyire fárasztó kezelni egy nem kívánt szerelmest, és megbocsátott nekem, hogy nem tudtam szeretni.

SPOILER! SPOILER! Azt hittem, hogy a fegyverben csak egy golyó van. És a nő helyében még azt sem adtam volna át, hisz "mi van ha őt lövi le a fickó?" De naiv voltam :-) Nem egy darab, hanem egy egész tár lőszer volt, mert pont az a lényeg, hogy addig alázza a fickót, amíg az véget vet MINDKETTŐJÜK szenvedésének. Zseniális volt ez a befejezés, még ha kissé hirtelen is jött. De megértem, hogy egy véges idejű filmben nem fognak köröket futni.

A 16.percben feltűnik egy gyönyörű dög. A kirakatban pillantja meg Coyote, majd elhíva vacsorázni. Sajnálom, hogy nem ő a főszereplő... de aztán megbékélek Emmanuelle Seigner-rel is. Nagyon jó színésznő, de a sminkesei rémesen ábrázolták őt fiatalon. Coyote-tal nem tudok megbarátkozni. Szerintem öreg és ronda volt ehhez a szerephez. Viszont Kristin Scott Thomas nagyon bejön. Érdekesség, hogy a Négy esküvő egy temetés-ben is Fiona a neve, és titkon szerelmes Hugh Grantbe.
Zahangya 2016 okt. 21. - 13:20:58
A kerekesszékes fõszereplõ Peter Coyote amúgy az E.T-bõl jól ismert Elliott apukája! :) Nehéz a két filmet/szerepet egymás mellé rakni! Ebbõl is látszik hogy milyen jó színész!
Zahangya 2016 okt. 21. - 13:16:49
Én meg azt mondom, hogy csodálatos film mert minden emberi és állati benne van, amibõl áll egy ember, csak letagadjuk egymás elõtt. Talán ezért is kaptak ebben szerepet Hugh Grant-ék, mint a visszafogottság és szégyenlõsség megtestesítõi. Valakinek kellett ott lennie, aki nem ért ezzel egyet! Peter Coyote-ék kapcsolata (ami köré rendezõdik a film) egy egészen más történet. Õk véleményem szerint minden emberi és állati tulajdonságukkal együtt vállalják egymást és azt is megkockáztatom, hogy szeretik egymást. Nem tudnak egymás nélkül élni, mert akkor tényleg elváltak volna az útjaik. Mint ahogy mondják, a gyûlölet is egyfajta megromlott szeretet, mert még fókuszban van a másik, csak nem éppen a kellemesebbik oldalról. Megmondom õszintén, én végig csodálatosnak tartottam az egész filmet, mert számomra két ember elválaszthatatlan szeretete, gyûlölete és szabadsága van jelen. Viszont borzasztóan elutasítom a végét! Nem kellett volna ilyen erõszakosan befejezni. Szerintem nagy hibát vétett a rendezõ. A pisztolyt úgy ahogy van, el kellett volna felejteni, és akkor egy nagyon szép film lett volna minden szépségével és rútságával együtt, egy békésebb befejezéssel. Értem én, hogy valószínûleg megegyeztek, hogy ez lesz a vége, de a záró akkord mégis csak durva. Viszont ha másképp értelmezem, akkor ez ténylegesen egy "teljes" élet vége, minden gyönyörûségével és rútságával együtt. Mindenképp érdemes megnézni! Mély, kétségbeejtõen õszinte film! 9,5/10
eIemes 2015 jún. 11. - 13:24:30
Polanski fájdalmas kérdéseket feszegetett a filmjeiben (is)
eIemes 2015 jún. 11. - 13:22:22 Előzmény M.Zs.F
még tíz év, és még 3-4 csillagot adsz neki.
bár én azért reménykedem benne, hogy nem.
Xénia1976 2015 jún. 11. - 13:09:36 Előzmény M.Zs.F
Nagy baj, ha kisgyerekként nézted meg ezt a filmet. Hol voltak a szüleid?!
9/10
abradan 2012 nov. 04. - 16:11:20 9/10
9/10
abradan 2012 nov. 03. - 23:41:59 9/10 Előzmény DirtyBlond
Szerinted nem inkább a mazochizmus munkált mindkettõben? Mert ez a reálisabb. Közös bántalmaikat szenvedték, ki így, ki úgy. És senki sem volt megkötözve, leláncolva pincébe zárva. Ez egy választott kényszer volt, mindkettõnél. És Polanski pontosan végigvitte, megmagyarázta az elidegenedést, kitárgyalta, ahogy azt kellett. A film sarkos elemei csak a felszínt kapirgálják, inkább abban mélyedj el, ahogyan a történet felépül, és halad a végkifejlet felé... az sokkal izgalmasabb.
gladiolus 2012 okt. 26. - 20:50:31
Értem és érzem, hogy ez egy jó film, bár nem okozott katartisztikus felüdülést, látván, hogy a kezdeti nagy lángolás ennyire áldozatává válhat a hétköznapok szürke kiszolgáltatottságának.A színészi munka érezhetõen magas szintû, de nem az én esetem ez a film. Persze ettõl még jó, mert a rosszat, a pusztító árnyakat meg kell mutatni az embereknek hogy vigyázni tudjanak ara a kis jóra is, amijük van.Egyszer érdemes megnézni..
8/10
Sadenal 2012 okt. 14. - 15:58:18 8/10
Coyote óriási volt ebben a filmben, de a Mimi-t játszó Emmanuelle Seigner is méltó párja volt. Végig lekötött a film.


8/10
5/10
M.Zs.F 2012 júl. 19. - 01:16:03 5/10
Felkavaró, nyílt, õszinte, és egyben durva, és provokatív. De beenged pillantani az emberi sötétség bugyraiba. Amikor kisgyerek voltam és akkor láttam sokkolóbb volt mint most 28 évesen, de így is élmény volt látni.

10/5
Damill 2012 jún. 29. - 03:48:15 Előzmény oimuka
Köszi!
10/10
Kashmira Alex. 2012 jún. 02. - 22:45:36 10/10 Előzmény BaztanGee
Egyetértek. Zseniális film, örök kedvenc! Azok közé a filmek közé tartozik, amiket az ember nem csak egyszer-kétszer-háromszor néz meg. Felkavaró, de számomra ez abszolút pozitív érzés volt, miközben a képernyõre voltam tapadva. Nem sok DVD-t vásárolok boltokban, erre muszáj volt áldoznom!!! És nem, nem vagyok beteg :D Emmanuelle Seigner fantasztikusat alakít, de persze a többiek sem okoztak csalódást. Ebben a filmben valóban minden érzés, emberi tulajdonság benne van, mögé kell látni csak a "gusztustalanságoknak", és nem kell folyton a társadalmi/erkölcsi konvenciókat elõtérbe helyezni.
9/10
oimuka 2012 febr. 27. - 15:06:55 9/10 Előzmény BaztanGee
A filmet tejes egészében feltöltöttem a youtube-ra. Mindenkinek jó filmnézést!
http://www.youtube.com/watch?v=UgDyZ8Yqobg
BaztanGee 2011 nov. 26. - 18:54:20 Előzmény DirtyBlond
Ha szerinted ez a film mesteri, akkor miért értékelheted csak 1-esre? Mert a tartalom felkavaró? Itt egy film ami elgondolkodtat, felkavar, heves érzelmeket vált ki. Szerinted is mesteri. Tiszteletben tartom a véleményed, de nem értem, az 1 csillagot.
BaztanGee 2011 nov. 26. - 18:50:26
Olvasgatom a komenteket, és nem csalódtam. Nagyon szélsõséges indulatokat vált ki a film. Polanski egyik legnagyszerûbb filmje. Lehet rá mondani, hogy felháborító, bizarr. Azonban szerintem a legnagyobb értéke a filmnek, hogy nem akarja a szerelmet, házasságot, egy tündérmesének beállítani. Szerintem leplezetlenül, sokkal reálisabban ábrázol mint a legtöbb film, még ha el is rugaszkodik negatív irányba. Ezt talán a figyelemfelkeltés, megbotránkoztatás eszközeként kívánta használni. Vagy hogy megmutassa, hogy mennyire messze is kitolhatjuk a saját határainkat. Sajnos azonban, sokan akik kritizálják a filmet, ezt arra használják fel, hogy elvonatkoztassák magukat a történettõl. "Ez velem sohasem történhet meg!" Pedig dehogynem. Talán nem ennyire szélsõségesen, de ez bizony sokkal inkább a valóságot ábrázolja, mint azt a legtöbben hinnék.
A két "tejes" jelenet ezt kiválóan ábrázolja. Ha õszintén belegondolunk hányszor esett meg velünk, hogy beleszeretünk valakibe, és a legvonzóbb (talán nem is annyira normális) tulajdonságaik a legidegesítõbbeké válnak a mindennapokban???
Sokan támadják a rendezõt a filmben szereplõ karakterekkel (fõleg Oscarral) azonosítva õt. Nem igazán értem miért. Hiszen az angol pár tökéletes ellenpólus. A köztük lévõ párbeszédekben sokszor felmerülnek a morális kérdések. És a társadalmi beidegzõdések.
Az ítélkezést a nézõkre bízza. Részemrõl nagyon nehezen tudom ezt megtenni. Hiszen minden szereplõ emberi és valóságos. Rengeteg tulajdonságot fedezek fel bennük általam szeretett, tisztelt emberekbõl. Nincs egyértelmûen gonosz, jó vagy rossz karakter. Van két ember aki elég bátor volt, hogy kövesse a szenvedélyét, és túl tudott lépni a határain, hogy megtapasztalj a mennyországot és a poklot. És van másik kettõ aki a társadalmi elvárások szerint éli saját bevallásuk szerint is unalmas életét. Szerintem ez mind nagyon életszerû, ugyanakkor nagyon tanulságos.
1/10
DirtyBlond 2011 szept. 03. - 22:39:00 1/10
Hûû! Nagyon felkavaró film!
Szerintem Polanski ebben a filmben az összes beteges peverzitását beleadta. Nem a szexjátékokkal és az egymásra pisiléssel volt a baj, hanem az az undorítóan gyomorforgató szadizmus, amit az a tolószékes gennyes sz*rf*szú geci mûvelt azzal a szegény lánnyal. Basszus, amikor eléggé kiélvezte és kihasználta a lányt, akkor az nagy "szerelem" (ami nem volt más, mint egy évekig tartó merevedés) hipp-hopp, egy másodperc alatt eltûnt. Nem is volt szerelmes az a f*sz, csak rájött az énje minden perverz kis morzsájára és megélte azt a lánnyal.
Ocsmány volt, amikor elkezdte szadizni, a gyomrom is felfordult. (és ezt nem csak úgy írom, hanem tényleg így volt) Egyszerûen rossz volt nézni, ahogy minden egyes szavával csak még jobban és pusztítóbban megalázza Mimit. Majdnem kikapcsoltam, de nagyon érdekelt mi lesz a vége. (Lehet hülyén hangzik a véleményem, de ha filmet nézek nagyon beleélem magam. Mintha ott lennék, mintha minden velem is történne. Talán ezért kavart fel annyira!)
Amikor pedig a lány kezdte szadizni a faszit, örültem, hogy végre megadja annak a rohadéknak, azt amit érdemel. (Bár ennél sokkal durvábbat is lehetett volna vele tenni!!)
Mimi persze nemcsak egy ártatlan szegény lány, azért benne volt a bestia, de azt a gátlástalan kegyetlen szörnyet a férfi gonoszsága teremtette.
Életem legdurvább filmje ez! Biztos, hogy nem bírnám megint végignézni, szörnyû, ahogy a szereplõk a csodás szerelmet lecsupaszítják és szadizmussal erõszakolják halálra.
A film maga mesteri, de a borzalom miatt képtelen lennék 1-nél jobbra értékelni. Szörnyû élmény volt!
balazs0729 2011 ápr. 10. - 09:05:31
húúú de kitolja a határokat Polanski. Nagyon kemény. A férfi tahósága, a nõ aljassága, az ahogy 1 perc alatt elcsábítja a nõ a feleséget, nem is tudom. Az egész olyan regényszerû, nekem tetszett a Dörner Gyuri szinkronja, viszont Kristin Scott Thomas nem volt maradandó. Az is mennyire feszült, ahogy a borotvával játszanak. Tetszenek a szexuális játékok is. Nagyon ki volt találva. Remek a fényképezés, és a zene is. Imádom Polanski munkáit.


Peter Coyote-Roman Polanski-Tonino Delli Colli-Vangelis


ennyi
mammma 2011 márc. 02. - 19:37:24 Előzmény mecsoka
Igen, elküldés után rájöttem, elnézést.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu