Lili Marleen

Bakancslistához adom
NSZK filmdráma, 116 perc, 1981

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

Zürich, 1938. Ebben a jómódú svájci városban kezdődik annak a dalnak a története, amely meghódította a világot. A német bárénekesnő, Willie és a gazdag svájci zsidó családból származó zeneszerző, Robert szerelme rossz csillagzat alatt született. A zsidóüldözések mind nagyobb méreteket öltenek szerte Európában. Ráadásul Robert apja is ellenzi a kapcsolatukat, és kijárja, hogy Willie-t Németországba toloncolják. De Willie-nek szerencséje van. Egyik számát, a Lili Marleent váratlanul leadják a rádióban, és az egyszerű dal fergeteges sikert arat, Willie pedig egy csapásra sztár lesz...

A film forgatókönyve Lale Andersen német bárénekesnő önéletrajzi regényének egy részletét dolgozza fel. 1944-ben kiadták a Lili Marleen angol nyelvű változatát egy angol énekesnő, Anne Shelton lemezével, ám a dalt maradandó világsikerré a legendás Marlene Dietrich tette.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius 2019 ápr. 17. - 16:07:54 8/10A Lili Marleen című dalban, a múltidéző hangulatán és a zenéjén túl, leginkább az ragad meg, hogy a népszerűvé válásának története, egyben a kultúra áthidaló, összekötő szerepének; az emberi ellentéteken, háborún való felülmelkedésének elgondolkodtató és szép példázata!
Én e filmtől és fenti ismertetőjétől eltérően ismerem a dal történetét.
A szövegét egy Hans Leip nevű fiatalember írta az orosz fronton 1915-ben; aki két neki tetsző lány, Lili (zöldséges lány) és Marlene (ápolónő) nevéből alkotta meg a Lili Marlen nevet. A népszerűségre vezető 1938-as megzenésítése Norbert Schultze a náci párt tagjának nevéhez fűződik, aki pl. az Afrika Korps indulóját is komponálta. Egyesek szerint egy korabeli fogkrém-reklám zenéjét tette ekként világhírűvé.
Lale Andersen (a filmben Willie Bunterberg) előadásában 1939-ben jelent meg lemezen, de kudarcosan csekély számban kelt el. Ismertté csak 1941-ben akkor vált, amikor a Radio Belgrad német katonai adó (szinte csak azért, mert épp ez volt kéznél) elkezdte sugározni a frontokra, és a harcolók körében elsöprő sikert aratott. A dal hihetetlen hatást gyakorolt az otthonuktól távol lévő katonákra, emiatt le is vették a műsorról, Németországban pedig Lale Andersent 1942-ben átmenetileg el is tiltották a fellépésektől.

Goebbels és Hitler gyűlölte ezt a dalt, mert a harci szellemet rontónak; morbidnak, depresszívnek és elgyengítően szentimentálisnak tartották; nem volt nekik elég "katonai". A szerzőt és előadót háborúellenességgel, erkölcsi szabotázzsal és a zsidókkal való szimpatizálással vádolták meg; a dalt pedig betiltották. A német katonák viszont visszakövetelték e legfájóbb érzéseiket kifejező művet. Goebbels erre meghátrálni kényszerült és igyekezett minél inkább nácinak átértelmeztetni a dalt; keményebbre átütemezve és férfikórussal előadva még harckocsizó (?) indulót is írtak belőle. Ezután a rádió műsorába is visszakerülhetett, olyannyira, hogy minden este ezzel zárták az adást.

A belgrádi adó átviteli teljesítménye olyan nagy volt, hogy elérte az európai és észak-afrikai frontszakaszok legtöbbjét. Így a szemben álló felek által is éppúgy hallgatva, a szövetséges erők katonáinak is (!) első számú kedvencévé vált. Ezért aztán 1944-ben kiadták a Lili Marleen nácitlanított, angol nyelvű, Anne Shelton féle változatát is. Marlene Dietrich pedig a frontokon turnézva már 1943-tól énekelte a dalt. Magyarországon több énekesnő (Nagykovácsi Ilona: Márikám, Kelly Anna: Kívül a kaszárnyán, Rácz Vali: Szürke kaszárnya kapuja előtt sat.) előadásában is megjelent, de majd 50 nyelvre lefordítva, számos változatban, a világon, szinte mindenütt, máig népszerűvé vált.
Romicã 2008 okt. 17. - 07:32:22 Előzmény Brambilla
Az én asztali DVD-íróm - LG - könnyedén leírja az m1-en sugárzott músorokat is. Már nem egy mûsört írtam le az m1-rõl, és még sohasem volt problémám.
jupipusztaszabolcs 2008 jan. 27. - 12:01:00
Én már korábban láttam ezt a filmet a Duna tv-n. Nagyon tetszett, és szívesen megnézném, ha nem egy ilyen késõi idõpontban sugároznák.
georgia57 2008 jan. 27. - 03:05:34
tényleg nagyszerü film
meg szokták ismátelni pár hetente ,többször volt már az elõzõ évben végre,elõtte évekig soha
Brambilla 2008 jan. 27. - 00:10:21
És ráadásul m1-rõl még a legtöbb video sem tud felvenni, mert valamiért nincs hang vagy csak recsegés...
Talán m2-õn megismétlik pár hét múlva.
thzui 2008 jan. 26. - 21:56:55
Micsoda dolog egy ilyen filmet éjjel egykor leadni!:-(((((((((((
perry 2008 jan. 26. - 18:12:09
video stb. :)
felh 2008 jan. 26. - 18:03:36
Hajnali 1-kor kezdik vetíteni....:((((((((((
Remélem, valamikor megismétlik egy nézhetõ idõpontban is.
perry 2008 jan. 26. - 16:59:34
Fassbinder egyik remeke a sok közül, Hanna Shygulla remek alakításával egy csodálatos sanzonnal a Lili Marleen-el
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu