Luther

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német életrajzi dráma, 119 perc, 2003

Értékelés:

93 szavazatból
Szerinted?

A film Martin Luther, a XVI. századi keresztény reformáció vezéralakjának életrajza, aki új utakat nyitott a hit felfedezésében. A történet a szerzetesi fogadalomtételnél kezdődik és végigkíséri Luther belső küzdelmét a felszentelés utáni vágy és az egyházi hierarchiában uralkodó korrupció és képmutatás keltette egyre növekvő iszonyodás összeegyeztetése érdekében. Végülis eretnekséggel vádolják, és szembe kell néznie az éppen hatalmon lévő bíborosokkal és hercegekkel, miközben arra buzdítja őket, hogy tegyék elérhetővé a Szentírást az egyszerű hívők számára, valamint az igazságosság és becsületesség útján vezessék az egyházat a hit felé.
Bemutató dátuma: 2005. január 27. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Tamas Kugyela 2019 júl. 31. - 15:58:38 Előzmény Tamas Kugyela
Károly Gáspár biblia: Miért csak az Evangélikus valláss, valottai fogadják el a kivonatot? Luther Márton megalkotta beszélni a mai napig nem lehet róla.
Tamas Kugyela 2019 júl. 31. - 15:55:47 Előzmény PlasZeb
Aki a reformáció mellett nem fogad el más vallást soha nem is fogja. Nem a németekről valamelyik népről a film tartalmáról van szó. Van 1 film aminek van eszméje, vallása lehet hogy ici-pici a Reformáció nem létezne nélküle. örülök, hogy ezt a filmet úgy fejezték, be ahogy befejték. talán ha nem az utolsó sorban kullógó vallásról beszélnénk akkor többen el tudnák ezt a filmet úgy fogadni mint a többi vallás hitét és dokumentum filmjeit. Mindegy hogy ezt a filmet ki hova teszi elméletben bárhol a világon. pusztán 1 vallás ami nélkül az előző meg sem született volna És ez az előző vallás a Reformáció
Tamas Kugyela 2019 máj. 18. - 12:40:54
Szomorú de igaz Luther Márton harcolt az evangélikus egyházért és híveiért
Tamas Kugyela 2019 máj. 18. - 12:39:00 Előzmény szookedorina
Luher vélhetőleg nem csak református evangélikus vonalakkal is rendelkezett génjeiben. A filmet úgy fejezik be építenek 1 kis templomot evangélikus templomot 1 vallás amiért Luter Márton, élt, harcolt, fent maradt a neve Soha nem volt, ne is legyen a vallások különbség, megkülönböztetés

Egy biztos Luther Márton neve fent maradt az eszméje amit képviselt Amíg ez él az Evangélikus vallás élni fog akkor is ha csak 1 törmeléke ennek a világnak
Tamas Kugyela 2019 máj. 03. - 19:16:13 Előzmény Sashalmi Zoltán
Arra is szeretnék rájönni hogy ha erre a vallásra nem lehet a másikra mégis hogyan lehet ha már valakinek van 1.
Ha megnéztük ezt a filmet akit érdekel mióta rendelkezik más a másik életének a papírjaival
Tamas Kugyela 2019 máj. 03. - 19:11:56
Amikor a reformátusoktól kilépett létrehozott vallási, egyházi segítséggel 1 másik vallást amit írott szabályok törvényben engedélyeztek és ekkor tért át az evangélikus hit tanítására. A probléma annyi hogy valaki ezt befejte helyette és sikerült fent maradnia Nem emberről, emberekről szól arról ez neki sikerült először és utoljára Ha feldolgozzák ezt a történetet ezt az irányt amit ebben a hitben alkotott kitörölni ezt a hitet nyogodtan lehet csak lehet hogy magasabb egyházi köröknek lenne rá jogosultsága
Tamas Kugyela 2019 máj. 03. - 19:03:49
Ez a film nem eretnekségről, eretnekekről, inkvizícióról, vallásokról, egyházakról szól, vagy arró mi szünik meg mi marad fent, ki játszotta, újra rendezik e vagy nem
Tamas Kugyela 2019 máj. 03. - 07:53:18
Eza film 1 valamit jelent semmi mást amit Luther Márton halála napján sem fogadtak el, amiért, élt, harcolt, meghalt kitörölni nem tudták. Nem ő miatta, nem a film miatt 1 dolog miatt ami túl jól sikerült neki
10/10
szookedorina 2018 jan. 26. - 10:24:38 10/10
Marha jó film aki teheti szán jon rá idõt!
Sashalmi Zoltán 2017 nov. 01. - 07:48:57
Nagyon érdekelne ez a Luther film, de nappali adásban!
Zoltán
10/10
szookedorina 2017 okt. 31. - 22:15:34 10/10
A goethei életmû fõ alkotása a Faust. Alkotója szinte egész életén át dolgozott rajta. A téma, a megismerésre, tudásra szomjazó emberi vágy drámája nem nála jelenik meg elõször. Vándorútja hosszú: kezdve a Faust Népkönyvön, amely ennek a motívumnak elsõ írásos változata, Christopher Marlowe drámáján át a 18. századi Friedrich Müller, valamint Klinger Faust-alakjáig.
Mûvei témáját egy XVI. századi német népkönyvbõl merítette Goethe. Hõse egy középkori tudós, Faust doktor. !!!A Faust bonyolult jelképrendszerében különbözõ elemek formálódnak egységes egésszé.!!! Mint Dante Isteni színjátékában és a barokk eposzokban, itt is a keresztény hitregék túlvilágról szóló elképzelései vegyülnek az antik mitológiával. Az európai mûvelõdés e két alappillére mellett szerepet kapnak a középkor mágikus hiedelmei és a népi babonák is.
10/10
szookedorina 2017 okt. 31. - 21:40:41 10/10 Előzmény Roszner
"VIII.Henrik. Aki azért szakította le az angol katolikus egyházat Rómáról mert a pápa nem adta áldását a bagzására. És ezt a nyerítõ csõdört tartják az angolok nagy királynak. Pfúj!" Bakker egy királyt nem lehet csak úgy feltüzelni mint egy mágust („A mágia a legmagasztosabb, abszolút és isteni bölcsessége a természeti filozófiának”).

Anglia és Wales fehér õslakóinak száma rohamosan csökken, a színes bõrû bevándorlóké pedig növekszik.
Hivatalosan Anglia és Wales 56 millió lakójának immár csupán 80,5%-a fehér bõrû brit õslakos. A felmérések eredményét persze némi fenntartással kell értékelnünk, mivel az illegálisan az országban tartózkodó bevándorlók százezrei nem töltötték ki a kérdõíveket. Vagyis a valóságos kép némileg sötétebb annál, mint amilyennek a népszámlálási adatok mutatják.
Roszner 2016 ápr. 29. - 20:56:51 Előzmény Izé
Izé, én maximálisan egyetértek veled!

A hibákra rá kell mutatni a katolikus egyházban, de nem szétszakítani kell az egységest. Erre élõ, ékes példa a mártír sorsú Mindszenty József, akit Róma részérõl is értek igazságtalanságok, pl. az esztergomi érseki szék betöltetlenné nyilvánítása stb, de soha sem fordult az Anyaszentegyház ellen.

A legnagyobb ostobaságnak tartom protestáns részrõl, hogy mindenki maga magyarázza a Szentírást! Na, ebbõl aztán van igazi kavarodás. Tanult teológustól, paptól elfogadok hitigazságokat de mindenféle mezei prédikátortól...? Meg lehetne nézni azt a házat amit nem szakemberek építenének fel, hanem magukat ácsoknak, kõmûveseknek kinevezõ tudatlanok.

Az egyik leggusztustalanabb - a sok közül - egyházszakadás megvalósítója VIII.Henrik. Aki azért szakította le az angol katolikus egyházat Rómáról mert a pápa nem adta áldását a bagzására. És ezt a nyerítõ csõdört tartják az angolok nagy királynak. Pfúj!
PlasZeb 2016 ápr. 24. - 20:27:56
A film mint film jó, a tartalom sok szempontból követi Luther valós életét, és mégis, nagyon sok benne a csúsztatás is.

*spoiler
Ezt a kort (is) nehéz mai fejjel megértenünk. A filmek legalább megsejtetnek valamit belõle, ami által érthetõbbé válik, hogy a mai gondolatmenetünkkel látszólag véleményt alkotunk valójában ítélkezünk.

Néhány szembetûnõ hiba:
- nem oldoznak fel halottat a katolikus egyházban. Luther is csak azon kelt ki, hogy vannak bûnök, amit magukkal visznek az emberek. A gyereket aligha oldozta fel bûneibõl temetésekor. Persze nem tudhatjuk, de miért is tette volna?
- nem prédikáltak a padok között a papok abban az idõben. Az evangélikus egyházban (ált. ellentétben a katolikussal) máig megmaradt a szószékrõl való igemagyarázat.
- az ereklyék tényleg problémás ügyek voltak (ma sem vita nélküliek). Ám két dolog biztos: egyik, hogy meg van magyarázva (akár mondhatni ideologizálva) miért van több mint amennyi lehetne belõlük; a másik, hogy ma sem nevetne egy teológián (szinte) senki, ha valaki hangosan gúnyolódna ezen. Inkább mutatná tudatlanságát, semmint szellemi fölényét, aki ezen gúnyolódna.
- "az inkvizíció nem tart tárgyalásokat, csak halálos ítéleket osztogat" - hangzik el a filmben. Valójában éppen azért hívták úgy hogy inkvizíció, mert a világi bíróságokkal ellentétben az egyháziakban csak képzett jogászok vehettek részt és minden esetben ki kellett vizsgálni az ügyet. Az más kérdés, hogy megannyi visszaélés volt, de a filmbõl nem ez jön át.
- A film kicsit nagyvonalúan veszi Luther politikai vonatkozásait. A helyzet az, hogy a legtöbb uralkodót nem a teológia hatotta meg, hanem azok a lehetõségek, melyek a Rómától való függetlenséggel járhattak. Tegyük hozzá, hogy a katolikus uralkodókra is számos esetben ugyanez igaz volt.
- Ulrick nem tudom ki lehet, de ha Ulrich von Hutten az, nos, õt nem máglyahalálra ítélték, hanem maga menekült el egy szigetre, ahol magányában hal meg.

Egyébként a korabeli világ nagyon más volt mint a mai. Mocsok, büdös, kevés fürdés, sok mai szemmel nézve disznólkodás, mocskos beszéd stb. Mindenesetre nem az a tiszta kosztümös filmszerû, ahogy megszoktuk. Ez a film nem idealizál, de nem is fektet ellentétébe sem nagy energiát. Ezt a részét nem átgondolva, és Luther írásait olvasva elszörnyedhetünk, mert még a szabadabb gondolkodásúak is fennakadnak Luther egy-egy gondolatán. Pedig....
Director7 2012 ápr. 28. - 23:08:44 Előzmény reinanicolasa
Az látszik, hogy nem hogy nem olvastad a Bibliát, de a legalapvetõbb ismereted sincs arról, mi van a Bibliában leírva. Keresztény nem attól lesz az ember, hogy annak tartja magát. Hanem attól, hogy betölti a szükséges feltételeket. A feltételek szintén megtalálhatók a Bibliában. Az izraeliek nem gyilkolják a palesztinokat. Válassz hiteles hírforrást. Ilyet Európában csak elvétve találsz 1-2-t. Ha nem tudsz választani, menj ki pár hétre Izraelbe, és nézd meg magad, hogy mi a valóság. Elõtte persze nem árt mégiscsak elolvasni a Bibliát, különösen az Izrael mai kori helyzetére, feladatira, és az egyház ezzel kapcsolatos teendõire vonatkozó igéket és próféciákat.
reinanicolasa 2012 jan. 30. - 18:12:50 Előzmény Director7
Persze, támogassuk csak Izraelt a palesztinok legyilkolásában. Sõt! Hódoljunk be a zsidóknak, legyünk Izrael gyarmata. Egyéb kérés keresztény mázba burkolva?

Az a keresztény, aki hiszi a Szentháromságot és azt, hogy Krisztus valóságos ember és Isten, valamint hogy megváltott minket. Ahhoz, hogy keresztény legyél, se nem kell imádnod a zsidókat, se nem kell elolvasnod oda-vissza a Bibliát. A Biblia nem egy regény, hogy csak úgy egyszuszra elolvasd. Persze az se bûn, ha megteszed.
reinanicolasa 2012 jan. 30. - 18:10:51 Előzmény Ayrton Corvus
A katolikus papok olyannyira nem olvashatták az Újszövetséget, hogy minden egyes szentmisén felolvastak belõle (ahogy ma is). Nem tudom, honnan vetted, hogy nem olvashatták.

A középkor egyáltalán nem volt sötét. Akkor indult be csak igazán a tudományos élet, legyen szó a teológiáról vagy a természettudományokról. Azt tudtad, hogy Nyugat-Róma bukása után az Egyház alapította az elsõ kórházakat, indította el és tartotta fenn az oktatást? Az elsõ egyetemeket is az Egyház hozta létre.

Jézus nem írt, hanem szóban tanított. Az Õ tanításait írták le az evangélisták. Ennyire egyszerû a magyarázat. Ez nem egyedi a történelemben: Szókratész se írt, hanem Platón írta le, amiket mondott. Ezért nincsen Jézus evangéliuma.

Ha azok alapítottak volna Egyházat, akik megölték Jézust, akkor a farizeusok és a római katonák alapították volna meg.

A kereszténység nem csak egy értékrend, hanem vallási tanítás, életforma, szervezet, stb. Én csak egyszerûen igazságnak nevezném. Attól, hogy Te máshogy gondolod, még nem lesz úgy.

Mindig voltak és lesznek az Egyházban galád emberek, mert az Egyházat mi, megkeresztelt tagok alkotjuk. De szerintem egy olyan szervezet sincs a világon, amelynek nincsenek satnya tagjai. Az Egyház emberekbõl áll, akik hibázhatnak.
8/10
NADALFAN 2011 dec. 01. - 18:12:33 8/10 Előzmény Ford Mustang
jóóó:))
Ford Mustang 2011 nov. 28. - 19:33:36 Előzmény NADALFAN
Nekem nem tetszett. :) Az meg, hogy tele van reklámmal, csak egy plusz. :)
8/10
NADALFAN 2011 nov. 28. - 19:00:52 8/10 Előzmény Ford Mustang
na miért ? én örülök hogy megnéztem mert nagyon jó film.érdekelt luther élete és sokat megtudtam a filmbõl.nafgy formátumu ember volt akinek volt mersze szembe szálni a római álságos renszerrel.végre a film + már nemcsak zs kategóriát preferálja ,egyre töbször találok jó filmet itt,csak hát az a sok reklám szünet.....
Összes hozzászólás