Macbeth

Bakancslistához adom
amerikai filmdráma, 89 perc, 1948

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Ebben az - anyagi okokból - mindössze 21 nap alatt, papírmasé díszletek között leforgatott filmváltozatban a jól ismert cselekményt az első keresztények korának Skóciájába helyezte át Welles. "Helyesebben az általa választott kor szinte történelem előtti vagy még inkább történelmen kívüli, annyira fantasztikus. A kor egyetlen jellemző jegye a keresztek archaikus formája, minden más Welles fantáziájának szülötte... Nem a néző belső látására apellál, hanem egész művészetét mozgósítja egy külső, lenyűgöző látvány megteremtése érdekében" (Szergej Jutkevics). Mivel a boszorkányok sugallata összhangban van a Welles teremtette "valósággal", az ura ellen forduló Macbeth tragédiája nem egyszerű gyilkosság: a végzet passzív eszközeként cselekszik.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
verdeleth 2008 aug. 26. - 23:37:51
Welles-t nagyon sokra tartom, fõleg a Sanghaji asszony óta, nálam az vitt mindent. Ez is nagyon jó film, tényleg nem szokásos feldolgozása a macbethnek, sem képileg, díszletileg, történetileg. Szinészileg pedig a legjobb teljesítmény. Zseni volt, és ez látszik a filmjén.
zszoltan 2007 máj. 01. - 15:59:18
Hmm... Én tulajdonképpen tartalomközpontú ember vagyok: inkább nem élvezzem, de értsem, amit mond. (Az amerikai filmeket állandóan vissza kell tekergetnem, és gyakran még harmadjára sem értem, mit mondott. A torzított üvöltést nagyon nehéz kivenni, ha nem abban az országban nõttél fel.)
zszoltan 2007 máj. 01. - 15:50:07
:) Az angol tényleg kevés. De már az is lenne valami.

Persze tényleg kell egy színésznek a jó arc mellé egy kifejezõ hang is.

Engem mondjuk nagyon felhergelt a Zongorista végén, hogy 'elfelejtették' feliratozni a zongorista és a német tiszt beszélgetését. Csak remélni tudom, hogy nem mondtak semmi érdekeset...
zszoltan 2007 máj. 01. - 11:02:40
Ezért mondom én, hogy kell a szinkron. Vagy meg is tanulhatjuk a Világ összes nyelvét... :)