Közjáték Vichyben

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 79 perc, 1982

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

"Oly korban kellett születnem, amikor az ember nem értelmes lény."
A II. világháború idején a franciaországi Vichyben az utcán a németek elfognak kilenc férfit és egy fiút. Van köztük festőművész, üzletember, villanyszerelő, pincér, katonaorvos, színész, herceg, cigány, zsidó. Egyikük sem tudja, miért zárták be, csak találgatnak. A leghihetőbb változat szerint a zsidókat deportálják németországi koncentrációs táborokba. Egyesek ezt elhiszik, mások nem. A kihallgatásra várakozva beszélgetnek a politikai helyzetről, a hitről, a náci propaganda hatásáról, a hatalomról, a logikáról, az ártatlanságról, a bűnösségről, az illúziókról, a halálról, a faji megkülönböztetésről, a közömbösségről, a reményről, a szökés lehetőségeiről, egyéni helyzetükről, életükről. Megpróbálnak saját túlélési technikákat kidolgozni elméletben, de a valóságban csak az üzletembert és a herceget engedik szabadon. Az akció parancsnoka, a német őrnagy nehezen ugyan, de végrehajtja a fajvédelmi parancsot, mert azt vallja, hogy ha ő visszalépne, küldenének helyette mást, vagyis lényegében nem változna semmi. A herceg azonban nem távozik, hanem átadja az igazolványát az utolsónak maradt zsidó katonaorvosnak, mert a beszélgetések során rádöbben, hogy nem elég szóban helyteleníteni az embertelenséget, hanem cselekedni kell.

Stáblista:

Szereplők

Lebeau festőművész
Bayard villanyszerelő
Marchand üzletember
Monceau színész
Leduc katonaorvos
von Berg herceg
Öreg zsidó
Első detektív
Második detektív

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
tesz-vesz 2022 aug. 06. - 10:17:09 6/10
Nagyon jo a szereplovalogatas. Kituno szineszek. Volt benne egy ket jo mondat. Kar h nem irtam le egyet, amit a herceg mondott, mert elfelejtettem. A pisztolyos monolog nagyon jo Kozak Andrastol.

Az ellentmondast nem sikerult feloldani viszont a hercegnel, h muveszetet szereto ember nem lesz vulgaris. Egy az h nem ugyazok olik az embereket, akik szeretik a muveszetet, ketto: a muveszet is tobbfele szinvonalu lehet, lasd sznobokat, akik tanult emberek lehetnek ugyan, de butak. Nem kellett volna tanulniuk. Tanult primitivek.
Elmondja a herceg, h ertelmes, muveszetet szereto ember nem lehet vulgaris, erre sokkal kesobb elmesel egy tortenetet h megvartak a proba veget mielott valakit letartoztattak. Nem jol van megirva.

A zsido katonaorvos csak osszezavarja a zsido fejeket a vegen, ugyanugy megbelyegzi az arjakat, ahogy veluk is teszik. Nem biztos hogy a herceg tette kepes ezt feloldani a zs fejekben...

10/10
521478963 2019 nov. 20. - 03:35:23 10/10
Most újra néztem ezt a filmet, lehet, hogy a hangokat "tompították"? Anno Gábor Miklós olyan hangosan szólt rá Tordy Gézára, hogy berezonált a tévénk hangszórója. Másnap a suliban valaki említette is, hogy "mekkorát szólt" Gábor Miklós...szóval nem a mi készülékünkben volt a hiba... Most azonban ezen a felvételen ennek szinte nyoma sincs... Érdekes...
Galambosi Péter 2019 ápr. 06. - 20:37:14
Meg lehet nézni a következő helyen:
https://nava.hu/id/2008178/
PRia13 2019 ápr. 06. - 18:22:59
Ugyan kislány voltam még, de a Vígszínházban láttam az előadást.A szereposztásra már nem emlékszem, de mintha Latinovits is játszott volna a darabban,Kern,Darvas Iván.A többiek már a feledés homályába kerültek.Azt tudom, hogy mindenkit megrázott a az előadás.Persze filmre már nem az eredeti szereplőkkel vitték színre szerintem. Akit kicsit is érdekel az akkor uralkodó hangulat,akkor érdemes megnéznie.Sajnos ismét arra tendálunk,nagyon aktuális a mondanivalója.Darvas Ivánt azóta
is imádom és szerintem az "Őrült naplójában" szerettem meg úgy, hogy nem tudom elfelejteni.
tramonto 2014 nov. 07. - 20:43:48 Előzmény drProktor
Szuper darab, és valóban mennyire idõszerû! Egyébként ez a színészgárda sem volt rossz.
gyöngykuckó 2014 nov. 06. - 23:38:23
Hát igen, az a Vígbéli elõadás zseniális volt...
drProktor 2012 márc. 15. - 01:43:02
Szuper volt. Szuper darab, szuper elõadás, szuper színészek.
És mennyire nagyon idõszerû!
Az az igazság, hogy ez volt az egyik legmeghatározóbb színházi élményem,
tizenéves koromban láttam a Vígszínházban. Úgy részletekre persze nem emlékszem,
de az egésznk a hangulatát, hogy mennyire földobott, azt soha sem felejteném el.
Három szereplõre emlékszem, Várkonyi lehetett az orvos, PetiSándor a tollas zsidó,
és DarvasIván von Berg. Ha belegondolok, ekkor alapozódott meg Darvas-rajongásom,
még az Õrült naplója sen maradt meg bennem ennyire.
Tényleg nem kekeckedés, de minden Kern, Garas tiszteletem ellenére ez a mostni annak az
eléõadásnak a nyomába sem ért.
vitkovits 2012 márc. 14. - 20:12:15
Érdekes darab lehet. Feltûnõ, hogy a szereposztásban nincs egyetlen nõ sem.
9/10
olahmiki1959 2012 márc. 14. - 04:59:58 9/10
Ez egy harmincéves, fekete-fehér tv film, gyerekfejjel láttam és csak arra emlékszem, hogy milyen jó volt benne a színészi játék. Mindenképpen meg fogom nézni, kíváncsi vagyok, jól emlékszem-e, és hogy mai szemmel és fejjel is olyan élményt nyújt-e, mint akkor.
Hajdufy Miklós "anno" rengeteg kitûnõ tv-játékot rendezett, a szereposztás pedig parádés. Minden adott tehát egy tartalmas, tv elõtt eltöltendõ estéhez.