Kisvilma - Az utolsó napló

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-lengyel-német filmdráma, 115 perc, 1999

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Különleges tájon játszódik a film, Kirgíziában, a kínai határon fekvő, hatezer méteres hegyektől övezett kis ázsiai országban. A harmincas években ezerszám érkeztek a Szovjetunióba baloldali értelmiségiek Európából, akik segíteni akarták az új társadalom építését. Köztük volt Mészáros Márta apja, Mészáros László szobrász is, akit sok társával együtt ártatlanul letartóztattak és kivégeztek az 1937-38-as sztálingrádi megtorlások idején. Mészáros Márta megrázó emléket állított apjának az első és talán leghíresebb Naplóban. A Kisvilma középpontjában az anya és gyerek kapcsolat áll. A letartóztatások után egyedül maradnak a külföldi nők gyerekeikkel, távol Európából, elszakítva a családjuktól. Mert a haza már nem engedi őket. Amikor Németország megtámadja a Szovjetuniót, helyzetük tovább romlik, ellenségnek tekintik őket, sorsuk a mindennapi nélkülözés és megaláztatás. Megpróbálnak életben maradni és megpróbálják életben tartani a gyerekeiket.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Kovács Vilma
Felnőtt Kisvilma

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
elizabeth 2011 szept. 03. - 12:23:31
Stornó minden újra meghalgattam, nem ötven hanem 5-ben. elmegyek fülészetre!
elizabeth 2011 szept. 03. - 12:18:39
Én most nézem felvételrõl.Abba hagytam a nézést(csak ameddig ezt írom,) mert idegesít hogy nem értem mikor is játszódik a film.
Az elõzõ naplókat nem láttam. Most amikor Kisvilma megkapja szülei aktáit a tisztviselõ felolvassa édesapja adatait eszerint született l95o-ben, Holvolt már akkor Hitler, Sztálin is meghalt 1953 ban. Nem értem!!!Segítség!Biztos én vagyok valahol béna. Na nézem tovább hátha kiderül valami .
Ford Mustang 2011 aug. 31. - 02:22:04
Egyetértek.
conchita 2011 aug. 31. - 02:19:48
Sokszor megnéztem már...némely síkon már-már Almodóvar-i sztem, bár teljesen más hamgulatúak a filmek és biztos sértés ez valamelyik rendezõnek, ha nem mindkettõnek. Egyébiránt meg az a sok csillogó szemû, hittel teli ember, akik segítenek építeni a szocializmust..elgondolkodtató, hogy tanult emberek hogyhogy soha nem sejtik, hogy az eszme, ha megvalósul, sokszor valami torzszülött alakot ölt.
sanjust 2011 márc. 09. - 00:09:48
Naccerû,hogy 1tõl 3ig megy éjjel,elötte kell a mûsoridõ a szinvonalas EZO TVnek.csak gratulálni lehet.Apropos mikor megy aker tvken a Hálózat c film ,mert az róluk szól kozmetikázás nélkül.Soha?
perry 2011 márc. 08. - 20:17:11
A demokrácia klasszikus értelme:
"A demokrácia szó az ógörög δημοκρατία (demokratia) szóból származik, jelentése a nép uralma. A szó töve a δημος (démosz) nép szó, a κρατειν (kratein) jelentése uralkodni, a ία (ia) pedig egy képzõ."
Mai konzisztenciája:
"A demokrácia lényege, hogy a közösség minden választójoggal rendelkezõ tagja részt vehet a közügyek eldöntésében, vagyis az önkormányzásban az adott térségben. A döntéshozatal módja lehet közvetlen és közvetett. Az érvényes döntést a többségi szavazatokkal vagy közös megegyezéssel hozzák az alapszabály (alkotmány, statútum, charta, szokásjog) szerint. Az alapszabályban szintén meghatározzák a különbözõ szintû képviseletek hatáskörét. A döntés joga lehet központosított, részben lebontott vagy alulról felépülõ. Mûködési szabályok szerint létezik hagyományos és liberális értékrendû demokrácia."

Az ideológia:
"Az ideológia szó eredetileg és szó szerint az ideák (gondolatok, eszmék, ötletek) rendszeres tanulmányozását, tanát jelentette."
Remélem nem voltam nagyon tudálékos, szóval az analógiád szerintem nem igazán helytálló.
leho 2011 márc. 08. - 19:37:35
1.15 -re teszi a Tv2 ma.
Roni72 2011 márc. 08. - 19:30:21 Előzmény hecsedli
A demokrácia mi, ha nem ideológia?
hecsedli 2010 aug. 03. - 11:48:05
tisztességes, megrázó és nagyon szomorú film. õszintén sajnáltam az áldozatokat, nem utolsósorban gyermekeiket.
kíváncsi voltam mi vette rá a magyar családot, hogy ilyen messze menjenek hazájuktól kisgyermekükkel egy ideál/eszme keresése és szolgálata nevében. ennek elõzményeit nem igazán tárta fel a rendezõ.

csak sajnálni tudom mindazokat aki egy ideológia szolgálatába álltak és áldozatokká váltak. nagyon sokszor tényleg ártatlanul. a szereplõk árnyaltabb megrajzolásához persze sokkal jobb forgatókönyv kellett volna, de így is voltak nagyon tanulságos sorsok. a legszomorúbbnak azt találtam, hogy a szüleit elvesztõ, idegen környezetben felnövõ kislány talán soha az életben nem fog tudni elszakadni az ideológiáktól. ha csalódok egy általam helyesnek vélt (vagy belém nevelt) ideológiában, akkor talán jobb ha hátat fordítok ezen torz gondolkodásmódoknak. egy ellenkezõ értékeket hirdetõ modern ideológia elfogadása sem valószínû, hogy bármit változtatna az ember alapvetõ mentalitásán. Mészáros Márta családjának tragédiája, és a több százezer külföldi áldozata a szovjet típusú kommunizmusnak, ezt az érzést adta nekem.
feketevipera 2010 jan. 15. - 09:04:40
Nos, nekem a Napló sorozat többi darabja jobban tetszett, mint ez. A történet tényleg megrázó, olyan dolgokról van benne szó, amikrõl még manapság is viszonylag keveset tudunk, és annál is kevesebbet beszélünk. Emberi ésszel igazából felfoghatatlan a sztálini önkény és paranoia, ami embermilliók halálát eredményezte. Viszont rám a Kisvilma már nem gyakorolta ugyanazt a hatást, mint az elõzõ részek. Ennek ellenére ez sem rossz film, fõleg akkor, ha nem pakolják tele reklámokkal.
Frony 2009 okt. 14. - 00:36:13 Előzmény perry
Szívesen megnézném még egyszer mindegyiket - szépen - sorban! Mert már nem mindenre emlékszem belõlük....
10/10
Silent Warrior 2008 júl. 09. - 03:44:06 10/10
Megrázó film...
perry 2008 júl. 04. - 13:14:58
Napló apámnak
perry 2008 júl. 04. - 13:14:13
A trilógia negyedik és egyen szerintem utolsó és lezáró filmje a Kisvilma.
Amit tudnunk kell az 1945 és 1960 közti magyar társadalmi, emberi és politikai világról azt megtudhatjuk Mészáros Mártától.
Elfogultság és pontos, de legfõképpen hiteles ábrázolásban.
A Napló gyermekeimnek , Napló szerelmeimnek, Naplóapámnak és anyámnak valamint a Kisvilma - az utolsó napló kortörténeti és egyben családi dokumentum is. Olyan sorsokat kapunk Mészáros Mártától mely megérintett nagyon sok a korban élõ családot is.
Úgy szól hozzánk, hogy az sorsközösséget teremt
velünk a korral és érvényes igazságokat közvetít.