Kisasszonyok

Bakancslistához adom
Little Women
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai romantikus dráma, 115 perc, 1994

Értékelés:

206 szavazatból
Szerinted?

A March-lányok számára csak az jelenthet megoldást szűkös anyagi körülményeik rendezésére, ha sikeresen mennek férjhez. A szépséges és csöndesen bölcs Meg (Trini Alvarado), a megnyerően kedves Amy (Kirsten Dunst), a betegeskedő Beth (Claire Danes) és a modern, írónőnek készülő Jo March (Wynona Ryder) bármit megtennének egymásért, ám eszük ágában sincs szerelem nélkül férjhez menni. Legjobb barátjuk, a jóképű és művelt Laurie (Christian Bale) két testvért is elvarázsol. Jo és Amy egymással versengenek a szerelméért.

Stáblista:

Szereplők

Josephine "Jo" March
Marmee March
Amy March
Margaret "Meg" March
Elizabeth
Friedrich Bhaer

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
nofrit 2012 okt. 27. - 14:13:21 Előzmény cidri
Olyan jól leírtad! Nem olvastam, csak a filmet láttam, de ez az érzelmi levezetés nekem hiányzott belõle. :) De így már más szemmel tekintem a kapcsolatukat. Spoiler Bár Amy és Teddy "szerelme" még mindig ad némi magyarázatot a számomra :)
cidri 2012 ápr. 15. - 00:45:11
* SPOILER *

Én is rajzfilmváltozattal találkoztam elõször, "Eine fröhliche Familie" címmel ment az RTL2-n, németül tanultam az általános iskolában, és óriási sikerélményként éltem meg, hogy néha megértek a mesébõl 1-1 mondatot:) Késõbb ugyanitt adták a folytatást is - "Mrs. Jo und ihre fröhliche Familie" -; akkor még nem tudtam, hogy klasszikus regényt dolgoz fel a mese.
Pár évvel késõbb megjelent a mozikban a kétórás filmváltozat Winona Ryderrel a fõszerepben; a kritikák hivatkoztak Louisa May Alcott nevére, s attól fogva kerestem a könyveket, de több mint tíz évet várnom kellett, hogy megjelenjen a négykötetes magyar kiadás.
Bõven felnõtt fejjel olvastam a könyveket, érdekes módon egy 12 éves kislány kíváncsiságával, de mégis felnõtt szemmel.

Teddy családja a nagyapjából állt, és szerintem a szomszéd March-ék pótolták azt, ami az életébõl hiányzott: elsõsorban a testvéreket, de kicsit az anyukát is. Jo Teddy legjobb és legkedvesebb játszópajtása volt (és viszont), de amikor Teddy megkérte a kezét, az inkább szólt a múltnak, a múltbeli kötõdésnek, mint a jövõnek.
Teddy nem tudta elképzelni az életét a legjobb barátja nélkül.
Jo viszont mindig is kicsit a jövõben és a jövõnek élt - már tizenévesen is az írói ambíció állandó fûtöttségében -; õ elõre nézett és szerintem sokkal inkább felmérte - ha nem is teljesen tudatosan -, hogy Teddyt kötelezi a társadalmi és vagyoni helyzete; neki viszont a lehetõ legnagyobb szabadságra van szüksége, fõként szellemi értelemben, de egyébként is: sosem tudott úgy beilleszkedni a társadalmi elvárások keretei közé, mint Amy, aki kimondottan kívánta is ezeket a kereteket.

"Amy nyugtalankodott, amire meg is volt minden oka, mert ha Jo-ra rájött a bolondóra, sose lehetett tudni, mi lesz a vége. Tanulmányt lehetett volna írni az arcáról, amikor végignézte, ahogyan a nõvére besuhog a következõ szalonba, a legcukrosabb áradozással végigpuszilja akisasszonyokat, tündökölve mosolyog a fiatalurakra, és akkora eréllyel ugrik fejest a társalgásba, hogy a szemlélõ csak hüledezik."

Jo egyszerûen nem szalonképes, így vagy úgy, rendszeresen elveti a sulykot, tapintatlankodik - rossz szándék nélkül -, kineveti, kifigurázza a társaság tagjait - puszta vidámságból -, szelességében az emberek érzéseibe gázol - mert annyira naivan õszinte.

"Tavaly nyáron úgy hívtam a partfutókat, hogy az én madaraim: olyan szorgosak, szürkék, mindig a part közelében maradnak és mindig azt az elégedett dalocskájukat csipogják. Te a sirály vagy, Jo, erõs és vad, szereted a vihart és az orkánt, messze kirepülsz a tengerre, és boldog vagy egyedül. Meg a gerle, Amy pedig olyan, mint a pacsirta, amelyrõl ír: a felhõk közé akar jutni, de mindig visszahullik a fészkére."

Kétfelé kanyarodnak, Teddy Amy mellett válik felnõtté, Jo pedig a haldokló huga mellett, és Jo nem csak tudja, hanem meg is tudja fogalmazni, amikor legközelebb találkoznak, hogy mi történik:

"A régi szép idõk nem térhetnek vissza, nem szabad erre várnunk. Te férfi lettél, én nõ. Feladataink vannak, a játszadozás ideje lejárt, be kell fejeznünk a rosszalkodást. Biztosan, te is érzed ezt, mert látom rajtad a változást, ahogyan te is meg fogod találni bennem. (...) Nem lehetünk játszótársak többé, de leszünk fivér és nõvér, akik szeretik és segítik egymást, amíg élnek, ugye, Laurie?"

Jo igazi társa sokkal inkább a német professzor, akivel meg tudja vitatni a terveit, aki formálni tudja az ízlését, csiszolni a szögletességeit; aki - habár más okból - ugyanúgy kicsit kívül áll a társaságon; egyformán szeretik a gyerekeket, egyformán szeretnek tanítani, és a legfontosabb: a professzor nemcsak érti Jo-t, hanem szárnyakat ad neki, hagyja, hogy erõs sirály legyen:)
barbi_112 2011 dec. 30. - 00:19:10
Jó film, csak sok volt benne a reklám, megzavartak többször is, így nem igazán tudtam elmélyülni benne. De amennyit láttam az alapján tetszett.
Gvendi 2011 dec. 29. - 16:57:09 Előzmény Tibag05
Azért azt is vegyük alapul, hogy akkoriban nem volt olyan egyenlõség férfi és nõ között mint most, mind tanulás, mind munka tekintetében se. :)
És azért a férfiak is jobban udvaroltak egy vagyonosabb lánynak ;-)
De a legfontosabb, hogy mindenki megtalálta végül a párját :)
Tibag05 2011 dec. 28. - 17:37:16 Előzmény Rahar
"A March-lányok számára csak az jelenthet megoldást szûkös anyagi körülményeik rendezésére, ha sikeresen mennek férjhez."

NA UGYE HOGY MÁR AKKOR IS A PÉNZRE HAJTOTTAK A CSAJOK!
persze ez fordítva is igaz volt.
Christian29 2011 dec. 28. - 16:27:40
Winona Ryder az ISTENNÕ! :) Csakis Õ miatta, de lemaradtam az elejérõl, bár már úgyis láttam régebben :)
7/10
Rahar 2011 júl. 08. - 11:27:32 7/10
Nekem tetszik a film. Szerintem hitelesen bemutatja egy adott kornak egy szegmensét. A színészek nagyon jók, a történet, a cselekményvezetés és a párbeszédek mind igényesek. Aki szereti az inkább beszélgetõs és érzelmekkel átitatott alkotásokat és a kosztümös filmeket annak nagy valószínûséggel tetszeni fog. Én 10 pontból 7 pontra értékeltem. Érdekes volt látni ilyen szerepben az ifjú Batman-t.
8/10
Little B 2011 máj. 14. - 14:10:07 8/10
Jó film csak nem fogott meg.8/10
10/10
Gabriella54 2011 máj. 01. - 22:06:36 10/10
Azon üdítõ és igen ritka kivételek egyike, ahol a filmváltozat hál'istennek felülmúlja a szájbarágós és alig titkolt nevelési célzattal készült könyvet :) Ezt persze a kiváló szereplõk (Gabriel Byrne-t ebben a filmben szerettem meg) is elõsegítik.
Azt azért kissé furcsállom, hogy a könyv elsõ kötetének azzal van vége, hogy Meg és John Brooke megvallják egymásnak érzelmeiket, itt pedig már iker-gyerekeik is vannak :)
10/10
Ford Mustang 2011 máj. 01. - 19:00:01 10/10 Előzmény Sadenal
Pedig nagyon jó film, nagyszerû színészekkel. 10 pont.
7/10
Sadenal 2010 dec. 04. - 22:37:38 7/10
Nekem valamiért nem tetszett. Thomas Newman miatt néztem meg, de az õ zenéje is kiábrándító volt...egyszer nézhetõ. Nekem.

Azért Winona kur** jól nézett ki benne..:D

7/10
nuca2831 2010 aug. 31. - 21:55:17
nem rossz, bar szerintem nem er fel egy Jane Austen`el!
10/10
offtopic
Noncika 2010 aug. 30. - 14:30:03 10/10
Ez volt mostanában a Tv-ben, hogy ennyi hsz. jött hozzá?:O:O És én nem tudtam róla???:O:O
Amúgy azt a Jóbarátokos részt én is nagyon bírtam:D Hányadik évadban is volt?
Nofri 2010 aug. 26. - 16:56:31
nekem is egybõl ez ugrott be!:D
Joey: Beth is really, really sick. Jo's there, but I don't think there's anything she can do.
Rachel: Joey?
Joey: Yeah?
Rachel: You want to put the book in the freezer?

hatalmas!:)))
10/10
Gabriella54 2010 aug. 26. - 13:22:32 10/10
A filmet megelõzte egy olasz tv-film még 1989-ben, az is remekül sikerült, többek között Omar Sharif-et és a Házibuli második részének fõszereplõjét, Pierre Cosso-t is láthattuk benne.
lana25 2010 aug. 26. - 10:52:51
Koszonom a valaszt, kozben rajottem, hogy azert hittem, hogy van folytatasa a filmnek, mivel az rtl par perccel a vege elott felbeszakitotta a filmet, ezert tunt nekem ugy, hogy nincs befejezese a filmnek.
10/10
borzi84 2010 aug. 24. - 21:16:31 10/10
Adalék, amely talán választ ad a "miért"-ekre: A regénye(ek) alapja valós történet. Az írónõ saját családja históriáját meséli el, Jo alakját önmagáról mintázta meg Louisa May Alcott.
10/10
Viktória0312 2010 aug. 24. - 20:34:51 10/10 Előzmény Neli
Igen 1 filmet csináltak a két könyvbõl, a kisasszonyokat és a jó feleségeket összevonták.
Én olvastam mindkettõt könyvben és nagyon jó!!!
A film is vissza adja nagyjából a könyv hangulatát, de könyvben sokkal élvezetesebb! :D
Neli 2010 aug. 24. - 18:12:07
könyv több van, de filmet sztem nem csináltak többet... bár passz, nem tudom...
lana25 2010 aug. 24. - 17:24:25
Megtudna valaki mondani, hogy hany reszes ez a film, mert nekem ugy tunt, hogy nincs befejezve.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu