Kvíz Show

Bakancslistához adom
Quiz Show
amerikai filmdráma, 130 perc, 1994

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

A televíziózás hőskorában egy kiesett versenyző megvádolja a legsikeresebb televíziós játék sikeres nyertesét, a szinte nemzeti hősként ünnepelt Charles Van Dorent, a legkedveltebb magazinok címlap-sztárját. A Yale Egyetem angoltanára hetente feltűnt a képernyőn, sorra-rendre helyes választ adott a legfurcsább kérdésekre, miközben nézők milliói csak miatta ültek le a képernyők elé és lenyűgözve figyelték teljesítményét. Az egész azonban egy jól kitalált és felépített blöff volt, a nézők azt látták, amit a műsor készítői el akartak velük hitetni. Ám egyszer valaki ezt megelégelte. A játék egyik vesztese, akin Van Doren könnyedén túllépett, bizonyos Herbie Stempel úgy döntött, lerántja a leplet a cselszövésről és azzal vádolta meg a fejtörő gyártóit és résztvevőit, hogy csalnak. A kongresszus által kezdeményezett vizsgálat ki is derítette a keserű igazságot, amely Amerika szerte megrengette a nézők bizalmát.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  1995
  Legjobb adaptált forgatókönyv: Paul Attanasio
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  1995
  Legjobb film jelölés: Michael Nozik
 • BAFTA-díj

  1995
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Paul Scofield
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: John Turturro
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb rendező jelölés: Robert Redford
 • Golden Globe-díj

  1995
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Paul Attanasio
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb film jelölés: Michael Nozik
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Paul Scofield
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb rendező jelölés: Robert Redford
 • Oscar-díj

  1995
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Paul Attanasio

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
camargue 2019 máj. 13. - 19:24:01 10/10
Többször is leadhatnák ezt a filmet.
olahmiki1959 2019 máj. 12. - 14:02:21 Előzmény Held93
Tényleg, most már emlékszem!
Köszi, hogy megírtad, ez teljesen kiment a fejemből.
Üdv!
Held93 2019 máj. 12. - 13:57:17 Előzmény olahmiki1959
Volt olyan magyar vetélkedő,ami élőben ment,pl:az 50 milliós játszma néhány évada a tv2-csatornán!
Edmond Dantes 2017 aug. 13. - 15:58:14
A megtörtént eseteket feldolgozó filmek többnyire hitelesek. Ez is az. A média világában megtörtént eseteket feldolgozó filmek többnyire jók (is). Ez is az. Picit rövidebbre fogva-vágva is hiteles maradt volna. A cselekmény ideje = az 50-es évek vége az USA-ban már nem volt annyira a tévézés hõskora mint pl. nálunk, de a kvízipar úgy látszik ott akkor futhatott fel. Megjegyzem rémlik, hogy egy hasonló jellegû kvíz nálunk is ment régen, amiben a két versenyzõ egyszerre és ugyanazt a kérdést kapta, de egymástól 1-1 hangszigetelt fülkében elkülönítve = egyikük sem hallhatta a másik válaszát, a nézõk viszont mindkettõt és talán a helyes megfejtést is kiírták a képernyõ alján. A színészek jók. Érdekességek: a filmbéli kezdõ ügyész/kongresszusi ügyvéd, Richard N. "Dick" Goodwin késõbb Kennedy és Johnson elnökök beszédírója lett, õ a film egyik társproducere, ma 85 éves. A két kvízsztár, Charles Van Doren (Ralph Fiennes) és Herbie Stempel (John Turturro) ugyancsak élnek, mindketten elmúltak 90. A filmbeli egyik producer, Albert Freedman néhány hónapja halt meg, 95 évesen.
olahmiki1959 2017 júl. 15. - 18:12:19
Számomra az egyik legtanulságosabb dolog a filmben, hogy míg ezt a vetélkedõt annak idején ÉLÕBEN ADTÁK az amerikai tévékben, Magyarországon VETÉLKEDÕ MÉG SOHA NEM MENT ÉLÕBEN, pontosan azért, nehogy valami elõre nem látott dolog - baki, tévedés, akár még manipuláció is - kiderülhessen, vagy megzavarhassa az adást!
Egy szépen összevágott mûsorral bármit meg lehet csinálni.
Ugyanakkor emiatt, egy bizonyos izgalom eleve kimarad a magyar mûsorokból. Mert tudod, hogy egy "steril", mindentõl megtisztított adást kapsz, és nem abban a pillanatban, a szemed láttára történnek a dolgok.
ReignMan 2014 máj. 31. - 19:37:05 Előzmény Segítõ Béka
Nekem az a bajom a filmmel, hogy remekül játszanak a színészek (fõleg Torturro), jó az alapsztori, megvan a morális téma, mégis olyan lapos végig az egész, semmi izgalom, vagy feszültség, szinte dokumentumfilmszerûen elmeséli a tv-k manapság is folyó profithajhász, nézõhülyítõ, pofátlanul hazug magatartását egy kis történettel az ötvenes évekbõl, de pluszt nem nyújtott számomra. 7/10
9/10
-greghouse- 2012 aug. 26. - 19:16:37 9/10
A Redford által rendezetteknek talán a legjobbja.
10/10
Segítõ Béka 2012 aug. 23. - 00:03:10 10/10
nagyszerû film az emberi tartásról, erkölcsrõl, a médiáról, a gerincrõl, a családról, a konzervatív családról, a zsidókról (ne felejtsük Marlon Brando mondását a zsidókról és holivudról), a kultúráról és az emberrõl.
a világunkról.
a két fõszereplõ jól alkotott, nagy hibát nem láttam a színészi játékban
10/10
offtopic
Segítõ Béka 2012 aug. 22. - 23:59:16 10/10
jó lenne ha a kommentek a filmrõl szólnának
offtopic
Moldávia bánata 2012 jan. 04. - 13:46:49
Hát ez érdekes, valahol nekem is "gyanús" volt ez a Vízparton cím.
10/10
Ford Mustang 2011 dec. 20. - 02:53:00 10/10
Meg a szinkronon is sok múlik, hiszen a magyar szöveg is a szinkronhoz tartozik ugye, csak a magyar szövegben lehet többféleképpen kifejezni a címet, angolban csak az "On the waterfront" szerepelhet, mint eredeti filmcím, más értelemben nincs.

Az ital neve "Geritol" volt.
10/10
greghouse 2011 dec. 20. - 01:32:12 10/10 Előzmény Ford Mustang
Persze, nálunk "A rakparton" címmel ment, ami szinte tükörfordítása az eredeti "On the waterfront" címnek. A forgatókönyvön tényleg sok múlik, valószínûleg az eredeti regény írója, aki (az igaz történetet) megírta, az ügyész (Rob Morrow) nagyon ragaszkodott az eredeti sztorihoz. Olyannyira, hogy még az NBC nevét sem változtatták meg, pedig ilyenkor általában egy fantázia hárombetûs társaságot írnak le. Nyilván kellett az NBC hozzájárulása is. Mindenesetre elgondolkodtató. Eddig sem hittem abban, hogy nem befolyásolja senki soha a vetélkedõket de ezután még kevésbé. Ahogy a filmben a zárójelenet alatt az egyik tanú mondja: "A Gerovital (vagy mi, nem emlékszem a gyógyszer nevére) jól járt, az NBC jól járt, a versenyzõk jól jártak, a közönség jól jár, különben nem lett volna ekkor nézettség...hát akkor? Hol a probléma? Ez a showbiznisz." .....
....Én egyszer szerepeltem egy vetélkedõben, és ott vagy ötször a képünkbe vágták, hogy mit kell csinálni. Ma is emlékszem, hogy a rendezõasszisztens csaj azt mondta: "Vegyétek tudomásul, hogy ez nem rólatok szól, ez elõször is egy tévémûsor, másodszor egy tévémûsor és harmadszor is egy tévémûsor. Ti nem vagytok érdekesek." És ez itt volt, Magyarországon. Mégcsak nem is tegnap.
10/10
greghouse 2011 dec. 20. - 01:24:54 10/10 Előzmény Moldávia bánata
Én a Miért éppen Alaszkát (Northern Exposure) szinte kizárólag Maggie, a repülõs csaj miatt néztem, meg a "sokbeszédû" indián asszisztensnõ miatt. A korcsmáros is eredeti volt, azóta már láttam detektívként, gyilkosként, maffiózóként, de mindig az Alaszka korcsmárosa jut eszembe...Rob Morrowról meg tényleg Fleischman.
10/10
Ford Mustang 2011 dec. 19. - 18:29:24 10/10
Ja, és a ráadás még Scorsese kisebb szerepe, zseniális.
Spoiler
Egyébként mikor Turturro-nak a helyes válasz helyett (ami az '55-ös legjobb filmre, a Marty-ra a válasz) "A vízparton"-t kell mondania, valószínûleg "A rakparton"-ra gondol, a Marlon Brando fõszereplésével készült filmre (ami ugye '54-es Oscar-nyertes).
Moldávia bánata 2011 dec. 19. - 16:16:53
Milyen jó kis film, bár Robert Redford túl sokat nem adott a dramaturgiára, bár a fene tudja, ez egyéni ízlés kérdése…
Elolvasván az elsõ pár hozzászólást… :S Szegény RelfFájnsz, biztos angolosan megbetegedik, ha ezeket olvassa. :D
Joel Fleischman miatt eleve érdemes megnézni (már annak, aki rajongója a Miért éppen Alaszkának, a széria végén, a szürreális részekben, van is utalás erre a filmre, mikor Fleischmannek valami kvízkérdéseket tesznek fel), de egyébként maga a film is egy átverés! :) Mert az eredetiben (youtube-on megtekinthetõ) Van Doren a Joe Luist megelõzõ nehézsúlyú világbajnokokból csak Max Baert és egy másikat tud (ennek a neve nem jut eszembe, hehe, pedig tudom a kérdést), s harmadikra Max Schmellinget tippeli, a filmben pedig megválaszolja a jó választ, Primo Carnerát.
De egyébként tényleg érdemes megnézni!
10/10
greghouse 2011 dec. 19. - 09:30:59 10/10
Rögtön válasz: ki a franc írta át, hogy Olaszországban történt meg? Ott is, de késõbb. Ez echte amerikai. És szerintem ma már magyar is.
10/10
greghouse 2011 dec. 19. - 09:29:28 10/10 Előzmény Danny Wilde
Az rendben van, hogy a kilencvenes évek Olaszországában történt meg...
Engem az érdekelne, hogy :a 21. szd. Magyarországon hányszor történ(ik) meg. Szerintem mindig. Emlékezzetek a narrátor utolsó mondatára: "és a szponzor jól járt. A tévécsatorna jól járt. a versenyzõk jól jártak. Nyilván a közönség is jól járt. Mi is a probléma? Ez a show-business."

Nálunk meg elhiszik a népek hogy az Zikszfucktor meg a Valóvillatrágya versenyzõit majd pont a telefonálók választják ki... Mindenki jól járt, nem??? Fõleg a szponzorok meg a tv csatorna. A töbúsztbivel meg zárt ajtók mögött egyeznek meg.
...A film abból a regénybõl készült, amit az az ügyvéd (akit Rob Morrow játszott) írta le,és semmit nem változtatott, az egyetlen, hogy a termék (Gervital vagy mi) azóta megszûnt, de a gyártója nagyon is él. A nagy halak megúszták, sõt, a középhalak is megúszták, és a kisemberek vitték el a balhét.

Ezek után mit vártok holmi x fucktortól vagy bármi más vetélkedõtõl, Robert Redford rég megcsinálta, és az alapja az a Goldwyn nevû ügyvéd könyve volt, aki saját nevén szerepel és a saját sztoriját írta meg. Vannak még valakinek illúziói, hogy "a közönség dönti el, ki nyer"?....

Lehet moderálni, Port.
10/10
Ford Mustang 2011 dec. 19. - 02:18:37 10/10
Átkozottul jó film. Remek a színészi alakítás, elképesztõen jó. Nem csodálom az Oscar-jelöléseket, nagyszerû film.
Danny Wilde 2011 dec. 18. - 21:26:36
A kilencvenes években Olaszországban történt meg,hogy egy kvízmûsorban az utolsó kérdést az élõ adás elõtt pár perccel megváltoztatták.Mara Venier volt a mûsorvezetõ.Legnagyobb megdöbbenésére a játékos aki remekül vette az akadályokat, az utolsó kérdésre az eredeti kérdés válaszát adta!Mara azonnal befejeztette a mûsort.Másnap derült ki,hogy a játékos és a közjegyzõ összejátszottak a hatalmas nyeremény miatt.Csakhogy a közjegyzõ sem tudta hogy a kérdést meg fogják változtatni.Le is tartóztatták õket.
10/10
offtopic
Ford Mustang 2011 dec. 18. - 15:33:34 10/10
Ahogy mondod. Persze sajnálom, hogy mondjuk a mai fõmûsoridõs "Dilis randi" helyett ezt rakták volna be abba az idõbe, talán nagyobb lenne a nézettség is. De ha késõn adják, akkor is megéri megnézni.
Összes hozzászólás