Las Vegas, végállomás

Bakancslistához adom
Leaving Las Vegas
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-francia-angol filmdráma, 108 perc, 1995

Értékelés:

177 szavazatból
Szerinted?

Ben, az egykor sikeres hollywoodi forgatókönyvíró és féktelen alkoholista utolsó tiszta perceinek egyikében úgy dönt, felszámolja addigi életét, búcsút mond mindannak, ami a múlthoz köti, és elindul Las Vegasba, hogy egy gyors meneteléssel bevégezze azt, amit elkezdett: halálra igya magát. Itt találkozik álmai asszonyával, a prostituált Serával. Sorsuk, ha csak rövid időre is, összefonódik, és megtanítja őket arra, ami a legfontosabb itt e földi végállomáson: szeretni az életet és tisztelni a halált.
Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1996
  Legjobb színész - drámai kategória: Nicolas Cage
 • Oscar-díj

  1996
  Legjobb férfi alakítás: Nicolas Cage
 • Golden Globe-díj

  1996
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  1996
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Mike Figgis
 • BAFTA-díj

  1996
  Legjobb női alakítás jelölés: Elisabeth Shue
 • BAFTA-díj

  1996
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Nicolas Cage
 • Golden Globe-díj

  1996
  Legjobb rendező jelölés: Mike Figgis
 • Golden Globe-díj

  1996
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Elisabeth Shue
 • Oscar-díj

  1996
  Legjobb rendező jelölés: Mike Figgis
 • Oscar-díj

  1996
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Mike Figgis
 • Oscar-díj

  1996
  Legjobb női alakítás jelölés: Elisabeth Shue

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ildikó Nóra 2022 jún. 27. - 18:30:55 10/10
A regényből készült filmet érdemes megnézni, újra nézve is tetszett. Nicolas Cage nagyon jól játszik, illett hozzá ez a szerep, nagyon megérdemelte a Golden Globe és az Oscar díjat is. Jó páros Elisabeth S-val a filmben. Ben családjáról alig derült ki valami, és Sera-ról se tudtunk meg semmit, ezt hiányoltam a filmből. A filmzene (pl. Sting) nagyon jó, a szinkron is tetszett.
bakaib 2022 jún. 22. - 14:30:32 Előzmény Roni72
De ez a film, több annál, mint most itt felvázoltál.... két periférián élő emberi roncs.... igen látni kell itt a prostit is... egymásra találása. Tudod hogy kezdődött ez? Első állomás Las Vegas.... kártya adósság.... az vígjáték, ehhez képest is. Nem tudom, hogy véletlen-e... de akkor lenne a tutti, ha ua lenne a felesége az első filmben mint aki ott van a fotón... Ha kédzses a nézeted... nézd meg a veszett a világot....Nekem nagyon tetszik a mostani is... PIG.... Mi lett a Cage arcú ismerősöddel, ha lehet kérdezni? Hasonló ívet megy Adam Sandler is... Jó volt a kis vígjátékaiban... aztán már nem... erőltetett volt.... és utolsó 2 filmje, ami nem vígjáték, engem megfogott.... ő jut eszembe Cageről... Bruce Willis is eszembe jut, de felejthető marad....
Erkölcsi normák... elfogadás... szeretet... ez szerintem a film. Az hogy mi a normális, ki is dönti el?
Roni72 2021 márc. 02. - 21:17:44 Előzmény trudy
Csatlakozom.
Rajongani a filmekért jó dolog, és tényleg szomorú, hogy egyre kevesebben vannak ezzel így: de a szórakozás szintjét megugrani - az már egy nagyon más történet.
Én a Puzsér-féle 100-as listán találtam ezt a filmet: amúgy eszembe sem jutott volna megnézni.
Mondhatom, hátborzongató élmény volt... De csak azért, mert pont van egy ismerősöm, aki a Cage által megformált karakter "cipőjében jár": ráadásul az arcvonásait tekintve hasonlít is rá. És 3. hete kórházban van, kómában tartják, küzd az életéért :-(
Visszatérve a filmre: mit is "tudunk meg" belőle? Azt pl., hogy a pokol legmélyebb bugyrából is előtör néha egy kis emberség. Meg hogy igenis vannak szerethető alkoholisták, és prostituáltak.
Ez pedig sajnos nem más, mint egy bevett hollywoodi klisé, nettó felforgatás. Itt 0% a "lélekemelés", vagy bárminemű magasztos kultúra. Itt csupán mélyre süllyedt emberek igazolása zajlik: hogy ők is emberek. Hát persze... Régóta tudjuk már, kinek vannak jogai, kiket kell tolerálni, kik a büszkék, kik számítanak - és hasonlók.
Értékes ez a film akkor lehetne, ha azt mutatná meg, hogyan jutottak ide a főhősök, és legalább megpróbálnának belőle kitörni. Így csak egy hamis viselkedésmintát közvetít az egész, hogy tök' oké, és innentől kezdve már "kédzses" dolog elhatározni, hogy halálra isszuk és szórakozzuk magunkat, egy teljesen beteg és fenntarthatatlan élet- (vagy inkább: halál-) helyzetben.
10/10
juzia108 2021 jan. 16. - 00:00:08 10/10
Nagyon jó film, igen szomorú téma mentén. Nicolas Cage nagyszerű színész. Az Ál/Arc is szuperjó film, más műfajban, John Travoltával együtt parádésat alakítanak. És ha akartok még kiváló filmet látni Cage jutalomjátékával, akkor nézzétek meg a Trükkös Fiúkat, sajna kevésbé ismert filmje, Ridley Scott rendezésében.
10/10
Tarabas1 2020 máj. 25. - 07:48:42 10/10 Előzmény Midnight67
Valóban, az is 10/10 azonban teljesen más kategóriába sorolandó :)
10/10
offtopic
Midnight67 2020 máj. 22. - 22:08:01 10/10 Előzmény Tarabas1
Az Ál/Arc mellett, csak az más kategória.
10/10
Tarabas1 2020 máj. 22. - 21:54:07 10/10
10/10 Cage legjobb filmje!
10/10
Midnight67 2020 febr. 13. - 15:37:59 10/10
Nicolas Cage egyik legjobbja.
Andris1998 2020 febr. 13. - 13:27:06
nagyszerű film 10/10
5/10
Eperfa 2018 okt. 14. - 09:15:50 5/10
Elég sekélyes.
10/10
Midnight67 2018 júl. 28. - 18:00:55 10/10
Annak idején egy életunt ismerősöm ajánlotta ezt a filmet. Egyszer néztem meg, akkor az elég is volt, a nyomasztó hangulat maradt meg bennem, de azóta eltelt jó pár év és tudok azonosulni a karakterrel, úgyhogy újra meg fogom nézni, mert a maga műfajában kétségtelenül nagy film.
Nagy1A 2018 márc. 16. - 11:10:46 Előzmény djangodoom@gmail.com
Hát.........őszintén sajnállak, de majd biztosan bejön a Budapest éjjel - nappal, ........ "a film feléig semmilyen jellemfejlõdés nem történik Nicolas Cage karakterével"..........."prostiként elõ nõbõl egyszerre csak egy tüneményes angyal válik "............"nem látszanak a dekadencia jelei" ............szenzációs elvárások és kritika, ne nézz meg többet ilyen filmet!!
Hogyan maradt ki ez a film annak idején, fogalmam sincs, de nem tudom mikor láttam ennyire jó filmet! A rendezés brilliáns, nem rág a szánkba semmit, mindet tudsz, ha értesz, érzel, nem löveti szét Jurij fejét.......éppen csak láttatta, ahogy mennek a fiúk........ma ezt hullavéresre lövöldöznék........a finom kis mozdulatok, ahogy Cage keze lecsusszan......nagyon régen láttuk ezt a rendezési stílust, meg hát forgatókönyvet! A zene!! Sting...fantasztikus, de a mi a legérdekesebb, Figgis rendezi, forgatókönyvet ír és a zenekarban Ő fúj és Ő írta a főtémát is, ha csak nem a névrokona:)) Viszont, nagyon gyanús nekem az, hogy ezt első szám első személyben élte át!!
Érdekes még, hogy a lány a Vissza a jövőben Jennifere és azóta nem is tudtam róla semmit. Nálam ez 10/20
Bubus53 2017 okt. 08. - 14:15:48 Előzmény djangodoom@gmail.com
Én meg nem nézem, olyan mélyen át tudom érezni ezeket, hogy belebetegszem, de kell ez nekem? NEM!
tomcsi524 2017 szept. 24. - 15:16:11
***Spoiler***

Röviden tömören így vélekednék a filmrõl: - A történet egyik legnagyobb vesztese Sera!

Kicsit hosszabban: - Sok filmet láttam már, bõ 15 éve nézek filmeket, van, hogy hetente többet is. De eddigi életem legszomorúbb élményét ez az alkotás adta. Napokkal késõbb is hatással van rám. Nyomasztó, lehangoló, mély és még taglalhatnám. Ez nem azt jelenti, hogy rossz lenne, mert nagyon is jó, de ez a mûfaj távol áll tõlem. Rendezés, színészi játék, zene, kamera beállítások és úgy ámblokk minden a helyén. De akkor is szomorú. A film közepe tájáig még reménykedtem benne, hogy jóra fordul, de aztán rájöttem, hog ez nem egy tipikus amerikai sztori.

Sera-t sajnálom a legjobban, tény, hogy prosti, és, hogy õ maga választotta ezt, de megvolt a szikrányi esély rá, hogy megtalálja az "igazit". Végül hoppon maradt. Számomra ott telt be a pohár, amikor a három kamasz elkapja és jól helyben hagyja, ez a barom Ben meg segíteni sem tud rajta. Erre tett még rá egy lapáttal, hogy a film végén Sera további életútja lezáratlan maradt a nézõ számára. Marad tovább prosti? Vagy sikerül kikászálódni ebbõl az életbõl? legalább bevághattak volna egy buszmegállós jelenetet, hogy felszáll rá és ott hagyja Vegast, vagy akármi.

Bent, meg nem igazán tudom sajnálni. Tény, hogy komoly betegség, de ha már Sera ott volt neki, akkor - ha nehezen is - de kilábalhatott volna az alkoholizmusból.

Nagyon sok jelenetben Sera lesz megaláztatva, kellemetlen helyzetbe sodorva. Mintha ha az író komolyan erre törekedett volna. Nagyon elszomorító.

Elisabeth Shue nagyszerû színésznõ, kár, hogy nem futott be annyira. Sok jó filmjei vannak.

Hirtelen ennyi. Jó film volt, de komorsága miatt többször nem hinném, hogy megnézném.
8/10
pihes 2017 febr. 23. - 15:01:59 8/10
Évekkel ezelõtt, láttam ezt a filmet. Most, megnéztem újra, kíváncsi voltam, elõ hozza-e, ugyanazt belõlem? Jó volt, nem mindennapi elõadásmód.
Mámoros, mély, hangulatában, igen gazdag. A zenei aláfestés, és a kicsapongó érzelmek, mutatnak mindent.
Két, életében kiégett ember, kis idõre, de megtalálja egymást.
10/10
djangodoom@gmail.com 2016 jún. 07. - 22:48:04 10/10
Hatalmas film! Nagyon mély a tartalma,én a film végére még másnaposnak is éreztem magam.
Nicolas alakitása tökéletes.Ezt legalább egyszer meg kell nézni!
Nálam 10/10
trudy 2016 márc. 31. - 22:07:37
Unalmas és valószerûtlen film. Csak a két fõszereplõ színész miatt bírtam a feléig, de mivel folyamatosan elkalandozott a figyelmem, inkább nem néztem tovább. Elvált és elvesztette a munkahelyét és elege van az életbõl - ez eddig még nem egy extra alapötlet. Viszont a film feléig semmilyen jellemfejlõdés nem történik Nicolas Cage karakterével. Az is elég abszurd, hogy a bántalmazott, prostiként elõ nõbõl egyszerre csak egy tüneményes angyal válik az életunt, alkoholista férfi hatására és viszont, az alkoholista fazonból is egy kenyérre kenhetõ jófiú lesz még az alkohol hatása alatt is egy örömlány hatására, akit alig ismer. Ráadásul a "kemény" életû karakterek túl cukormázasan vannak ábrázolva, nem igazán látszanak egyiken sem a dekadencia külsõ jelei, szóval ilyen szempontból is egy elég felszínesre sikerült filmrõl van szó. Ez egy Oscar-díjas film? Miért?
1/10
caya 2015 márc. 17. - 09:51:46 1/10
Iszonyatosan mély film annak, aki tud vele egy kicsit is azonosulni és nagyon konzekvensen viszi végig azt amit mondani akar. Mi a film felétõl elõvettünk egy üveg Captain Morgen-t és nem kellett pohár mellé.

10/9
3/10
balazsnyikov 2014 nov. 28. - 00:30:32 3/10
számomra óriási csalódás volt a film, gyakorlatila másfél óráig piál benne Nicolas Cage, eközben nem is nyújt maradandó színészi alakítást, csak a saját átlagát meghaladja. a történet nem is eredeti, s néhány mondatban összefoglalható. 3 részben bírtam csak megnézni, de így se kötött le pár percnél tovább.
3/10
pie85 2014 jan. 30. - 00:24:37
Abszolút nézhetõ film, eggyel jobb mint egy erõs közepes. Viszont számomra egyszernézõs volt. Nicholas Cage talán ebben az egy filmben nyújtott igazi színészi alakítást, az összes többi pocsék akciófilmjét inkább nem is máltatnám. Itt viszont hitelesen alakított, jól állt neki h végre nem tökös keményfiút játszott, hanem egy igazi drámai szerepet formált meg, hozzáteszem zseniálisan. Megérdemelte a Golden Globe-ot és az Oscart. Bár gondolom nem véletlenül tudta ennyire jól eljátszani az alkeszt, valszeg volt honnan merítenie, és a magánéletben nem veti meg a piát :D
Elizabeth Shue gyönyörû. Natural beauty :)
A film végét viszont kicsit kidolgozatlannak éreztem és a végkifejlet nem lett túlságosan katarktikus számomra.
Egyszer ajánlott megnézni 10/7
Összes hozzászólás