Két nővér

Bakancslistához adom
Hongryeon Janghwa
dél-koreai horror, 115 perc, 2003

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

Két nővér, Su-mi és Su-yeon elmegyógyintézetből térnek haza. Rögtön világossá válik, hogy valami nincs rendjén. Természetfeletti erők nehezítik a két lány beilleszkedését. Megözvegyült apjuk újranősült, mostohaanyjuk pedig féltékeny, félti családon belüli pozícióját. Valóban olyan rosszindulatú és torzlelkű, mint azt a nővérek sejtik? Vagy valami sötétebb erő munkálkodik a családi fészekben? Kim Jee-woon remekül kiaknázza a helyszínül szolgáló családi ház atmoszféráját, az elegáns, baljós villában a berendezés minden darabjára sötét árnyak borulnak, és szörnyű titkokat sejtetnek. Ez mégsem csupán egy egyszerű kísértethistória. Az összetett, izgalmas alkotás komoly figyelmet kíván a néző részéről.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Bae Soo-mi
Bae Soo-yeon
Bae Moo-hyeon, apa
Eun-joo, anya

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Lspt78udkdbshoskwb 2020 dec. 19. - 15:26:08 2/10
El kellett volna dönteni, hogy horrort vagy drámát akarnak készíteni, mert nagyon nem mindegy. Néhol érthetetlen, fárasztó. A zenéje szép. De összességében nem ajánlom a megtekintését.
6/10
Anna Dé 2020 jan. 01. - 21:01:27 6/10
Ja, Vietnámot se hagyom ki, mert arra is nagyon kíváncsi vagyok. :D
6/10
Anna Dé 2020 jan. 01. - 20:59:57 6/10
A film számomra unalmas volt - azt az egy-két parás jelenetet leszámítva - de a hely ahol játszódott a sztori az valami mesésen szép. Egyszer elmegyek ide Dél-Koreába oszt haza se jövök. Ez az én újévi fogadalmam. :D
tonijani@gmail.hu 2019 ápr. 26. - 13:49:45 Előzmény luci87
Nekem megjelent, de akkor bemásolom:

SPOILER!!!!!
SPOILER!!!!!

Az anyjuk öngyilkos lesz a kisebbik lány szobájában (talán pont azért, mert rájön, hogy a férje csalja az ápolónővel, vagy csak ő is mentális betegségben szenved, mint később a lánya.) A kislány fedezi fel az anyja holtestét, ijedtében magára rántja a szekrényt és megfullad alatta. Az ápolónő segíthetne, de bosszúból, mert utálják (a gyerekek is tudnak a viszonyról), nem szól senkinek.
A nagyobbik lány elmegyógyintézetbe kerül, hasadt személyiség lesz. Hazakerülve néha a húga, néha az ápolónő, néha a saját bőrébe bújik. (a vendégségnél is azért néznek olyan furán). Végig csak az apjával ketten vannak a házban, kivéve a vendégségnél, az apja az ápolónővel beszél telefonon.
Az én értelmezésemben valóban volt szellem a házban, a húgáé. A végén azt látja az ápolónő és szerintem a vendég nő, mikor epilepsziás rohamot kap, ő is látta a mosogató alatt.
luci87 2019 ápr. 26. - 07:29:54
Nekem nem jelenik meg, mi van a spoiler alatt..
tonijani@gmail.hu 2019 ápr. 25. - 20:08:54 Előzmény sipmester
Nekem tetszett a film, bár valóban gondolkodni kell rajta és egy-két dolog a néző képzeletére van bízva.
Az én értelmezésemben:

SPOILER!!!!!!!!!! SPOILER!!!!!!!!!Az anyjuk öngyilkos lesz a kisebbik lány szobájában (talán pont azért, mert rájön, hogy a férje csalja az ápolónővel, vagy csak ő is mentális betegségben szenved, mint később a lánya.) A kislány fedezi fel az anyja holtestét, ijedtében magára rántja a szekrényt és megfullad alatta. Az ápolónő segíthetne, de bosszúból, mert utálják (a gyerekek is tudnak a viszonyról), nem szól senkinek.
A nagyobbik lány elmegyógyintézetbe kerül, hasadt személyiség lesz. Hazakerülve néha a húga, néha az ápolónő, néha a saját bőrébe bújik. (a vendégségnél is azért néznek olyan furán). Végig csak az apjával ketten vannak a házban, kivéve a vendégségnél, az apja az ápolónővel beszél telefonon.
Az én értelmezésemben valóban volt szellem a házban, a húgáé. A végén azt látja az ápolónő és szerintem a vendég nő, mikor epilepsziás rohamot kap, ő is látta a mosogató alatt.


luci87 2019 febr. 07. - 06:47:01 Előzmény Viharsziget
Ezt en se ertem,ki lett rosdzul,es miert?
amugy sok mast sem.

Ide írd a spoileres tartalmat


Az anya meghal a szekrenyben,a lanya felfedezi,kozben radol a szekreny,az apolono hallja csak meg? Az is nemhogy segitene,fellarmazna a hazat,nem tesz semmit elsetsl.Kozben jon a masik lany ,azse csinal semmit.Akkor ki fedezi fel mi tortent?
Ki van a nagy zsakban,akit horcol,meg ide oda rak?

Ha tudja valaki irja mar meg.
10/10
Viharsziget 2019 febr. 02. - 16:27:18 10/10
Nem értem. SPOILER: Négyen ültek egy asztalnál, beszélgettek, aki rosszul lett lány, az, hogy lehet a főszereplő? Mert ott volt a két testvér (egyik meghalt) meg a másik nő, akiről kiderült, hogy saját maga képzelete. Most akkor ezt nem értem, ki az igazi Soo-mi? A végén teljesen más Soo-mi, mint az egész filmben?
mozi mosbourne 2018 máj. 12. - 00:48:18
Van egy másik port.hu oldal is ugyanerről a filmről, ott egy kicsit jobbak a vélemények :D
https://port.hu/adatlap/film/tv/ket-nover-janghwa-hongryeon/movie-63554
...végül is, ha már két nővér, miért is ne lehetne két oldal? :)
arminkiss 2017 szept. 16. - 20:50:02 Előzmény Annis
Pszichiátertanonc? Mekkora egy csicska vagy.... A "pszichiátertanonc" 6 éves orvosi egyetemet végzett, pszichiáter szakorvosjelölt 5 évig (rezidens orvos). Maradjunk annyiban, hogy szeretnél te "pszichiátertanonc" lenni, már ha el tudnád végezni egyáltalán az orvosit, vagy csak annak az elsõ két évét, amit erõsen kétlek... Úgy írsz róla, mintha valami ócska OKJ-s alapképzés lenne....
1/10
sipmester 2016 okt. 18. - 23:59:02 1/10
Sajnos túl nagy elvárásom volt ezzel a filmmel kapcsolatban. abban bíztam, h ez tényleg valami eredti lesz. nagyot csalódtam, de jogtalan az 1 csillag, adnék rá hármat. borzasztó lassú (hozzátenném, h a sátántangó nekem tetszett), egyáltalán nem ijesztõ, színészek játéka se gyõzött meg. vége fordulat, de aki látott pár hasonló filmet, azt nem vágja földhöz.

*** spoiler
igazából már az elején lelövik a poént, h a lány elmegyógyintézetben van, ezért feltételezhetõ, h minden csak a képzeletében játszódik. már az elején, amikor az apja megszólítja a lányt egyesszámban ott feltûnt, h a húga vagy szellem vagy csak skizo. aztán fél óráig nem történik semmi. valszeg a vendéglány is õ maga, gondolom azzal a srácal randizott, de nem segít a lányon a találkozás, mert rohamot kap. a végén kiderül, h az anya bement a másik lánya szekrényébe megfojtani magát?!?! amíg az aludt. ezt hogyan lehet kivitelezni?? a lány meg magára borítja a szekrényt, de kb. 5en vannak a házban, egyik sem gondol arra, h igaz,h az anya nincs túl jól, esetleg csekkolják, h mi történt, csak mosogatnak tovább. kivéve az ápolónõ, aki érthetetlen módon inkább kimegy a szobából, és hagyja megfulladni a lányt? ez milyen ápolónõ?? szóval nem lett túl izgi a film, és a rossz forgatókönyv miatt a fordulat sem üt túlzottan
***
Querelle 2016 aug. 18. - 22:29:16
Nem csak a két nõvér , hanem a film készítõi is elmegyógyintézetbõl szabadulhattak ki, legalább is egy kis kimenõre.
Dögunalom film, a felétõl csak gyorsítva néztem végig, de soha többet ilyen unalmas marhaságot.
7/10
Mizar 2016 jan. 19. - 18:48:12 7/10
Jó lenne ismerni a film alapjául szolgáló népmesét, hátha az segítené a megértést. Lehet, logikusnak tûnnek az itt leírt értelmezések, de a film igencsak nagy szabadságot enged az alternatív elképzeléseknek is. Például:

SPOILER

Ha a gonosz mostohaanya figurája csak egy kivetítés/másik személyiség volt, a hús-vér szereplõ pedig egy kedves, segítõkész nõ, akkor ez szolgálhatott arra is, hogy mi, nézõk meg tudjuk különböztetni a valóságot a képzelettõl. A film végén a visszaemlékezésben ugyanúgy szerepelhetett a képzelt gonosz mostohaanya is, vagyis akár a beteg lány is lehetett az, aki terrorizálta a húgát az étkezõben, majd hagyta õt meghalni a szekrény alatt, és végül aki vitatkozott saját magával a folyosón. Hogy miért volt rá képes, amikor szerette a húgát? Mert akkor õ a gonosz mostohaanyjának képzelte magát, aki képes ilyen szörnyûségekre. Késõbb az ebbõl fakadó bûntudat vezethetett a túlzott féltéshez, miközben talán nem is foglalkozott annyit a húgával a halála elõtt. Hogy miért alakulhatott ez ki nála? A súlyos depressziós anya valószínûleg nem igazán foglalkozott a gyermekeivel, ráadásul önzõ módon véget vetett az életének. A lány valószínûleg nem tudta feldolgozni az anya jelenlétének hiányát és elvesztését. Nem is tudjuk meg a filmbõl, hogy a hús-vér nõi szereplõ valójában a mostohaanyja volt-e, vagy csak az anya iránt érzett düh egyik kivetülése volt ez a megszemélyesítés.
Szerintem az anya sem akkor lett öngyilkos, amikor a kislányra ráborult a szekrény, de elképzelhetõnek tartom, hogy a húg talált rá az anya holttestére régebben - de nem a szekrényben. A húg is kivetíthette az anyát, vagy tényleg a szellemét láthatta... Vagy ez egy gonosz anya volt, hogy képes volt a kislánya szekrényében ilyet elkövetni, amit én azért nehezen fogadok el...
Szóval ez is egy alternatív értelmezés, lehet, hogy merész, de hozzám közelebb áll, mint az, hogy az anya és a mostohaanya is képesek voltak ilyen szörnyûségekre.
gladiolus 2015 szept. 26. - 10:07:49
Hát túl sok jót nem tudok írni.Amikor megnéztem a filmet, egy darabig gondolkodtam rajta, hogy na akkor most mi is van? És úgy éreztem, hogy talán a 70%-át megértettem. Aztán amikor Adrastheus nevû fórumozó társunk rendkívül precíz és vérprofi leírását elolvastam, rá kellett jönnöm, hogy kb. a film 30%át értettem meg. Nagyon nagy segítség volt ez a leírás, mert enélkül elég bosszús voltam, hogy végignéztem, és gyakorlatilag nem értem, nem szeretem az ilyet. Úgy gondolom, hogy egy jó filmnek feladata az is, hogy legyen egy érthetõ vége, és ennyire azért nem hagyja félreértelmezhetõ állapotban a cselekményt. Persze aki gazdag fantáziavilággal rendelkezik és szereti a saját meglátása szerint értelmezni a filmeket, az biztosan jól jár ezzel a filmmel, mert itt rengeteg lehetõség adódik erre.

SPOILER****
Az oké, hogy egy testvér van, az nekem is leesett egy idõ után, de hogy az egész elképzelés csak megszemélyesítések sorozata, hát ez nekem nem állt össze.Lehet, hogy meg kell nézni a végét még egyszer.SPOILER vége***

Egyetértek azzal, hogy ez egy igényesebb horror, ami egy erõsen megcsavart koncepcióra épül,sajnos nekem nem tetszett, mert rendkívül nyomasztó és érthetetlen volt. De persze horrornál mi más lehetne, ez is igaz. A zenéje viszont tetszett.
kenee 2014 júl. 04. - 13:47:59 Előzmény Adrastheus
Köszönöm, hogy leírtad, enélkül nem biztos, hogy teljesen összeállt volna számomra a film. :)
1/10
Annis 2014 febr. 13. - 19:39:44 1/10
Lehet ezt értelmezni akárhogy, meg megmagyarázni, akkor is egy nagy rakás kaka. :) Persze, ifjú pszichiátertanoncoknak tök tuti lehet, de laikusnak...minden, csak nem élvezet. Félre értés ne essék, értem, hogy mi történt, rengetek ilyen filmet láttam már, tehát nem az a problémám, hogy "gondolkodnom kell". Csupán az, hogy maga a film egy vontatott sz*r, amihez hozzá párosul az is, hogy a végén annyira de nagyon meg akarják magyarázni, hogy mi történt...
Aztán ott vannak a számomra értelmetlen dolgok is, mint pl a "lány a mosogató alatt".
Nem is szaporítom a szót, a lényeg az, hogy a Hívatlan vendég inkább mozivászonra való, mint ez.
2/10
lucikam 2013 aug. 09. - 11:03:25 2/10
Nem rágnak a szánkba mindent, igen, mert még a rendezõk sem tudják mirõl is akart szólni.
vuist 2013 márc. 22. - 14:43:45
*NEM rágnak a szánkba mindent.
vuist 2013 márc. 22. - 14:43:03
10/10 remek film. Nem értem azokat,akiknek nem tetszik,hogy rágnak mindent a szánkba rögtön,gondolkodni KELL,akár egy film alatt is. Sajnos ennek ellenére én úgy látom,hogy sem filmek alatt,sem semmilyen helyzetben nem gondolkodnak az emberek,csak nyáladzva bámulják az igénytelen hulladékot,ami a tv-bõl ömlik rájuk. Ha az ember túl hülye ahhoz,hogy megértse,átérezze a filmet,akkor inkább meg se nézze(azért valamelyest biztos tudja,mit néz,mielõtt nekikezd.)

Ajánlom mindenkinek,aki tudja értékelni az arra méltó filmeket.
6/10
Sadenal 2013 jan. 29. - 10:50:04 6/10
Engem is eléggé fölbas*ott hogy külön eszét kellett olvasnom, hogy tisztuljon, és annyira engem sem döngölt a földbe, de az átlag horrortól tényleg eléggé elüt. Már a bonyolultsága miatt is. :)6/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu