Film

Korea, Kína és Japán kultúrájának története

/Cultural Trilogy/
koreai ismeretterjesztő filmsorozat, 2006 6 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

Az ízlelés az egyik alapvető érzékünk, régebbi minden kultúránál. Az étkezési kultúra épp ezért végigkíséri a történelmet minden időben. A koreai, a kínai és a japán konyha egyaránt fontosnak tartja, hogy az étel ne csak finom, de egészséges is legyen. A koreai valahol félúton van a japán és a kínai főzéstudomány között. A japán konyha egy kicsit pikánsabb, a kínai ételek pedig jellemzően olajosabbak.

Egyéb epizódok:


Vélemény:

szavazat: 9/10 2012 nov. 01. - 14:42:39
2012 nov. 01. - 14:42:39
Jelezték néhányan, hogy akad egy kis technikai gond

beírtam a keresõbe:
Cultural Trilogy Episode és szûkítettem Csak OVGuide
http://search.ovguide.com/?q=Cultural+Trilogy+Episode&ci=424&si=1440560900&d=www.ovguide.com

A többi megosztó nem mindenkinek müx
szavazat: 9/10 2012 nov. 01. - 10:43:37
2012 nov. 01. - 10:43:37
Úgy látom ezen az oldalon lehet találni több epizód lejátszási lehetõséget

http://www.ovguide.com/


a keresõbe :Cultural Trilogy, lehet szûkíteni, mert a Dramafever pl nem játssza le csak Amerikában.

Itt egy szûkítés pl.

http://search.ovguide.com/?q=Cultural+Trilogy&ci=424&si=1440560900&d=www.ovguide.com
szavazat: 9/10 2012 nov. 01. - 08:43:41
2012 nov. 01. - 08:43:41
Találtam egy videót, ami úgy néz ki, mûködik:

http://www.ovguide.com/video/cultural-trilogy-episode-18-922ca39ce10036bafd11601fc316c140

Nem néztem végig, de azt hiszem az epizód témája:

Fiatal nõk

Három ország, három fiatal nõ, aki a maga útját járja. Pák Dzsí-é világítástervezõ. Arra vágyik, hogy ha majd visszagondol az ifjúságára, ne kelljen semmit megbánnia. Lü Jan televíziós mûsorvezetõ. Az álmai napról napra valósulnak meg. Majumi énekesnõ szeretne lenni, ezért dolgozik minden nap, szenvedélye szavát követve.
szavazat: 9/10 2012 márc. 05. - 18:01:11
2012 márc. 05. - 18:01:11
Éjszakai baglyoknak, vagy felvéve, akit érdekel
szavazat: 9/10 2012 febr. 29. - 19:13:53
2012 febr. 29. - 19:13:53
SpektrumHome csatornán most mutatnak éppen egy koreai esküvõt.
szavazat: 9/10 2012 febr. 26. - 11:13:04
2012 febr. 26. - 11:13:04
friss mûsorterv baglyoknak és délutános pacsirtáknak
szavazat: 9/10 2012 febr. 22. - 00:33:02
2012 febr. 22. - 00:33:02
Ha a cukemono-ra gondolsz, akkor attól nem emelkedik meg túlságosan a várcukrod, mivel egy japán savanyúság :))

Fontos szerepet játszanak a télire eltett savanyú zöldségek, savanyúságok (cukemono), amit a tél folyamán meg is esznek. Ilyen zöldség például a kínai kel, uborka, padlizsán és répa, ezenkívül az ume (zöld, éretlen szilva). Ezeket nem ecetbe, hanem sósvízbe, miszo- vagy rizslevesbe teszik. A sózott, télire eltett umecsemegét umebosinak hívják. Ezeknek a zöldségeknek étvágyjavító hatásuk van és gyakran reggelire szokták enni.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Jap%C3%A1n_konyha
2012 febr. 21. - 01:38:51
2012 febr. 21. - 01:38:51 OFFTOPIC
Ez a rész lett volna az elsõ, amit megnézek, de a sütemények így tv-n keresztül nem nagyon érdekelnek. A valóságban annál inkább 8P
szavazat: 9/10 2012 febr. 14. - 21:39:27
2012 febr. 14. - 21:39:27
Friss mûsorterv,
szavazat: 9/10 2012 febr. 11. - 07:43:04
2012 febr. 11. - 07:43:04
Egy nagyon érdekes epizód lesz a Maszkokról

Aki nem tudná nézni valamiért tv-én, online megtekinthetõ itt élõben:

duna world
http://www.dunatv.hu/musor/videotar?cid=6231
szavazat: 9/10 2012 febr. 07. - 09:04:47
2012 febr. 07. - 09:04:47
Emlékeztetõül
2012 jan. 28. - 11:14:39
2012 jan. 28. - 11:14:39
Köszi, megnéztem.
Azt hittem, szó lesz a szelek festõjérõl is, de csak a koreai népi festészetet mutatta be a film. Viszont a japán "ukiyo" .... hihetetlenül gyönyörû. Az tetszik legjobban.
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 11:14:13
2012 jan. 28. - 11:14:13
És nem utolsó sorban természetesen a négy évszakot is jelképezik..
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 11:09:04
2012 jan. 28. - 11:09:04
SAGINJA
http://id.wikipedia.org/wiki/Sagunja

4 nemes növény , nevezetesen õszibarack , orchidea , krizantém és a bambusz
jelképes megjelenítése a festményeken többet jelent, mint csak ábrázolás.
Jelképezi a négy égtájat, a négy különbözõ formát is.

A Sagina ábrázolás ugyan Kínából származik, de a koreai festményeken is gyakran megjelenik.
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 10:22:58
2012 jan. 28. - 10:22:58
A festészetet adják :))

Online nézhetõ élõben, aki esetleg nem tudja a tv-n nézni !


http://www.dunatv.hu/musor/videotar?cid=6231
2012 jan. 28. - 10:05:49
2012 jan. 28. - 10:05:49
Az RTV részletes mûsor szerint ma 10,20h-kor a kerámia lesz a téma.
(Mérges leszek, mert a kerámiát már többször is láttam, a festészetet pedig még egyszer sem. Abban bízom, hogy a te információid frissebbek, mint a mûsorújság. Nem elõször fordulna elõ.)
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 09:35:19
2012 jan. 28. - 09:35:19
Kiegészítésként:

A világ Koreából blogról:

Soju - a nemzeti ital

http://szoul2009.blog.hu/2009/07/11/soju_a_nemzeti_ital
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 00:38:37
2012 jan. 28. - 00:38:37
És ma két epizód lesz adásban
Duna World
A festészet világa 10:20
Kerámia 15.25
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 00:31:15
2012 jan. 28. - 00:31:15
J A P Á N
A japánok is iszogatnak örömükben, avagy bánatukban, de inkább magányosan, vagy kettesben.
Gyengébb italokat kedvelnek, mint a kínaiak, de erõsebbet, mint a koreaiak.
Leginkább a 15 % alkoholtartalmú rizsbort részesítik elõnyben.
Viszont az ételkészítésnél nagyobb szerepet kap, akár mint felhasznált összetevõ is.
Igen jól harmonizálnak a fûszer nélküli ételek a semleges ízû italokkal.
A japánoknál nagyon fontos a teljes harmóniára való törekvés.
Adott esetben tálalással, hõfokkal még fokozzák az adott ital illatát, ízét.
És természetesen az étkezés és ital fogyasztása során nem hiányozhat az adott elõírásszerû szertartás sem.

A hagyományos japán szeszes ital a szake.
A szake átlátszó és színtelen (esetleg egy kissé sárga) folyadék, átlagosan 15% alkoholt tartalmaz,
viszont valószínûleg a hagyományos kisméretû szakéspohár után helytelenül rizspálinkának nevezik .
Kizárólag rizsbõl készítik (ez a rizs különbözik az étkezési, asztali rizstõl) oltóanyag és víz hozzáadásával.
Négy nagy sake kategóriát különböztetünk meg attól függõen, milyen mértékben van eltávolítva a rizsszemek külsõ héja:
Daiginjo, Ginjo, Junmai, Honjozo.
http://www.intercooperation.hu/italok/japan_italok.html
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/sake.html

A szaké erjesztett eljárással készül akárcsak a sör, vagy a bor.
Azonban a bornál már induláskor jelen van a szükséges cukor,
a sörnél azonban a rendelkezésre álló keményítõt kell elõbb cukorrá alakítani.
De amíg az átalakulások a sör esetén külön lépésekben , a szakénál egyidõben történnek.
Továbbá, az alkohol tartalom is eltér :
Bor általában 9-16%-os alkohol , a legtöbb sör 3-9% , míg a higitatlan szaké 18-20%-os alkoholt tartalmaz,
http://en.wikipedia.org/wiki/Sake
A szaké elõállításához három dolog kell víz,rizs és oltóanyag .
Mindhárom alapanyag különleges :
A víz nagy tisztaságú ásványvíz.
A rizs egy speciális , kerek szemû szake rizs, amelyet a gyártás során különbözõ mértékben hántolnak,gõzölnek.
A különleges oltóanyag egyaránt tartalmaz élesztõt illetve hasznos penészgombát, amelyek végsõ soron irányítják az erjesztési folyamatot.

A megfelelõen hántolt, polirozott rizst mossák, áztatják, gõzölik .
Ezt bonyolult,többlépcsõs és párhuzamosan lejátszódó erjesztési folyamatok követik.
Az erjesztési folyamat során kialakult alkoholos masszát lepréselik, az így nyert folyadékot szûrik, hõkezelik.
A nemesebb, értékesebb szakékat még tovább érlelik , alkoholtartalmát beállítják, pasztõrözik.
http://www.sake-world.com/html/brewing-process.html
http://scienceblogs.com/retrospectacle/2007/09/the_miracle_of_sake_fermentati.php
Kb. 20 nap alatt készül el egy átlagos szaké és 40 nap alatt készül el egy prémium szaké.
Rengeteg féle szaké létezik a régiók, a felhasznált anyagok és technológia alapján.
http://japankultura.gportal.hu/gindex.php?pg=18459123
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=13982&h_id=40284&a_id=387091
Az egyik legjobb minõségû szakét Kobéban készítik.
Valószínûleg Bekcsébõl származó mester volt , aki elõször megmutatta a gyártást, kb a XVI.sz.-ban
http://www.enjoyfukuju.com/english/about_sake/index.html
Egy képes üzemlátogatás egy kisvárosban.
http://www.wineterroirs.com/2008/02/himonoya_sake.html
És egyy kis videokirándulás egy másik szake elõállító üzemben
http://www.youtube.com/watch?v=MGiIb2yfOzE&feature=related
szavazat: 9/10 2012 jan. 28. - 00:30:32
2012 jan. 28. - 00:30:32
K O R E A
Korában az erõs italokat (50-70 %-os )eredetileg gyógyszernek használták.
Például nálunk is kapható koreai ginszeng-szeszesital, ami egyszerûen pálinkába áztatott ginszeng- (zsensen) gyökér.

Persze a koreaiak is isznak örömükben, bánatukban, tiszteletbõl, ünnepeken...de az élvezeti célra fogyasztott italok a kínainál lényegesen gyengébbek.
A mezõgazdasággal foglalkozó lakosság õsidõk óta készített szeszes italokat.
A Koreában ismert erjesztett italok elõállítására már a 4. századtól vannak feljegyzések.
A fõ alapanyaguk valamilyen erjesztett gabona (fõként rizs ),esetenként más növényekkel kiegészítve, alkoholtartalmuk és tisztaságuk különbözõ.
A szûrési és/vagy lepárlási folyamatok során egyre tisztább, átlátszóbb és erõsebb italokat nyernek úgymint:takju, yakju és soju,
http://en.wikipedia.org/wiki/Soju
http://visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_6_3_2.jsp

A legrégebbi, legismertebb és legkedveltebb a makgeolli avagy a takju ,
amely egy jelegzetes, rusztikus, tejfehér színû , szénsavtartalmú erjesztett szeszes ital.
Ez tulajdonképpen az erjesztett lé alsó üledékes része vízzel higítva.Felhasználás elõtt fel kell rázni, vagy jól elkeverni,
Az alkohol-tartalma 5 - 7%-közötti, és úgy tartják Koreában , hogy üdítõ és élénkítõ hatásán túlmenõen igen egészséges összetételû is
( esszenciális aminosavak, vitaminok, rostok, tejsav stb..).
Sõt inkább ételnek, mint italnak tartják, adott esetben az étel inkább körítés. Csillapítja az éhséget és élénkíti a munkakedvet.
Hagyományosan cseréptálkából isszák A legjobb makgeolli egy érdekes keveréke az édes, savanyú, keserû, fanyar és ízeknek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Makgeolli
http://english.visitkorea.or.kr/enu/FO/FO_EN_6_3_2.jsp
http://english.visitkorea.or.kr/enu/SH/whatToBuy/whatToBuy.jsp?action=item&cid=995804


Makgeolli elõállítása::
A többszázéves hagyományos eljárás során elõször az oltóanyagot állítják elõ:
A gabonát forró vizzel összekeverik és a kapott masszát taposással tömörítik.
Az így kapott lepényeket szárítják,érlelik mint a sajtokat.
Az így nyert sárgásbarna óriáspogácsákat oltóanyagként felhasználják .
Erre szakosodott manufakturák is léteznek pl.a kiváló vízminõségérõl híres Sanseong faluban.
Az így elõállított elõérlelt anyagot ezt követõen aprítják, vízzel összekeverik és erjedni hagyják.
Az érlelési idõ a hõfoktól függ , már 15 nap is elegendõ lehet.
Reklám ugyan, de jól összefoglalja ezt egy video:
http://www.youtube.com/watch?v=hXee3GZYzVA&feature=relmfu

folyt....
Összes hozzászólás