Kórház a város szélén

Bakancslistához adom
Nemocnice na kraji města
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott csehszlovák filmsorozat, 60 perc, 1977

Értékelés:

83 szavazatból
Szerinted?

A csehszlovák filmsorozat, mely úttörőnek számít a kórház-sorozatok történetében, hatalmas népszerűségnek örvend hazánkban és az egész régióban. Epizódjai az eltelt évek során sem vesztettek aktualitásukból, szereplői mindannyiunk számára ismerősek és szeretetreméltóak, akikért érdemes újra a képernyő elé ülni és izgulni a sorsukért.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. Sova főorvos
Dr. Strosmajer
Dr. Alzbeta Cenková
Sova főorvos fia, Karel Sova doktor
Dr. Blazej
Marta Hunková-Penkavová
Ina Galušková nővér
Václav Penkava
Dr. Dana Králová

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Doomsday For The Deceiver nov. 23. 21:55:54
Az se semmi, amikor az idősebb Sova csehszlovák létére a jégkorongozás hátrányairól beszél. Valóságos szentségtörés lehetett ez a '70-es évek végén.
Doomsday For The Deceiver nov. 23. 21:52:57 Előzmény Doomsday For The Deceiver
Vagyis az öreg Kovanda, hiszen nem apja, hanem apósa volt Blazej doktornak.
Doomsday For The Deceiver nov. 13. 10:38:53 Előzmény Oooo
Lehet, hogy kétballábas volt az öreg Blazej.
Kuttyánszki máj. 13. 11:01:27
Imádtam ezt a sorozatot és most is.
Sajnos nem mindig tudom nézni. Szerencsére nagyjából még megvan a "fonal".

Csodálatos , értékes "mese".
Kuttyánszki máj. 13. 10:58:35
MIndenki mulat az esküvőn..Az egész baleseti,,De ki dolgozik a kórházban akkor ? :D
Oooo ápr. 05. 23:24:50
Jan Klusák zeneszerző filmzenéje koncertelőadásban:
https://youtu.be/rAG37abcHfs
Oooo ápr. 04. 20:36:08
A negyedik részben, a 13.  percnél Blazsej doktor apósa a lépcsőn elesve bokatájon eltörte a BAL lábát. Ez abból is látszott, hogy kétoldali támogató segítséggel is csak a jobb lábán bicegve tudott elsántikálni a kocsijukig. A 20. percnél viszont, a kórházi ágyon pizsamában elhelyezkedve, már a begipszelt  JOBB lábát polcolják fel. ;-)

Továbbra is érvényes a kérdés, hogy hol lehetne megnézni a Kórház a város szélén című sorozat alábbi, Új sorsok (Nové osudy) alcímű harmadik ciklusának 13 részes folytatását?
https://www.imdb.com/title/tt1988395/ :

"A legendás sorozat további folytatása egészen a jelenbe (2008) kalauzol el minket. A bori regionális kórház fennállásának 50. évfordulóján újra találkozunk a még a kórházban dolgozó szereplőkkel és kíváncsian várjuk, hogyan veszik át - vagy nem veszik át - a régi kórházi hagyományokat. Gyerekekkel és új szereplőkkel ismerkedhetünk meg, akik új fordulatokat hoznak a történetbe."
— CeskáTelevize
10/10
Rojita 2022 dec. 03. - 18:10:01 10/10
Fent van az egész sorozat a yt-on, ma végeztem a 20. résszel is. Nagyon kellemes élmény a film, nem hatott idejétmúltnak. Lehet, h egy szakorvos találna benne anakronizmusokat. Bizonyára ma már más a protokoll a baleseti sebészeten, bizonyos dolgokat máshogy oldanak meg, mint 45 évvel ezelőtt, de nézőként élvezetes a történet ma is. (Csupán furcsa, h mennyit dohányoztak akkor a szereplők, - még a rendelőkben is, - h nincsenek számítógépek, hanem írógépen pötyögik a doktorok a kórtörténeteket, nincsenek egyszer használatos injekciós-tűk és csak vezetékes telefon van és léteznek a távolsági hívások. ...) Mi volt a sorozat varázsa? Elsősorban a jó forgatókönyv. Egy viszonylag zárt, kórházi világban játszódik a történet és be tudták mutatni, h az ott dolgozók is ugyanolyan hétköznapi emberek, mint a nézők. Remek karaktereket kreált a fk-író: volt nőcsábász, magányos, intrikus, nagyképű kezdő és mindent tudó főorvos, erős volt a vicces vonal is. Volt női és ffi komikus szerep is, - Márta nővér és Strossmayer dr személyében. Természetesen, remekek voltak a színészek és a rendezés is.
Bátran ajánlom a sorozatot annak, aki még nem látta. Jók (voltak) a cseh(szlovák) filmek, - és még ma is jók. Ahogy lentebb már más is ajánlotta a mai tévécsatornák külföldi sorozatbeszerzőinek, - ne utazzanak távoli országokba egzotikus történetekért. Jó lenne, ha ezek az illetékesek gyakrabban érdeklődnének a szomszédainknál. Milyen új filmeket készítettek napjainkban?
10/10
napraforgó 2022 nov. 03. - 03:24:37 10/10
Elcsiptem egy-két éjszakai epizódot. Hihetetlen, hogy még ma is mennyire aktuális!
Kár, hogy nem nappal adják, esténként meg megy a sok szemét.

Ezek a csehek tudtak valamit! jó lenne, ha mostanában is vásárolnánk cseh és szlovák filmeket, sorozatokat. A mentalitásuk jóval közelebb van a miénkhez, mint a török és mexikói sorozatoké.
mkata5 2022 nov. 01. - 11:46:44
Tényleg csak éjszaka??? Annak mi értelme van?
irredenta84 2022 jan. 04. - 18:48:22 Előzmény zora
78-ban 13 rész készült, 81-.ben 7.
10/10
Szigiedi 2021 máj. 24. - 14:40:52 10/10 Előzmény törökbálint
Azt hiszem ez nálam valami betegség, de miközben egyetlen sorozatot sem nézek meg ezt végtelenítve tudnám nézni -gondolom- heteken át.
Könyvben is megvan és többször olvastam de ez az az eset amikor a színészek játéka a meghatározóbb.
Oooo 2021 febr. 01. - 20:02:33
Nem tudja esetleg valaki, hogy hol lehetne megnézni a Kórház a város szélén című sorozat Új sorsok (Nové osudy) alcímű harmadik ciklusának 13 részes folytatását?
Kuttyánszki 2021 febr. 01. - 16:34:18 Előzmény napraforgó
Igen, eredetileg akkor adták, viszont azóta már többször is . Pl. a sajnos megszűnt m3 csatornán, pár éve.
Kuttyánszki 2021 febr. 01. - 16:32:11 Előzmény napraforgó
Imádtam és imádom , de pont akkor van , mikor a másik, amit már elkezdtem. :( ..( Balcsi...)
10/10
napraforgó 2021 febr. 01. - 10:18:28 10/10
Én nagyon szeretem ezt a sorozatot.
A legtöbb részét sikerült most is végignéznem. Jó 40 év után, és annyira emlékeztem még rá.
Nagy szerencse, hogy most újra kezdik, bemutatják az elejétől.
Elsbeta megérkezik a kórházba, pont akkor, amikor behozzák Rezeket, a neves jéghokist tragikus állapotban.
Nagyon tetszett Sova főorvos hozzáállása, ahogy a sérülthöz éjszaka finoman, halkan mondta, hogy a főorvos urakat kéretem, Blazej doktort meg berendelem.

Engem cseppet sem zavart, hogy az orvosok magázódtak egymás közt, sőt kimondottan az zavar, ha kollégák egymás között akkor is tegeződnek, ha amúgy semmi közül egymáshoz.
Nem vagyunk az óvodában, minek tegeződnénk, ha nincs rá ok.
törökbálint 2021 jan. 18. - 15:00:29
Emlékszem egy pár érdekes momentumra a sorozattal kapcsolatban. Anno volt egy kritika róla egy újságban, amiben megemlítették, h a magyarországi orvosok nemtetszésüket fejezték ki vele szemben, mivel életszerütlennek tartották. Pl miért sulykol a sorozat olyasmit, h egy "kisváros"-ban olyan bonyolult csipőmütéteket végeznek, amikre csak fővárosi kórházak, leginkább klinikák képesek. És miért magázzák egymást az orvosok? A mieink szerint ilyen körökben a tegezés volt természetes a kollégák között. Egyébként amikor egyszer valami történés miatt elmaradt az aktuális rész olyan tömegű tiltakozó telefon érkezett az MTV-hez, amire addig nem volt példa.
A Szova prof-ot játszó szinészt pedig 1990-ben jelölni akarták államelnöknek /Szlovákia/ előszőr ő is hajlott rá, de később mégis elállt tőle - ennek a részleteire már nem emlékszem. Egy interjúban egyszer
azt is elmondta, h elég n agy kihívás volt a számára a szerepét csehül megtanulni.

/OFF- ez a sorozat az azonos témán túlmenőleg is párhuzamba állítható a most futó "Diagnózis"-sal, ami a kiváló rendezést, profizmust /Diagnózis/ és meggyőző szinészi játékot illeti. Bár szerintem a "Kórház" nagy kapósságához a remek főcim is hozzájárult, ami mágnesszerüen bevonzotta a nézőt./
Széles Ágnes 2021 jan. 16. - 19:24:04
A Sorozatbaráton és a Youtube-on fenn van az összes rész. És a folytatás a "Kórház a város szélén 20 év múlva ", szintén fenn van a Youtube-on.
10/10
napraforgó 2020 dec. 26. - 08:38:19 10/10
Nálunk 1978 és 81 között adták. Nagyon, de nagyon jó volt. Emberi. olyan karakterek voltak benne, hogy csak na.
Aki látta, annak azért érdemes megnézni, aki meg nem, annak azért.
Sajnos a legrosszabb időben, ebédidőben adják, de ha az ember rákészül, akkor megoldható.
Ma Story4-en 11.50-től.
Tuti jobb a Drága örökösöknél, meg a Mintaapáknál.
10/10
Zs B 2016 júl. 14. - 14:53:39 10/10
Szerintem ez a sorozat szenzációs. Nagyon élvezem. Sokkal jobban leköt, mint az idegbeteg és vibráló Vészhelyzet. Tök profinak tartom. (Mint laikus.)
Összes hozzászólás