Kövek a sáncra

Bakancslistához adom
Kamienie na szaniec
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott lengyel film, 135 perc, 2014

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Lengyelország, Varsó, a II. Világháború idején. A fiatal fiúk is szeretnének valamit tenni hazájuk védelmében. Apró dolgokat csinálnak - letépik a horogkeresztes zászlót, levetkőztetik a részeg német tiszteket - amivel az életüket kockáztatják. Zoska és Rudy egy ilyen csapat meghatározó tagjai, akiket társaik elfogadnak. A kis csoport hamarosan a Honi Hadsereg részévé válik, a többi cserkészcsapattal együtt a Szürke Sereget alkotják. A fiúk kiképzésben vesznek részt és feladataik is egyre komolyabbá válnak. Eleinte minden sikerül, ám a németek árulásra kényszerítik egyik társukat. Ezután Rudyt elhurcolják és megkínozzák. Zoska akciót szervez a kiszabadítására...
Megtörtént esemény alapján. A Fegyvertár előtti akcióban 28 cserkész áldozta fel életét egy társuk megmentéséért. A csapatból csak nyolcan élték túl a háborút. A Szürke Sereg a megszállt Európa legnagyobb fiatalokból álló konspirációs szervezete volt a II. Világháború alatt, majd azt követően a sztálini terror éveiben is töretlenül küzdöttek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2020 jún. 14. - 07:12:38 7/10
Amit a filmben láttam az többé-kevésbé gyerekes volt és felesleges. Talán bosszantotta a németeket, de komoly károkat nem okozott nekik. Szerintem túl nagy áldozatokkal járt minden apró siker, ezért inkább csak jelképes volt ez a fajta ellenállás. Persze ettől a film még jó, valószínűleg hitelesnek is tekinthető.
9/10
Nótárius 2020 jún. 03. - 12:23:55 9/10
Szerintem megkülönböztetett figyelmet érdemel ez, a filmhez tán leginkább illő, karcosan lenyűgöző zene:
• ukeboy • 4:30 (Dawid Podsiadło Cover)
https://youtu.be/pWoG5jvqQI06
9/10
Nótárius 2020 máj. 28. - 14:01:23 9/10
A megszállás folyamatos életveszélyt jelentő, megalázóan bénító elnyomásának mindennapos rettenete e valóságérzetűen torokszorító feszültségű film történelmi kerete.
Az élni, tenni és szeretni vágyó, még az ellenálló szerveződést sem túl komolyan vevő varsói fiatalok felnőtté válásának folyamatát tragikus hirtelenséggel gyorsítja fel az emberi méltóságot sárba tipró és a honfitársaik életét semmibe vevő erőszakkal való elkerülhetetlen szembesülésük. Komolyságba kényszeredve, felhorgadó indulatokkal, a bizonytalanságaikat, félelmeiket legyűrve, vitatkozva, tépelődve, egymással és önmagukkal szembenézve kell számot vetniük avval, hogy mire lehet elég a rettegésükön felülemelkedő muszáj-bátorságuk, bajtársiasságuk. Az ellenálló akcióiknál jelentősen rontja az esélyeiket: az életkori forrófejűségük, a gyenge felszereltségük, a gyakorlatlanságukból és kiképzetlenségükből eredő hibázásaik, valamint az élettapasztalatuk hiánya.  Az elhúzódó kínzás testközeli naturalizmussal megjelenített iszonyata pedig a hősiességnek ad egy érzékletesen sokkal keservesebb és áldozatosabb jelentőséget, még a tűzharcban elesettekéhez képest is. 

A filmvégi jellemzően tragikus zárásként: a csapatot vezető és összetartó, legelszántabb "harcos", Zoska vesztét az embersége bénító dillemája okozza, mikor az ellenség emberi arcával szembesül.


Nézhető ez az igényes film teljesen kívülállóként, a háborús megszállás borzalmaival való ifjonti szembeszegülés hideglelősen erős hatású ábrázolásaként; avagy belehelyezkedve a filmbeli fiatalok helyzetébe megkísérelhető annak átgondolása, hogy ott és akkor mi miként döntöttünk, cselekedtünk (?) volna.
8/10
szabzero 2020 máj. 28. - 00:09:19 8/10
A sztori a szokásos, náci megszállás, kontra ellenállók. Egészen jól megcsinálták lengyel barátaink, 8 pontot mindenképp ér nálam.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu