Lány

Bakancslistához adom
Girl
16 éven aluliak számára nem ajánlott belga-holland dráma, 109 perc, 2018

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Lara 15 éves lány, aki fiútestbe született. Profi balerinának készül a nagy presztízsű belga táncakadémia növendékeként. A balett órákon a fizikai és lelki tréning minden táncosnak önmagában is nagy megterhelést jelent, Lara ráadásul közben nemi átalakító műtétére is készül. Lara számára a testi felnőtté válás egyszerre zajlik a fiú testből lány testbe átalakulással.

A Lány az idei cannes-i filmfesztivál szenzációja volt, amely összesen négy díjat nyert a világ legrangosabb filmfesztiválján, s megkapta a filmkritikusok FIPRESCI-díját, az Arany Kamera-díjat, a Queen Pálmát és az Un Certain Regard versenyszekcióban Victor Polster a legjobb színész díját. A 26 éves főszereplő, Victor Polster maga is képzett balett-táncos és színész, első drámai szerepében elsöprő sikert aratott Cannes-ban. Lukas Dhont rendező elsőfilmes drámája Belgium Oscar-nevezettje az idegen nyelvű film kategóriában, és a filmet jelölték az év felfedezettje Európai Filmdíjra is. A Lány két díjat nyert az 'A' kategóriás San Sebastian Filmfesztiválon, díjazták mások mellett Zürichben, Odesszában, Palicson, versenyben lesz Londonban is.
Bemutató dátuma: 2018. november 15. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Inez Fedra 2021 ápr. 08. - 21:29:05 2/10
rettentő gyenge, vontatott film
3/10
itsme1 2020 máj. 31. - 15:50:22 3/10
Rettentő hosszú és rém vontatott. Ebben a témában annyi konfliktushelyzetet ki lehetett volna találni, de a dramaturgia lapos, ugyanazokat a köröket futja újra és újra, a történetnek nincs íve.
Ha a főszereplő nem transznemű, akkor viszont kegyetlen jó színész.
7/10
sexykex 2020 máj. 23. - 10:19:24 7/10
Van a születési nem. Meglehetősen hamar, a magzati lét első harmadában kifejlődik a külsődleges nemi jelleg. Vagy azért, mert ez annyira fontos, vagy azért, mert az egyszerűbb dolgok közé tartozik. A teremtőt, illetve a természetfelelőst kellene megkérdezni kinek-kinek hite szerint.
Van a tanult nem. Legalább olyan fontos, mint a születési – szerintem. A hagyományos értelemben normálisnak tartott családokban másképp nevelik a fiúkat és másképp a lányokat. Más játékokat és ruhákat kapnak, később mások a feladataik otthon és többnyire mást tanulnak az iskolákban. És a legfontosabb: apa, anya és a rokonaik, környezetük által mutatott példák.
Van a genderelmélet. Szükségtelen a nemi különbségtétel, a társadalom takarodjon az elvárásaival egyetemben a búsba, majd az egyén eldönti, hogy macsó vagy szépfiú kíván lenni és akkor lesz boldog az egyén (ezáltal a társadalom), ha bárkiből bármi lehet.

Nem volt ez mindig így. Ha fütyije volt, katonát neveltek belőle, ha puncija, akkor háremhölgyet. Ha mindkettő, vagy egy sem, akkor lehetett belőle eunuch. Nagyon sokáig az életben maradásért és az éhezés elkerüléséért kellett küzdeni, kevesebb ideje maradt az embernek a lába közötti területtel foglalkozni. Egyszerűen csak használta, amije volt. Később tágult a horizont és az emberiség pénztárcája, egyre több lett a szabadidő és a legkeményebb kérdések is napirendre kerültek. (Ezeket most inkább nem részletezném.)

Tisztelt bíróság! Felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy ez a kavarás a nemiség és szexualitás bugyraiban teljesen felesleges és sokakat visz tévútra, taszít boldogtalanságba. A lányokból már jelenleg is bármi lehet, még fiú is. Mindig voltak és vannak úttörők, akik olyat szeretnének, amit előttük még kevesen és a világ – függetlenül attól, hogy egy törpe kisebbségről van szó – ezt némi hadakozás után elfogadja. Felesleges a nemiség kérdéseit a művészetek egyetlen, vagy elsődleges feladatának beállítani. (A film amúgy egészen jó. Még akkor is, ha a kiinduló helyzetet axiómaként kezeli.)
tortura 2020 febr. 22. - 17:31:03 Előzmény hanguktaekwondoo
Senki nem tolja a képedbe. Ha mégis valaki pisztolyt szegezett a fejedhez, hogy márpedig meg kell nézned ezt a filmet, haladéktalanul hívd a rendőrséget.
8/10
chaplin 2018 nov. 25. - 15:56:54 8/10
Az eddigi véleményektől eltérően, szerintem ez pont egy agymosástól mentes történet, ami remekül mutatja a helyzet megoldhatatlanságát, ezáltal belehelyezi a nézőt a szituációba!
Más kérdés persze, hogy egy ilyen támogató háttérben, miért is nem bír várni a főszereplő ... nyilván a vívódásai súlyosak!
SPOILER
Viszont a kérdés azért ott van ... vajon sikerült a műtét?
jurinaz 2018 nov. 23. - 00:10:01
Ez egy film. Nem kötelező megnézni.

A társadalomra csak nem jelent veszélyt ha egy törpe kisebbség tagjai valamelyest megtalálják magukat, kicsit stabilabb állapotba kerülnek a lelkünkben.

De nézzük csak a financiális részét: a már említett társadalom bele rak az egyénekbe az oktatáson keresztül egy csomó pénzt. Érdemes ezt elvesztegetni?
Csak mert a transzok kb. fele öngyilkos lesz (már nem tudom hol olvastam).
Nem jobb ha ezek az embertársaink is a társadalom hasznos tagjai lesznek, dolgoznak, termelnek, hozzá járulnak a dolgokhoz?
Jobb, ha folyamatosan küzdenek önmagukkal?
Csak képzelje el bárki magát, aki cisz (amit gondol magáról és ahogy kinéz és ami a személyiében van nemként, az mind stimmel), szóval ezek az emberek, hogy a testük pont fordított. És így KELL élnie.
Kellemes?

A transzság is olyan mint melegnek lenni: nem divatból lesz valaki az hanem meri vállalni magát, azt, ami már eleve benne van, stabilabb lelkiállapotba kerül.

Ha a társadalom elég robosztus akkor el kell bírnia ezzel a pici diszturbiával.
Ha nem bírja akkor a társadalom nem valami robusztus, ha nem ez, akkor más fogja kikezdeni.
Ebben az esetben biztosan jó állapotban van a társadalom?

Meg biztosan jó a többség diktatúrája a kisebbség felett?
Biztosan rá kell kényszeríteni a kisebbségre a többség vilaglátását, véleményét?

A transzok, melegek, bárki aki nem a megszokott azok valós veszélyt jelentenek?
Csak ismételni tudom magam: senki sem lesz divatból pária.

Te, kedves olvasó, választanád a már előre láthatóan nehezebb és rengeteg szívásssal teli utat a széles, kitaposott és mindenki által üdvözítőbbnek gondolt út helyett?
Ha valaki igen, annak oka van.
1/10
Rocco1899 2018 nov. 19. - 20:43:41 1/10
csak egy újabb újabb mocsok.
Edmond Dantes 2018 nov. 19. - 16:35:46 Előzmény Igazság Hangja
Szóval Léni nénit is átoperálták...kösz az infót, nem tudtam.
hanguktaekwondoo 2018 nov. 18. - 21:25:14 Előzmény sarkadi
ugyan. a csapból is ez meg a hasonló témák folynak. Igazán nem lehet azt mondani, hogy ebbe a szekcióba bele lenne fojtva a szó :-) És igen, ha szóba kerül, miért ne beszélnénk róla? De az egész cucc túldimenzionálva a médiában.
Ez egy valóban elenyésző kisebbség problémája, amiből divat lett kreálva. Lassan már hetente dobnak ki ilyen filmeket.
az alcsakra lett kipécézve, összefonva olyan előző inkarnációkból származó emlékekkel, melyek sok ember tudatalattijában ott szunnyadnak. Ezt piszkálják meg most.
Ahelyett hogy emelnék a népet. Cinikus és rafkós eljárás.
Ha nem érted, nézz utána
1/10
Igazság Hangja 2018 nov. 18. - 15:39:01 1/10
Párszáz év múlva propaganda címszó alatt Leni Riefenstahl mellett ezeket a típusú filmeket fogják sorolni a tankönyvek.
sarkadi 2018 nov. 17. - 09:21:17 Előzmény hanguktaekwondoo
Egyszerűbb, ha nem beszélünk róla, nem igaz?
hanguktaekwondoo 2018 nov. 15. - 18:45:39
unom már ezt a témát, évek óta állandóan ezt a nemváltást tolják a néző képébe. a papíralapú Natgeótól a tévésdokukon át a trendfilmekig. már -már általánosnak, természetesnek, sőt, kívánatosnak beállítva a szitut. egyértelmű agymosás.