Libanoni keringő

Bakancslistához adom
Vals Im Bashir
16 éven aluliak számára nem ajánlott izraeli-német-francia animációs film, 90 perc, 2008

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

Egy bárban Arinak egy régi barátja elmeséli visszatérő rémálmát: 26 kutya üldözi. Minden éjjel ugyanannyi, éppen 26 feldühödött állat. A két férfi arra a következtetésre jut, hogy a különös álom kapcsolatba hozható katonai múltjukkal: mindketten az izraeli hadseregben harcoltak a 80-as évek libanoni háborújában. Ari döbbenten tapasztalja, hogy semmire sem emlékszik ebből az időszakból. Elhatározza, hogy felkeresi régi barátait és bajtársait, hogy általuk újrarajzolja emlékeit a korszakról és önmagáról egyaránt. Ahogyan egyre mélyebbre ás, titokzatos képek formájában előtör a múlt.
Bemutató dátuma: 2009. január 1. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb idegennyelvű film
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb filmzene: Max Richter
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb animációs film jelölés: Ari Folman
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Ari Folman
 • Cannes-i fesztivál

  2008
  Arany Pálma jelölés: Ari Folman
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb rendező jelölés: Ari Folman
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Ari Folman

Hozzászólások

Szerinted?
hanguktaekwondoo ápr. 10. 23:41:10
bár a szöveg lényeges
anélkül is tökéletes
https://www.youtube.com/watch?v=ndyyQPDF_s8

tesz-vesz febr. 14. 23:49:28 Előzmény IDS
maradjunk a tényeknél:
"1982 szeptember 16. és szeptember 18. között közel 3500 palesztin és libanoni civilt gyilkoltak meg Izrael parancsára és a cionisták közreműködésével az Izrael-barát libanoni milíciák. Az áldozatok számát azonban vannak azok akik 5000-re teszik.

A városrészek korábbi lezárása miatt azonban a civileknek esélyük sem volt elmenekülni ugyanis a menekülőkre az izraeli hadsereg nyitott tüzet.

A három napos vérengzésben 3500-5000 civil vesztette életét. A cionista hadsereg pedig, mivel a keresztény falangista milíciát használta fel az akcióra megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy ez csupán a libanoni háború egyik eseménye, melynek oka a keresztény-muszlim ellentét. Azonban aki a parancsot ténylegesen kiadta az az izraeli hadsereg egyik tábornoka volt, akit Ariel Sharon-nak hívtak és aki később Izrael miniszterelnöke lett."

https://orientalista.hu/36-eve-tortent-a-sabra-i-es-a-shatila-i-meszarlas-kepek/


"a filmben az egyik megszólaló szerint a mészárlásokat az izraeli hadsereg követte el, és amikor erről Ariel Sharon védelmi minisztert tájékoztatták, ő semmit nem követett el a menekülttáborok kiirtásának megakadályozása érdekében

mivel ők adták ki a parancsot is

Augusztus 23-án Bashir Gemayelt elnökké választották, ami nem váltott ki túl nagy lelkesedést a helyiekből. Talán ezért, és a szíriai propaganda miatt szeptember 14-én meggyilkolták, ami kiváló ürügyet szolgáltatott az izraeli csapatoknak Bejrút nyugati részének megszállására. Az ottani Sabra és Shatila palesztin menekülttáborainak irányítását is átvették, és engedélyt adtak a helyi keresztény milíciáknak, hogy oda belépjenek, és megkezdjék a leszámolásokat. A menekülésre esély sem volt: az izraeli hadsereg gondosan őrizte a tábor kijáratait.

A menekülttáborok kiirtása ügyében az ENSZ is fellépett, és 1982. december 16-án népirtásként ítélte el az ott történteket. A mészárlások ügyét az izraeli kormányzat kivizsgálta, és Sharont elbocsátották állásából. A sors fintora, hogy később erre nem igazán emlékeztek, amikor Ariel Sharont 2001 februárjában miniszterelnökké választották Izraelben."
https://mult-kor.hu/20081201_libanoni_keringo_budapesten

tesz-vesz febr. 14. 23:41:29 Előzmény IDS
A hozzászólás moderálva lett.
tesz-vesz febr. 14. 23:40:11
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
offtopic
IDS febr. 08. 10:51:37 10/10 Előzmény tesz-vesz
A hozzászólás moderálva lett.
tesz-vesz febr. 07. 21:40:43 Előzmény IDS
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
IDS febr. 07. 19:20:34 10/10 Előzmény tesz-vesz
Maradjunk a tényeknél.

Bár az izraeli hadsereg indirekt módon felelős volt, a mészárlást nem ők követték el, hanem a keresztény falangisták, mégpedig vezetőjük, a miniszterelnök-jelölt Bachir Gemayel iránti merénylet elleni megtorlásként. Az izraeli katonai vezetők közül néhányan figyelmeztették a legmagasabb rangú vezetőket, hogy itt vérengzésre készülnek. A falangisták szívből gyűlölték a palesztinokat és a vezetőjük elleni merénylet jó ürügy volt a vérengzésre. Az izraeli hadsereg fénygránátokat lőtt fel a magasba, hogy megkönnyítse a falangisták bevonulását a menekülttáborba.

Egy független vizsgálóbizottság (Kahan-bizottság) indirekt izraeli felelősséget állapított meg, valamint megállapította Ariel Saron védelmi miniszter személyes felelősségét.

Ezek olyan tények, amelyekkel kapcsolatban koncenszus van a történészek között. A Kahan-bizottság jelentéséről itt tudsz olvasni.

http://www.mideastweb.org/kahan_report.htm

Szerintem ne Puzsér legyen a mérvadó -akinek sok mindenben nagyon felületes a tudása- hanem a történészek. Bár a 7 mesterlövésze egy nagyszerű rádió műsor volt, a libanoni keringővel eléggé mellélőttek. Neked pedig azt javaslom, hogy történészek könyveit olvasgasd inkább, ne egy filmes műsorból akarjál történelmet tanulni.

Persze unalmas lenne a világ ha mindenkinek mindig ugyanaz a film tetszene, de pont ez fényévekre van a propaganda filmtől.
tesz-vesz febr. 07. 00:08:28 Előzmény IDS
nem tudod , mert nem érted, pedig mintha leírtam volna, hogy az izraeliek követték el a népirtást, de rá akarják fogni a "keresztény milíciákra", ezért itt is az hangzik el, ez a propaganda, egy izraeli filmben nem lehet kimondani, jaj ők nem tudják, jaj ők nem emlékeznek. jaj ők csak tanúk voltak. persze. a népirtást mindig MÁS követi el, hogyne.
bár mintha ez is segíthetne, nem láttad hogy ez is van: https://www.youtube.com/watch?v=q45kpPQls98
10/10
IDS febr. 06. 17:38:22 10/10 Előzmény tesz-vesz
Nem tudom mitől volt ez propagandafilm, explicit ki van benne mondva, hogy az izraeli hadvezetés tudott a mészárlásról, megakadályozhatták volna, mégsem tettek érte semmit.
10/10
IDS febr. 06. 17:28:47 10/10
A múlt feldolgozását hagyjuk meg a történészeknek.
Ez egy nagyszerű film, amiben a vérengzés háttérként szolgál egy emberi sors bemutatásához. A főszereplő emlékezetkiesésben szenved a háború részleteit illetően, ezért felkeresi volt harcostársait (akik közül sokan poszttraumás stresszben szenvednek) hogy ezáltal visszaemlékezzen a történtekre.
8/10
NADALFAN 2015 nov. 02. - 19:52:40 8/10
Érdekes volt animációban egy tulajdonképpeni dokumentumfilm. Sajnos nem ismerem e történelmi hátteret, de az kortól és idõtõl függetlenül elszomorít hogy az ilyen népirtást büntetlenül el lehet követni.Nem is tudom ezeket az elkövetõknek hogy lehet feldolgozni. Normális embernek biztos lehetetlen. Ezt csak azért írom mert nemrégiben láttam egy amerikai dokut , ami azzal foglalkozott hogy a közel keleti háborúkban részt vett katonák többen lesznek öngyilkosok mint akik a harcokban meghaltak.Tehát õk akkor " normális" emberek voltak -szerencsétlenségükre.
8/10.
offtopic
tesz-vesz 2015 jan. 13. - 20:05:00 Előzmény sipmester
....
elõbb tedd le az érettségit, utána cseverésszünk.
10/10
sipmester 2015 jan. 08. - 14:40:19 10/10 Előzmény tesz-vesz
akkor szerinted a keresztesek sem voltak keresztények, csak keresztény lovagnak öltözött kalandorok voltak?
tesz-vesz 2013 aug. 16. - 22:10:01
a libanoni keringõben nem keresztények irtottak palesztin nõket, gyerekeket, csak keresztény milíciájú egyenruhás emberek, akik arról híresek az izraeliekkel ellentétbe nyilván, hogy utálják a palesztinokat. irónia. amúgy méltó hely ide, mint propagandafilm:

http://www.youtube.com/watch?v=q45kpPQls98

A hét mesterlövésze: A tíz legförtelmesebb propagandafilm

Mûsorvezetõ: Puzsér Róbert
Vendég: Magyar Dávid

sajnálom hogy kimoderálták az elõzõ kommentelõ értékes kommentjét, valaki elfogult a moderátorok között? szégyen.

z emlékezés hiánya nem véletlen: a Sabrában és Shatilában elkövetett mészárlások emléke a mai napig kimondatlan tabunak számít a két ország kapcsolatában, amelynek feldolgozása a háborúval együtt teljesen megoldatlan. Szintén ilyen kezeletlen a háborús bûnök kérdése: a filmben az egyik megszólaló szerint a mészárlásokat az izraeli hadsereg követte el, és amikor errõl Ariel Sharon védelmi minisztert tájékoztatták, õ semmit nem követett el a menekülttáborok kiirtásának megakadályozása érdekében.

emlékszünk?

"menachem begin, 1979
yitzhak rabin, 1994
shimon peres, 1994
Mind Nobel Béke-dijas népirtók, aktivan reszt vettek a Palesztin Nép kiirtásában. Persze csak gyáva féreg módjan, fegyvertelen falvakban öltek, fõleg gyermekeket, nõket....."
offtopic
Segítõ Béka 2011 máj. 05. - 11:29:24
szomorúak ezek a moderálási elvek itt a porton
Segítõ Béka 2010 júl. 25. - 09:35:18
azért kihangsúlyozzák hogy a "keresztény" fallangisták végezték az irtást.

a holland zsidó falafeles pénzkeresési módszerébõl meg természetesen egy szó sem igaz.
wim 2009 nov. 03. - 14:06:16
Lehet, hogy egyedül maradok a véleményemmel, de nekem nem tetszett a befejezés. Sokaknak megrázó, belõlem meg éppen azt a hatást váltja ki, amit valahol lejjebb valaki már megfogalmazott: eltávolítom magamtól, beleélés helyett kizökkenek. És pont a legvégére. Amúgy nem is túl eredeti fogás, másrészt az animációhoz sem illeszkedik szervesen. Enélkül a váltás nélkül szerintem sokkal hatásosabban lezárhatták volna. Sajnálom, mert a film amúgy kitûnõ.
9/10
Direktor09 2009 júl. 22. - 18:25:33 9/10
A film úgy van megcsinálva, hogy aki nem olvas utána legalább egy picit annak nem tiszta a film. :) Még jó, hogy a megnézése elõtt egy picit utánaolvastam 1982-nek. A film tetszett különösen a kísérleti animációs stílusa és hogy emlékezetkiesés miatt bajtársai emlékezetébõl rakja össze hogy mi történt akkor, vele. A film végén lévõ valóságos, nem animációs jelenet pedig megrázó volt. A film õszinte és mivel izraeli film részben a saját hiábjukról beszélnek. Hasznos link: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=22472
9/10
aeszmo 2009 jún. 24. - 21:26:04 9/10
Nagyon tetszett. Egészen különös hangulata van a filmnek. Lebegõ animáció, mégis teljesen valós, "véresen komoly", földhözragadt téma.
10/10
Betonkeverõ Ödön 2009 ápr. 07. - 00:17:04 10/10
5-en voltunk a moziban... Egyikünk, mintha bombariadó lett volna pattant fel a székébõl és ment ki a vége-fõcím legördülésénél. Egy másik csak ennyit mondott társának: "Ezek a köcsög zsidók ezt csinálták most is Gázában" s vonultak ki a terembõl. Ketten viszont ottmaradtunk belegyökerezve a székbe a kábulatból fel nem ocsúdva! A filmnek vége volt már jónéhány perce, csak peregtek a sorok s csak ment a zene... Majd nagy nehezen feltápászkodtam, kitámolyogtam a moziból, s valahogy hazataláltam...

A megközelítési módját figyelembe véve feltétlenül napjaink egyik legnagyobb hatású, legfontosabb filmje!
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás