Magyar szépség

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 112 perc, 2002

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

A történet két szomszédos család nemzedéki viszonyainak mélyére próbál ásni. Az ötven felé közeledő szülők és felnőtté váló gyermekeik kapcsolatában ragadja meg azt a kérdést, hogy lehetséges-e egymás megismerése, megértése és támogatása, vagy pedig mindez itt és most végképp kudarcra van ítélve. Mi történik velük abban a sűrített helyzetben, amikor családi-szerelmi-baráti-szomszédsági- és munka-viszonyaikat egyszerre fenyegeti összeomlás?

Akik a katasztrófába torkolló - manapság mindennaposnak mondható - bajok elszenvedői s egyben előidézői: egy élelmiszer-technikus, aki ötven lett és "tett a neve mellé egy keresztet"; a felesége, aki már jó ideje nemcsak a vállalkozási ötleteivel nem boldogul; a cég új "erős embere", aki mindkettejük sorsába beleszól; a szomszédságban egy itt felejtkezett szovjet katonatiszt jósnő-feleséggel; egy zongoratanárnő - és a szerelmes fiatalok, akiknek a nem-mindennapos családtörténeti ballaszttal is meg kéne küzdeniük. A film hőse utoljára próbál beleszáguldani ifjúkora álmaiba, a szabadságba és a váratlan, képtelen érzelembe, de csak a remény ajtajáig juthat el végül.
Bemutató dátuma: 2006. augusztus 24. Forgalmazó: Hungaricom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
drludmilla 2023 nov. 07. - 19:16:32
Ki lőtte le a végén apukát?
4/10
Mace 2023 márc. 23. - 09:28:07 4/10
Furcsa... szerintem ez egy jó film, elképesztően szarul megcsinálva.
Gibratár 2023 márc. 14. - 08:59:09
Szar!
euTanázia 2013 okt. 23. - 02:46:44
Egy Gothár Péter filmnek csak 3,9 %-ot sikerült összehoznia?!
Most akkor nem a kezdettõl, de bekapcsolódom.
Kikapcs. gomb is van a készüléken! ;-)
dantonb 2012 máj. 14. - 23:50:49
A dorungolással nem rád céloztam,az ilyen beszólás mint atied egyáltalán nem bántó.
dantonb 2012 máj. 14. - 23:49:28
Igazad van,mert megint engedtem a csábításnak és hagytam magam eltéríteni a filmtõl az elsõ aktuálpolitikai beszóló révén.Azért azt engedtessék meg nekem megjegyezni hogy az emberi elme már csak ilyen hogy elég széles spektrumban asszociálgat.Én ezt másokkal ellentétben nem tartom bûnnek,mert azt is észrevettem ám ,hogy általában azok vernyákolnak miatta ,akik a hozzászólás TARTALMÁVAL nem értenek egyet,miközben hetet havat összehordanak hogy fúj ez OFFtopic és mé nem mécc oda stb stb stb.Van erre egy bevált módszer hogy akinek nem teszik az az elsõ két szó után átugorja az egészet.de nem õ végigrágja és mivel nem szimpi a hozzászólás,hát jön a durungolással és kioktatással ,ha már érdemben semmit nem tud mondani legalább legyen egy kis sikere:)
7/10
greghouse 2012 máj. 14. - 23:36:46 7/10
kedves Kolléga
(mert szöveged szerint az vagy),
sok mindenrõl beszélhetnénk, de én azt hittem, itt most a filmrõl lesz szó.
Tévedtem.
Bocsánat, te nem a filmrõl beszélsz.
Találkozzunk egy sörözõben.
gh.
dantonb 2012 máj. 14. - 21:47:42 Előzmény robicsek2
Inkább maradjunk abban ,hogy minden gazudasági makromutató sokkal jobb volt mint jelenleg ,amikor nulla a beruházás ,nincs növekedés,és mélyül a szociális válság.Ezek konkrét dolgok ,az pedig hogy "sok szar került az emésztõbe" az egy fideszes propaganda blöff . Pl Bajnai kormányzati tevékenysége ,ami konkrét számokkal volt mérhetõ osztatlan nemzetközi elismerést aratott,míg Matolcsyt egyetlen mérvadó közgazdász nem tartja szakembernek.Míg pl Bajnai megszorításai konkrétan látható gazdasági javulást okoztak ,ma az újabb és újabb adók(mellesleg adócsökkentés volt beígérve) teljesen ötletszerû, hatástanulmány nélküli hiábavaló áldozatot jelentenek.
Ez látható pl az eltapsolt 3000 milliárd magaánnyugdípénzen is ,amit az elõzõ kormányok takarítottak meg aköltségvetés terhére.azt mondták hogy majd csökkentik belõle az államadósságot,osztán sosem volt ilyen magas az adósság mint most.
A másik témakörrõl pedig annyit ,hogy az nem jutott eszedbe ,hogy az hogy sorban ki kell engedni a megvádoltakat ,az azért van ,mert avádak nagy része alaptalan volt választási kampányfogás az ügyészség(Polt) asszisztálása mellett.Sajnos abíróságok még nincsenek annyira megregulázva mint szertnék kvázi mint Rákosi alatt ,ezért is hozták akényszernyugdíjazási törvényt rájuk.csak egy abibi hogy az önkénynek korlátot szab az Únió ,mert ott sem hülyék vannak és látják ahogy aKlubba egy bûzös rendszer kezd kialakulni,éshát ezt szóvá tweszik,mert õk mán csak ilyenek.És nem azért teszik szóvá ,mert báncsák amagyart ,.meg az egséz világ összesküdött ellenünk ,hanem mert ,aki tagja egy demokratikus Úniónak ,az ne akarjon sunyi diktatúrát játszani.
7/10
greghouse 2012 máj. 14. - 17:42:56 7/10
Nekem az a nagy bajom ezzel a filmmel, hogy nagyon kedvelem az alkotóit. Gothár Péter a Megáll az idõvel zseniálisat csinált (és nem kis bátorsággal akkoriban), Udvaros és Máté zseniálisak (és Udvaros elképesztõen szép volt fiatalon, és talán a mai ötvenes nõk többsége is kölcsönkérné a bája receptjét, a tehetségrõl már nem is beszélve.)
..Tehát az alkotók nagyon jók.
A film bevallottan a zseniális Mendes-féle (Kevin Spaceyvel készült, egy jelenetben egy aluljáróban felvillan egy graffiti, ha figyeltetek, hogy "Itt járt Kevin Spacey"...jó poén.), American Beauty magyarra átültetése.
...De valahogy ....nem mûködik.
Még azt sem mondom, hogy ha nem ismerném (és imádnám) az eredeti American Beautyt mûködne, mert egyrészt nem tudom, másrészt nem hiszem.
..Nem látok benne karaktereket. Mendesnél vannak. Szép, kidolgozott karakterek. Itt villanások vannak, rövid snittek, hosszú kefélések, alulexponált éjszakai jelenetek (hogy az alulexponálást miért szeretik évtizedek óta a magyar rendezõk, nem tudom), Máté Gábor végig tántorogja, Udvaros és Szirtes végig kefélik és isszák a filmet, és nem vagyok benne biztos, tényleg nem vagyok benne biztos, hogy ha nem láttad az eredeti amerikait, látnád bármi értelmét az egésznek. Mendesnél sem teljesen lineáris a történetvezetés, de itt már nem hogy nem lineáris, de inkább egyszerûen kaotikus.
Értem Gothár Pétert, hogy elõre levédte magát azzal, hogy ez a Mendes film magyar átültetése, tehát ne is reménykedj, hogy mond valamit ha nem láttad az eredetit.
...Ez pedig szerintem baj.
.ennyi tehetséget elpazarolni így..

..."Csak" ennyi az én bajom ezzel a filmmel..- és ez nem is kevés..
pozsizsuzsi 2012 máj. 14. - 12:36:48
robicsek, te menthetetlen hívõ vagy.
offtopic
robicsek2 2012 máj. 14. - 12:21:10
Maradjunk annyiban hogy akkoriban került rengeteg sz.r az emésztõbe, ami mostanra már megtelt teljesen, és most a szippantás alatt szagolhatjuk eleget. Ha annyira a javunkat akarta az a kormány , akkor amíg hatalmon volt miért nem sikerült rendet raknia ? ( Nem kevés idejük volt) És miért van az hogy még fele annyit se volt hatalmon a mostani kormány, és mindenki azzal jön hogy juj hazudtak, nem tettek még rendet, Van sok olyan lépés amivel én se értek egyet, de egy olyan ex bukót kormány ne akarja már megmondani mit és hogyan kéne, aki amíg hatalmon volt, nemhogy nem javított inkább rontott az ország helyzetén, és még ma is eszt teszi az áskálódásaival, hol itthon hol pedig a külföldi kapcsolatai révén. Miért van az hogy szinte bagóért, és leértékelve adtak el rengeteg mindent puszipajtásoknak ?
És miért van az hogy az akkor nagy körök emberei, aki jól megszedték magukat, lebuktak, bíróság elé kerültek, és még mindig nincs ítélet hozva, de otthoni õrizetben haza engedték öket, és javában semmisítgetik meg a bizonyítékokat.
És miért van az hogy míg Schmitt Pál állítólagos plágiumánál mindenki fel volt háborodva, és hu meg ha. Addig Gyurcsány bácsinál, meg jön a szöveg hogy hogy feltételezhetik ? Na mindegy nem várok választ, és nem is akarok majd válaszolni a legközelebbi írásodra. Mert egyikünk se fogja elismerni a másik igazát, amit én nem is várok el tõled.
Szép napot.
arcansas 2012 máj. 14. - 09:40:39
Ez a film silány volt.Már amennyit bírtam belõle nézni....
dantonb 2012 máj. 14. - 00:40:44
Sokkal jobb volt ahelyzet,még aki nem közgazdász csak laikus az is össze tudja hasonlítani mondjuk aforint árfolyamát és abenzin árát hogy mikor volt jobb.Most arról ne is beszéljünk hogy akkor még demokrácia volt a hatalmi ágak nem egy baráti kör kezében összpontosultak mint ma és sorolhatnám robicsekkém,hogy mennyire elvakult ember az ,aki ezt nem akarja észrevenni és beszopja aFidesz hazudozását.
offtopic
robicsek2 2012 máj. 14. - 00:08:38 Előzmény dantonb
Nem mintha az elõzõ kormány alatt jobb lett volna a helyett. (Inkább akkor romlót le odáig, hogy most már szárból kell várat építeni .(És ez nem mese)
De ne politizáljunk.
offtopic
robicsek2 2012 máj. 14. - 00:02:18 Előzmény Policapra
Nem tartoztat senki, te dolgod, de azért nem kéne leszarozni a saját hazád!
Amúgy semmi se garantálja hogy külföldön biztosan boldogulsz, és jól keresel majd.
dantonb 2012 máj. 13. - 11:10:38 Előzmény Policapra
Na ez itt a fõ baj hogy sikerült megteremteni a Fülkeforradalmi Fidesz Paraszt kormánynak a teljes reménytelenséget.
dantonb 2012 máj. 13. - 11:08:23
Jó a nicked:)
Trágár János 2012 máj. 13. - 11:06:57 Előzmény Policapra
Én Romániába készülök disszidálni, bár amióta Ceausescu elhunyt, ott sem fenékig tejföl a tejszínhab.
1/10
Policapra 2012 máj. 12. - 12:56:13 1/10
Amerika mérföldekkel jobb mint magyarország, én idén ki is költözöm oda. Itt hagyom ezt a szar országot, én élni akarok, nem szenvedni.
1/10
Policapra 2012 máj. 12. - 12:53:42 1/10
Tipikus magyar szar.
Arról nem is beszélve, hogy a filmben szereplõ színészek alakítása egyszerûen borzalmas.
Sokáig azt hittem, hogy a német filmeknél rosszabb már nem jöhet.
És akkor jött a magyar szépség.
10/1 de csak azért mert jó szívû vagyok.
És mert a 4 pontot nem érdemli meg. Ez a film összesített szavazáson is 10/1-esnek kell lennie.
Ez valami borzalmas. Az egy dolog hogy unalmas. Az egy dolog hogy nem köt le. De hogy még azokat az amatõr színészi nullákat kelljen nézni. Na ne.
Tudtak volna jobbat is kihozni belõle de a rendezõ sem egy nagy durranás.
Hiába. A magyar filmek és a magyar zenék is vállalhatatlanok. Bezzeg 30-40-50-60 évvel ezelõtt. Még voltak tök jó magyar filmek és zenék. Most meg. Ilyen szennyekkel dobálják tele a boltok polcait és akkor mindenki csodálkozik hogy a film megbukik. Na ezért utálom ezt az országot.
Összes hozzászólás