Khartoum - A Nílus városa

Bakancslistához adom
Khartoum
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol háborús filmdráma, 134 perc, 1966

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Az 1880-as években, Szudán végtelen sivatagában, egy magát El Maghdinak, Messiásnak nevező nílusi ember felkelést robbantott ki előbb Egyiptom, majd a világ ellen. Összegyűjtötte a sivatagi törzseket, és "szent háborúra" szólította fel őket. A sivatagban fanatikus emberei lemészárolták Egyiptom tízezres seregét, így Kartúmot és lakóit halálos veszély fenyegette. Az angolok nem voltak hajlandók segítséget küldeni, Gordon tábornok azonban egyedül is vállalta, hogy szembeszáll az ördögi ellenféllel.

Stáblista:

Szereplők

Charles 'Chinese' Gordon
J.D.H. Stewart
William Gladstone
Sir Evelyn Baring
Lord Granville

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2021 okt. 07. - 21:23:57
Háttérfilmnek elmegy kategória.
Az biztos, hogy monumentális, de engem nem kötött le.
olahmiki1959 2015 szept. 08. - 16:33:02
Nálam türelmesebb ember kevés van - legalábbis azt hiszem.
Ennek a filmnek a szinkronja azonban annyira borzasztó, hogy egy bizonyos pontnál egyszerûen kénytelen voltam abbahagyni. Pedig érdekelt, jónak is tûnt, és amúgy is szeretem az egzotikus tájakon játszódó történeteket.
Amikor az AMC tv csatorna bekerült a csomagba, amire elõfizettünk, kifejezetten örültünk, hogy a filmeket végre nem szakítják meg állandóan reklámokkal, hogy olyan filmeket is láthatunk itt, - régi, klasszikus westerneket, történelmi filmeket, krimiket -, amiket máshol nem.
Aztán egyre többször feltûnt, hogy ugyanazok az egyéniség nélküli, egyformán fahangú, teljesen ismeretlen színészek szinkronizálják õket, akik már más csatornákon is gyakorlatilag élvezhetetlenné tették a filmek nézését.
Elkeserítõ és lehangoló...
Jim Hacker 2015 ápr. 07. - 17:55:26
Érdekes, látványos történelmi filmprodukció, elsõsorban brit fogyasztásra. Azaz, aki nincs elõre felkészülve a britek politikai és katonai akcióira Afrikában az 1880-as évek táján, és miért is lenne, az nem fog könnyedén eligazodni a valós történelmi szereplõk és helyszínek sokaságában. Más hasonló filmekben elõforduló rendszeres tájékoztatás feliratokkal (nevek, helyszínek, évszámok, térképek) itt rendre hiányoznak. Aki viszont utánanéz az idevágó történelmi eseményeknek, az biztosan nem fog unatkozni.

Összehasonlítva egy másik monumentális Afrikában játszódó angol filmeposszal "Arábiai Lawrence", néhány részletében ez is kínál emlékezetes jeleneteket. Izgalmas dramaturgia, kiváló színészi teljesítmények sora azonban sokkal inkább a David Lean filmre jellemzõ. A 'Khartoum'-ban kevesebb szereplõ van akiket hallhatunk, és Gordon tábornok glorifikálása (Charles Heston nem különösebben izgalmas elõadásában) számomra eltúlzott és hiteltelen. Leginkább a szudáni Mahdi (Sir Laurence Olivier), a brit miniszterelnök Gladstone (Ralph Richardson) és az idõnként felbukkanó néger szolga Khaleel (Johnny Sekka) megformálása nyújtott igazi élményt.
subandi 2013 márc. 10. - 15:49:22
Ezt érdemes mellé elolvasni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mahdi-felkel%C3%A9s
oldbone 2011 nov. 13. - 12:19:16 Előzmény Brambilla
Minek? Minden hónapban megy legalább egyszer különbözõ idõpontokban.
Aki akarta, már n-szer megnézhette az MGM többi filmjeivel együtt. ;)
Brambilla 2007 jan. 28. - 12:55:53
Sziasztok! Szervezõdik egy fórumtalálkozó, hogy végre élõben is megismerhessük egymást. Ha érdekel titeket a dolog, látogassatok el az "A találkozó" címû film fórumoldalára, ott több infót találtok.
Brambilla 2006 okt. 07. - 08:12:01
Nagyon jó film, megérdemelné, hogy este fõmûsoridõben vetítsék!