Lányok

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 90 perc, 2007

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Két tizenéves kamaszlány: Dia (Fulvia Collongues) és Anita (Helene Francois) egész nap céltalanul plázákban, játszótereken lóg, néha szórakozásból lop és persze bulikba jár. Az izgatja őket, hogy a ma, a holnap legalább olyan jó legyen, mint a tegnap és ezért "lazulnak, elvannak" egész nap. Esténként taxisokkal barátkoznak, akiknek két életük van: a folyamatosan úton levő és a ritkán látott családfő. Egyikük: Ernő (Zsótér Sándor) szívesen hurcolássza őket és tanítja vezetni, persze némi ellenszolgáltatásért cserébe. A taxisok (Rába Roland, Mundruczó Kornél) biztosítási csalásból egészíti ki keresetüket, Ernőt is bevonják a buliba, de ő más, mint a többiek. Csak vágyakozni mer, de fél bármit is igazából megtenni. Felesége (Fullajtár Andrea) már régen más életre vágyik, s csak a közös gyerekeik miatt marad mellette.

Dia és Anita tele vannak álmokkal és vágyakkal, csak úgy szívják magukba az életet, persze nem azt, ami után áhítoznak, hanem ami jutott nekik. Dia beleszeret egy fiúba, de a szerelem csak rövid ideig teszi boldoggá, mert a fiú megcsalja. A lányok dühösek az egész világra. Elvágyódnak Pestről, mindegy hová, csak messzire, mert meg kell mutatni a többi kiscsávónak, a csajoknak a térről, a volt pasinak (Polgár Tamás), hogy ők képesek rá és egyáltalán, külföldön minden más, azt csinálsz, amit akarsz. Svájcba készülnek autóval, csakhogy nincs autójuk. És egy autó mindenáron kell nekik, ezért elhatározzák, hogy olyan embertől veszik el, aki kellően gyenge ahhoz, hogy átadja nekik. Ernő lesz hát a célpont. Az élet azonban nem midig úgy működik, ahogy azt elképzelik.
Bemutató dátuma: 2007. november 8. Forgalmazó: Hungarotop

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
pneklara 2014 okt. 25. - 08:01:23
A film letaglózza az embert.
Fiatal lányok/14 évesek! a film alapját adó esemény idején/ hogy tudnak ilyen üresfejûvé, üres lelkûvé válni?A film erre is választ ad: sivár családi környezet, lepukkant, koszos játszóterek, lányokat semmibe vevõ fiú haverok, önmagukat semmibe vevõ lányok, trágárul beszélõ óvodás társak, csak önmagukkal foglalkozó szülõk, a pénzt tisztességtelen eszközzel kajtató "család"apák, akik elfogadják taknyos orrú kis csitrik szolgáltatásait. 14 év alatt mit képes kihozni egy ilyen sivár élet a tinikbõl?
A két fõszereplõ lány telitalálat! Bár állítólag a rendezõ szimpátiát akar kelteni a két bûnözõ lány iránt, megtalálni az okokat, amiért ide sodorta õket az élet, de tettükre nincs mentség. Talán a film végéig némi szimpátiát érzünk a csendesebb fruska iránt, õ hordoz valami pozitív vonást, de a film végén bebizonyítja, ha "helyzet van", akkor nem tétovázik, indulatai mélyek, s irányítják tetteit.
Nem bántam meg, hogy megnéztem a filmet. Ilyen IS az élet körülöttünk.
Hú dejó a habos sütemény 2014 júl. 30. - 23:18:49 Előzmény CsiróCsiró
Faur Anna e filmjében próbálja elképzelni, hogyan beszélnek a fiatalok.
Az eredmény elég gáz, tele öncélú trágársággal, eröltetett hülye dialógokkal.
De azért nem annyira szar a film.
CsiróCsiró 2014 jún. 08. - 21:59:18
Szerintem annyira nem volt rossz film.

A hangulata, a képi világa, meg ezek az elnyújtott, hosszú snittek picit Larry Clark Kölykök c. filmjére emlékeztettek.

Viszont ezzel is az volt a bajom, hogy ha már megtörtént eset, akkor miért nem tudják pontról pontra rekonstruálni, és úgy filmre vinni a történteket.

Akit érdekel picit mélyebben, hogy mi történt, annak ajánlom figyelmébe Szemán László Kis szörnyetegek c. könyvét.

Le van benne írva pontról pontra minden. Az indítéktól kezdve, a kivitelezésen át a következményekig.

Remek betekintés a két lány lelkivilágába, hogy miként lehet ilyenné alakulni.
7/10
doktormacko1 2013 szept. 06. - 22:48:50 7/10
7 / 10
user11 2013 ápr. 28. - 04:12:30
1-2 részlet nagyon jó benne, legfõképp a Vajdai Vili monológja, meg a taxisok dumái és az éttermes jelenet. De a francia lányok csak ritkán játszanak jól, kilógnak. Az operatõr nagyon szar képeket ad. A történet nálam mûködött, a dumák kicsit erõltetettek. Az néhány családi jelenet hogy jött a lányok sztorijához? Nem illeszkedtek bele, bár azok voltak a legjobb részek.
7/10
doktormacko 2013 ápr. 12. - 22:38:19 7/10
7 / 10 Inda videon néztem meg a filmet. sajnos egyre inkább akzualitása van ennek a filmnek. Ilyen az élet .
1/10
beatrix kiddo 2008 márc. 15. - 23:24:10 1/10 Előzmény tetro
egyetértek veled, pusztán a szextõl és a vértõl még nem lesz mûvészi egy film sem...és élvezhetõ sem.....
sajna 2008 febr. 23. - 03:39:49
szeretettel fogadom a véleményeket!!!!!
sajna 2008 febr. 23. - 03:39:04
azt nem értem, hogy hogy lehet egy olyan filmet csinálni amit csak a mediából tud az ember, avyg bement hozzájuk az író vagy a rendezõ!!!
tudják egyáltalán, hogy b. diana már szabadlábon volt egyszer???
és, hogy miért került vissza, vagy az már senkit nem érdekel???
én személyesn ismertem a két lányt, és igen is volt ami ide vezetett náluk, kurva sok elõzménye volt ennek, de ki törõdik vele, vagy azzal, hogy nem kéne ilyen filmeket csinálni, amikor így is egy agresszív világban élünk, amíg az emberek azért követnek el dolgokat, mert azt látják, hogy ezzel a mediába kerülnek!!!
az ilyen ebereket kéne egy kicsit bezárni, avgy olyan körülmények közi raknia amilyen ben ezek a lányok felnõttek!!!
nekem ez a véleményem errõl a filmrõl!!!!!!!
kambekk 2008 febr. 01. - 10:45:57
Na végre menéztem a filmet. Zsótér és Mudrucó tényleg jók, és a Fullajtár-Péterfy párosnak is vannak villanásai. De maga a film harmatgyenge. Egyszerûen nincs operatõri munka. A színészek hiába jó arcok, nincs kibontva semmi a karakterükbõl.
Ez egy matõrfilm volt.
10/10
alex4427 2007 dec. 14. - 23:36:35 10/10 Előzmény tetro
Ezek a lányok a nulla aggyal indulnak és a nulláig jutnak el. Ennyi a "fejlõdésük"!
Üzenet: rémes szülõk, rémes gyerekek, rémes hely!
És mindenki csak sodródik egyre lejjebb!
1/10
tetro 2007 nov. 14. - 13:48:50 1/10
Húú. Elmondom mi az ami nem tetszett benne. Szerintem ha valaki frissen végzett rendezõ, és nem tud két tehetséges magyar lányt a film fõszerepére, akkor az már régen rossz. Fõleg ha a francia lányokat nem sikerül normális utószinkronizálni, mert lássuk be olyan mintha valaki felolvasná a szövegüket. Az se jön le sehol, hogy 16éves lányokról van szó. A legnagyobb meglepetés nekem az volt a filmben, amikor megkérdezik tõlük miért nem vagytok iskolában. De egyébként is a párbeszédek... Hol hangzanak el ilyen mondatok? Meg hol vannak ilyen konfliktusok? Nem hiszem, hogy a rendezõ túl sokat mozgott volna valaha ilyen közegbe. Meg az egész valahogy direkt. Nyoma sincs finom filmes megoldásoknak. Amikor a buliban mindenki maszturbál vagy épp ujjasztatja magát. Akkor már éreztem hogy itt valami nagyon súlyos tévedés történt. Amúgyis mit akar mondani azzal, hogy vagy ötször látjuk a lányokat meztelenül? Vagy ettõl lesz modern? A karakterek fejlõdésébõl pedig semmit sem érezni. Mégis hogy jutnak el a lányok odáig? Honnan indulnak? Vagy egyáltalán akkor most mi az üzenet? Képileg meg... Pedig én hiszek, de tényleg, megnézek szinte minden magyar filmet, hátha majd egyszer...
Öhh. Ami jó? Hát ez egy nehéz szakma, bátor dolog próbálkozni.
NeonGreenFire 2007 nov. 14. - 11:45:53
az a részt értetem is csak én is le arartami írni, :) hogy jó választás. csak ezzel: "...ha ismeretlen, akkor veszélyes lett volna, hogy nem tudják megoldani a szerepeket..." nem értetem egyet.
efes 2007 nov. 14. - 11:21:14
ezt mondtam én is, ezzel állítottam szembe a magyar ismert, és a magyar ismeretlen variációkat.
NeonGreenFire 2007 nov. 14. - 11:09:00
Ma megyek megnézni, ha minden jól megy (Sz. Belvárosi mozi 16:15). De már nem értek egyet a efes hozzászólásával. Nem hinném hogy valakinek a színészi teljesítményét az befolyásolná hogy menyire ismert. Vagy egyáltalán függne tõle. Szerintem csak azért lettek franciák mert azokat a Magyar közönség biztos nem ismeri és nem fognak hozzájuk az elõzõ szerepek karaktereit társítani. Vagy csak egyszerûen ismerték egymást a rendezõ hölggyel és egyértelmû volt a szereposztás. Kíváncsi vagyok, alig várom....
efes 2007 nov. 09. - 12:35:25
a priori: nagyon jó színészválasztásnak tartom egyrészt a mundruczót és a zsótért, szinte látom magam elõtt, milyen tipikus nyüzüge taxisok lesznek; másrészt, jó ötlet, hogy két francia csaj játsza a csajokat, ha ismert magyarok lettek volna, az hiteltelenné tette volna a figurákat, ha ismeretlen, akkor veszélyes lett volna, hogy nem tudják megoldani a szerepeket. ennek ellentmond ugyan, hogy a magyar flm bõvelkedik nagyon jó civil alakításokban: cinkóczki zsuzsa, nyakó juli (akkor még), stb. ráadásul zavarni fog a szinkron, ne úgy legyen!
ciccus92 2007 nov. 09. - 12:25:08
Marhára izgatja a fantráziámat ez a film.. Szeretem az ilyen jellegû filmeket.. De az ilyen filmek után olyan szar érzés van bennem.
Tegnap a Fókuszban volt a filmbõl részlet,meg beszéltek a 10 évvel ez elõtti taxisgyilkosságról. 5 éves voltam,mikor történt,de emlékszem rá.. csak akkor még új volt nekem h ilyen dolgok is történnek a világban.
Még nem tudom,hogy megnézem-e.. érdekel,kiváncsi vagyok.. csak valahogy annyira megrendítõ..
Na majd még meglátom,és olvasgatom a véleményeiteket:)