Lords of Chaos – A sötétség gyermekei

Bakancslistához adom
Lords of Chaos
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol-svéd-norvég életrajzi dráma, horror, 118 perc, 2018

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Oslo, 1987. A 17 éves Euronymous (Rory Culkin) eltökélt abban, hogy az idilli skandináv létből kilépve, Mayhem nevű zenekarával megmutassa a világnak, milyen is a “valódi norvég black metal”. A hozzá hasonlóan fanatikus Dead (Jack Kilmer) csatlakozása után a banda extrém koncertjeinek egyre jobban híre megy, és ezzel együtt egyre mélyebbre merülnek a black metal dogmák bugyraiban. A fékevesztett bulik közepette kezd elmosódni a határ a sötét eszmék és a valóság között, Dead öngyilkos lesz, haláláról Euronymous bizarr fotókat készít, csak hogy növelje a lemezeladásokat. Amikor a zenekar új basszusgitárosa, Varg (Emory Cohen) kezdi túl komolyan veszi a pusztulást dicsőítő dalszövegeket, halálos rivalizálás veszi kezdetét közöttük. Templomokat gyújtanak fel, a sajtó is felfigyel rájuk. Varg-ot letartóztatják, ám Euronymous az esetből is kétes hírnevét építgeti tovább. A börtönből frissen szabadult Varg bajlós találkozót szervez, hogy végleg eldöntsék, ki is a black metal legsötétebb ura…
A Lords of Chaos – A sötétség gyermekei minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara,
a – tragikus események után újjáalakult és ma is aktív, sőt magyar taggal is rendelkező – Mayhem történetét dolgozza fel, megdöbbentő, de megtörtént események alapján. A sötét hangulatú, horrorisztikus elemeket sem nélkülöző thriller/dráma olyan, a kilencvenes évek elején nagy sajtóvisszhangot kiváltott botrányok és bűncselekmények hátterét mutatja be, mint a templomgyújtogatások, rongálások és a végül brutális végkifejlethez vezető zenekaron belüli feszültségek. A részben Budapesten forgatott film zenéjét az elhangzó Mayhem-dalokon túl a világhírű izlandi csapat, a Sigur Rós jegyzi, rendezője pedig a veterán videklip rendező, Jonas Åkerlund, aki olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Metallica, Rammstein, Jamiroquai, The Rolling Stones, U2, Iggy Pop, Ozzy Osbourne, Lenny Kravitz, a Coldplay vagy Queens of the Stone Age, de az ő munkája volt a The Prodigy kultikus „Smack My Bitch Up” videoklipje is.
Bemutató dátuma: 2019. május 2. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Különös márc. 27. 15:39:52 Előzmény lunula
Hogy mi vezetett ide? Az hogy kimosta az agyukat a zene. Az a sok metálszar amiket hallgattak tizenéves koruktól, az vezetett ide. Mert a zenének hipnotikus ereje van. Ha tetszik egy zenei stílus és ha elég sokszor hallgatjuk, akkor egyet fogunk érteni a mondanivalójával.
Különös márc. 27. 15:33:42
A mayhem története tökéletes példája a zenei agymosásnak. Ha ezek a fiúk nem hallgatták volna tizenéves koruktól azokat a metálszarokat amiket hallgattak, akkor még élnének. Talán még Pelle is. Bár Pelle nehezebb eset, neki segítség kellett volna a szüleitől, de a szülei cserbenhagyták őt. Nem figyeltek oda rá. Szerintem az öngyilkosságának a fő oka az volt, hogy nem ment neki a nőzés. Valószínűleg barátnője sem volt rövid élete során. Sajnálom őt, mert szerintem jobb életet érdemelt volna. Azt olvastam, hogy az osztálytársai terrorizálták általános iskolában, megalázták és verték őt és ezzel lerombolták az önbizalmát, ezért lett ilyen magábaforduló. Valószínűleg képtelen volt kapcsolatot teremteni lányokkal (persze ez csak az én feltevésem). A másik hogy a szülei hagyták gyerekkorától kezdve hogy horrorfilmeket nézzen, ettől megtelt félelemmel. Aztán a harmadik: hagyták a szülei hogy metálzenéket hallgasson, ami ugyancsak lélekromboló, főleg egy ilyen elveszett tizenévesnek mint amilyen ő volt. Egyébként a dalszövegei tényleg nagyon jók. „emlékszem, itt volt, hol meghaltam” „lépésem mögött halál” „mily gyönyörű az élet most, hogy eljött az időm” „a kő hideg, mint a halál”
„víziók arról, hogy a hajnali fény többé nem jön el” „számtalan év telt el a temetés óta” stb. Én Pelle szülei helyében ezt csináltam volna amikor észreveszem hogy baj van az iskolában: beírattam volna valamilyen küzdősportra pl. ökölvívás (abban az időben már biztos volt ott, vagy a környéken legalább egy boxklub) és legalább addig mentem volna érte iskolába, amíg meg nem erősödik. Aztán minden zenelejátszó eszközt eltüntettem volna a lakásból, hogy ne tudja azokat a szarokat hallgatni. A videólejátszót is eltüntettem volna és odafigyeltem volna rá, hogy kikkel barátkozik. Így azt hiszem meglehetett volna menteni őt. Nyugodj békében Pelle!
6/10
artofminimal 2021 aug. 13. - 01:41:44 6/10
Valami "jobb" filmekről szóló listában akadtam rá, ugyan egyáltalán nem vonz ez a zenei műfaj, de felkeltette az érdeklődésem a téma. Hát ezért kár volt, a jó vélemények alapján kicsit jobbra számítottam mind atmoszféra, mind forgatókönyv terén. A fontosabb szereplők mind pihentagyúak, de a szánalmasabb fajtából. Mikor az interjúztató riporter számon kéri Vargot az ideológia láncán, az a kínos pár pillanat, leírta az egész brigád szintjét. Érdekesebb karaktereket vártam ettől a filmtől érdekesebb sztorikkal. Persze a maguk módján érdekesek voltak, de valahogy több intelligenciát reméltem, ez így csak pár hülyegyerek negatív sorspályája. Minél inkább előakarták adni, hogy ők nem pózőrök, annál inkább lettek azok, ami számomra rettentő gagyivá teszi a jellemüket. Na mindegy, azért egyszer simán meglehet nézni ha nincs más, az hogy valós eseményeken alapszik azért felhúzza a keménységfaktort, mert bizony vannak benne húzós dolgok Dead-el az élen. :D
8/10
gothic 2021 jún. 01. - 01:21:15 8/10
Dicséretes az is, hogy pl. eredeti fotókat játszottak el újra. Valóban szörnyű, hogy a valóságban Varg fotózott és nem Euronymous képzelt barátnője.
Ahogy más is megjegyezte, kimondottan jó minőségű a zenék hangzása.
8/10
gothic 2021 jún. 01. - 01:13:09 8/10
Sokan, így Csihar is nyilatkozott a film pontatlanságairól. Szerintem az átlaghoz képest kimondottan hűen adja elő az eseményeket. Ennél lényegesen nagyobb költői szabadsággal szoktak élni. (Lásd pl. Bohemian Rapsody)
Igen, valóban nem tettek bele minden 3 hónapig náluk éneklő, gitározó arcot. Igen, Varg bele tud kötni, hogy nem pont ezeket a szavakat mondta és még a színész választással is hogy elbántak szegénnyel....

Érdekesség, hogy Csihar rövid jelenetét fia játssza a filmben.
6/10
nikato 2020 szept. 05. - 17:13:51 6/10
Nagyon beteg zenekar volt, olvassatok utána, a film igaz történet!
4/10
itsme1 2020 aug. 31. - 17:38:54 4/10
Nagyon beteg. Ki a black-eb versenyt túltolták a fiúk. Összességében a hét pont feletti átlag indokolatlan, mert a történet magában hordozza a szar film tipikus jegyeit, és a műfaj szerelmeseit sem elégíti ki az itt elhangzó muzsika.
lunula 2020 aug. 29. - 19:24:13
A színészek szerintem jók, a film sötét atmoszférájú. Kíváncsi lennék, mi vezethetett ide (lélektanilag, szociológiailag), nyilván bizonyos határig normális, hogy a fiatalok el akarnak különülni másoktól, vagy ki akarnak tűnni, de itt több minden nagyon félrecsúszott. Plusz ezekkel a bűncselekményekkel az én véleményem szerint pontosan a pózer kategóriába kerültek.
7/10
King Diamond 2020 máj. 02. - 22:47:34 7/10
SPOILERES LESZ!!!
Nehéz erről a filmről viszonylag érdemben írnom (és értékelnem is), mert kevésbé hallgatok black/death metalt és kevésbé is ismerem/szeretem ezen zenekarok munkásságát/diszkográfiáját/történetét, stb. Természetesen, magukat a zenekarokat igen, legtöbbjüknek akár teljes lemezeit is, de minimum dalait (Mayhem, Bathory, Marduk, Darkthrone, Venom, Dark Funeral, Burzum, Emperor, Immortal, stb.), ám napi szinten nem hallgatom őket, a lemezeik nem figyelnek ott a polcomon, stb.
Maga a történet brutális, meghökkentő, és itt most tekintsünk el attól, hogy ez egy megbukott/hazugságokkal teli könyvből készült--elvileg, teszem hozzá. De ettől még az nem lesz hazugság, hogy minimum két ember meghalt, illetve jó néhány templomot felgyújtottak akkoriban Norvégiában. Igen, valami nagyon nem volt rendben ezekkel a srácokkal, az egész "The Black Circle" megalapítása és rögeszméjükké válása, valamint az ő ideológiájuk nagyon kemény volt (a templomgyújtogatásokkal kezdve, a vallásellenesség, stb.). Ebből következik, hogy valószínűleg egyikőjük sem (volt) teljesen normális, legalábbis Dead, Euronymous, Varg és talán még Faust sem.
Igazából, itt az eredeti történésekről a még életben maradt érintettek tudnának beszélni, de nem véletlenül nem akarnak: Hellhammer és Necrobutcher legalábbis nem, már annak idején is elhatárolódtak Dead és Euronymous nem teljesen normális "véresen komoly sátánizmusától"; Csihar Attila hiába volt ott a De Mysteriis Dom Sathanas lemez felvételein (abban a néhány hónapban, valamint hiába ő a zenekar énekese 2004 óta) több nyilatkozatában is azt mondta már, hogy szinte semmilyen feszültséget nem érzékelt Euronymous és Varg között, amíg ő kint volt akkoriban Norvégiában; Varg Vikernes ugyan mondott néhány érdekes információt a filmmel/könyvvel kapcsolatban (mint például, hogy hány késszúrással ölte meg valójában Euronymoust és a végén kétszer szúrta fejbe a késsel--mint ahogy ez a filmben is történik; meg persze a neki nem tetsző dolgokat is kiemelte), vagy például, amikor Faust megölte a homoszexuális fickót az erdőben, amiről többször nyilatkozott is, hogy azóta sem bánta meg, stb.
A színészek szerintem jók voltak, szinte mindenki jól hozta a való életbeli karakterét/szerepét. Nagyon valószínű, hogy itt azért olyan sokban nem tér(het)tek el a valós személyek jellemétől, stb. Rory Culkin, Emory Cohen és Jack Kilmer is nagyon jók, de szinte a többieket is említhetném, mert mindenki nagyon jól hozta a karaktereket. És nagyon fontos megemlíteni, hogy a film abszolút nem űz gúnyt magából a black metal zenéből, és szerintem a szereplőkből sem.
Simán el tudom képzelni, hogy a valóságban is hasonló volt a helyzet, vagyis, hogy Euronymousnak mindig nagy volt a szája, sok mindennel "rajolt" úgymond, de a tettek mezejére nem nagyon lépett; míg Varg teljesen komolyan gondolta ezeket a dolgokat és a végén ezt elégelte meg és ez is kiváltó oka volt a kettejük közötti végkifejletnek.
A film nagyon naturalista módon mutatja be/ábrázolja az eseményeket, ami szintén nem meglepő. Az biztos, hogy nem egy szokványos hangulatú/atmoszférájú/történetű filmről van szó, de azt nem feltétlen mondanám, hogy csak olyanok nézzék meg, akik adott esetben szeretik vagy akár ismerik a történteket és zenekarokat.
Az is tény, hogy a Mayhem egyike volt azon bandáknak, akik elindították és "megalapították" a norvég black metal második hullámát, nem véletlenül hívták saját stílusukat "true norwegian black metalnak".
A filmben viszont meglepően kevés zenés betét van, főleg black metal zenékből. A Mayhem-számrészleteken túl felhangzik azért jó néhány klasszikus (például az Accept Fast as a Sharkja is), de kevésbé ezen van a hangsúly. A hallható zenék viszont egytől-egyig állatul szólnak és nagyon jók.
Én magyar szinkronnal néztem (amivel nem volt bajom), viszont többször is átváltottam az eredeti hangra--ezzel kapcsolatban is sokan felhozzák, hogy miért angolul beszélnek egymással. Erre megadja a választ az IMDb az extrák-rovatban: Amikor a svéd származású Dead csatlakozott a bandához, nem tudott norvégul, a többiek pedig nem tudtak svédül, így az angol volt a közös nyelv, amin kommunikáltak.
Az biztos, hogy többször valószínűleg nem fogom megnézni a filmet, de egyszer mindenképp megéri, főleg azok számára, akik szeretik a bandákat és/vagy benne is vannak/ismerik valamilyen szinten a történetet. Az, hogy a műfajoknál meg van jelölve az életrajzi/dokumentum film is, számomra csak azt jelenti, hogy jó néhány dolog van, ami valószínűsíthetően a valóságban is így történt, sőt (például Dead öngyilkossága--amiről az Euronymous-által készített fényképe egy később nem hivatalos Mayhem-kiadvány borítójára is felkerült; Euronymous megölése, vagy éppen a templomgyújtogatások--amiket források is alátámasztanak, stb.)
7/10
8/10
sexykex 2020 márc. 31. - 17:13:29 8/10
Megsüvegelendő, ha egy művész ragaszkodik művészi hitvallásához és életében is követi azt. Kivéve, ha zakkant sátánista, neonáci, death vagy black metalos. Szinte hihetetlen, hogy a szél egy bandába tereljen ennyi idiótát. Tehetséges zenészek, de „The Black Circle” egytől-egyig agresszív pszichopatából és depressziós hülyegyerekből állt. A film a dokumentarista horror jegyeit viseli magán, ha egyáltalán van olyan betegség.
9/10
Kistupac 2020 jan. 04. - 11:31:46 9/10
Igazi stílusteremtő őrültek. Egy komplett generációra volták hatással, és a rohadt életbe nem dívát metal zenészek voltak, hogy egy másik filmet idézzek, FULLBA TOLTÁK A KRETÉNT! Nekem ez kimaradt (Mayhem) akkoriban, mégis minden gitár rifjük, az összes károgó énekhang, a feszes dobritmus, minden megvolt más előadóktól. Egyrészt jó volt látni, hogy honnan indult a pagan, másrészt félelmetes, hogy ennyire torz lelkületű emberek határozták meg több generáció death, goth, és pagan rock hangzását, életérzését (Behemoth, Belphegor, stb stb, és az egésznek van magyar vonzata is, Csihar Atti egy ideig énekelt a csapatban)
5/10
pihes 2020 jan. 02. - 14:59:32 5/10
Ezt meg gyorsan el is felejtjük, mert úgyis jön az igazi élet.
Sokat lehet belőle tanulni mondjuk, hogy légy mindig észnél!

5/10
3/10
nefefe 2019 dec. 29. - 07:42:31 3/10
Beteg film beteg agyú embereknek.
Attila Cs. 2019 márc. 22. - 14:11:25
Ma néztem meg, s emlékeimben még elevenen élnek a filmben bemutatott korabeli történések a norvég true black metalosok viselt dolgairól. A film emberközelien mutatja a körülményeket, anno jómagam is szerettem az extrém metal zenét. A srácok viszont túltolták a gyújtogatásokkal, gyilkossággal, azokat nem kellett volna, úgysem lettek volna pózerek. Bár mi nem tudjuk, milyen sötét lehet az emberek lelke északon....
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu