Szeretet és köszönet

Bakancslistához adom
Love & Mercy
amerikai életrajzi film, 120 perc, 2014

Értékelés:

27 szavazatból
Szerinted?

A hatvanas évek közepén járunk, Kaliforniában. A 24 éves Brian Wilson a kreatív vezetője a Beach Boys zenekarnak. Az együttes már olyan világsikereket tudhat maga mögött, mint a „Surfin USA” vagy az „I Get Around”. Most teljesen új útra szeretnének lépni és egy művészileg kihívást jelentő albumot létrehozni. 20 évvel később Melinda Ledbetter autókereskedő szalonjába belép egy zavarodott vásárló. Ő Brian Wilson. Több idegösszeroppanása is volt, s kezelését Dr. Eugene Landy pszichiáter végezte, aki egyben a gyámja is. Melinda hamar rájön, hogy Brianre nincs jó hatással ez az orvos, ezért megpróbálja megmenteni a férfitől. Ez azonban nem egy könnyű feladat.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb betétdal jelölés
  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Paul Dano

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
sexykex 2020 febr. 26. - 11:05:47 6/10
A Beach Boys korai zenéje nekem nem jött be és ezért később se sokat foglalkoztam ezzel az együttessel. Meglepett, hogy a filmben remek zenei töredékeket is hallottam, ezért kénytelen leszek utána járni Brian Wilson későbbi munkáinak. A bandát egyszerű énekegyüttesnek véltem és ezek az ugribugri kiscsajoknak barkácsoltak közepes slágereket. Ez a véleményem a Pet Sounds hallgatása közben sem módosult alapvetően, de egyelőre maradjunk a filmnél.
Látszólag hűen követi a valóságot, hamisítatlan életrajzi filmnek tűnik és olyan, mint a banda volt: nem szolgál túl sok meglepetéssel. Brian egy szokványos művész. Ha elég sok anyagot betolt, akkor vannak ötletei, de elég nehéz kihámozni a fejében dúló hangok közül az igazit.
(Egy pillanatra visszatérve a Háziállatok hangjaihoz. Ha figyelembe veszem, hogy 1966-ban adták ki, akkor valóban figyelemre méltónak mondanám, de mára azért már kissé elavult. Színvonalas slágerzene, semmi több.)
8/10
csmya 2018 aug. 18. - 20:33:44 8/10
Kicsit nyomasztó volt a film hangulata végig.
Sajnálatos hogy ilyen szülők vannak(apa) az jött le a filmböl hogy az apa miatt alakultak ki ezek a negatív dolgok a főszereplővel.
Kár lett volna kihagyni!
_goldie_ 2017 aug. 08. - 23:38:20
Love and Mercy - Brian Wilson https://www.youtube.com/watch?v=PISkFEzC5XE
_goldie_ 2017 aug. 08. - 23:18:17
Beach Boys a szörf a lányok és az autók zenei szószólója
Brian zsebszimfóniája a legkelendõbb Beach Boys kislemez (ezt még én is ismerem :)) Good Vibrations https://www.youtube.com/watch?v=apBWI6xrbLY
kislemez 1966. október 10-én jelent meg..1966. december 3-án a Beach Boys mint a világ legjobb vokális zenekara maga mögé utasította a Beatles-t és a Rolling Stones-t
Brian számára fontosak a jó vibrációk - a dal felvételei négy stúdióban zajlottak, tizenhét felvételi ülést igényeltek, több, mint kilencven órányi hangszalagot emésztettek fel, s a végsõ költségek kb. 50.000 dollárra rúgtak https://hu.wikipedia.org/wiki/Good_Vibrations
"rengeteg kábítószert fogyasztott, nagy mértékben elhízott, hosszú depressziós rohamokon esett keresztül, és paranoiássá vált"
Brian mentális problémáinak oka visszavezethetõ arra ahogy az apja bánt vele gyerekként -lelkileg terrorizálta - és egy jókora pofonjától elment Brian hallása

remekül játszik mind John Cusack mind a fiatal Briant alakító Paul Dano.. kettejük játékának köszönhetõ ez a kitûnõ ám de nehéz témájú film
Bubus53 2017 júl. 31. - 22:38:21
A hatvanas évek közepén járunk, Kaliforniában. A 24 éves Brian Wilson a kreatív vezetõje a Beach Boys zenekarnak. Az együttes már olyan világsikereket tudhat maga mögött, mint a \"Surfin USA\" vagy az \"I Get Around\". Most teljesen új útra szeretnének lépni és egy mûvészileg kihívást jelentõ albumot létrehozni. 20 évvel késõbb Melinda Ledbetter autókereskedõ szalonjába belép egy zavarodott vásárló. Õ Brian Wilon. Több idegösszeroppanása is volt, s kezelését Dr. Eugene Landy pszichiáter végezte, aki egyben a gyámja is. Melinda hamar rájön, hogy Brianre nincs jó hatással ez az orvos, ezért megpróbálja megmenteni a férfitõl. Ez azonban nem egy könnyû feladat.
8/10
kritiza 2016 márc. 03. - 19:45:35 8/10
Én meg épp ellenkezõleg vagyok vele, a Hawking filmet sablonos életrajzi filmnek tartom, a szokásos kaptafára készült, ez viszont egy szokatlan, és ilyen értelemben izgalmas, meglepõen belemenõs mû. Amikor leültem a Beach Boys történet elé, surfösökkel, tengerparttal, napsütéssel, fûszoknyás lányokkal dúsított könnyedségre, korabeli szép ruhákra, bútorokra, autókra számítottam, és egy olyan drámát kaptam, ami teljesen behúzott. Én pedig ennek nagyon örülök, mert jobban szeretem a szimpla mosolygásnál és szemrágógumiztatásnál, ha kapok valami ütõs tartalmat. Abszolút pozitív meglepetés volt ez a film, nálam 9/10-es.
6/10
zsotis 2015 nov. 15. - 14:19:42 6/10
Úgy adódott hogy egymás után néztem meg két életrajzi filmet Stephen Hawking(mindenség elmélete) utána Love&Mercy. Elõbbi nagyon tetszett még humoros is volt idõnként ami jót tett a drámának amibõl nem volt túl sok!
Utóbbiról ezt nem lehet elmondani kõ kemény dráma nagyon nyomasztó. Érdemes megnézni de többet biztos nem fogom. Nagy kár hogy a rendezõ vagy valakik, ezt az utat választották. Ahogy Robert Downey Jr mondta egy filmben "Sose szabad fullba nyomni a kretént" valami ilyesmit éreztem a film nézése közben.