Kiéhezettek

Bakancslistához adom
The Girl with All the Gifts
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai horror, 111 perc, 2016

Értékelés:

116 szavazatból
Szerinted?

Valamikor a jövőben az emberiség nagy része egy gyorsan pusztító fertőzés áldozatává vált. A pusztítást okozó különleges gomba az emberi szervezetbe jutva átveszi az irányítást az idegrendszer fölött, s a fertőzöttek, azaz a kiéhezettek gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat és egészséges emberek húsával táplálkoznak. A egészségesek védett városokban élnek, vagy guberálókká válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a kialakult helyzetet. Mindeközben egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket - köztük Melanie-t - tartanak gondosan elzárva egymástól és az őket vizsgáló tudósoktól. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat, sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel - vagy inkább felhasználásukkal - sikerül megtalálniuk az ellenszert a pusztító vírus ellen.
Bemutató dátuma: 2016. szeptember 29. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Szereplők

Helen Justineau
Dr. Caroline Caldwell
Sgt. Eddie Parks
Dr. Selkirk

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sorozatneked.hu szept. 06. 01:55:18 6/10
6/10

Egy kicsit másra számítottam, de azért így sem volt rossz. Szeretem az ilyen posztapokaliptikus, kietlen-kihalt tájas-városos filmeket. Sokan panaszkodtak a logikai buktatókra...érdekes, hogy 2021-ben még mindig vannak olyanok, akik értelmet keresnek egy horror/fantasztikus/fantasy/szuperhősös / zombis filmben. Bár az ebben szereplő lények nem teljesen a Romero féle zombik. A vége meg igazán meglepő volt számomra. Egyébként a filmben említették, hogy az a mozgó labor úgy lett tervezve, hogy sokáig működjön. Tehát, ha nem is az idők végezetéig, de biztos volt ideje a főszereplőnek.
8/10
durumdara máj. 14. 09:08:20 8/10
Egy szempontból olyan ez a film, mint az olasz Dafne című.
A végére az ember megismeri és megkedveli a főszereplő lányt, és utána marad egy üresség, hogy...
"És, hogyan tovább? Mi lesz vele? Stb."
Itt meg még inkább visszaüt, mivel van egy "kis" árnyoldala... :-)
vino-et-veritas máj. 09. 16:44:11
OFF
Hogyan is van ez?
"...különleges gomba..." = "...pusztító vírus..."?
8/10
durumdara máj. 09. 10:52:34 8/10
És még...
Ugyan szép, hogy a főszereplő megmenekül - no de meddig tud életben maradni?
Egy 10-20 m2-es elzárt laborban, ami ugyan talán szűri a levegőt egy ideig, de meddig lesz eledel?
Vagy a lány mindig hoz ételt? De hogy adja át?
Valamint, mivel fogy az élelem, ezek a 2. generációs lények is éhesek lesznek.
Ha nem találnak állatokat, akkor vagy szétszélednek majd, vagy egymást eszik.
A hölgy hova ürít? Honnan kap inni? Mi lesz, ha elfogy az elektromos energia és már nem tud tanítani?
Vagyis a "sok időnk van" kifejezés kissé túlzó...

És eleve: ok a kicsit kirágták magukat.
Bocs, de mennyi idő, amíg felnő egy csecsemő, hogy járni és vadászni is tud?

Szóval elég sok részlet van, amibe jobb, ha bele sem megyünk...


8/10
durumdara máj. 07. 16:07:28 8/10
Hááááát, elég nehéz úgy hozzászólni, hogy ne legyen spoiler.

Nézhető, elgondolkodtató. Persze, sok buktatóval, vagy nehezen magyarázható dologgal.
De figyelmeztetés: nem mi vagyunk a teremtés csúcsai...

Mindenesetre amit nem értek, hogy hogyan lehet egy ilyen filmben gyerekeket szerepeltetni. Főleg ilyen brutális jelenetekben. Nincs hatóság erre???A film az Útvesztő: Halálkúra egyfajta másolata az elején.
A katonai parancsnok még hasonlít is. De amúgy abban is női vezetője volt a projektnek.
Ellenszer keresése, egy fertőzött csoportban meglehet a gyógyszer - szintén azonos alap.

Aztán film végső jelenete is sokszor előfordult már. Novellákban, filmekben.

Idézet az egyikből:
- Mert mi az új világba tartozunk, ti meg a régibe!

Bárki is a kihívó, az emberiség könnyen alulmarad a nagy egojával.
Akár gép, ld. Én a Robot, Páncélba Zárt Szellem, A gép (The machine).
Akár alsóbbrendűnek tartott faj (ld. Világok Harca, Majmok Bolygója).
Akár idegen faj, stb.

És nem feltétlenül előny a sok okosság, amit összehordtunk életünkben.
Habár abból épülhet egy új Atlantisz... ;-)

----

Ami idegesített, hogy a "jó szaglásúak" inkább a hangokra reagáltak. Meg hol így, hol úgy...

Eleve a zombifilmek baromsága, hogy az emberi szervezet sérülése, a véredények, tüdő használat nélkül hogyan mozognak az izmok és a feldolgozó rendszer (ld. érzékelés és az agy).

Itt mondjuk a gombákkal elintézik.


8/10
kecsup 2020 nov. 08. - 20:34:46 8/10
Nem volt rossz film, ha a logikai bukfenceket nem nézzük, de azért még így is be-be villantak, az összemásolt utánérzések, más régebbi filmekből olyan bukésak voltak. De a sztori valamennyire eredeti volt.
4/10
iconoclast 2020 szept. 27. - 17:53:05 4/10
(Az alábbiakban a film történéseit tárgyalom, azaz aki még nem látta, az gondolja át, hogy akarja-e olvasni. Azaz SPOILER (bármit jelentsen is.))


A film hatásosan indul, elfogadhatóan folytatódik, hogy aztán a végére teljesen szétessen (szexmagazint olvasgató katona, a gyerekcsapat alfahímjének agyonverése, a haldokló tudós által egy félig működő idegen laborban megalkotandó ellenszer(???), stb.). A csavart a végén viszont értékeltem. (A film úgy háromnegyed részében a főhős kiscsaj egy intelligens, kedves, szeretetre méltó emberi lény, akiből önhibáján kívül (megfertőzte a gonosz gomba) időnként kibújik a vérengző vadállat, aztán a végére kiderül, hogy az igazi szörnyeteg nem az az énje, aki nyersen zabálja az ember (macska, stb.) húst, hanem az, aki higgadtan, alaposan átgondolva irtja ki a emberi faj összes megmaradt egyedét.)

Az ízlésemhez képest kicsit túl sok volt a megmagyaráz(hat)atlan jelenség, vagy logikai bakugrás. Pl. a gomba miért csak embereket fertőz, állatokat nem? Az oké, hogy valahogyan elkezdett embereket is fertőzni, de pont ekkor kezd 100 méteres struktúrákat is alkotni? Honnan lesz ennyi "zombi", ha az egészséges embereket nem csak megharapják (és így zombivá változtatják), hanem meg is eszik (ergó nem lesz belőlük újabb zombi)? Ha a zombik egymást nem eszik meg, akkor a halott zombit miért eszik meg a társai? Hogy képes néhány gombaspóra (vagy egy harapás) percek(!) alatt zombivá változtatni? Hogy képes a kiscsaj nyílt terepen, puszta kézzel elkapni egy macskát vagy egy galambot? Egy fog nélküli magzat hogyan rágja ki magát az anyja hasából? (Látom ez másnak is feltűnt...) Ha szíven lőnek egy zombit, az miért nem hal meg? Ha a fejlövés hatásos (pár katona + civil tucatszám küzd le így zombikat), akkor a támaszponton miért összevissza lövöldöznek a katonák, miért nem mennek oda a kerítéshez, és lövik őket közelről fejbe? Egyáltalán, egy katonai támaszponton miért nincsenek hatásosabb fegyverek (gépágyú, kézigránát, stb.)

A film (és főleg a kritikái) sugallnak egy olyan értelmezést, hogy itt egy új evolúciós lépcsőfokról, az emberiség 2.0-nak a születéséről van szó. (És most tekintsünk el attól, hogy az evolúció nem feltétlenül fejlődést jelent, a konkrét visszafejlődés is lehet evolúció.) Számomra okoz némi nehézséget elképzelni, hogy ez hogyan is néz majd ki. A konyhaművészetnek valószínűleg lőttek. (Ha az "új ember" megéhezik, elborul az agya, puszta kézzel levadássza a legközelebbi élőlényt, nyersen felfalja, és utána kataton állapotba kerül egy időre - ha jól értelmeztem a filmben látottakat.) Az állatvédők is fellélegezhetnek, legalábbis a házi kedvencek tartásának befellegzett. Mint az már a korábbi hozzászólásokból is kiderült, a szaporodás problémás lesz, mert az első "szülött" effektíve felfalja az anyját. De ez talán megoldható császármetszéssel. (Ha a szívlövést túlélik, akkor remélhetőleg egy primitív körülmények között elvégzett műtétet is. És reméljük, hogy a gomba nem ugrik át más meleg vérű állatokra, mert akkor viszont csúnya kihalási hullámnak nézünk elébe...) Kissé problémásabbnak érzem a fejből kinövő vastag, akár több tucat méteres gomba termőtesteket, mert ezeket mintha már nem igazán élnék túl a gazdatestek, de remélhetőleg ez a folyamat időben később következik csak be. Mint minden katasztrófafilmben itt is gond lesz a civilizációval: az új emberek kevesen vannak, és mire ismét elszaporodnak, a régiek tudása elveszik, vagy megsemmisül, azaz kezdhetik elölről a fejlődést a pattintott kőeszközöktől. (Csak nehezített pályán, mert a könnyen elérhető nyersanyagokat (szén, olaj, fémércek, stb.) már az előző korokban elhasználták.)De talán majd a film folytatásából mindenre fény derül. :)
3/10
UncleSam 2020 szept. 26. - 00:16:50 3/10
Sokszor inkább röhejes, mint félelmetes.
9/10
Tiberio 2020 máj. 20. - 02:05:15 9/10
A koronavírus új értelmezési síkkal gazdagítja a filmet, vagy inkább a néző agyvelejét. Elég a kislányra felrakott arcmaszkra gondolni: talán mi is zombik vagyunk. Kárörömmel fedeztem fel a civilizáció tárgyi rekvizítumai között a túltervezett villany BMW-t mint dudvával benőtt haszontalan kacatot. Talán soha nem is volt miénk a világ, csak berendeztük. Bármikor elvehetik tőlünk a babaházat.
9/10
InteriorLulu 2020 márc. 04. - 16:18:17 9/10
Azt hiszem, a játékfilmek között ez a legeredetibb zombifilm mind közül. Talán a legjobb is.
georgbob 2018 szept. 29. - 22:12:05
Okos zombi. Még nem tudom eldönteni melyik a jobb. Ez felül akar kerekedni az embereken...
5/10
idõjós1010 2018 szept. 18. - 20:30:03 5/10
Nem nagyon néztem előzetesen képeket belőle, meg nem is olvastam direkt bele a tartalomba, és talán ezért lehet, hogy valami komolyabbat vártam. De volt a film után bennem egy olyan érzés, hogy bármitis vártam volna tőle, mindenképp alulmúlja, mert agyament a sztori, aprócska a költségvetés, és annyira nekem nem lett szívem csücske ez a gyerek sem. Szóval hát egynek jó volt, de az egyetlen dolog, ami kifejezetten tetszett benne az a kihalt, természet által visszafoglalt város utcái. Abból kihozták a maximumot, lehetőségeikhez képest mindenképp. Ezt leszámítva szinte csak vegetáltam rajta.
7/10
freeware 2018 jún. 23. - 17:19:01 7/10
Ez végre egy jó zombis film volt. Azért a Z-nation még mindig a legjobb :) Kb ez is az, a hibrid zombikkal.
6/10
pihes 2018 máj. 09. - 14:54:20 6/10
Tényleg unom már az ilyen filmeket, de itt egész jó a sztori, és a film.

6/10
1/10
jozsi86 2018 máj. 08. - 17:12:12 1/10
Hát, ezt a zagyvaságot... a gyerek hol zombi, hol nem? Mi ez? :D
7/10
Gabó28 2017 dec. 30. - 11:51:48 7/10
Jó kis film volt! 10/7
9/10
flow2000 2017 dec. 26. - 18:29:58 9/10
Elképesztõen jó film, egy pillanatig nem unatkoztam. Tetszett az "okos zombi" megoldása! :) 9/10
Kucu77 2017 szept. 05. - 14:07:28
Nagyjából tetszett a film, de volt azért hiányzérzetem közben. Szívesen néztem volna még a bázison játszódó történetszálat, kicsit hamar jutott el a forgatókönyv a kötelezõ zombiharcos sablonokig. A fertõzés természete és a mutációk levezetése érdekes volt, kicsit eltért a szokásos "jött a vírus és mindenki õrjöngõ kannibállá változik" narratívától.

SPOILER:

Az furcsa volt, hogy az elvileg egyedül, mindenféle nevelés és tanítás nélkül felnõtt városi gyerekek milyen szépen felöltözködtek. Persze lehet, hogy õk is egy másik bázison töltöttek valamennyi idõt, és korábban léptek le, mint Melanie osztálya.
A vége nekem elég kilátástalannak tûnt, nem hiszem hogy a tanárnõnek túl sok idõ adatott meg abban az izolált laborban, még ha a gyerekeket rá is tudja venni, hogy hozzanak neki ellátmányt (elsõsorban szagtalanító krémet).
Querelle82 2017 aug. 27. - 22:07:03
Uhh , ez nagyon - nagyon gyenge, el sem hiszem , hogy az imdb.com erre 6.7 pontot adott !
5/10
homeboy 2017 máj. 08. - 04:25:13 5/10
Az osztálytermi rész keltette fel érdeklõdésem, de összességében csalódtam a filmben, és bánom a rá forditott idõt.
5-10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu