Lebanon

Bakancslistához adom
93 perc, 2009

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

1982 júniusa, az első libanoni háború idején. Egy szakasz katona azt a feladatot kapja, hogy térképezzenek fel egy falut, amit az izraeli légierő bombáz. Az akció balul sül el, és a katonák csapdában ragadnak a lerombolt helység közepén, ellenségtől körülvéve. A film négy, alig húszéves katona szemszögéből láttatja a történteket, akik nem akarnak hősök lenni, csak túlélni ezt a rémálmot...

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Európai Filmdíj

  2010
  Legjobb operatőr: Giora Bejach
 • Európai Filmdíj

  2010
  Az év felfedezettje: Samuel Maoz
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2009
  Arany Oroszlán: Samuel Maoz
 • Európai Filmdíj

  2010
  Legjobb rendező jelölés: Samuel Maoz
 • Európai Filmdíj

  2010
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Samuel Maoz
 • Európai Filmdíj

  2010
  Legjobb vágás jelölés: Arik Leibovitch

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan 2013 okt. 28. - 22:08:09
Nem tetszett. Untam.
garancsia 2013 okt. 25. - 14:48:31
Itt nem arról van szó, hogy ezek nem Amerika Kapitány típusú hõsködõ fickók, hanem már az ellenkezõ véglet. Pipogya, életképtelen, teszetosza, szánalmas szerencsétlenek. Konkrétan több ember halálát okozzák a folyamatos bénázásaikkal, és az egész szakaszt veszélyeztetik. Ez lenne a háborúellenesség bemutatásának eszköztára? Én autóra sem adnék neki jogosítványt, nemhogy tankra. Ha Izraelben tényleg ilyen gyagyákra bíznak tankokat, akkor érthetetlen, hogy miként tudták megvédeni az országot az araboktól. Még a szakasz parancsnoka (Gamil) a legértelmesebb, de a helyében én már lelõttem volna a tankparancsnokot. A vezetõ folyton anyukája után siránkozik, miközben csak állnak egy úton, nem történik semmi. A másik többször percekig elmélázik a tûzparancson, ami miatt emberek halnak meg. Ez nem egy háborúellenes film, hanem azt mutatja be, hogy alkalmatlan emberek kezébe milyen veszélyes lehet fegyvert adni, mert még kárt tesznek önmagukban is. Aki pedig látványos háborús filmet vár, az végképp csalódni fog, még a tankot is csak az utolsó képkockán mutatják kívülrõl, a napraforgók között megbújva.
10/10
4427 2013 jún. 07. - 22:35:36 10/10
Minden idõk egyik legdöbbenetesebb háborús, ill. háború-ellenes filmje. Egy felkavaró kamara-dráma. Itt nem volt szükség dollár milliók elköltésére.
http://www.gloria.tv/?media=136150
10/10
verda 2012 júl. 27. - 22:47:41 10/10
Szerintem is nagyon jó film. Merész ötlet volt úgy forgatni a filmet, hogy az egész egy tank belsejében játszódik, de így még jobb lett. Nagyon is visszaadja a hangulatot. Kb. én is így képzelem el a háborúkat, hogy nem hõsködnek, mint az amcsi filmekben, hanem az egyetlen céljuk az, hogy élve hazatérjenek.
10/10
Drogba56 2010 júl. 30. - 02:07:45 10/10
Kiváló dráma, egy fémdoboz belsejébõl. Az egész történet egy tankban játszódik, a libanoni háború idején. Klausztrofóbiás hangulat ezerrel. Szinte a nézõ is érzi a pállott szagokat, és a hõséget, mely a tankban uralkodik. A külvilágot a járgány célkeresztjén keresztül látjuk, egy olyan katona szemével, aki egyáltalán nem akarja meghúzni a ravaszt; paradox helyzet ez, a gyilkolásra hivatott szerkezeten keresztül láthatjuk a háború borzalmait. Azokat a borzalmakat, melyek a szereplõkre is nagy hatással vannak - bár õk maguk nem szenvedik el az egyszerû bokorugrók megpróbáltatásait, az arcukon ott van minden. Gyakoriak a filmben a szuperközeli beállítások - ezek teret adnak a kiváló színészi alakításoknak. Csak a film végén szabadulunk ki a külvilágba, egy rendkívül hangulatos beállítás erejéig.

Remek háborúellenes mozi, ajánlom minden háborús filmeket kedvelõ embernek. :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu