Macskajáték

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 99 perc, 1972

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

Orbán Erzsi, nyugdíjas zene tanárnő Budapesten lakik. Évek óta titkoltan szerelmes a hajdani operaénekes csillagba - Viktor úrba. Titkai, emlékei és álmai egyetlen tudója a Németországban élő, gyógyíthatatlanul beteg lánytestvére. A végtelen telefonbeszélgetéseik és hosszú leveleik színes mozaikot alkotnak, melyekben a tények keverednek a fikciókkal, a mítoszok valósággá válnak, és az apró történések óriási jelentőséget kapnak. A Viktorral való heti találkozások rituáléja drámai hangulatúvá válik, amikor megjelenik Paula - Erzsi sorstársa. Neki szintén nem közömbös a volt énekes, sőt - kölcsönös érzelmeket ébreszt benne. Orbán Erzsi tragikus érzelmi válságba kerül. Egyre inkább beleőrül a szerelembe, nem képes megbirkózni a féltékenység érzetével, a szenvedély rohamaitól szenvedve egyre inkább az önpusztítás irányába sodródik. Végül nagy adag altatót vesz be... A hosszú alvásból felébredve jut el tudatához lánytestvére halálának híre.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Orbán Béláné
Orbánné lánykorában
Giza lánykorában
Csermlényi Viktor
Ilus, Orbánné lánya
Józsi, Ilus férje

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1975
    Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • Cannes-i fesztivál

    1974
    Arany Pálma jelölés: Makk Károly

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
FilmExpert máj. 07. 15:19:03 10/10
Nagyon szép film az ember érzelmi kiszolgáltatottságáról/függőségéről és a sok esetben erre visszaeredeztethető egyéni rossz döntésekről.
A felvételek gyönyörűek, minimalista eszköztára ellenére is rendkívül emlékezetes darab.

10/10.
Joan Fontaine 2019 aug. 20. - 11:53:17
Engem is zavar némiképp, hogy sokszor duplán lehet hallani a szöveget, ezzel nem tudom mi volt a cél. Az, hogy az egyik megírja a másik meg elolvassa? Oké, de ez így zavaró. Ettől eltekintve tanulságos történet a testvéri és párkapcsolatokról egyaránt. Dayka Margit kedvencem, miatta néztem meg, itt most kellemetlen természetű karaktert alakít, de nagyon jól, ahogy mindig is. Bulla Elma viszont szerepe szerint is nagyon szimpatikus, és mint színész is. Azt nem értettem jól, hogy a fiatal házaspár kije volt, miért szólították Anyukának, olyan jelentéktelen részei voltak a filmnek, hogy nehezen tudom elképzelni, hogy valamelyikük a gyereke lett volna. Alapvetően lehangoló de reálisan megformált film, egy cselekvésképtelen, megkeseredett asszonyról, aki nem tud élni a lehetőségeivel, és többnyire nem a jó utat választja.
1/10
Liza94 2019 máj. 21. - 21:47:36 1/10 Előzmény mérlegelõ
Bulla Elma Gizát játsza...

Élvezhetetlenné teszi a filmet, hogy 2-3 másodpercenként villódznak a képek, és hogy sokszor egyszerre hallatszik két beszéd. Mellesleg Dajka Margit (akit egyébként nagyon szeretek) játékából hiányzik a tűz, nem jó Orbánné.
A színházi közvetítést (nagy kedvencem), melyben Sulyok Mária játsza Orbánnét, szerencsére nem tudták tönkretenni ilyen idegesítő és felesleges húzásokkal.
rockjano 2015 dec. 23. - 23:06:21 Előzmény olang
Én még csak 48 vagyok de abszolúlt értem a filmet és én is csodálatosnak tartom. Az öregedés szele már engem is megcsapott és igen változik az ember….
olang 2011 máj. 29. - 09:51:17
Ez a film nem "érdekes stilusú", hanem egy csodálatos remekmû.
Korhatáros.
Ki kellene tenni a karikát, hogy (60). Ez alatt a kor alatt nehéz azonosulni a film "stilusával", amely teljesen leköveti és hûen visszaadja az idõs ember csapongó gondolkozását, emléktöredékeinek váratlan becsapódásait, a finom részleteken elidõzését. Mondhatnám - 62 évesen - igy mûködünk mi, öregek.

A távoli testvérhez való viszony, a rivalizálás, a fájdalmas emlékek föl-fölidézése, a beletörõdés, belenyugvás, a maradék büszkeség összekotrása....

A legcsodálatosabb magyar filmek egyike.
feketevipera 2010 dec. 17. - 22:14:02
A Macskajáték érdekes stílusú film, kicsit talán nehéz is befogadni. A "szürreális", az álomkép-szerûen megjelenõ múltat és a meglehetõsen lehangoló jelent ütköztetõ képek valami szokatlan jelleget biztosítanak a filmnek, Örkény sajátos stílusát ilyen formanyelvre lefordítva. A Macskajáték tipikusan olyan alkotás, hogy rá kell hangolódni, nem olyan film, amit bármikor és bárhol meg lehet nézni.
pocok5 2010 dec. 09. - 12:38:21 Előzmény pocok5
Tényleg úgy van, ahogy mondod. Bocsánat!!!
pocok5 2010 dec. 03. - 14:13:20 Előzmény mérlegelõ
Ez így van ebben a filmben, nem tévedés történt, bár nem én vagyok a szerkesztõ. :)
mérlegelõ 2010 ápr. 17. - 18:27:00
Kedves fórumszerkesztõk: hogyan lehetett ennyire elbaltázni a szereposztást?????? hiszen Törõcsik Mari játssza Egérkét, és Paulát bulla Elma!!! - Kéretik kijavítani!
dozsamari 2010 ápr. 17. - 13:20:00
Hol tudnám megszerezni DVD-n ezt a filmet?
Légyszíves segítsetek.Nagyon köszi
A mail címem:dozsamari@gmail.com
Jsmal75 2010 jan. 27. - 22:05:54 Előzmény pocok5
Nekem pl. megvan, de nem TV-játék, hanem mozifilm ez. Oscarra is volt jelölve :)
pocok5 2010 jan. 05. - 14:00:38
Valakinek nincs meg esetleg eme tv-játék?
Email címem: nox15@citromail.hu

Elõre köszönöm.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu