Magánprakszis

Bakancslistához adom
A Private Function
angol vígjáték, 93 perc, 1984

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Két évvel a második világháború befejezése után az egyik angol kisvárosban még mindig jegyre adják az élelmiszereket. Amikor Erzsébet királynő férjhez megy, üzletemberek egy csoportja partit szervez a királyi esküvő megünneplésére. Ennek fő attrakciója az egyik farmer által illegálisan nevelt disznó "feláldozása" lenne. A disznóban rejlő lehetőséget meglátva az ambiciózus Joyce Chilvers meggyőzi az unalmas férjét, hogy lopja el a sertést. Balszerencséjükre az éber élelmiszer-ellenőrnek szemet szúr a dolog.

Stáblista:

Szereplők

Gilbert Chilvers
Dr. Charles Swaby
Joyce Chilvers
Henry Allardyce
Leonard Sutcliff
Mrs. Allardyce

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 máj. 06. - 20:58:17
Szórakoztató kosztümös angol darab abból az idõkbõl, amikor még sorba álltak a háziasszonyok azért, hogy megkapják a fejadag szerint járó húsadagokat. Két évvel a nagy gyõzelem után a britek java része ritkán lakhatott jól sonkával és egyéb finomságokkal. Megvolt bennük a szolidaritás, a mindenkinek ugyanannyi jár elve alapján, azért itt-ott lehetett olykor feketén is tartani disznókat, amiket le is kellett vágni. Természetesen voltak rendõrök, ellenõrök, akik rendre kaptak használható füleseket.

Az elsõ fele egészen kiemelkedõ, mulatságos, nagyon eredeti, fordulatokkal teli. A hentesek és a disznó is remekül alakítanak, bõven kapunk helyzetkomikumot. Még egy kis érdekes társadalomrajz is fel-fel tûnik.
Aztán a második felében eléggé elmegy a vásári komédia irányába. A szereplõk jó része kitûnõ színész, a dialógusok is csattanósak, tehát nem okoz csalódást a nézõk nagy részének. A kényeskedõk persze lehet, hogy hoppon maradnak.

Mindent összevetve, a disznó és az emberek kapcsolata ritkán kerül ilyen alapossággal terítékre. Bizony a sertés nemcsak jókat zabál de ürít is, ami a legtöbb halandóból undort szokott kiváltani. Ezt a filmet szívesen újranézem, ami nem feltétlenül mondható el sok ún. mély társadalomábrázolást és bátor kritikát felmutató filmdrámánál.