Lótolvajok

Bakancslistához adom
Ut og stjæle hester / Out Stealing Horses
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott norvég-svéd-dán filmdráma, 123 perc, 2019

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi 15 éves tinédzser volt, s életre szóló élményekkel gazdagodott. Apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén.

A Lótolvajok a Magyarországon is megjelent és méltán népszerű norvég bestseller szerző, Per Petterson díjnyertes regényének feldolgozása. A film világpremierje a rangos Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, s az ’A’ kategóriás seregszemlén a Lótolvajok operatőre elnyerte A legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díját. A film főszereplője a skandináv és hollywoodi filmekben egyaránt több évtizede kiemelkedően teljesítő színészlegenda, Stellan Skarsgård (Az eltűnés sorrendjében, Hullámtörés, A birodalom-sorozat, Good Will Hunting, Táncos a sötétében, Dogville – A menedék, A Karib tenger kalózai, Mamma Mia!, A tetovált lány, Melankólia, Thor: Sötét világ, Bosszúállók: Ultron kora, A nimfomániás I-II., Csernobil-sorozat). A film rendezője Hans Petter Moland, a kortárs norvég film egyik legragyogóbb rendezője (Palackposta, Az eltűnés sorrendjében, Dermesztő hajsza, Hajszál híján úriember).
Bemutató dátuma: 2019. október 31. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex nov. 07. 17:26:32 7/10
Ez egy remek film lenne, ha nem akart volna egy egész regényt bemutatni és összevissza császkálni térben és időben. Ráadásul egyéni szocproblémám a szerelem megítélése. Tudom, hogy vannak nők, akik több időt szentelnek férjük elüldözésének, mint amennyit korábban szántak a megszerzésére. Viszont a többieknél olyan szoros érzelmi és testi kapcsolat alakul ki az idők folyamán, amit hülyeség egy szimpla fellángolással tönkre tenni. Abban a nagy lángban úgyis inkább állati, mint emberi vonások fedezhetők fel.
10/10
parduc100 2021 júl. 31. - 21:55:46 10/10
"A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy észak-norvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak."
Így kezdődik a port.hu leírása (8.5 pont! https://port.hu/adatlap/film/mozi/lotolvajok-ut-og-stjaele-hester-out-stealing-horses/movie-211168)
Innen indul a visszaemlékezés egy feledhetetlen nyárra, tragédiákra, szerelmekre, csalódásokra, két összefonódó sorsú családra... a norvég-svéd-dán dráma vadregényes tájának Tímár Mihályára, akitől én valahogy többet vártam, és nem tudtam magamban felmenteni.
A menni vagy maradni kérdés ismét ugyanazon árnyalatban kerül elénk, mint A Madison megye hídjaiban....
#kutyabarátoknak az idős urak kutyáinak nem esik bántódása :)
.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=mWvRWMBeKec
teljes film: https://ok.ru/video/2092737366637

5/10
top01 2019 nov. 05. - 08:39:09 5/10
Az általam kedvelt rendező és a jó színészek miatt jó filmet vártam. Ehhez képest egy szép természeti felvételekben gazdag, de dramaturgiailag igencsak gyenge, vontatott filmet láttunk, másfél óra után már ötpercenként néztem az órámra. Szerintem 6/10, de mivel itt nagyon túl van hájpolva, csak ötöt adok rá, hogy közeledjen az átlag a valós értékhez.
Pünkösdi Kató 2019 szept. 15. - 19:57:38
A miskolci Cinefesten láttam a filmet, voltak benne felkavaró jelentek, pillanatok.
"De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén." Ezzel vitatkoznék, hiszen lett családja, gyereke.
Sajnálom, hogy nem derült ki, hogy végül mi lett a 17 éves Jonnal, anyjával, hiszen fontos szereplői voltak a történetnek.
A faúsztatás jelenete lebilincselő volt, ahogy követték a fa útját, sőt, amikor Trond a víz alatt munkálkodott a kötéllel, hogy újra ússzanak a fák, hááát, ezt a jelenetet hogy vehették fel...