Krisztus utolsó megkísértése

Bakancslistához adom
The Last Temptation of Christ
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 158 perc, 1988

Értékelés:

137 szavazatból
Szerinted?

Krisztus élete elevenedik meg. Isten őt választotta ki a feladatra, hogy üzenetét eljuttassa az emberekhez. Az igazi dilemma a Golgotán, a kereszten kezdődik, amikor a Sátán utoljára kísérti meg Jézust az emberi élet kínálta kényelemmel és örömökkel. Ha a kereszthalál helyett megtagadja Istent, megszabadul a szenvedéseitől. A testi szenvedések közepette, a halál árnyékában Jézus elképzeli, mi történne, ha engedne a gonosz csábításának és az isteni helyett az emberi sorsot választaná.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Mária Magdolna
Mária, Jézus anyja
Nathaniel
Centurian
Pontius Pilatus

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    1989
    Legjobb filmzene jelölés
  • Oscar-díj

    1989
    Legjobb rendező jelölés: Martin Scorsese

Hozzászólások

Szerinted?
MDG febr. 24. 12:44:04 Előzmény nusrath
Rendben nusrath, de te nagyobb rajongója vagy a rendezőnek és a zeneszerzőnek, mint egy vallásos ember Jézus Krisztusnak. Szóval ugyanúgy elfogult vagy, mint egy vallásos ember az ellenkező oldalon. Nyilván a témaválasztás nem véletlen. Öncélú figyelemfelkeltés és a rendezői ego felsőbbrendűségének kinyilvánítása.
Doomsday For The Deceiver 2023 ápr. 09. - 07:16:08 Előzmény Sasha Wins
Nekem is hasonló a véleményem Dafoe-val kapcsolatban. Nagyon nagyra értékelem a munkásságát. Azon kedvenceim közé sorolom, akik nem úgynevezett ultra-extra-mega-szupersztárok, hanem helyettesíthetetlen, egyedi karakterek, akik nélkül egy-egy szerepet elképzelni sem tudok (Kyle MacLachlan, Klaus Kinski, John Turturro, Joe Pesci, Jack Nance, Bourvil, Tim Curry stb.)
6/10
The Cortez 2022 ápr. 16. - 19:14:55 6/10
Formabontó jézusos film, pont mint az A passió, csak ez közel nem olyan erőltetett és hatásvadász. Jó húzás volt Scorsesetől, hogy már 88-ban csinált 1 vallásos témájú filmet (ez az öreg Hit-trilógiájának 1. darabja), az meg még jobb, hogy Jézus sztorijához nyúlt hozzá.
A alkotás rengeteg dologban eltér a Bibliától (ezt elmagyarázzák az intro előtt is), pont mint a storyline alapjául szolgáló regény, de a végére még így is ugyanoda lyukadunk ki, és az utsó fél óra cselekménye csak 1 teljesen logikus, reális felvetés, szóval nem nagyon értem, miért övezte akkora hiszti meg felháborodás a művet, még évekkel a premier után is.
A rendező nagyjából hozza a formáját, de nem úgy, mint az erősebb filmjeiben. A fényképezés igényes, ám a történetvezetés elég monoton, s ez főleg azért zavaró, mert majdnem 3 órás a játékidő. Willem Dafoe kiváló választás volt a szerepre. Hitelesen, egyben viccesen hozza Jézust. Ugyanakkor itt van Harvey Keitel is, aki a The Irishman előtt ebben a moziban nyomult együtt utoljára Scorsesevel.

Legnagyobb pozitívum: Az utolsó jelenet + utána a zene.
10/10
WynNyback 2021 dec. 26. - 21:50:43 10/10
Meglehetősen emberi arcát mutatja Jézus ebben a filmben. A vívódásai a belső harcai ahogy megmutatja magát nekem merőben új megközelítése volt Jézus személyének. Willem Dafoe jó választás volt. Itt is bizonyítja, hogy mennyire sokoldalú színész a remény, a vágyakozás, a csalódottság, a düh megjelenítése tökéletes. Nagyon tetszett.
10/10
anything 2021 nov. 29. - 03:52:15 10/10
Minden ízében csodálatos. A keresztút olyan szívbemarkoló, hogy ha visszagondolok is átélem, pedig annak idején az első héten láttam. Tehát régen. Most egyszerűen csak némán néztem. Mint a 28 évvel későbbi Némaságot. Scorsese az elsőben Krisztust akarta még jobban megismerni, az utóbbiban a hit legmélyét kereste. Tiszteletem Mester!
m.kaladze 2021 szept. 07. - 01:04:22
Bocsi látod ez van ha az ember telón ír és automatikusan javít a telefon...az az egyház akart lenni.
10/10
Alberto 2020 máj. 02. - 10:07:44 10/10
Annyi jót írnak itt róla, hogy nekem csak annyi maradt elmondanom, hogy vére valaki láttatta, hogy a kísértés az tényleg kísértés és nem csak egy elfröccsentet mondat amire persze nemet kell mondani, mondanunk. Mert mint látjuk és tapasztaljuk az a nem is olyan könnyű.
10/10
József Futó 2018 márc. 07. - 00:09:05 10/10 Előzmény szgabsi
Zseniális film, katartikus befejezéssel. Jézus "félig" ember, "félig" isten - ha csak isteni lenne, akkor nincs vesztenivalója, akkor nincs áldozat. Voltak kételyei, egy idõre az Új Testamentum szerint is meginog a szenvedés közben - és senki nem tudja, milyen látomásai voltak a kereszten- olyanok is lehettek, amik a filmbenmegjelentek - de végül a filmben is a hitben megerõsödve tér meg a Teremtõhöz, és a nézõt sokkal inkább magával ragadja áldozata, mint bármelyik más Krisztus film Krisztusa (pl. akár a szelíd- negédes Zefirelli film, akár a hangsúlyt a fizikai szenvedésre helyezõ Passió).
m.kaladze 2018 febr. 15. - 00:45:01
Kazantzakis regénye illetve Scorsese filmje úgy mutatja be Krisztust mint egy embert elsösorban akinek kételyei vannak, vágyai, és álmai és csak másodsorban mint megváltót. Én személyszerint hívö katolikus vagyok és felnézek Jézusra mint Isten fiára és tanítóra. Az is igaz hogy ha olyan jó katolikus lennék nem választanám külön a hitet és az egyházat. Az igazsághoz hozzátartozik hogy Zeffirelli filmje sokkal közelebb áll hozzám mint ez az alkotás. Jó Kazantzakis eljátszott a gondolattal mi lett volna ha...De sok ember ettöl a történettöl elhiszi hogy valóban ilyen volt Krisztus. Végignéztem a filmet és próbáltam úgy nézni ahogy Kazantzakis gondolta, hogy Jézusnak is voltak gyengéi mint nekünk. A film vége nem botránykoztatot annyira meg, talán picit, de aki végignézte rájön, hogy mi lett volna ha Jézus enged a kísértésnek, akkor nem válthatta volna meg a világot, de az utolsó kép újra Jézus a Keresztes, tehát Isten megmutatta neki mi lett volna ha...ez még nekem is belefér. Nem is az a baj hogy a film Jézust mint embert mutatja hanem és ez már arcon csapott ami az elején volt hogy Jézus másoknak készít kereszteket, ami azért sértés..és hogy Júdás a leghüségessebb tanítvány és Jézus kéri meg öt, hogy árulja el hogy beteljesegyjen a prófécia. Istenben és Jézusban hiszek és lehetmondani a bibliában is mert ahogy ott megvan írva abban kell hinni még vakon is arra van a hit. Persze az enyém is meging hogy az ágy egyház aki Keresztesháborúkért, boszorkányégetésekért, inkvizíciókért, pedofíliaért felelös nem változatta meg a bibliát is. Végül az nyer bennem amit hiszek és a bibliában hiszek. A sztori maga érdekes valahol sértö és valahol elgondolkodtató. A színészi játék jó a film kicsit vontatott. Ez egy szubjektív vélemény. Ezek után belém lehet kötni, hogy mivel magyarázom az igazamat. Valakinek kevés magyarázat lesz hogy azért mert így írja a Biblia, de nekem elég az. Szóval valahol elfogadom Scorsese filmjét mint alternatívát de nem hiszek benne és némelyik fantazmagória valóban sértö (keresztcsinállás, Júdás a legjobb tanítvány) stb.
1/10
szgabsi 2016 dec. 25. - 19:51:10 1/10
Számomra ez egy buta, hatásvadász film.
10/10
elreno 2016 jan. 20. - 00:16:44 10/10
Kétsegtelenül a legjobb Jézusos film!
10/10
Jim Hacker 2016 jan. 05. - 22:10:22 10/10 Előzmény Meril
Sokszor valóban nehéz elmondani mit is érzünk. Az meg végképp lehetetlen, hogy visszaröpüljünk az idõben.

Az viszont igen valószínû, hogy a számunkra felidézett Jézus külsõleg nem a megszokott fehér európai ember volt, amennyiben valóban létezett. Ez a film is sok rosszallást váltott ki, fõleg a kényeskedõk részérõl. Na és mit szólna a tisztelt nagyérdemû, ha Jézust nem Willem Dafoe alakítja, hanem valaki más, aki abból a régióból származik: pl. Omar Sharif, hogy csak egy nevet mondjak. Remélem, sokan emlékeznek még rá.
10/10
Jim Hacker 2015 dec. 25. - 12:42:56 10/10
Sokáig halogattam a megnézését, most letudtam az adósságomat.

A rendezõ és az operatõr nekem garancia volt a minõségre. Az elsõ pillanattól az utolsóig remekmû. Igazi ritkaság.
A filmkészítés, mint mûvészet, legfontosabb ismertetõjele, hogy a mûvész nem befolyásolható és a kész alkotás önálló életre kel.

Szentségtörés, vallásgyalázás, szakrális értékek és tabuk döntögetése. Ehhez nem értek, tehát mint laikus mondom, mindezek csak szórakoztatnak engem. Úgy tudom, hogy erre hívõk és nem hívõk nagy számban reagáltak, sokan a film megtekintése nélkül, ami már önmagában minõsít. :)

Nem kell félni egyetlen mûalkotástól sem. A véleményalkotónak is van szabadsága, természetesen az élettapasztalat, bölcsesség sokat nyom a latban. Mindenkinek ajánlom, kivéve a vallási propaganda kedvelõinek. :)
Meril 2015 aug. 04. - 13:44:07
Nehéz megmondani azt mit is érez az ember egy ilyen filmmel kapcsolatban. Nem egy tipikus film ebben a témában, de mindenképpen a legjobb. A negatívumokat talán rögtön az elején leírom, kicsit elvont, kicsit emberi, kicsit bizonytalan ez az egész történet, elsõre nehéz hova tenni, nem is lehet...de ez talán nem is negatívum csak egy picit sokkol. Gyarlódó, kétségekkel, szenvedésekkel teli utat látunk ami emlékeim szerint a legtöbb Jézussal kapcsolatos filmben nincs úgy kiélezve,. a fájdalom és szenvedés általában az ostorcsapásoknál tud kiélezõdni, pedig a mentális, a szellemi küzdelem a legérdekesebb. Többi filmben utalásban ami Jézusra vonatkozik mindig úgy tûnik mintha a keresztig teljes bizonyossággal vezetett volna az út. Hát olyan könnyû lenne...!? A Megváltó útja az eddigi legnehezebb sors volt a világon. Jézus egyik oldalán az ISTEN másik oldalán a Sátán és egészen az utolsó pillanatig nem tudni ki lesz a gyõztes. Jézusban mindvégig ott volt a küzdelem, benne sem csak a bárány volt meg...ez csak mese. Keményen át kellett esnie a rostán. Kedvem lett volna visszaröpülni az idõben, ez a film különösképpen kíváncsivá tett...talán nem csak én vagyok így vele. Természetesen mindenki más nézõpontból látja, mást hisz el, attól kezdve, hogy valakinek ez abszolút csak egy film, sose volt Megváltónk...én azt hiszem, hogy volt, és ez a megközelítés számomra sokkal közelebbinek tûnik a valósághoz mint bármi más.
9/10
convar 2015 ápr. 17. - 13:46:00 9/10
Scorsese egyik legbriliánsabb rendezése. Ez a jelenetsor konkrétan meg sztem a filmtörténelem egyik legnagyszerûbb pillanata:

http://indavideo.hu/video/Krisztus_utolso_megkisertese_-_Jezus_a_sivatagban


Egy dolgon meg érdemes elgondolkodniuk azoknak akik haragudnak a filmre mert istenkáromlónak tartják:
http://movietank.blog.hu/2014/03/20/krisztus_utolso_megkisertese_991

Idézek belõle: "Én személy szerint elvágtam volna a filmet az utolsó jelenet elõtt, mert ezzel a film hátborzongató magyarázatot adhatott volna arra, hogy miért történt Jézus kereszthalála óta is annyi szörnyûség a világban, miért érzõdik úgy, hogy elmaradt a megváltás. Persze, a készítõk által választott befejezés is majdnem olyan jó, mint az én verzióm. A film pozitív üzenetet választ végül, és azt sugallja, hogyha még maga A Megváltó is kapott egy újabb esélyt, akkor mi is joggal reménykedhetünk a megbocsátásban."

És hozzá az én kommentemet, a lap alján.


Nagyon féltem hogy csalódás lesz, de messze a legjobb vallásos film amit valaha láttam éppen a témához való közelítésének módja (Jézus mint esendõ, gyarló ember, és mint olyan, tele félelemmel, kétellyel, és különféle vágyakkal, melyekkel magam is tudtam azonosulni) miatt.


9/10
1/10
Meklód fia 2015 jan. 05. - 09:23:50 1/10
már az elsõ 10 perceben szétuntam magam. Ott akkor már éreztem, hogy ez egy nagyon elvont film lesz. Úgy döntöttem elég lesz annyi nekem e filmbõl, ha csak áttekerem. És milyen jól döntöttem, mert az utolsó megkísértés, aminek az elejétõl kezdve szólnia kellett volna a filmnek, az csak bõ két óra után jön el.
6/10
Sadenal 2013 aug. 26. - 14:47:17 6/10
Elõször is Jézus szinkronja eléggé érdekes volt, másodszor pedig a film 2. felén már néhol bealudtam, így majd újranézõs lesz. Willem Dafoe meg egyszerûn isteni! :D


6/10
vgyngy 2011 aug. 04. - 09:52:33
Érdekes, a film hatása miatt olvastam ki a (forgató?)könyvet, és teljesen ellentétes érzelmeket váltott ki. Ateistaként a filmnek teljesen más értelme van, mint a könyvnek... (Egyik legkedvesebb filmem)
7/10
Sasha Wins 2011 jún. 23. - 11:10:17 7/10
Nagyon tömény egy film volt, kellet is egy kis idõ még felvettem a ritmusát. Szinte minden szónak jelentõsége van, néhol belecsúsztam a filmbe hogy én mit tettem volna, lankadt a koncentráció, mire visszatértem megint az arcomba zúdultak a nagy szavak, de azért sikerült épp bõrrel megúszni a filmet. Egy rossz szót nem lehet elmondani a filmrõl az biztos. Zene is jó volt nagyon. Egyedül azt sajnálom, hogy Dafoe olyan fekete bárány a filmtörténetben, úgy érzem sosem sikerült igazán az áttörés, pedig jó néhány nagy filmben szerepet vállalt, de talán azért meg sok közüle ilyen töményre sikeredett. Például az új filmje,az Antikrisztus. Hát az is egy eléggé borult elme szüleménye, és még töményebb mint ez. Kommerszebb filmjei is voltak azért, xXx, pókember, de valahogy nem kapta fel úgy a celeb, ami nem baj, de ezért úgy gondolunk rá hogy tudjuk hogy van, de mégis valahogy Brad Pitt-et jobban várjuk. Keitel is ez a helyzet, pedig õ is nagyon jól játszott, mint a Kutyaszorítóban, vagy a Taxisoförben, de valahogy nincs benne a körforgásban, sajnos. Na mindegy, a Krisztus utolsó megkísértése egy jó film.
nusrath 2011 jún. 02. - 19:50:27
nagyon jó film!!!! amibe martin scorsese belefog, abból rossz nem sülhet ki!!! DE AHHOZ HOGY EZ A FILM IGAZÁN HATÁSOS LEGYEN, NAGY SZÜKSÉG VOLT AZ ÖREG MESTERRE IS, MR. PETER GABRIEL-RE!!!! AZ ÖREG HATALMASAT ALKOTOTT EBBEN A FILMBEN!! aki még nem ismerné feltétlen hallgassa meg a peter gabriel PASSION (1989) albumát!!! király film király zenével!!! lásd: jézus sétál, beszél és akivel beszél, megnyugtatja, hogy nála van a kése, mire jézus ráteszi a válára a kezét, ekkor megszólal egy zene
http://www.youtube.com/watch?v=LUF_3oKlX_U&feature=PlayList&p=ED766107BCB6B188&index=0&playnext=1
kirázott a hideg, hatalmas alkotás, kötelezõ

a legnagyobb zenész, zeneszerzõ és az egyik legjobb filmrendezõ a földkerekségen!!! Ebbõl rosz dolog nem sülhet ki!!

nézzétek meg mert jó film!! és nem kell itt tiltakozni, felháborodni a faszom az ilyen egyházi majmokba...EZ EGY FILM!!!!! EGY EMBER REGÉNYÉBÕL!! ezek a felháborodottságok, primitívségek is bebizonyítják mennyire hülyék ezek a papok, annyi eszük nincs hogy arra rájöjjenek hogy ez egy FILM!! nem Krisztus és isten történetének, életének archív felvételekkel dokumentált dokumentumfilmje!!!!

szerintem a téma legjobb filmje!!!
Összes hozzászólás