Kísért a múlt

Bakancslistához adom
Ghosts of Mississippi
amerikai filmdráma, 130 perc, 1996

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Medgar Evers fekete polgárjogi aktivistát 1963 júniusában meggyilkolták. Életében már hősként ünnepelték, blues dalokat énekeltek róla, amelynél szebbeket már csak gyászolva szerezhettek. Az amerikai történelem egy igen jellegzetes esetét dolgozták fel az alkotók. A rasszista gyilkost két perben sem mondják ki bűnösnek, nyugodtan élheti tovább életét. Az elhunyt özvegye azonban nem nyugszik, több alkalommal sürgeti a perújrafelvételt. Harmincegy évvel később rátalál arra az ifjú ügyvédre, akinek elszántsága hasonló a sajátjához. Kettejük kitartó munkájának köszönhetően az ilyenkor általában gyorsan megromló emlékezőtehetségű gyilkost saját tettének végső értékelésére késztetik.

Stáblista:

Szereplők

Myrlie Evers
Bobby DeLaughter
Byron De La Beckwith
Dixie DeLaughter
Peggy Lloyd
Charlie Crisco
Delamar Dennis

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Golden Globe-díj

  1997
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: James Woods
 • Oscar-díj

  1997
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: James Woods

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
SandCreek 2016 márc. 14. - 13:17:05 4/10
Megtörtént eset alapján készült, ez a film elején kiderül. Az elsõ 10 perc tetszett, jó volt a sok eredeti dokumentum bejátszása, aztán Kennedy elnök híres és sokatmondó beszéde. Egy hidegvérû faji alapú gyilkosság és ezzel számomra véget is ért az egész. Magas elvárásokat ezután már nem érdemes támasztani, amúgy nem unalmas a történet.
Tipikus feldolgozása egy rasszista bûncselekménynek, amihez hasonló rengeteg volt Mississippiben és máshol délen azokban az idõkben. A fehér elkövetõt végül felmenti egy kizárólag fehér férfiakból álló esküdtszék. A rendezõ egy példaértékû fehér ügyész munkásságát, magánéletet, házasságait követi, miközben feketéket az elsõ órában szinte alig látni. A gyilkosságot precízen mutatják, de a védelem koronatanúját egy aljas hazug rendõrt semmilyen figyelem nem övez.

James Woods keveset látható benne és nem sokat beszél, mégis õ a legkiemelkedõbb színész ebben. Az áldozat özvegye is inkább mellékszerepben van, de Whoopi Goldberg miatt ez inkább elõny. Az õ "alakításainak" nem túl sok köze van a színjátszáshoz, véleményem szerint.
CTU 2013 márc. 18. - 13:51:43
Kiváló film a múltbéli dolgokról!

Ez is érdekesnek tûnik:

http://www.youtube.com/watch?v=ev-1KsijU2w
9/10
tuvics13 2012 júl. 08. - 21:59:47 9/10
Cáfolnám a sok lehúzó kritikát.
Nyilván sok emberben nem maradnak meg a tárgyaló termi drámák. Mindazonáltal James Woods Oscar jelölése nem véletlen. Nagyon jól hozza a figurát. Goldberg ebben a filmben is bizonyítja, hogy mélyebb filmekben is tud játszani. Baldwin gyerek meg csak azért játszik benne, mert kell egy jó képû ügyvéd is.
Viszont az egész egy megtörtént esetet boncolgat! Amit a valóság ihlet, az csak érdekes lehet. Egyszer mindenképp meg lehet nézni.
Azok akik a drámát, tárgyalótermi filmeket szeretik, azoknak pedig klasszikus is lehet!
proskit 2012 júl. 07. - 22:33:21
Én szeretem a tárgyalótermi sztorikat. Ezt is meg fogom nézni. A fõszereplõk névsora impozáns.
Ford Mustang 2011 aug. 26. - 15:52:21
Egyetértek. Kár, hogy késõn.
Bov 2007 máj. 13. - 22:09:53
hát, sztem is egyszernézhetõs..
2/10
Newcastle United 2007 jan. 11. - 11:33:35 2/10
Nekem csak James Woods elmaszkírozása maradt meg az egészbõl.