Lengyel tollal a magyar őszről

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2006

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A film a lengyel és magyar történelem párhuzamosságaira utalva bemutatja azt a rendkívüli rokonszenvet amellyel a lengyel közvélemény az 1956-os magyar forradalmat a kitörés pillanatától kezdve kísérte. A lengyel társadalom Európában elsőként nyújtott segítséget Magyarországnak, s ezek az akciók még 1957 első felében is tartottak. A forradalom és annak bukása beépült a lengyelek tudatába, akik az ott járó magyarokat sokszor lepték meg a történések pontos ismeretével.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
kissmekate 2016 okt. 15. - 21:16:49
1956-ban minden Lengyelországban, Poznanban kezdõdött. Már 1956 júniusában a gazdasági és politikai okok sztrájkokhoz, felkelésekhez vezettek. A nemegyszer véres események híre Magyarországra is eljutott, ezek hatására indultak tüntetni a fiatalok a Bem szoborhoz.
Az 1956 október 23-i forradalom kitörésének hírére Lengyelország magyar barátai részére azonnal segítséget ajánlott fel. Élelmiszert gyûjtöttek, pénzt ajánlottak fel, és ami a leglényegesebb, többszázan adtak önkéntesen vért.
feketevipera 2010 okt. 23. - 21:45:34
Sok érdekes dolgot megtudhattam a filmbõl, annak ellenére, hogy anno volt szerencsém D. Molnár tanár úr egyik órájára járnom az egyetemen, ahol tanulmányoztuk a filmben is bemutatott köteteket, felolvasott belõlük részleteket, a kezünkbe is vehettük a könyveket (a szamizdat kiadásokat is). Mondanom sem kell, különleges élmény volt maga az óra is és a könyvek megismerése is.
Egyébként a film sok "szösszenetre" is rávilágított. Pl. arra, hogy a lengyeleknél sokkal szabadabban lehetett beszélni '56-ról, mint nálunk, ahol vagy ellenforradalomnak titulálták, vagy elhallgatták. Vagy arra is, hogy a lengyel-magyar barátság mekkora méreteket öltött (többek között vért adtak a lengyelek, ahogyan errõl D. Molnár tanár úr is beszélt órán). Aki érdeklõdik a téma iránt, annak ajánlom a filmben is említett könyveket olvasgatásra, nagyon élvezetesek.