Lomtalanítás

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar tévéfilm, 55 perc, 1982

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Kis lakásban él az öregedő munkásházaspár Eszterrel, még mindig velük lakó harmincas lányukkal. Kölcsönös elégedetlenségük megkeseríti mindennapi életüket. Egy alkalommal a lány váratlan hírrel lepi meg szüleit: vőlegénye van, hamarosan megtartják az eljegyzést. A nagy esemény örömére alapos takarítást rendeznek, kiszórnak minden haszontalan kacatot. Csakhogy életük megújulásához nem elegendő csupán a felesleges tárgyaktól megszabadulni.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2018 aug. 28. - 15:42:23
A film olyan remekül bemutatta a Kertész-féle szocreál, nyomorult és egyben nyomasztó világot, hogy az már szinte fájdalmasan élethű. A lépcsőház, amiben Eszter hazaérkezik, málladozik, szinte romos. A lakás régi, toldott-foldott és a lehetetlenségig zsúfolt mindenféle holmikkal.
**** SPOILER ****
A felhalmozott holmik egy része felesleges, más részükről meg nem tudják, hogy hol van, amikor szükség van rá. A látcső példa az utóbbira.
A történet maga áttételes: a fizikai lomtalanítás mellett a lelkekben felhalmozott lomok eltakarításáról is szó van. Valahogy egyik sem sikerül. A hatást különösen drámaivá teszi az apa által ismételgetett egyik mondat: - Nem dobunk ki semmit! Az apa torzult lelkivilágát a másik visszatérő mondata szemlélteti: őt a saját eljegyzése napján talicskán kellett hazatolni.
A történet végső csattanója az, hogy nincs végső csattanó: nem tudjuk meg, megjön-e a várva várt vőlegény vagy az egész vőlegény, az utolsó pillanatban bedobott eljegyzési dátummal nem is létezett, csak ürügy volt a lomtalanítás kiprovokálására.
**** SPOILER ****
Tiberio 2018 jan. 17. - 00:40:38
Gang-élet, szoba-konyhás kilátások. Proli-álmok sok \"otthont díszítõ\" csecsebecsével, mûanyag mütyürrel. Fröccsöntött dimenziók.