Közeli ellenségek

Bakancslistához adom
L'ennemi intime
francia-marokkói filmdráma, 111 perc, 2007

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Az algériai háború a mai napig olyannyira érzékeny pontja a francia történelemnek, hogy Florent Siri munkája is csak két év jegelés után kerülhetett nemzetközi forgalmazásba, noha a konfliktust a lehető legobjektívebb módon ábrázolja. Mindkét oldal megkapja ugyanis a magáét, hiszen a háborút szabályok nélkül, a legnagyobb brutalitással vívták franciák és olyan felkelők, akik közül annak idején sokan francia mundérban harcoltak a németek ellen.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2023 jan. 10. - 17:53:22 6/10
Bemutatja az igazságot, de rosszul. Szerintem a filmben nem tartunk sehonnan, sehova. Egyetlen szereplő sincs, akiről tudnánk, hogy miért áll az egyik vagy másik oldalon és miért pusztítja azokat a kívülállókat akikért harcol, illetve akik nem az ellenségei. Annyit látunk, hogy a kegyetlenség kegyetlenséget szül és a gyilkosság gyilkosságot, mint minden háborúban. Ráadásul értelmetlen az egész, mert a változások nagy többsége egy idő után elkerülhetetlen.
greg89 2011 jan. 10. - 19:59:35
Ez az elsõ film amit kétszer is megnéztem egymás után. Hatalmas! Fantasztikus!

Ha a szereplõk helyébe gondolom magam én se tettem volna semmit másképp, és bárki bármit mond az emberek 90%-a is ugyanazt tette volna. Kicsit olyan helyzet, mint a Kísérletben az õrök és rabok szerepe, a szituáció kihat az ember személyiségére, és döntõen befolyásolja azt. Ez után már egy kicsit talán meg tudom érteni mi történhetett a haláltáborokban, hogy hogy volt lehetséges mindaz ami megtörtént, és utána, hogy tudtak vele együtt élni az elkövetõk. Hogy valójában a háború szelleme az igazi gyilkos nem pedig az intelligens, öntudatos, lelkiismeretes EMBER.