Klapka légió

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéjáték, 106 perc, 1983

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

1866-ban a Habsburg Monarchia az olaszok és a poroszok ellen harcol. Ebben a helyzetben az Angliába emigrált Klapka tábornok a poroszok segítségével magyar légiót szervez, s egy lelkes, a szabadságharc eszméitől fűtött csapattal elindul Magyarország felé. Ő és hívei meg vannak győződve arról, hogy elérkezett az idő a szabadságharc folytatására. A magyar nép azonban már a kiegyezésre vár...

Stáblista:

Szereplők

Klapka György
Csáky Tivadar
Komáromy György
Mednyánszky Sándor
Simonyi Ernő

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Xxy92 ápr. 05. 18:57:47 1/10 Előzmény tesz-vesz
Törőcsik Marit illetően a szívemből szóltál!
tutti700 2019 jún. 29. - 00:26:55
Ez a film a 80 Huszár méltatlanul elfeledett párja - együtt kellene vetíteni mindkettőt október 6-án. Ne feledjük, ezek a filmek a nyolcvanas évek elején készültek - nagyon "ellenforradalmi" közegben. Hála az alkotóknak, hogy nem hagyták ledönteni a zászlót.
10/10
Nótárius 2015 okt. 07. - 12:34:36 10/10
Az Aradi Vértanúk napján fontos akzualitással, hibáival együtt is nagyon elgondolkodtató szép film.
Töröcsik Mari döbbenetesen hiteles, emlékezetesen lenyûgözõ színészi játéka pedig, a film miegyéb kivetnivalói ellenére, magában is felhozta ezen alkotást a legalább 10 pontra. ;-)
7/10
tesz-vesz 2014 szept. 12. - 20:36:10 7/10
persze ahogy épül fel a cselekmény, az nagyon el lett találva, komolyan izgalmas volt szellemileg, nade a tetõpont, meg halál-jelenet. suta.
7/10
tesz-vesz 2014 szept. 12. - 20:34:48 7/10
fényévekre veri a mai magyar filmeket, de mégse az igazi, nincs igazán kihegyezve a tetõpont, suta lett, erõtlen. nem jó dráma. de a színészi játék kiváló

kivéve töröcsik mari, úgy kell ebbe a filmbe, mint púp a hátamra, komolyan meg nem tudom érteni, mire fel a nagy "tehetsége", nagy sikere. ráadásul mindennek kinéz, csak magyarnak nem.

történelmileg nem tudom mennyire hiteles.
zemester123 2011 márc. 14. - 22:06:24
Ha elgondolkoztatni akartak a film készítõi, az sikerült. A kifogásom csak az: az unalomig ismert színész-arcok és modorok-modorosságok köszönnek vissza innen is, mint a többi korabeli filmbõl (akárcsak minden kor magyar filmjébõl a sajátjai), s ez sokat levon az élvezhetõségbõl. Mégis el kell ismernem, hogy Tordy Géza most is nagyon jó, de azt már ne akarja velem elhitetni senki, hogy Koncz Gábor százhuszadik hasonló figurája nem unalmas, vagy Törõcsik Mari keserû mosolyai kétszázadszorra sem bántóan kópiajellegûek, bármelyik más filmjébõl bevághatóak ide. De mit lehet tenni: az emberek az ismert dolgokat és arcokat kedvelik. Az alkotók meg épp ezért a kényelmet és a jól ismert arcokkal bebiztosított sikert óhatják a leginkább.
Másik kifogásom a leegyszerûsített tanulság (itt-ott szentimentális) szájbarágása a film végén, amikor a tisztek számára derült égbõl villámcsapásként jelenik meg vállalkozásuk hiábavalósága, Magyarország tényleges lelkiállapota okán. Az sem hihetõ, hogy sok tapasztalat után, ami a nagyhatalmakat illeti, most sem vetnek számot a légiósok azzal, hogy csak eszközként használják fel õket.
10/10
Anonnim 2009 okt. 07. - 16:58:00 10/10
Verne Sándor Mátyás címû regényében is merített ebbõl a történetbõl!!!!!
Sblessed 2009 okt. 07. - 11:14:51
Tegnap volt az évfordulója a 13 aradi vértanú (Aradon több Honvéd tisztet végeztek ki, de aznap 13-at.), no meg Batthyányi Lajos kivégzésének. Ennek kapcsán voltak koszorúzások, megemlékezések, ahogy szokás. A közszolgálati tv csatornák leporolták a témához kapcsolódó filmeket az archívumban, és mûsorra tûzték õket. Minden évben ugyan azt a 4-5 filmet variálják, csak az változik, hogy melyik csatorna ismétli a mûvet. Ezért nem hibáztathatjuk õket, hisz, ha egyszerûen nem készül több film, akkor mást nem tehetnek, mint a régiket nyomják. Az mondjuk elég szomorú, hogy nincs szándék és mögötte pénz arra, hogy egy korszerû – nem mellesleg aktuálpolitikától mentes – nem öncélú, nem (ál)mûvészkedõ új film készüljön errõl a témáról.
De térjünk vissza rám. Választhattam, hogy a full depressziós Szirmok, virágok, koszorúkat nézem, vagy inkább a realisztikusabb, inkább történelmi adaptációnak minõsülõ – általam már kétszer látott – Klapka légiót. Cserhalmi jó színész. Arról nem tehet, hogy az általa eljátszott figura – számomra - nem életszerû. Arról nem is beszélve, hogy az ember e film után fogja a kötelet, felmegy a padlásra, és véget vet a nyomorúságos életének. Szóval maradtam a szabadságharc újbóli felszításának elvetélt ötletét feldolgozó Klapka légiónál.
Mint korábban említettem, már volt szerencsém ehhez az alkotáshoz. Láthatólag alacsony költségvetésû, de tisztességes mû, szerencsére kevés pátosszal, ami sajnos nem gyakran jellemzõ a történelmi filmekre. Inkább magyarázatot kíván adni arra, hogy miért volt hamvába holt ötlet a légió. Erre célzások, utalások is vannak végig a film során, de a gyengébbek kedvéért Törõcsik Mari – aki itt is zseniális, minden elhiszek neki, amit játszik – alias Szidónia mondja ki a tutit: - Túl késõn jöttek! Túl késõn!
Ez egyrészt és elsõsorban arra vonatkozik, hogy 17 évvel a fegyverletételt követõen, már kihunyt a tûz, nincs harcos hangulat. Sokkal inkább a békében élni akarás, gyarapodás vágya motiválja az embereket. Megmutatkozik az ellentét az elõbb kényszerbõl, majd késõbb pragmatizmusból a helyzetet elfogadó, abból a legjobbat kihozni igyekvõ ország népe, és az emigrációban élõk, ideológiailag izolált, ezért harcos tûzben tovább égni tudó kisebbsége között.
Ugyanakkor a késõ, jelenti a közvetlen politikai helyzetet is. A légió magyar földre lépése elõtt egy hónappal már lezajlott a döntõ ütközet az osztrákok és a poroszok között. A poroszoknak már nem kell a légió, és az általa elérni remélt eredmény.
Nem tartozik szorosan a témához, de érdekességképpen megjegyzem, hogy a filmben szerepel Tordy Géza, aki úgy tûnik nagyon huszáros megjelenésû, mert minden 48-as filmben megkínálják egy ilyen szereppel. Tény, hogy jól áll neki.
De, amiért ezt a cikket megírtam az a tény, hogy így, harmadszori megnézésre egész váratlanul hatott rám a film.
Éjjel veszettül gondolkodni kezdtem a témakörben. Miért bukott el a szabadságharc? Le kellett-e tenni a fegyvert Világosnál, vagy lettek volna katonai alternatívák? Miért késett ennyit a légió, illetve az új szabadságharc miért nem következett be? Lett volna-e értelme Klapka akciójának, ha tovább viszi a dolgot? A pesszimista kilátások ellenére, egy önfeláldozó északi betörés/hadjárat felszította volna-e a szabadság tüzét? Megannyi, soha megválaszolásra nem kerülõ kérdés, ami ma már nem bír jelentõséggel, mégis, tegnap este nyomasztóan, gyötrõen foglalkoztatták tudatomat.
Aztán rájöttem…
A film – nálam – tökéletesen elérte a célját. Elgondolkodtatott, emlékezésre ösztönzött. Ez többet ér, mint egy kiüresedett koszorúzás. Valóban megemlékeztem a szabadságharcról, az abban résztvevõ ismert, és ismeretlen emberekrõl, akik áldozatot hoztak az országért. A modern korban elharapódzott általános egoizmusban nem árt néha emlékeztetni magunkat, hogy nem körülöttünk forog a világ, és voltak, akik letettek valamit az asztalra közös ügyek terén. Ha ez a film másoknál és máskor is eléri ezt a hatást, akkor tényleg nem készült hiába. Méltó emlék egy korszak hõseinek. A mi hõseinknek.
10/10
kvm 2009 okt. 06. - 21:43:07 10/10
Ez egy idõutazás! De jó volt forgatni ezt a filmet is. :-D
Régi szép idõk és emlékek...
helle22 2009 okt. 06. - 18:34:22
Történelmi vonatkozásban is nagyon izgat a témája a filmnek, és a szereplõktõl is sokat várok. Remélem nem csalódok egyikben sem.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu