Az ízlelés az egyik alapvető érzékünk, régebbi minden kultúránál. Az étkezési kultúra épp ezért végigkíséri a történelmet minden időben. A koreai, a kínai és a japán konyha egyaránt fontosnak tartja, hogy az étel ne csak finom, de egészséges is legyen. A koreai valahol félúton van a japán és a kínai főzéstudomány között. A japán konyha egy kicsit pikánsabb, a kínai ételek pedig jellemzően olajosabbak.
Figyelem: A beküldött észrevételeket a szerkesztőink értékelik, csak azok a javasolt változtatások valósulhatnak meg, amik jóváhagyást kapnak. Kérjük, forrásmegjelöléssel támaszd alá a leírtakat!
Hozzászólások
10/10
lemongrass2
2022 júl. 23. - 11:22:34
10/10
valakinek nincs meg? Sajnos a UPC-s set top Box-on voltak rögzítve a részek, amit TELEKOM-ra váltás után vissza kellett szolgáltatni :(
Három ország, három fiatal nõ, aki a maga útját járja. Pák Dzsí-é világítástervezõ. Arra vágyik, hogy ha majd visszagondol az ifjúságára, ne kelljen semmit megbánnia. Lü Jan televíziós mûsorvezetõ. Az álmai napról napra valósulnak meg. Majumi énekesnõ szeretne lenni, ezért dolgozik minden nap, szenvedélye szavát követve.
Ha a cukemono-ra gondolsz, akkor attól nem emelkedik meg túlságosan a várcukrod, mivel egy japán savanyúság :))
Fontos szerepet játszanak a télire eltett savanyú zöldségek, savanyúságok (cukemono), amit a tél folyamán meg is esznek. Ilyen zöldség például a kínai kel, uborka, padlizsán és répa, ezenkívül az ume (zöld, éretlen szilva). Ezeket nem ecetbe, hanem sósvízbe, miszo- vagy rizslevesbe teszik. A sózott, télire eltett umecsemegét umebosinak hívják. Ezeknek a zöldségeknek étvágyjavító hatásuk van és gyakran reggelire szokták enni. http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_konyha
Köszi, megnéztem.
Azt hittem, szó lesz a szelek festõjérõl is, de csak a koreai népi festészetet mutatta be a film. Viszont a japán "ukiyo" .... hihetetlenül gyönyörû. Az tetszik legjobban.
4 nemes növény , nevezetesen õszibarack , orchidea , krizantém és a bambusz
jelképes megjelenítése a festményeken többet jelent, mint csak ábrázolás.
Jelképezi a négy égtájat, a négy különbözõ formát is.
A Sagina ábrázolás ugyan Kínából származik, de a koreai festményeken is gyakran megjelenik.
Az RTV részletes mûsor szerint ma 10,20h-kor a kerámia lesz a téma.
(Mérges leszek, mert a kerámiát már többször is láttam, a festészetet pedig még egyszer sem. Abban bízom, hogy a te információid frissebbek, mint a mûsorújság. Nem elõször fordulna elõ.)
J A P Á N
A japánok is iszogatnak örömükben, avagy bánatukban, de inkább magányosan, vagy kettesben.
Gyengébb italokat kedvelnek, mint a kínaiak, de erõsebbet, mint a koreaiak.
Leginkább a 15 % alkoholtartalmú rizsbort részesítik elõnyben.
Viszont az ételkészítésnél nagyobb szerepet kap, akár mint felhasznált összetevõ is.
Igen jól harmonizálnak a fûszer nélküli ételek a semleges ízû italokkal.
A japánoknál nagyon fontos a teljes harmóniára való törekvés.
Adott esetben tálalással, hõfokkal még fokozzák az adott ital illatát, ízét.
És természetesen az étkezés és ital fogyasztása során nem hiányozhat az adott elõírásszerû szertartás sem.
A hagyományos japán szeszes ital a szake.
A szake átlátszó és színtelen (esetleg egy kissé sárga) folyadék, átlagosan 15% alkoholt tartalmaz,
viszont valószínûleg a hagyományos kisméretû szakéspohár után helytelenül rizspálinkának nevezik .
Kizárólag rizsbõl készítik (ez a rizs különbözik az étkezési, asztali rizstõl) oltóanyag és víz hozzáadásával.
Négy nagy sake kategóriát különböztetünk meg attól függõen, milyen mértékben van eltávolítva a rizsszemek külsõ héja:
Daiginjo, Ginjo, Junmai, Honjozo. http://www.intercooperation.hu/italok/japan_italok.html http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/sake.html
A szaké erjesztett eljárással készül akárcsak a sör, vagy a bor.
Azonban a bornál már induláskor jelen van a szükséges cukor,
a sörnél azonban a rendelkezésre álló keményítõt kell elõbb cukorrá alakítani.
De amíg az átalakulások a sör esetén külön lépésekben , a szakénál egyidõben történnek.
Továbbá, az alkohol tartalom is eltér :
Bor általában 9-16%-os alkohol , a legtöbb sör 3-9% , míg a higitatlan szaké 18-20%-os alkoholt tartalmaz, http://en.wikipedia.org/wiki/Sake
A szaké elõállításához három dolog kell víz,rizs és oltóanyag .
Mindhárom alapanyag különleges :
A víz nagy tisztaságú ásványvíz.
A rizs egy speciális , kerek szemû szake rizs, amelyet a gyártás során különbözõ mértékben hántolnak,gõzölnek.
A különleges oltóanyag egyaránt tartalmaz élesztõt illetve hasznos penészgombát, amelyek végsõ soron irányítják az erjesztési folyamatot.
Az értesítések jelenleg le vannak tiltva! Amennyiben szeretnél cikkajánlókat kapni, kérlek, hogy a böngésző Beállítások / Értesítések menüpontja alatt állítsd be az értesítések engedélyezését!
Hozzászólások