Lazarescu úr halála

Bakancslistához adom
Moartea domnului Lazarescu
16 éven aluliak számára nem ajánlott román filmdráma, 155 perc, 2005

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Lazarescu Dante Remus 63 éves özvegy és nyugdíjas, román blokklakásban él három macskájával. Egy este rosszul lesz, mentőt hív, érte jönnek. A mentős asszisztens, Doamna Miora kórházról-kórházra jár vele egy éjszakán át, de sehol sem veszik fel. Minden egyes doktor, aki megvizsgálja Lazarescu urat, eltérő diagnózist állít fel és azonnali felvétele és kezelése így egyre késlekedik. Végül hajnali négy óra körül a beteget előkészítik a műtétre, a kamera ráközelít a haldoklóra, majd fekete blank és vége. Az, hogy Lazarescu úr valóban meghal, csak a beszélő cím sejteti: Puiu ezt már nem mutatja meg, mert nincs értelme tovább görgetni az eseményeket.
A film valós történeten alapul: 2001-ben, a Dolj megyei Florin Nicát végső stádiumú májcirózissal 150 kilométeren át hurcolták a mentősök, a Craiova-Piana Mare-Calafat útvonalon.
Cristi Puiu második játékfilmje a rendező szándéka szerint "Hat történet Bukarest külvárosából" címet viselő sorozat első darabja, amely a román rendező filmidézete Eric Rohmer "Hat erkölcsi tanmese" című korábbi alkotására.
Bemutató dátuma: 2006. április 13. Forgalmazó: Szimpla Film Kft.

Stáblista:

Szereplők

Lazarescu Dante Remus
Sandu Sterian
rohammentős
Dr. Mirica
Dr. Breslasu

Díjak és jelölések

  • Európai Filmdíj

    2005
    Legjobb rendező jelölés: Cristi Puiu
  • Európai Filmdíj

    2005
    Legjobb forgatókönyv jelölés: Cristi Puiu

Hozzászólások

Szerinted?
moxika 2021 ápr. 29. - 08:01:33
Ismét lemaradtam róla, mert hiába van beállítva az értesítő, ha délután küldi és éjjel már vetítik. Más esetben legalább 2 nappal hamarabb jön az értesítés. Köszi Port.hu
10/10
Midnight67 2019 dec. 13. - 23:38:17 10/10
Valahol mintha azt olvastam volna, hogy ebben a filmben nem tudunk (nem kell) azonosulni a szereplőkkel. Lehet, de én bevallom, egyre jobban sajnáltam szegény "Rémusz bácsit", amikor vagy huszadjára kellett elismételnie a nevét és a film előrehaladtával már ez is egyre nehezebben ment neki.
Legszívesebben elpityeredtem volna, de nem szoktam. Ezen kívül engem a műtéti beleegyezés aláírásával kapcsolatos rész ütött meg a legjobban.
Bár egyszeri megnézésre szántam, mert nagyon megterhelő film , de mégis remélem, valamikor újra adni fogj a tv (sajnos, legutóbb lemaradtam róla), mert szinkronosan gondolom még érthetőbbek a részletek és legalább a képekre is tudnék figyelni. Ez miatt azt hiszem újráznék.
tóthlászló 2019 dec. 13. - 16:03:30
Ez a film egy csoda, a képernyőhöz szögezve néztem végig a közel 3 órás opuszt annak ellenére, hogy brutálisan nyomasztó. A halálos vég ellenére az egészségügy működik, de a túlterheltség és a szerencsétlen körülmények vezetnek a tragikus évégkimenetelhez. De ez még elfogadható is lenne, ha az egész filmet nem hatná át az érintettek szervilizmusa: a valamennyi hatalommal rendelkezők minden pillanatban fitogtatják hatalmukat a többiek előtt és velük szemben. A rendszerben Lazarescu úr egy húsdarab, amit megvetnek szomszédai, a mentősök, az asszisztensek és az orvosok, de ez a sorrend egyben hierarchikus rend is: a mentősöket megalázzák a kórházi asszisztensek és az orvosok, az assziszteneseket az orvosok. Az egészségügyi szereplők a lehetőségekhez képest igyekeznek jól ellátni feladataikat, de a hatalmi arrogancia munkájukat is mélyen átitatja. Sajnos, ez bármelyikünkkel megtörténhet és bár a magyar egészségügyben csak elvétve találkozam ilyen mentalitással, feltehetően eddig szrencsémvolt. Teljesen jogos a mű sok nemzetközi díja.
10/10
Midnight67 2019 dec. 09. - 19:28:30 10/10
Bevállaltam, megnéztem. Igaz, csak angol felirattal találtam meg, de így is tökéletesen érthető volt. (Főleg úgy, hogy előtte végigolvastam szinte minden fellelhető kritikát a filmről, tehát fel voltam rá készülve.)
Nagyon kemény dráma, torokszorító. Szó szerint az, még most is alig tudok nyelni. Nem hiszem, hogy mindenkinek emészthető lenne, fiataloknak nem ajánlanám, de aki már személyesen látta, átélte az egészségügy útvesztőiben való kilátástalan bolyongást, az érteni fogja. Igen, sajnos ez van, mindegy, hogy Bukarest, vagy Budapest a helyszín (mint korábbi hozzászólásomban írtam, sajnos megtapasztaltam). Természetesen minden tiszteletem azon orvosoké, egészségügyi személyzeté, akik nem a filmben látható hozzáállást képviselik (mert szerencsére, van ilyen).
Respect a film készítőinek!
10/10
offtopic
Midnight67 2019 dec. 09. - 11:39:28 10/10 Előzmény Dzsonszi
Nem tudod esetleg, hol tudnám szinkronosan vagy magyar felirattal megtekinteni? Én csak angol feliratost találtam a neten.
Dzsonszi 2019 dec. 09. - 09:12:08
Most másodjára néztem végig. Az első megnézéskor szörnyülködtem. Most a második megnézés előtt volt részünk a magyar egészségügy bugyraiba beletekintenünk. Ezután nekem most ez csak egy "Kórház a város szélén" volt.
10/10
offtopic
Midnight67 2019 dec. 05. - 21:02:56 10/10
Nem tudom, meg merjem-e nézni, mert már a történet leírása is nagyon kemény. Azért akadt meg rajta a szemem, mert sajnos vannak hasonló tapasztalataim a magyar egészségüggyel kapcsolatban. Egyik eset épp úgy kezdődött, mint a filmben, a beteget súlyos, akut megbetegedéssel 3 kórházon át hurcolták a mentők, mert sehol, senki nem tudta, melyik a területileg illetékes intézmény (mindez Budapesten történt). Mire végre kiderült, eltelt egy egész nap, ebből az éjszaka (kb. délután 5 órától hajnali 5-ig) azzal telt, hogy a személyzet próbálta kideríteni, hová is kéne szállítani, aztán vártuk a 3. mentőt a második kórházban, amely végre eljuttatta a beteget a harmadikba... Mindez Budapesten történt..
Szerencsére ez az eset "happy enddel" végződött, de sajnos olyan is volt, hogy a beutaló ellenére a kórházi osztály orvosa szimplán közölte, hogy "nem az ő problémájuk, hogy a papa megöregedett és megbetegedett (93 éves volt), ez nem szociális intézmény", és éjjel 1 órakor szimplán hazaküldte.
Azt hiszem, inkább nem nézem meg ezt a filmet.
bourne 2008 aug. 29. - 11:38:44
bõdületesen nyomasztó film ... én nem is bírtam elsõre végignézni, egyszerûen annyira kész lettem a sok szöszöléstõl ...
nagyonjó egyébként, de egy idõ után megfekszi az ember gyomrát ...
chimie 2008 márc. 26. - 00:59:26
Ja és Xabának: igen, így van vége, aztán stáblista.
chimie 2008 márc. 26. - 00:57:32 Előzmény kocamama
Én is azt gondolom, hogy abszolút játszódhatna a film Budapesten, sõt... Ahogy a Sicko megmutatja, mi (lehet) a baj a profitorientált modellel, ez a film abszolút rátapint a lényegre, hogy mi az, amiben a mi rendszerünk rossz. Abszolut ki vagyunk szolgáltatva az orvosknak, hiszen nincs alternatíva - ez még akkor is gyakran megalázó helyzetet teremt, ha amúgy az orvosok alapvetõen segíteni próbálnak. És akkor még a hálapénz témáját meg sem említettük (talán mert Lazarescu úr nincs abban a helyzetben, hogy fizessen - akár anyagilag akár szellemileg).
kocamama 2007 nov. 28. - 15:48:21
Való igaz, Lazarescu úr az emberi érzéketlenség, hanyagság, és bürokrácia áldozata lett. Nem hivatkoztam a több biztosítós, üzleti alapú egészségügyre, bár az ilyen típusú rendszerekben mindig nõ az ellátatlan vagy nem megfelelõ ellátában részesülõ betegek száma. Törõdést és figyelmet csak akkor fogsz kapni, ha lesz pénzed. Viszont Lazarescu esete (még) nem errõl szól.
efes 2007 nov. 27. - 18:33:39
nem lesz, ilyen. ilyen volt, ilyen most. hogy milyen lesz, az viszont nagyban függ attól, hogy ne keverjük szezont a fazonnal, egy alapvetõen más kultúrájú, más politikai, társadalmi és történelmi hátterû romániában játszódó kitûnõ filmet ne használjuk mai magyar aktuálpolitikai történések melletti vagy éppen elleni propagandának.

lazarescu úr halálának ugyanis az égadta világon semmi köze a több biztosítós társadalombiztosítási rendszer magyarországi bevezetéséhez. bürokráciához, emberi nemtörõdömséghez, érzéketlenséghez viszont annál inkább, ezek azonban sajnos általános emberi tulajdonságok, és mint ilyenek, nemzet- és kultúrafüggetlenek.
kocamama 2007 nov. 27. - 15:53:44
Ilyen lesz a magyar egészségügy is? Akkor itt szomorú jövõ lesz.
Ghee 2007 nov. 26. - 22:10:39
Pontosan. Tudnak a románok is filmet készíteni, zene és hatásvadászat nélkül - a la nature.
Döbbenetes, hogy a sok kis gonosz apróságok sokasága hogyan végez - lelkiismeretfurdalás nélkül -, egy nehéz végsõ küzdelemmel vívódó, meghasonlott emberrel, aki eszközként kóvályog az éjjeli reménytelenségek közt.
10/10
luiza 2007 nov. 25. - 22:49:22 10/10
Ez a valóság, sajnos... Ennyit ér az ember élete...És könnyen el tudom képzelni, hogy nem csak Romániában.
neutroman 2007 nov. 25. - 22:37:08
nincs meg valakinek a felirat hozzá?
efes 2007 nov. 25. - 17:35:03
én is ezt erõsítem meg. ez a fekete blank a vége. a többi néma csönd... ahogy shakespeare mondta volt.

amúgy egy nagyon erõs, kíméletlen, fejbevágó mozi a lazarescu úr halála, így megtekintése elsõsorban felkészült nézõknek javallott. szimpla vasárnap esti lazázáshoz nem megfelelõ. felkavar és lesúlyt egyszerre, nem szórakoztat a 155 percnyi hossza, ám mégis feszült figyelemmel nézi végig, aki bevállalja. még katarzis sincs a végére, mégis utána nem lesz kedvünk egy ideig szörfölni a tévécsatornák ehhez képest langymeleg kínálatában.
nagyza 2007 nov. 25. - 15:47:47 Előzmény Xaba
Tényleg így végzõdik, legalábbis az ajánló szerint.
x-tro 2006 ápr. 20. - 12:14:39
ha tényleg így volt, csak szólnék a helyedben az üzemvezetõnek, baromi sok mozigépész van munka nélkül... (nem rólam van szó)
Xaba 2006 ápr. 20. - 10:58:50
Kiváló, bár igen nyomasztó film. Látni a jövõt...
Két megjegyzés:
1. Célszerû megtekintése elõtt kicsit megtanulni románul, mivel az erdélyi fordító románul talán tud, de magyarul nem (nyilván olcsón dolgozott viszont, mert pénzt aligha kérhetett ezért a produktumért). (A film közepén valamiért váratlanul megjelenik egy román felirat is.)
2. Valaki elmesélhetné, hogy mi a vége, mert a vetítés egy mozdulat (és mondat) közepén megszakadt, nagy feketeség, majd stáblista. Az utolsó - még látható - jelenetben Lazarescu úr él, ami ellentmondani látszik a film címének. A Mûvész filmszínház gépésze szerint a film így végzõdik. Én kétlem.
Összes hozzászólás