Kiss József: Az angyalok nem sírnak

Bakancslistához adom
magyar színházi felvétel, 152 perc, 2008

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

1956 októberének utolsó napjai és novemberének közepe. A győzelem, a szabadság, az együvé tartozás mámora, majd a leigázottság, a rabság, a tehetetlen düh pokla. Két felvonás. Két világ. Egy fiú és egy lány. Egy férfi és egy nő. Egy kisfiú és egy orosz tiszt. Egy bátor legény és egy orvlövész. A megtorlás sötétje és az örök szabadság ragyogása. Mélytüzű dráma, erős jellemekkel, tragikus ütközésekkel.

A színházi felvételt Kiss József rendezte.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
kambekk 2018 okt. 24. - 19:17:55
Tegnap adta az M5. Nagyon profi előadás volt amit rögzítettek. Mind játékban, mind közvetítésben.
Gratula és köszönet érte!
10/10
Johann 2011 nov. 20. - 20:23:44 10/10 Előzmény zaporosec
Én is úgy vélem, hogy maga a dráma kifejezetten jó és igenis méltó emléket állít '56-nak. Külön öröm, hogy a köztelevízióban mostanában számos színházi közvetítés látható; bizonyára tudatos és szerencsés választás volt, hogy október 23-án Pozsgai Zsolt Mindszenty drámája, november 4-én pedig ez a Kiss József darab volt látható.
Én sem gondolom, hogy a karakterek sematikusak lennének. Sõt, éppen az a darab egyik legfõbb erénye, hogy a szereplõk nem fekete-fehérek (pl. Zsuzsát, az ÁVÓ-s alkoholista feleségét hogyan lehetne csak feketének vagy csak fehérnek látni?), azáltal hogy belsõ vívódásik, meg személyiségük fejlõdése, alakulása kiemelt súllyal jelenik meg a darabban (pl. Ilona, az ÁVÓ-s lánya esetében) személyes erejûvé, átélhetõvé válik a dráma, szinte megrázóvá.
Amit valaki korábban mondott, hogy a Turay Ida Színház szereposztásában jobb volt, azt el tudom hinni (sajnos nem láttam azt a változatot), de Zsuzsa, Ilona és Hadközeg szerintem itt is lényegében hibátlan volt a színpadon, nekem leginkább a Kócost alakító színész játéka volt néha kevéssé elhihetõ.
Korábban olvastam egy hosszabb interjút a szerzõvel, akkor volt olyan, amivel nem annyira tudtam azonosulni a nézeteibõl, így összességében számomra nagyon kellemes csalódás volt ez a mûve. Mindenképp érdemes színházban is megnézni, ha majd valahol újra játsszák. Csak ajánlani tudom!
offtopic
robicsek2 2011 nov. 04. - 22:24:46
Hát szerintem egyszer nézhetõ darab, pénzt nem adnék érte az fix. A vége meg áhh. Egyedül amiért érdemes volt megnézni az az elején Sztárek Andrea fehérnemûs jelenetei :)
canaima 2011 nov. 04. - 22:04:17
Az egész mû, legalábbis ebben a rendezésben, méltatlan a témához. Régen láttam ilyen rossz darabot!
zaporosec 2011 nov. 04. - 21:55:19
Azt nem mondanám, hogy nem állít méltó emléket, mert maga a dráma jó (néhol talán giccsbe hajló, de ez elnézhetõ, vagy kihúzható, ha más rendezné meg). Az alap szituáció (forradalmárok egy ÁVO-s lakásában) izgalmas és érdekes, mert egyrészt esszenciális, másrészt személyessé teszi az akkori eseményeket. Ez utóbbi a mû legnagyobb erénye szerintem. Az hogy a karakterek sematikusak, vagy 2 dimenziósak nem igaz, inkább emblematikusak, de ez egy színdarab és nem egy realisztikus korrajz.
Sajnos azonban az elõadás, mind rendezésileg, mind színészileg több sebbõl vérzik.
Egyrészt a realisztikus csata jelenet (fogjuk rá) kilóg a darabból, továbbá az hogy nagyszínpadon csinálták meg eltávolítja a nézõtõl, holott nem szabadna. Ez egy kamara darab. A díszlet pedig közhelyes.
Másrészt (és ez a fõ baj) egyes színészek túljátszák, mások aluljátszák a szerepüket.
Kádár inkább egy karikatúra, az orvos semmilyen (nem tudja a színész mit is keres a színpadon), Tibike egyszerûen rossz (vannak jó gyerekszínészek is, de a Tibikét játszó nem az).
A Mayert játszó színész fizikálisan/mentálisan nem bír ki egy felvonást sem, pedig nem lenne rossz különben.
A Kócost játszó Dósa ugyan kilépett a BK szövegmondásából, vannak jó pillanatai, de ez kevés az idealista forradalmár megformálásában.
Talán Zsuzsa, Ilona és Hadközeg megformálói a legjobbak, de nekik is vannak kidolgozatlan, vagy erõtlen jeleneteik.
Ezektõl függetlenül az mondom, hogy érdemes színházban megnézni, ha éppen játszák (több társulat is), mert megható, magával ragadó még így is.
offtopic
robicsek2 2011 nov. 04. - 20:49:44
Ez nem emlék 56 nak, ez inkább valami komédia.
offtopic
robicsek2 2011 nov. 04. - 20:23:57
Hát mivel a A specialista 22:10 kor kezdõdik addig meg csak moslék lesz a többi adón ezt nézem.
A bögyös nõcit meglátogatnám :) Élõben jobb belátás nyílhatott :)
Ford Mustang 2011 nov. 04. - 20:07:40 Előzmény robicsek2
Pontosan. :)
1/10
zsouzs 2011 nov. 04. - 18:51:48 1/10 Előzmény adamnagysweetmovie
Nem, sajna nem tévedsz. Láttam élõben, anno 2009-ben.., és nagyon nem tetszettek a harsány, szélsõséges jellemek. Nem hiszem, hogy ez így, 56-ban megtörténhetett volna. Annak ajánlom megnézésre, akik nagyon nem tudnak ma estére más programot.
adamnagysweetmovie 2011 nov. 03. - 23:50:55
Lehet nem vagyok elég emelkedett hozzá, de elsõre ennél eredetibb alapszitut is el tudnék képzelni... Mondjuk a megvalósításon is sok múlik, de ez így egy jó nagy sablon forradalmi romantikával nyakonöntve. Bocs, ha tévedek.
offtopic
robicsek2 2011 nov. 03. - 20:17:27 Előzmény Kókuszka
Ebben játszik az ex BTK-s Dósa Mátyás (Tóni) is :)
Kókuszka 2008 okt. 27. - 14:46:53
Szerintem ez egy nagyon jó darab. Viszont az õsbemutatója a Turay Ida Színházban sokkal jobb volt. Azt is az író, Kiss József rendezte, de abban sokkal jobbak a színészek.
kisGabi 2008 okt. 27. - 13:19:45 Előzmény ondok
Szerencsére én még nem hallhattam élõben az '56 elõtti garnitúrát, ezért csak mesélt történetek alapján tudok véleményt alkotni. Az biztos, hogy a darabban szereplõk sztereotip jellemek voltak, a helyzetek kiélezettek, a jelen értékrend szerint tipizáltak (pl. 30 éve nyilván más lett volna a felállás). Úgy gondolom, voltak ilyenek is, olyanok is, abban biztos vagyok, hogy a pozícióban lévõ legtöbb ember - a félelem, gyanakvás légköre, a felelõsség súlya miatt - alapvetõen feszült volt a családja körében is. Ilyen szempontból talán tényleg túlzásba esett az ávóst alakító színész, de ebben bizonytalan vagyok.
7/10
ondok 2008 okt. 26. - 00:44:15 7/10 Előzmény kisGabi
nos én éltem akkor ,és hidd el hogy hallottam az üvöltõ Marosánt élõben beszélni,ezzel együtt túljátszotta a szerepét az Ávós,érthetetlen volt az örökös lihegése,fújtatása,a szereplõk meg idealizálva voltak vagy csak pozitív vagy csak negatív jellemmel.ezzel együtt nézhetõ volt ,mert történelmi darab ha alapjaiban igaz elbírja a naivitást.
kisGabi 2008 okt. 24. - 12:16:14
Nekem is nagyon tetszett az elõadás. Mindegyik színésszel meg voltam elégedve. Nem gondolom, hogy túljátszották volna magukat - különösen a két nõ tetszett és Dósa Mátyást nem is lehet a Barátok közt-ös szerepével összemérni. Az ÁVÓ-s persze idegesítõ volt az állandó üvöltözésével, de ez nem sarkítás, ezek a pártfunkcik tényleg ennyire elmerozzantak voltak. Aki nem élt azokban az idõkben és nem volt "szerencséje" az ilyen alakokhoz, jogosan látja úgy, hogy túljátszott vagy ripacskodott a karakter, de sajnos, valóban ilyen volt a legtöbb, miután a kor légköre maga is ilyen volt. Sose tudhatta az ember, bármilyen pozícióban is volt, mi lesz vele másnap. Teljesen valósághûen ábrázolták azt a családi légkört, ami nagyon is létezett a Rákosi-rezsim alatt azoknál, ahol valamely családtag vagy tagok ún. "fontos" pozíciót töltöttek be. A "kelléktár" nekem is tetszett, manapság, amikor klasszikusokat farmerben, pólóban meg reklámszatyorral játszanak, üdítõ volt látni egy jól berendezett színpadot, darabhoz méltó jelmezeket.
Az üvöltözésrõl jut eszembe: mikroport volt a színészeken?
10/10
klau87 2008 okt. 24. - 01:08:33 10/10
Na látod, én ezért örültem ennek a darabnak. És jó lenne, h ehhez hasonlókat még csinálnának.
Egyébkét szerintem itt még az is a gond, h amikor megszülethettek volna az igazi mellébeszélés nélküli történetek, akkor nem nem írhatták le amit szerettek volna. Gondolok itt arra amit te is mondtál a gyerekkori színházi élményeddel kapcsolatban, h Kádáréknak nyaltak, és nem a valóságot mutatták.
7/10
ondok 2008 okt. 24. - 00:54:56 7/10
Na mert amiket említesz azok hollywoodi receptre készültek,tömegfogyasztásra valók.Mert ahhoz tehetség kell ,hogy valaki jó forgatókönyvet írjon ,olyan történetmesélõ legyen mint mondjuk Jókai v. Hitchkok v. Billy Wilder,akkor meg jönnek a jól bevált közönségreceptek a limonádékkal.Egyébként elég nehéz annak eladni egy 56-ról szóló filmet ,akit nem érintett meg az akkori eufórikus hangulat,aki nem élte át személyesen ,így aztán jönnek a szerelmi szálak.
10/10
klau87 2008 okt. 24. - 00:47:03 10/10
Ebben igazad van. Egyébként kellene jó pár film, vagy egyéb mû mely a hõseinknek emléket állítana. Csak szerintem a Szabadság szerelem meg az 56 csepp vér is túlzásba viszi a szerelem témát, és szerintem ezzel egy kicsit ezeket el is rontották.
7/10
ondok 2008 okt. 24. - 00:40:26 7/10
Úgy ,hogy ott is idealizált hõsök vannak Baradlay Richárd stb. és vannak gonoszok ,mint Hauynau.Ezzel állít méltó emléket többek között Jókai ,hogy heroizálja a jó oldalon állókat .Itt az ideje ,hogy 56-al kapcsolatban is megkapják az igazságot ,akik a jó oldalon voltak ,és ez nem bántó ,ha a szindarabokban idealizált hõsökként jelennek meg.
10/10
klau87 2008 okt. 24. - 00:33:58 10/10
a Kõszívû ember fiaival kapcsolatban ezt h érted?
Összes hozzászólás