Kongó

Bakancslistához adom
Congo
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai kalandfilm, 104 perc, 1995

Értékelés:

129 szavazatból
Szerinted?

Különös kompánia indul a Kongó-vidékre, a hegyi gorillák régi rejtelmekkel övezett földjére, ahol már számos expedíciónak nyoma veszett. Dr. Karen Ross, az elektronikai szakértő korábban eltűnt kollégái nyomát keresi. Dr. Peter Elliott, a főemlőskutató az Amy névre hallgató szelíd gorillát akarja természetes környezetébe visszahelyezni. Herkermer Homolka, a román kalandor Salamon király aranyvárosát keresi. Csak azt nem tudják, mikor útjuk végén behatolnak Zinj ősi szentélyébe, hogy ott az ember a veszélyeztetett faj.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Dr. Peter Elliot
Dr. Karen Ross
Monroe Kelly
Herkermer Homolka
R. B. Travis

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
sexykex 2020 szept. 01. - 17:56:51 3/10
Kék gyémánt, lézer, beszélő gorilla, román emberbarát milliomos, árnyéktörzs, vérengző vízilovak. Nő a CIA-tól, infrasorompós kerítés, automata géppuskák, holott már az sem volt, aki cipelje a cuccot. Úgy rémlett, egy ez izgalmas, viszonylag jó film.
Sajna totálkár vagyok. Agykéregsorvadásom, agylágyulásom, vagy enkefalitiszem van. (A zagyamra ment a kovi.) Én már a szagokat sem érzem, inkább látom – különösen, ha ilyen ostoba lökött kalandfilmeket próbálok végignézni.
8/10
King Diamond 2015 dec. 26. - 17:25:19 8/10 Előzmény olahmiki1959
Nemrég újranéztem ezt a remek kis akció/kalandfilmet is. Ahhoz képest, hogy 20 éves, még ugyan jól meg lett csinálva. Az elõzõ hozzászólásomban írtam, hogy lehet, hogy elolvasom a könyvet is, de ezt sajnos azóta sem tettem meg, pedig jó lenne. Szerintem nagyon jó hangulata van a filmnek, ami engem magával ragadott. Egyáltalán nem unalmas, végig megvan benne a feszültség, hogy mi is lehet ott. És az is nagyon jó, hogy egy ideig nem látjuk a "mutáns" majmokat, mert így még misztikusabb az egész. A majmok sem voltak szarul megcsinálva, szerintem elég félelmetesek voltak. A szereplõk jók lettek, bár nem tudom, hogy a könyvbeli karakterekhez képest mennyire találták el õket, de a szerepeket jól eljátsszák. A tájak, helyszínek gyönyörûek, a vulkán kitörése is jól volt kivitelezve. A film zenéje és a magyar hangok meg szintén rendben vannak.
És az meg, hogy a Homolka név cseh eredetû és nem román...lehet. De akkor a másik irányból is meg lehetne közelíteni ezt a kérdést: vagyis, hogy mi, európaiak vajon kapásból fel tudjuk-e sorolni Amerika 50+ államát és fõvárosukat, egy-egy híresebb folyót, teret minden államból, stb., illetve, hogy hol is helyezkednek ezek el egymáshoz viszonyítva. Hát, nem hinném, hogy sokan jelesre vizsgáznánk. Én legalábbis nem, pedig nem tartom magam egy buta embernek. Természetesen most a lexikális tudásra gondolok. Most megnéztem az amerikai államokat egy térképen, hát, bevallom, van olyan, amirõl még nem sokszor hallottam, a fõvárosokról már nem is beszélve. Vagy akár Afrika országaival és fõvárosaikkal is lehetne egy próbát tenni. Szóval, attól még, hogy õk szintén nincsenek a topon Európát figyelembe véve, nem biztos, hogy hót hülyék. Nyilván gáz, amikor ezeket összekeverik, amiket írsz, meg az is, amikor Budapest egy-egy híresebb épülete van egy filmben, és más város van odaírva. Ez bosszantó, bár, a most nézett A kémben ilyen dolgok nem voltak (szerencsére).
A film jó, abszolút többször nézhetõ, aki egy izgalmas, itt-ott feszült akció/kalandfilmet szeretne látni. A 8-as értékelést még 9-re is módosítanám most, ha lehetne.
nygiantsfan 2015 jan. 21. - 20:06:59
SPOILER-t tartalmazhat. nekem nagyon tetszett a film. tulajdonképpen egy 20 éves filmrõl beszélünk és ahhoz képest nagyon jól megvannak benne alkotva a vérszomjas gorillaszerûségek. azt hiszem egyébként jelmezbe beöltözött színészek voltak. de lehet, hogy rosszul tudom. így vagy úgy, "jól" néztek ki nah. a film sztorija nem túl nagy durranás , de hangulata nagyon megragadó. ez a dzsungelben túrázós , táborozós helyzet, nekem nagyon tetszik a filmekben. kicsit elhúzták szerintem a fehér gorillák megjelenítését a filmben. nagyon a végére tolták és mintha kicsit össze lenne csapva a befejezés. de igazából ez már csak a "valami hibát is kéne mondani" kategória. teljesen rendben van a film. egy igazi szaftos kalandfilm, kellõ félelem faktorral . az effektek hagytak kívánnivalót maguk után de ismétlem, a film 20 éves. nagyon tetszett még benne Monroe Kelly karaktere (Ernie Hudson).

8/10
olahmiki1959 2014 júl. 06. - 20:39:59
A könyv nagyon izgalmas, én többször olvastam, Crichton egyik legjobb könyve, a film a nyomába sem jön, - amelyrõl egyébként annak idején írtam egy kritikát egy azóta megszûnt sci-fi folyóiratba.
Egy, a feladatát komolyabban vevõ rendezõvel, egy sokkal színvonalasabb forgatókönyvvel, fajsúlyosabb színészekkel nagyságrendekkel jobb, izgalmasabb, feszültebb filmet lehetett volna készíteni az alapanyagból.
A "Homolka" név kérdése bennem is felmerült, - többen kérdeztétek, hogy miért olyan fontos ez, nem mindegy, hogy az egyik szereplõnek mi a neve?
Egy dolog miatt fontos, és érdekes.
Tökéletesen rávilágít arra, hogy Amerikában mennyire nincs fogalmuk az ottani embereknek, forgatókönyvíróknak, stáboknak az európai viszonyokról, emberekrõl, országokról, mi, a világnak ezen a táján élõ népek egy azonosíthatatlan katyvasz vagyunk az õ számukra, ezért lehet oroszoknál játszódó jeleneteket nálunk forgatni, ezért lehet a Hõsök tere a Vörös tér, ezért lehet tõlünk Erdélybe vonattal egy óra alatt egzotikus hegyek-völgyek között eljutni, össze lehet keverni Prágát Bukaresttel, Bécset Budapesttel, a Dunát a Rajnával, a szerb gengsztereket az ukrán maffiózókkal, - azon szoktam röhögni, amikor az orosz bûnözõk EGYMÁS KÖZÖTT AKCENTUSSAL BESZÉLNEK!!! - és ezért lehet egy román ember neve - egy amerikai filmben - mondjuk Popescu helyett Homolka...:)))

A filmre visszatérve, nagyképûen, az annak idején írt saját kritikám utolsó mondatát fogom ide idézni:
"Frank Marshall rendezõ filmjével egy igazi remekmûvel lettünk szegényebbek"...:DDD
nuiii 2013 máj. 05. - 23:06:13
gratulálok a hülyefasz tv2-nek egybõl sikerült 5 perc után beleszarnia egy 15 perces reklámblokkot.
2/10
Owl 2012 dec. 06. - 23:27:38 2/10
Ez az a film, ami 8 éves korig élvezetes lehet, a fölött viszont egyszerûen bénának hat.
SPOILER
A "beszélõ" gorilla idegesítõ hangon gagyog, de minek tették a filmbe? Szerepe szinte semmi. Ja igen, alibi volt az útra, hogy nehogy kémeknek nézzék a csapatot. Ami persze nem jött be. A legjobb a kézilézerágyú, ami kivette a beletett gyémánt energiáját! A belevaló gyémántot egy sziklán kellett méretre kopácsolni, mint a pattintott kõbaltát. És lám, a fegyver tökéletesen mûködött.
oldbone 2012 máj. 13. - 15:00:23 Előzmény Niquist
Megvan (emlékszem nagy humor volt anno):
Ecce Homo Homolka
színes, fekete-fehér, magyarul beszélõ, csehszlovák vígjáték, 80 perc, 1969
wrossi 2012 máj. 12. - 22:41:50
Még soha nem láttam õt ilyen harcias szerepben,de így is megõrizte a nõiességét.Arra a Lara-ra tényleg nem hasonlít akit Jolie alakított,de ha õ játszotta volna talán egészen más lett volna.
offtopic
ceia 2012 máj. 12. - 21:45:31
Nálam senki a világon nem elégedetlenebb azzal, hogy Jolie kapta a szerepet, de Laura Linney?? Ebben a filmben még õ tetszett a legjobban, de sajnos egy cseppet sem hasonlít Larára.
ceia 2012 máj. 12. - 21:30:36
Elkeztem nézni, de nem tartott sokáig az érdeklõdésem. A színészi játék gyenge, túljátszott, a történet is unalmas és ostoba. Minden túl "filmszerû", még csak az illúzióját sem teremti meg annak, mintha a valóságot látnánk, a karakterek egyáltalán nem hitelesek, és a gorilla is béna lett.
wrossi 2012 máj. 12. - 20:46:30 Előzmény Niquist
Én Kurbinyekékre emlékszem bár lehet,hogy az egy másik történet.
Nem értem miért nem Laura Linney-re bízták a Tomb Raider fõszerepét,annyival szivesebben néztem volna.
Niquist 2012 máj. 12. - 20:15:49
Méghogy "Homolka" román lenne?
Gyerekkoromban volt egy (vagy talán kettõ is) csehszlovák (!) film.
Ott voltak a Homolkáék, vagy azóta disszidáltak? :)))
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 31. - 17:13:11
Én meg a teleholdat, egy animációs filmet ír 5 órára... :S
offtopic
zottyo534 2011 júl. 31. - 16:47:54
Ezt tényleg képesek leadni délután 5-kor? Amúgy sem egy nagy szám, de, ha még felét ki is bicskázzák...
oldbone 2011 júl. 31. - 14:42:06
A TV2 mostanában nagyon megbízhatatlan. Hiába veszem a Színes RTV-t. :D
Csekély értelmû medvebocs 2011 júl. 31. - 13:50:32
Itt egy lista mikor adták már a TV2-ön:
2007.Június.16.Szombat 20.15
2008.Május.10.Szombat 21.50
2009.Február.22.Vasárnap 20.00
2010.Február.27.Szombat 19.35
2011.Július.31.Vasárnap 17.00
Csekély értelmû medvebocs 2011 júl. 31. - 11:02:17
Eredetileg mást adtak volna (ahogy a képen is látszik)
8/10
King Diamond 2010 júl. 17. - 20:46:25 8/10
Sokaknak nem tetszett a film, ami elég érdekes, mert szerintem egyáltalán nem olyan rossz, mint beállítják. Sõt. Igaz, a könyvet nem olvastam még, nem is tudtam, hogy könyv alapján készült. De lehet, hogy el kéne azt is olvasni, mivel nekem a film is nagyon bejött. Megfelelõen izgalmas, némelyik karaktert nagyon bírtam-Tim Curry most is hatalmas. Az meg hogy mi a neve, és hogy az most cseh-e vagy román...kit érdekel..engem inkább a karaktere érdekelt, amit kitûnõen játszott el.
Szerintem elég izgalom volt benne, meg a 'gonosz' majmok is elég szerepet kaptak, bár nem tudom, hogy a könyvben nagyobb-e a szerepük, azért írták páran, hogy keveset tudtunk meg róluk.
A jó gorilla, Amy engem néha zavart, idegesített.
Az IMDB-n is eléggé kevéske pontszámot kapott, pedig többet érdemelne..
8/10
atyx88 2010 febr. 06. - 22:32:39
Na asszem ezzel megint betett magának a tv2. Ugyanis csak 12-es karikával látta el a filmet, holott azért jó pár olyan jelenet volt ami nem való azért tizenéveseknek.(pl. amikor a majom eldobta a fickó fejét vagy amikor a végén a nõ valami lézeres izével aprítja a szerencsétlen, bár agresszív állatokat. - és akkor még arról nem is beszéltem amikor a szakállas tagot falják fel) Egyszóval ebbõl bünti lesz a tv2-nek az biztos- persze csak néhány év múlva - de akkor nem kell majd meglepõdni, ha egyszer beadnak egy fekete képernyõt fehér szöveggel - mint valamelyik nap is- és akár 1 óráig nem lesz adás...
Zsákos ember 2010 febr. 06. - 20:32:54
Ez egy Vágott verzió,nem ér semmit !
Pedig annó az HBO-n a teljes belezõs,fejletépõs verzió volt.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu